un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

TOATĂ India intră în carantină

24 Mar 2020  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Acesta cred că va fi un efort social și logistic ce va rămâne în istorie. Primul-ministru indian Modi a ordonat ca toată India să intre în carantină pentru următoarele 21 de zile (CNN).

Asta înseamnă aproape 1,4 miliarde de oameni care vor fi blocați la domiciliu (sau acolo unde se află acum, de fapt) cu posibilitatea de a ieși doar pentru aprovizionarea celor necesare.

Indienii vor închide totul: magazine, malluri, fabrici, ateliere, clădiri de birouri, temple, piețe. Tot. Închid și metroul și transportul intern între statele ce alcătuiesc India. Vor rămâne active doar companiile de utilități și magazinele alimentare.

Mi se pare o inițiativă monumentală și va avea impact larg asupra economiei mondiale. În India sunt fabrici pentru o mulțime de companii din întreaga lume, inclusiv marii giganți tehnologici migrând în ultimul deceniu o parte din producția lor din China în India. Acum totul se oprește.

Oficial, India are mai puține cazuri de covid-19 decât România, în total 519. Ceva îmi spune că nu testează suficient de bine, mai ales la ce haos au pe acolo în rândul populației. Au raportat până acum doar 10 decese, deci nu au totuși foarte multe cazuri în plus, că altfel, cu teste sau nu, mult mai mulți oameni ar fi ajuns în spital cu simptomele grave ale bolii. Sau poate că au ajuns și nu le-au centralizat. Nu știu și nu contează așa mult pentru noi.

Modi a motivat (da, era să scriu modivat) această închidere a țării pornind de la observația că este singura măsură ce ține sub control răspândirea virusului.

You have also seen how the most powerful nations have become helpless in the face of this pandemic. It’s not that these nations aren’t making efforts or face a lack of resources. But the coronavirus is spreading so rapidly that despite all these efforts, the challenge is increasing. The result of a two-month study of these countries and what the experts are saying is that social distancing is the only option to combat coronavirus.

Acum aș fi spus că, dacă India, o economie mare a lumii, ia această măsură ce le va afecta puternic economia, ar trebui să fie un exemplu pentru toți românii pe care-i văd pe la știri zicând, inclusiv astăzi, că “este o făcătură” sau că propria noastră carantină “este o prostie”. Nu mai trebuie să zic asta pentru că de azi carantina devine obligatorie și în România, iar încălcarea ei ar fi o încălcare a legii, una cu amenzi foarte mari și dosar penal.

Zic, însă, că ce face India va fi interesant de studiat în viitor și că ar trebui să transmită puternic mesajul că situația este foarte nasoală.

    24 comentarii

  1. In India nu este ceva iesit din comun ca sa mori pe strada, la ei numaratoarea asta se refera la oamenii din lumea buna care se mai duc si la medic, un procent relativ mic.

      (Citează)

  2. Pai Philips nu produce purificatoare alea bune in India cumva?

      (Citează)

    • O sa le producă in continuare, dar in secret. Șmecheri indienii ăștia, le țin doar pentru ei. Acum la modul serios: dacă vreți ceva care chiar sa ajute, luați-vă o lampa uv

        (Citează)

    • Alt prost. Sa-mi bag p#la o sa comentati si la anul pe tema asta?
      Total offtopic, nu mai poluati aiurea.

        (Citează)

    • A fost vag amuzant la primele articole, acum insistati la fiecare articol cu rahatul asta, ba cu pregatirile, ba cu purificatorul. Aiurea de cine trebuie sa suporte un idiot d-asta repetitiv in carantina.

      @Radu: inteleg ca nu vrei sa iti cenzurezi cititorii, dar cu ce contribuie mai exact comment-urile astea? completeaza articolul, incurajeaza discutia sau pur si simplu e felul tau de a-ti turna cenusa in cap?

        (Citează)

    • Păi dacă oamenii vor să se dea în spectacol, de ce să nu-i las? Asta zice mai multe despre ei decât despre mine.
      În fond, nu-i vina mea dacă Furys nu vrea să înțeleagă că articolul cu purificatoare nu a fost campanie și că i-am oferit informații foarte adevărate, mai ales că și în mediu spitalicesc se recomandă utilizarea de purificatoare performante.

        (Citează)

    • papagali

        (Citează)

    • @radu, cu riscul de a ma repeta, comentariile puse pe blogul tau spun mai mult despre tine decat despre un “Foorysh de pe internet”

        (Citează)

  3. Salut,
    Eu nu prea am inteles sau nu a fost spus prea clar la stiri despre aceasta interdictie de a iesi. Persoanele care au varsta de 65 de ani sau mai mult nu au voie sa iasa decat in acel interval orar. Dar de exemplu tata are 66 de ani si are carte de munca la propriul srl, nu este “iesit la pensie”, el nu poate sa iasa cu declaratie pe proprie raspundere pentru deplasare la locul de munca?
    Cred ca sunt destule persoane peste 65 de ani care inca au un loc de munca si nu sunt pensionate.

      (Citează)

    • Nici eu nu am înțeles clar, trebuie să așteptăm textul exact al ordonanței militare 3 pentru a ne lămuri.

        (Citează)

    • Art 3 Circulația persoanelor peste 65 de ani este permisă și în afara acestui interval, dacă se face în interes profesional sau activități agricole.
      Declarațiile pe proprie răspundere cuprind nume, prenume, data nașterii, motivul, locul deplasării, data, semnătura. Adeverința de la angajator sau declarația pot fi prezentate și prin intermediul telefonului, tabletei etc

        (Citează)

  4. Problema in India e ca sunt sute de milioane de oamnei care traiesc sub cerul liber, la propriu. Ce izolare, ce carantina aplici pe ei? De asemenea, indienii nu au frica pe care o au chinezii fata de autoritati, le va fi mai greu sa se conformeze. Circula zilele astea sute de clipuri cu indieni iesiti la plimbare pe jos sau pe scutere, iar politistii ii iau la bataie cu betele (se pare ca betele acestea fac parte din dotarea politiei pe acolo).

    https://www.youtube.com/watch?v=5wNQ_V-Ol78

      (Citează)

  5. Si după alea 21 de zile?

      (Citează)

  6. India este printre cele mai jegoase si inapoiate tari din lume. Noroc ca au prim ministru luminat si ii inchide de pe acum, le mai da o sansa la supravietuire.

    La ei raspandirea intracomunitara inseama 100.000 de cazuri noi in fiecare zi, ca le gasesc sau nu. Aglomeratia este foarte mare iar igiena foarte optionala.

      (Citează)

  7. Salut Radu, ai vreo idee despre sterilizarea cu lumina UV? Am gasit un distribuitor in Olanda care vinde asa ceva pentru companiile din agricultura si au un sistem de tip tunel pentru dezinfectarea muncitorilor. Ma gandesc ca ar fi util pentru spitale, aeroporturi, zone importante, poate imi scapa ceva, de ce nu s-ar folosi? Pana la urma imi cumpar si eu 4 tuburi UV, imi moentz un sistem de genul la intrarea in casa. https://cleanlightglastuinbouw.nl/disinfection/?lang=en

      (Citează)

  8. Indienii care au case sa stea in casa! Ca multi se nasc pe strada, traiesc pe strada si mor tot acolo…

      (Citează)

  9. nwradu:
    Biocomp sunt români. M-am interesant acum câteva săptămâni pentru achiziția unei lămpi UV, fără legătură cu virusul. Au multe modele, unele pentru încăperi goale, altele cu radiație colimată pentru a fi utilizate permanent.

    https://biocomp.ro/

    Găsești la ei cam toate informațiile posibile.

    cineva minte : ori unii care vor sa faca bani mintind cu spor / ori unii prosti da’ macar sint plasati a.i. sa-i creada lumea:

    a) de la linkul de mai sus ^^:
    utilizarea dispozitivelor de dezinfecție cu lumină ultravioletă UV-C produse de compania noastră sunt eficiente în combaterea noului coronavirus COVID-19, din aer și de pe suprafețe.

    b) Can an ultraviolet disinfection lamp kill the new coronavirus?
    UV lamps should not be used to sterilize hands or other areas of skin as UV radiation can cause skin irritation.

    https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters

      (Citează)

    • Ambele sunt adevărate. Nu te dai cu UV pe mâini.

      Astfel de lămpi sunt folosite în două situații:
      1. iluminează o cameră goală, de exemplu sala de mese a unei grădinițe pe timpul nopții, eliminând treptat bacterii și virusuri de pe obiecte și din atmosferă.
      2. o lampă cu direcționare precisă de UV poate fi utilizată și cu oameni în cameră. Lampa asta funcționează astfel: este o cutie prin care trece aerul și este “iradiat” cu ultraviolete pentru a elimina virusuri și bacterii. E ca un aer condiționat prin care trece aerul și este iluminat UV. Cum radiația UV are loc într-o cutie, nu trebuie eliberată camera.

      Nu te da cu UV pe corp, că face rău la piele.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus