un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Următorul meu telefon va fi probabil un Samsung S20 (nu Plus, nu Ultra)

10 Mar 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

40 comentarii

Îmi place să iau anual un telefon nou, iar acum se pare că va fi un Samsung Galaxy S20. Matilda se va bucura să primească S10-ul meu, că voia o cameră ultra-wide.

De ce S20 și nu S20 Plus sau Ultra (eMAG, PC Garage)? Pentru că vreau în continuare un telefon de mici dimensiuni, iar între S20 și S20 Plus doar asta diferă, dimensiunea totală (și implicit bateria, dar nu mă deranjează). Felicit din nou Samsung pentru că n-au introdus alte modificări substanțiale între cele două telefoane, așa cum fac mulți între versiunile standard și “Pro” sau “Plus” sau cum le-or zice.

Cât despre S20 Ultra, nu i-am văzut avantajele din review-urile citite sau văzute de mine. Sunt convins că un zoom mai mare de 15x nu poate fi utilizat din mână, iar acel 100x mi se pare exagerat. Toate review-urile spun că-i “oil painting effect”, distrugând complet orice detaliu.

Este camera normală de pe Ultra un pic mai bună decât pe S20? Nu mereu. Uneori da, în special pe zoom până în 10x. Sunt comparații foarte edificatoare în clipurile de mai jos. Uneori nu, că are o adâncime foarte îngustă a câmpului și de multe ori planul secund este defocalizat față de cel primar. Pare să obțină detalii foarte bune în zona de zoom 10x-15x, ceea ce mi-ar fi util, dar 500 € în plus sunt greu de justificat pentru asta.

Așa că cel mai probabil voi alege un S20 normal (plus o husă UAG pentru el, că astfel de huse folosesc de vreo 5 ani și sunt convins că sunt cele mai bune pentru șocuri). Probabil voi aștepta și să-l butonez întâi cu mâna mea. Vedem cum decurg lucrurile.

Majoritatea review-urile spun și că filmarea 8K este bună doar de pe trepied. În rest, din mână, apare un efect jelly pronunțat pentru că procesarea este la limita posibilității sistemului.

Acum iată o mulțime de review-uri după care m-am ghidat în cele de mai sus. Camera foto este foarte importantă pentru mine, așa că mai jos vedeți o comparație S20 Plus cu S20 Ultra care mi se pare foarte bine făcută:

Același om face o comparație lungă și între S20 Ultra și iPhone 11 Pro Max și apoi între S20 Ultra, iPhone 11 Pro Max și Pixel 4 în noapte și cu sau fără Night Mode.

Iată un review bun pentru S20 Ultra:

Altul:

Un review pentru S20:

Altul:

Altul:

Ce materiale mișto fac străinii pentru că au acces rapid la aceste telefoane. La noi, ritmul este mult mai lent.

Dacă vreți o prezentare a telefoanelor, nu un review, clipul lui Dan Cadar mi s-a părut cel mai bun:

    40 comentarii

  1. Fericirea de a avea un telefon nou in fiecare an – laic si share

      (Citează)

    • Bine ar fi sa iti gasesti fericirea in cu totul alte zone decat cumpararea unui telefon nou. Dar ne reducem incet incet la genu asta de “fericiri”.

        (Citează)

    • E o unealtă, nu fericirea.

      Nu visez la un telefon, nu sufăr dacă se sparge.

      Am nevoie de unul cât mai bun pentru că fac multe fotografii și scriu des despre tehnologie, deci ar fi bine să am contact cu cea mai recentă iterație a ei.

        (Citează)

  2. Eu schimb telefoanele la 4 ani. Ultima data am avut un S5, pe care l-am tinut pana am luat un S9. Doar ca acum sunt pregatita sa il vand, sa mai pun niste bani si sa iau un S20. Pentru ca e un rahat de telefon, referitor la camera.

    Mai intai, vreau doar sa pun mana pe un S20 si sa vad daca are aceeasi problema ca S9, la camera de selfie.
    Am ajuns sa imi fac un selfie la… 2 luni, lol (nu glumesc, ultimul l-am facut la inceput de februarie), din cauza ca ma dispera camera.
    Efectiv, pozele ies in tonuri mult prea calde (rosiatic- galbui). Credeam ca sunt eu nebuna, dar au observat asta mai multi, implicit prieteni cu S9 si S10. Am ajuns sa plang dupa vechiul S5.
    Culmea, ca pe Note 10 nu e problema asta, doar ca e prea mare pentru mana mea, ca l-as fi luat pe ala.

    Camera de pe spate este excelenta, doar aia de selfie e un mare rahat.

      (Citează)

    • Sigur nu are al tău vreo problemă? Sau vreo funcție de beauty activată?
      Ai încercat cu altă aplicație de cameră, de ex Memento sau ce altceva vrei?

      Cu cea din Instagram, de exemplu, ies la fel?

        (Citează)

    • nwradu:
      Sigur nu are al tău vreo problemă? Sau vreo funcție de beauty activată?
      Ai încercat cu altă aplicație de cameră, de ex Memento sau ce altceva vrei?

      Cu cea din Instagram, de exemplu, ies la fel?

      Ba da, in doi ani de cand il am, am incercat de toate. Am dat si reset din fabrica la telefon si tot asa se vede. Au vazut si altii.
      Posibil sa fi tras paiul ala scurt si sa fie el cu vreo defectiune.

      N-am conturi pe retelele de socializare.

        (Citează)

  3. Preferi in continuare un telefon de dimensiuni mai mici, dar să ii pui husa UAG care e grosolană cât cuprinde. Nu văd logica, o husă din TPU mi se pare suficientă, am văzut telefon fără niciun semn după o căzătură pe gresie in astfel de husă, bănuiesc că nu vrei vrei sa îl arunci de la etaj și nici nu lucrezi pe șantier.

      (Citează)

    • Am mai mare încredere în husa UAG decât într-una normală, chiar le fac bine cei de la UAG. Nu-mi pasă cum arată telefonul cu husa pe el (în alți ani am avut una roșie destul de oribilă), iar unul mic îngroșat cu 1-2 mm de o husă tot mic mi se pare.

        (Citează)

  4. cand a scos Apple aifon 5 toata lumea s-a isterizat ca ce lung e. acuma toti scot numai dildouri de juma de metru si lumea pare foarte incantata.

      (Citează)

    • Așa ziceam și eu când a apărut iPhone 6, eram hotărât să-mi cumpăr 5s tocmai din cauza asta, dar m-am obișnuit repede. Acum mi se pare că toți cei ce caută telefoane mai mici n-au avut încă unul considerat normal acum. În plus, pentru ce atâta putere de procesare și memorie dacă ai un ecran pe care nu poți face nimic?

        (Citează)

    • Eu am avut Note9 și am trecut spre mai mic cu S10. Încape mai bine în buzunar, stă mai bine pe gimbal, îl manevrez mai ușor în cup holderul din mașină etc.

        (Citează)

    • eu am mana destul de mare (la Decathlon imi iau manusi 2XL) si imi place s10e, e o marime potrivita pentru un telefon. mi se pare stupid sa umblu cu ditamai paleta de ping-pong la mine. cu ce ma ajuta, in afara ca am de zece ori mai multe sanse sa il scap din mana si nu pot butona decat o parte din ecran cu o mana?

        (Citează)

  5. Majoritatea review-urilor sunt cu procesoare Snapdragon, ce o sa primim noi în Europa e ceva mai diferit, inclusiv senzorul de camera.

      (Citează)

    • Am precomandat in data de 13.02.2020 de la emag (partener Samsung) telefonul Samsung Galaxy S20 plus 5 G din considerentul ca pot participa la concursul pentru castigarea castilor Samsung Buds +.Cu stupoare am vazut ca in contul meu emag era afisata data de livrare 17.03.2020.Telefonul, conform regulamentului trebuie activat pana la data de 15.02.2020.Ma aflu in situatia in care nu mai pot intra in acest concurs.Am sunat la Samsung Romania si mi s a spus ca voi primi un raspuns in 7 zile!.Deci o campanie mincinoasa .Cred ca mai sunt multi in aceasta situatie dar care inca nu si am dat seama.

        (Citează)

    • De ce nu aștepți întâi răspunsul înainte să zici că e o campanie mincinoasă?

        (Citează)

    • cobalt: ce o sa primim noi în Europa e ceva mai diferit, inclusiv senzorul de camera.

      Senzorul de cameră va fi același. Procesorul Exynos este un pic mai slab decât Snapdragon, dar nu cât să observ asta.

        (Citează)

  6. Luat la precomandă, îl am în buzunar de joi, AMA. Cu excepția unei modificări negative în modul de noapte (expuneri de 10 sec față de 2 pe s10) sunt foarte mulțumit. L-am cumpărat cu programul Up, adică rate fără dobânda pe 24 de luni și când e disponibil următorul la precomandă îl pot da înapoi pt upgrade.

      (Citează)

    • Poti oferi mai multe detalii despre programul asta? Cum functioneaza treaba asta cu posibilitatea de upgrade?

        (Citează)

    • adica cand iese urmatorul s, tu il dai pe asta inapoi la o valoare mult sub cea a pietei, pt ca baneficiezi de mega ocazia de a plati rate la noul telefon.

        (Citează)

    • Poti da un exemplu concret cu cifre la un upgrade, ca sa imi fac o idee? Multumesc.

        (Citează)

  7. Eu am renunțat la Samsung. Se mișcă urât după o perioadă.

      (Citează)

    • Și S10 mi s-a părut că se mișca mai greu după o perioadă. Fix atunci a apărut însă Android 10 și după upgrade a început să meargă din nou bine.

        (Citează)

  8. As fi jurat ca va fi un Huawei sau Xioami, la cate recenzii extraordinare ai lasat despre ele.
    Oh wait….

      (Citează)

  9. Eu nu mai schimb telefonul decat la 2 ani, nu mi se pare ca mai apare ceva nou si nemaivazut care sa merite cheltuiala companiei. Merg pe midrang-ere, care castiga cam in intervalul asta chestii care erau disponibile numai pe varfuri de gama. Chiar in curand trebuie sa schimb un P20 Lite pe ceva similar din 2020 si n-am nicio idee, Samsunt nu vreau din pricina de afinitate pe brand, chinezarii nu mai merg in firma (Huawei a fost o experienta placuta pana la problema cu US Gov), idei? Ma gandesc la Asus, macar ala e din Republica Chineza, nu din aia populara.

      (Citează)

    • iPhone?

      Parcă și OnePlus e taiwanez sau mă înșel eu?

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      10/03/2020 la 5:10 PM

      Și eu la fel. Momentan sunt foarte ok cu un Nokia 7 Plus. Da, nu are cameră/ecran la nivelul unui flagship, dar nici nu e departe. Bateria ține foarte mult, calitatea construcției e excelenta, plus că, fiind înscris în Android One primește și actualizări periodice. E adevărat că Android 10 a venit vreo două luni mai tarziu de la momentul lansării de către Google, dar oricum mult mai repede decât pe telefoane mai scumpe.

      A, foarte important: după aproape doi ani se mișcă la fel! Nu apărut nicio încetinire, deși a primit două versiuni majore de Android până acum (l-am cumpărat cu 8 și acum are 10)

      Păcat că majortatea cred că Nokia încă rulează Windows Phone și se ferește de ele, pentru că sunt telefoane foarte ok!

        (Citează)

    • Mi-a dispărut un comentariu. Pe scurt, nu îmi place ecosistemul Apple și nu cred că sunt în marja de preț despre care vorbesc, nu cred că există ceva iPhone la 300 euro care să fie din secolul ăsta.

      Denumirea oficială a Taiwan e Republica China

        (Citează)

    • aifonu e ca vinu bun.

        (Citează)

  10. @Cezar, @io, @John
    In loc sa fiți bucuroși ca un seamăn de-al vostru isi cumpărată care ii va fi de folos si sa il felicitați si sa ii urâți sa il folosească sănătos voi veniți aiti cu tot feluri de critici răutăcioase.

      (Citează)

  11. Buna. Am avut în mână S20 Ultra. Nu este mare, nu il.percepi ca pe un telefon mare în mână, însă sunt doua lucruri care nu-mi plac la el: aragazul de pe spate, care iese în afară cu vreo 2 mm și culoarea, aia, gri. Ar mai fi un detaliu, chiar important,colțurile rotunjite.
    Fiind indecis, m-am decis ca sa astept sa “pipai” si Z Filip, iar daca nici acesta nu-mi place, atunci astept S20 Note. Cel puțin, acesta are colțurile drepte, iar până în vara, ne lămurim.ce stie sa faca, de fapt, seria S20.

      (Citează)

    • le poti pipai la samsung din mega mall.
      z flip si fold. si toate s20-urile.

        (Citează)

    • Aragazul nu-i problemă, că orice husă i-ai pune îl egalizează la nivel.

      Inițial eram convins că voi lua Ultra, că totuși face fotografii bune până pe la 10x, dar este mai mare decât vreau acum și nu fac atât de multe fotografii cu zoom mare încât să merite diferența de preț.

      Probabil ar merita dacă l-aș ține 1-3 ani, dar la anul cel mai probabil l-aș schimba oricum.

        (Citează)

  12. Cerintele mele pentru un telefon sunt:
    1. Sa fie foaaaarte rapid. Si sa nu incetineasca peste cateva luni.
    2. Sa aiba un ecran misto de tot, fara notch.
    3. Sa aiba un UI simplu, fara bloatware. E ok daca vine cu rahaturi in plus atata timp cat pot sa le sterg.

    In trecut voiam si baterie mare, protectie la apa si altele. Dar mi-am dat seama ca sunt irelevante pentru mine chestiile alea. Acum ma gandesc la ceva gen DeX, dar nu vreau sa iau un Samsung sa imi dau seama apoi ca nu e o cerinta prea importanta.
    Sper doar sa renunte OP la prostia aia de notch in urmatorii 2 ani.

      (Citează)

  13. Eu am acelasi telefon din 2015, un Lenovo. Inca imi fac treaba cu el, ca are baterie mare, de 4000 mah. Ma tine bateria cateva zile, vorbind cam una-doua ore zilnic. Netul il tin oprit, il pornesc numai cand am treaba cu el. Camera e decenta pe foto, la video e mediocra. E rootat, curat, uscat. Pana nu-si da duhul, nu cumpar altul.

      (Citează)

  14. “Îmi place să iau anual un telefon nou” no comment comment

      (Citează)

  15. neapărat S20 simplu, celelalte clar prea mari (deși am fost primu care am trecut la telefoane mai mari, dar deja o dăm în usability/practicability).

    S20 va fi și telefonul meu neapărat, dar mai aștept până la sfârșitul verii să se mai așeze prețul. Eu vin de la un S8, trecerea trebuie să fie serioasă pe cameră, baterie.

      (Citează)

  16. Alin.c:
    Poti oferi mai multe detalii despre programul asta? Cum functioneaza treaba asta cu posibilitatea de upgrade?

    Pe scurt, îți închiriezi telefonul de la Samsung. E util pentru cei care își schimbă oricum telefonul mobil la fiecare an.
    Exemplu concret: când am comandat S20 am bifat pe site că vreau să dau înapoi S10e pe care îl aveam. Trebuie să fie funcțional, să nu fie spart ecranul, să nu fie activat senzorul de umiditate, să nu aibă SIM- sau Netlock.
    S20 a costat la precomandă 899 EUR, am scăzut 320 EUR pentru S10e, făcut rate pe 24 de luni cu dobândă 0% la banca parteneră (totul online) și dau 24,13 EUR lunar pe telefon.
    Când e disponibil modelul următor, primesc mail de la Samsung să îl cumpăr la precomandă, valoarea S20 fiind scăzută din prețul telefonului nou. Contractul de credit este anulat când trimit telefonul vechi și este înlocuit de un nou credit pe 24 de luni cu 0% dobândă.

    Giovani:
    adica cand iese urmatorul s, tu il dai pe asta inapoi la o valoare mult sub cea a pietei, pt ca baneficiezi de mega ocazia de a plati rate la noul telefon.

    Pentru 20-30 EUR în plus, pe care îi luam în plus pe eBay, îmi făceam nervi cu jde mii de idioți cu “ultimul preț” sau “schimbi cu naiba-știe-ce?”. Nu, mulțumesc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus