un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: smart watch Fossil gen 5 tip Carlyle

24 Mar 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

26 comentarii

Fossil face de ceva vreme smart watch-uri și majoritatea au un aspect de ceas normal, cu ramă, butoane și curea clasică, chiar dacă apoi ecranul le arată adevăratul nucleu digital. Eu am testat modelul numit Carlyle HR cu Wear OS, un model de 44 mm cu aspect de ceas suficient de elegant pentru toate împrejurările.

Specificații Fossil Gen 5 Carlyle HR:

  • ceas de 44 mm, curea piele de 22 mm, se poate schimba
  • ecran color tactil
  • rezistă la apă până la 3 atmosfere
  • rulează Wear OS de la Google, funcții de monitorizare sport, măsurare puls, control muzică, notificări, funcționează cu Android și iOS
  • chipset Qualcomm Snapdragon Wear 3100 cu 8 GB memorie de stocare
  • conectivitate bluetooth și wifi, GPS integrat, accelerometru, giroscop, microfon pentru Google Assistant
  • funcții de monitorizare sport, măsurare puls, control muzică, notificări
  • baterie de 24 ore cu funcții complete, diverse moduri low-power de extindere a autonomiei
  • alte date pe site-ul oficial

Preț: 1.300 lei la eMAG. Există și alte modele asemănătoare cu alte tipuri de curele sau carcase de altă culoare.

AMBALARE, ACCESORII, INSTALARE

În cutie am găsit ceasul și un dock magnetic de încărcare prin USB-A. Primești deci o singură curea, cea montată deja pe ceas, dar poate fi înlocuită cu alta contra-cost dacă aveți nevoie de una mult mai lungă sau mult mai scurtă.

CUM ARATĂ FOSSIL CARLYLE HR

Ceasul mi s-a părut elegant, printre cele mai bune la acest capitol. Cureaua contribuie mult la acest aspect, fiind una din piele groasă, maronie, care se simte foarte plăcut la atingere și arată bine la mână.

Cadranul este rotund și suficient de bine finisat pentru a nu avea aspectul de “jucărie” al altor smart watch-uri, materialul fiind un inox gri închis. Butoanele din dreapta, trei la număr, sunt mari și foarte vizibile. Cam aceasta a fost încă de la începutul design-ul Fossil.

Pe spate se află senzorul de ritm cardiac. Cele două cercuri concentrice din jurul său sunt pentru încărcare. Docking-ul are doi pini de contact care fac contact cu aceste cercuri indiferent de poziția în care pui ceasul în dock.

Ecranul este color. Nu excelează prin luminozitate și nici nu are o interfață foarte vie, dar nu-i musai ceva care să incomodeze.

Carlyle HR are și un mic vibrator și un mic difuzor pentru a te anunța de notificări. Ambele sunt destul de slabe, am pierdut notificări pentru că nu le-am simțit sau auzit de la încheietură. Există și un microfon pentru Google Assistant.

Per total, ceasul Fossil intră undeva pe radarul meu undeva în categoria neutru spre bine. Nu-i perfect, dar îmi place aspectul său serios într-o lume în care prea multe smart watch-uri arată a “gadget-uri” pentru adolescenți.

CUM FUNCȚIONEAZĂ CEASUL

Face treburile normale de smart watch, dar nu mi s-a părut că ar excela la ele. Vina aici este a Google și al lor Wear OS, pe care fix așa l-aș caracteriza: face ce te aștepți, dar nu excelează. Fossil a creat un ceas care arată bine, dar este tras în jos de software.

Fossil nu are o aplicația specială pentru acest ceas, ci configurarea sa se face din aplicația Wear OS a lui Google. Aceea devine “hub-ul” pentru acest ceas.

Primești notificările din telefon pe ceas și poți alege desigur de la ce aplicații să se întâmple asta. Notificările se trunchiază după o anumită lungime de text, adică nu vei putea citi un email lung integral pe ceas (deși aș vrea asta), dar unul mai scurt da.

Multe ceasuri fac la fel, de altfel, dar nu toate. Notificările sunt ușor de eliminat și accesat, măcar, dar apoi opțiunile sunt limitate la “deschide pe telefon” și cam atât.

Trackingul de activități sportive funcționează bine. Aplicația Wear OS în sine nu știe să centralizeze astfel de date, așa că instalezi Google Fit, care-i programul oficial Google pentru astfel de treburi. Datele despre alergări, mers, ciclism și restul activităților ce pot fi monitorizate cu acest ceas se vor regăsi acolo. Sunt zeci de activități disponibile, inclusiv fotbal sau kettle lifting.

Faptul că are GPS este un avantaj, nu toate ceasurile au un astfel de modul integrat direct.

Fossil măsoară și pulsul pe toată perioada zilei și apoi arată niște grafice în legătură cu asta. Măsurătoarea este precisă, n-am sesizat probleme acolo.

Interfața ceasului se bazează pe o combinație de ecran tactil și cele trei butoane din lateral. Dacă mă întrebați pe mine, sunt prea multe butoane, mai ales că cel central (remontoarul, cum se numește pe ceasurile clasice) este de fapt o rotiță ce oferă deci mai multe posibilități de control. Părerea mea este că un ceas inteligent are nevoie doar de un buton sau rotiță pe lângă ecranul tactil.

Fossil are mai multe fețe disponibile, câteva zeci, multe dintre ele plăcute. Majoritatea pot fi ușor customizate la culoare sau poate înlocuind un widget cu altul. Le poți schimba și din ceas, la o adică, ceea ce este bine pentru că poate preferi o față mai minimalistă în majoritatea timpului, dar una cu multe widgeturi când faci sport.

Interfața este, după cum spuneam, o combinație de apăsări și swipe-uri. Swipe în jos pentru setări rapide, în sus pentru notificări, în dreapta pentru Google Assistant, în stânga pentru “tiles” precum Meteo, Calendar și Agendă. Partea asta este bine făcută, iar ceasul poate fi setat și customizat în mod avansat direct din ceas, nu din aplicația de mobil. În setări ai acces rapid la diverse funcții mai frecvente precum ecran always-on, ecran off, sunet off etc.

Mi-a plăcut și că, dacă ascult muzică din Spotify, pe ceas apar direct butoane de control pentru playback în rolul ecranului always-on. Ecranul always-on în general arată ora într-un mod alb-negru, iar la o apăsare pe el revine interfața colorată și mai animată a ceasului.

Ce fac butoanele, atunci? Păi cel mare te aduce imediat în ecranul Home, celelalte au și ele diverse roluri potențiale în unele aplicații, dar cum ziceam… se putea și doar cu un buton. Apple Watch dovedește asta încă de la prima generație, în fond.

Fossil Gen 5 se duce chiar  prea departe. De exemplu, după ce particularizezi un watch face, ai ocazia să-l salvezi, de fapt te cam forțează, și apare chiar pe ecranul tactil o tastatură pentru a-i da un nume. Încercați voi să tastați pe un ecran de vreo 30 mm în diametru și vedeți dacă vi se pare o experiență plăcută. Nu te forțează nimeni să faci asta, dar per total Wear OS mi se pare, ca multe alte aplicații Google, început pentru că părea o idee bună, dus la stadiul de funcțional și apoi neactualizat și nefinisat.

Poți instala și diverse alte aplicații dintr-un Google Play de ceas. Nu sunt foarte multe și, de fapt, sunt cam aceleași pe care le-am văzut și pe alte ceasuri. Dacă vă interesează ceva în mod special, verificați compatibilitatea înainte de a investi într-un ceas, indiferent de producătorul său.

Google Assistant direct din ceas este un avantaj al acestui model. Are microfon, poți da comenzi, poți pune întrebări ca la telefon.

Adunând punctele și aici, rezultă că Fossil Gen 5 își face treaba, adică arată notificări și monitorizează anumite activități și poți schimba muzica direct din el, dar trebuie să te lupți un pic cu configurarea inițială, instalarea de Google Fit și restul celor necesare. Odată instalate, însă, interfețele acestora sunt plăcute și informația este bine arătată.

Problema principală pe care o văd eu este autonomia de o zi într-o vreme în care alte ceasuri foarte similare rezistă 5-6 zile (Versa 2, cel mai recent Samsung etc) sau chiar mai mult (Huawei Watch GT 2). Este mult prea puțin. Poți activa un mod de battery saver care întinde autonomia, dar pierzi din funcțiile “smart” și nu mi se pare o soluție decât pentru cazuri extreme.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Arată a ceas clasic.
  • Curea de piele.
  • Integrare directă cu Google Fit și Google Assistant.
  • Autonomie de o zi.
  • Nu prea simți sau auzi notificările.
  • Preț peste concurența sa.

CONCLUZIE

Fossil Gen 5 îl pot recomanda doar celor care vor musai un smart watch cu aspect serios, chiar spre elegant, pe care să primească notificări și care să le arate pulsul pe durata zilei și să le monitorizeze anumite activități, dar fără să le pese de alte chestiuni mai avansate sau funcții intuitive.

Acest ceas are însă și câteva dezavantaje: primul ar fi că nu-i foarte fun, iar un gadget de acest tip ar trebui să fie. Google este de vină aici pentru că Wear OS a rămas în urmă în timp ce concurenții au tot îmbunătățit sistemele lor. Funcționează și face de toate, dar parcă te și lupți cu el pentru a ajunge acolo.

Al doilea și cel mai mare este autonomia de doar o zi și faptul că-l poți încărca doar cu dock-ul său, nu și wireless. La acest capitol pierde mult teren în fața concurenței sale directe (Fitbit Versa 2, Samsung Galaxy Watch 2 și Huawei Watch GT 2, să zicem), deși are un preț similar.

Preț: 1.300 lei la eMAG.

    26 comentarii

  1. Da, cam e o struto-camila destul de scump si nu prea stralucit.

    Daca vrei frumusete si functii, dar nu te deranjeaza timpii mici de fuctionare => Apple Watch.
    Daca vrei mai putina integrare cu telefonul, dar vrei baterie buna => Fitbit Charge 3 (alegerea mea momentana, dar cred ca e timpul pentru Apple Watch).

    Fossil-ul l-am returnat dupa o saptamana. Frumos, dar mediocru si prea scump pentru ceea ce (nu) ofera – in raportul calitate/pret.

      (Citează)

    • De care Fossil ai avut?

      E mișto Apple Watch, dar funcționează doar cu iPhone. Pe Android trebuie să sapi prin modele ca să găsești ceva potrivit.

        (Citează)

  2. Ha ha, baterie de o zi. Clar voi renuta la fenix pentru asta.

      (Citează)

  3. Apple watch e printre alea care arată ca o jucărie… cel puțin în poze așa mi s-a părut. Un ceas pe care să-l pui la încărcat zilnic nu mi se pare practic.
    Huawei face un ceas foarte frumos și cu autonomie mare, de pînă în 2 săptămîni.

      (Citează)

    • Stiu ce spui, dar Apple Watch-ul e perfect pentru:
      1. imagine personala (impresie)
      2. ofera integrarea perfecta pentru ecosistemul Apple (mai ales daca ai deja iPhone, iPad si iTV)
      3. bucuria imensa pe care o ai atunci cand cumperi ceva de la Apple si stii ca o sa te tina mult si bine (bug-urile sunt de mult deja eliminate, boierie!)

        (Citează)

    • Și mie Apple Watch mi se pare că arată a jucărie, dar dacă aș avea iPhone, mi-aș lua Watch.

      Plus că Watch 3 este 300 de euro, cam cât ceasurile uzuale de Android.

        (Citează)

  4. Tot pe emag se gasesc acele chinezarii gen Zeblaze si clonele aferente, care au soc vechi de la MTK, eficient la consum, cu 1-2GB de ram si 8-16 GB flash cu sim si functionalitate completa de telefon, plus Android 5 sau 6 full. Am unul din asta, 650 lei in ro, ca in china costa maxim 100 dolari. Autonomia e tot cam o zi, are HR monitor cu led, ecran amoled, camera 2 Mpixeli. Ar mai fi ceasurile de la Xiaomi, Amazfit, care tin chiar 5-20 zile si costa tot sub 1000 lei. Aaltfel, pentru cunoscatori exista Garmin, cu 21 zile autonomie cu notificari si hr monitor non-stop.

      (Citează)

  5. Vector-ul ce mai face? Nu mai e bun? Nu mai ține bateria o săptămână? N-au mai dat bani?

      (Citează)

    • Vector a fost un ceas excelent la vremea lui, dar dacă vrei să fii malițios trebuie să găsești ceva mai recent. Dezvoltarea Vector s-a oprit de mult, nu l-ar mai putea recomanda nimeni ca alternativă acum.

        (Citează)

  6. “Carlyle HR are și un mic vibrator” + “autonomia de o zi ” inseamna ca ar putea fi totusi bun la ceva.
    Desi cam scump la acest pret, doar pentru “ceva”.

      (Citează)

  7. Smartwatch Fossil Q Machine FTW1166. Asta e mijto. Il am de vreun an. Arata a ceas. E maricel, teapan. Luat la reducere cu vreo 6 mil.
    Asta din articol e scump rau ptr un fosill.

      (Citează)

  8. Claudiu:
    Stiu ce spui, dar Apple Watch-ul e perfect pentru:
    1. imagine personala (impresie)
    2. ofera integrarea perfecta pentru ecosistemul Apple (mai ales daca ai deja iPhone, iPad si iTV)
    3. bucuria imensa pe care o ai atunci cand cumperi ceva de la Apple si stii ca o sa te tina mult si bine (bug-urile sunt de mult deja eliminate, boierie!)

    Le ai pe astea cu ecosistemu’….iTV asta e un produs nou?

      (Citează)

  9. mai faci multa reclama la lucruri?
    ai inceput izolarea cu ‘e timpul sa facem economii’. cum sa faci economii cand incepi sa te izolezi si sa nu mai vina bani?
    apoi in timpul izolarii tu faci reclama la ceasuri si filtre de aer si alte tampenii care nu te ajuta cu nimic in perioada asta.

      (Citează)

    • Da Radu, cum iti permiti sa incerci sa iti continui activitatea cand unii oameni nu pot? Daca se opreste economia pentru unii trebuie sa se opreasca pentru toti.

        (Citează)

    • Mihai, dacă ție ți s-a părut reclamă acest articol, ai o problemă de percepție. Iar dacă nu ai economii făcute, te sfătuiesc să le faci, nu să cumperi un ceas. Adică nu știu… chiar ai nevoie să-ți zic asta?

      În rest, vorba lui Giani, eu trăiesc din campanii făcute pe blog, așa că nu plănuiesc să le opresc.

      Cât despre purificator, am mai zis de câteva ori că n-a fost reclamă și, cum toate informațiile prezentate acolo erau reale și verificate medical, revenim de fapt la o posibilă problemă de percepție a ta.

        (Citează)

  10. Withings steel HR , minimal ,fara GPS ,tine bateria o gramada , se sincronizeaza cu strava , aplicatia are dark mode dinaintea whatsappului.

      (Citează)

  11. Cel mai inutil produs in perioada asta. Iti poate confirma cu certitudine ca stai pe loc in casa, nu consumi calorii si te notifica atunci cand primesti mesaje pe telefonul aflat mereu la indemana. Macar esti mereu in apropierea unei prize, ca sa il poti incarca.

      (Citează)

    • m-ai facut sa rad, multumesc
      :-))

      azi am mai ras la un comentariu pe undeva care zicea ca vajnicii bucovineni din SV au reusit un record mondial, respectiv au reusit ca prima chestie care s-a dus in cap la pandemie sa fie fix spitalul.
      :-))

        (Citează)

  12. Matei: Le ai pe astea cu ecosistemu’….iTV asta e un produs nou?

    Touche, ma gandeam la ios si apple tv si a iesit itv. Itv-ul pare varianta de aroganta maxima (daca se lanseaza odata), dar cat timp nu are minim 55“, Ambilight si nu costa sub 2000€ eu nu-l cumpar si pe ala (Philips are patent pe Ambilight => Ghinion !).

      (Citează)

  13. Exista vreo varianta de smartwatch decenta spre bună cu ecran always on si GPS la buget de maxim 800 de lei?

    Sau, ma rog, fără GPS, dacă nu se poate.

      (Citează)

    • Am auzit lucruri bune despre Amazfit.

        (Citează)

    • fitbit versa 2 e acum sub 800 la emag
      nu are gps

      in mod normal l-as lua dar tocmai am cheltuit banii astia pe un topor, un arzator de camping +butelii si rezerve pt filtrul de apa :-))

        (Citează)

    • Fitbit Versa 2 și Xiaomi AmazFit GTS.

      Disclaimer pentru unii ca Mihai de mai sus: nu cumpăra un ceas dacă nu ai economii!

        (Citează)

    • Amazfit Peace de 2 ani juma … Are ecrantn transreflexiv, e genial. In lumina puternica devine si el mai puternic/stralucitor, daca mergi mult pe afara/soare e perfect. Are si gps, bratara standard de 22 mm parca, usor de schimbat. A, si o gramada de fete, unele chiar foarte hazlii. Ai de unde alege.
      Ca si minus din punctul meu de vedere sunt culorile care sunt un pic mai sterse fata de un amoled.
      Touchscreen activ doar dupa apasarea butonului lateral. Nu poti sa il folosesti din greseala.
      Autonomie de 5 zile, suportul a fost foarte ok, in acest timp am primit aproximativ 10 update-uri.
      A costat atunci in jur de 400 ron direct din china.

        (Citează)

  14. Eu voi cumpara unul sigilat (Fossil smartwatch gen 5) cu 700 lei (de la cineva). Stiti vreun site din Romania, de unde pot cumpara curea originala ? Nu vreau “compatibila” . . . Multumesc !

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus