un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câteva articole utile de pregătire pentru un cutremur mare

4 Mar 2020  ·

GÂNDURI  ·

30 comentarii

Cutremurul din 1977 a avut loc acum 43 de ani. Mai exact, la ora 21:22 a zilei de 4 martie 1977. A avut 7,4 grade pe scara Richter, a durat 57 de secunde (!) și a făcut peste 1.500 de victime, ceea ce acum începe să mi se pare o cifră mică.

Am mai zis pe aici și cu alte ocazii că mă tem de cutremure. Mă tem destul de tare. Mă tem, de fapt, de ideea că aș putea muri în ceva imposibil de controlat. Că nu contează ce-am făcut până acum sau ce planuri am în continuare, toate se pot termina brusc dacă un cutremur similar mă găsește în locul nepotrivit. Ideea aceasta nu-mi place deloc.

Trecând însă peste asta, am scris de-a lungul timpului diverse articole bune despre pregătirea pentru un cutremur mare și poate că astăzi este ziua perfectă pentru a le reaminti:

Cum să primiți alerte push în caz de cutremur. Culmea este că la recentul cutremur de 5,2 grade, n-a venit nici o alertă, după cum au observat mulți. N-am reușit să aflu de ce, că n-am pe cine întreba. Alertarea prin Telegram este însă trecută și pe site-ul oficial INFP, deci n-ar strica să aveți instalat programul. Poate data viitoare merge.

În tutorialul meu am inclus și câteva idei despre cum să faceți aplicația imposibil de oprit de către vreun battery saver și cum să puneți o alertă mai greu de ignorat.

Pregătiți-vă cu un plan pentru cutremur. Poate cel mai important articol. Dacă voi sunteți la muncă, soția la munca ei, iar copiii la școală, vine cutremurul și cade telefonia, se oprește transportul în comun și fiecare fuge încotro poate, ce faceți? Unde vă reîntâlniți? Ce știu copiii că trebuie făcut?

Am mers pe astfel de idei. Stabiliți ce faceți dacă vă prinde în casă, stabiliți ce faceți dacă vă prinde separați în timpul zilei șamd. Luați câteva măsuri simple, de exemplu puneți portofelul cu acte și bani și cheile mașinii într-un loc de unde să le puteți lua ușor dacă trebuie să plecați rapid din casă. Alt ghid găsiți aici. Ghid pentru un kit de cutremur aici.

Lista cu blocuri cu bulină roșie. Și restul claselor seismice, de fapt. Nu de alta, dar s-ar putea să descoperiți că stați într-un bloc cu risc seismic și nu știați asta.

Cum se mișcă o clădire în cutremur. Japonezii, care sunt mai speriați de cutremure decât mine, au un centru de testare în care construiesc clădiri și de 10 etaje și apoi le miscă pe platforme. Puteți vedea acolo cum se crapă betonul, cum se macină un stâlp de rezistență șamd.

Astăzi poate fi o zi bună și ca să vă gândiți la o asigurare împotriva dezastrelor, dacă nu aveți ceva. Este cea cerută prin lege. Mai bine să o aveți decât să nu o aveți. Începeți de aici pentru informații.

    30 comentarii

  1. “Poate data viitoare merge.”
    hahahahahaha, pt cineva care zice ca se teme maxim de cutremure, mergi pe un poate si pe o aplicatie de telefon.

    geez……..

      (Citează)

    • Alternativa este să-mi construiesc singur un sistem de avertizare, nu?

      Mă tem de cutremure tocmai pentru că nu pot fi prezise. Notificările alea sunt ceva exact de tipul “poate sunt bune”, că la fel de bine poate nu le aud, dorm, sunt pe WC, am telefonul pe silent și multe altele. Nu e ceva pe care să te poți baza, ci ceva de avut în plus.

        (Citează)

    • Din păcate, cutremurul nu este singurul “element” imprevizibil. Natura este natură si noi oamenii ne pricepem de minune sa o punem in cap.

        (Citează)

  2. 1. Nu va mutati in locuinte noi, construite de “dezvoltatori”

      (Citează)

    • Asa e, stati in blocurile construite in anii ’30 eventual, alea sunt cele mai trainice!

        (Citează)

    • Vlad:
      Asa e, stati in blocurile construite in anii ’30 eventual, alea sunt cele mai trainice!

      Normal, ca blocuri din anii 80 nu exista. Exista doar blocuri noi, sau blocuri din ’30.

        (Citează)

  3. 2. Preferabil, casa in loc de bloc.

      (Citează)

    • Depinde unde te afli cand incepe cutremurul… La mine, de ex, daca se intampla ziua, in timpul saptamanii, nu sunt acasa in 90% din cazuri ( de fapt 100% daca ma gandesc mai bine). As putea fi la birou ( cladire noua – insa … nu stiu ce sa zic) insa as putea fi in diverse alte locatii , pe drum etc.
      Daca se intampla noaptea am 90% sa fiu acasa …

      N-ai cum sa-ti traiesti viata gandindu-te la chestia asta …

        (Citează)

  4. Nu am primit nici o alerta de nici un fel vreodata desi am facut tot ce am gasit pe net ca sa configurez sa primesc alertele.

      (Citează)

  5. Eu, la ultimele cutremure, nici nu m-am dat jos din pat. E drept ca au durat putin, nu 57 de scunde. Cand un cutremur dureaza un minut, e posibil sa simti ca o iei razna din cauza senzatiei de neputinta. Nu mi se pare ca-ti maximizezi sansele de supravietuire fugind sub tocul usii sau sub masa. Daca e sa cada o grina peste masa aia, o storceste ca pe o rosie, impreuna cu omul de sub ea.

      (Citează)

    • Masurile de siguranta se iau in functie de tipul blocului si de dotari. De exemplu, in cladirile de birouri e musai sa te bagi sub masa pentru ca cel mai probabil vei fi lovit de tavanul fals sau ceva instalatii de climatizare, iluminat, tevi si alte chestii aflate pe plafon. In blocurile comuniste e bine sa ramai sub grinda de rezistenta in ipoteza ca acolo nu are ce sa te loveasca: lustre, dulapuri, elemente de zidarie (caramida, bca) sau chiar planseul de deasupra (s-au vazut cazuri cand a picat de pe un etaj pe altul chiar si fara cutremur). La cladirile mai mici (case, vile) e bine sa te intinzi jos langa pat sau dulap mai rezistent (daca nu are ce sa te loveasca) si sa beneficiezi de asa numitul “triunghi al vietii”. Deci nu exista o regula clara, te adaptezi in functie de situatie. Mai nasol sa fii prins intr-un mall, restaurant sau la metrou asteptand la peron. Ca masuri de siguranta am un rucsac cu cele necesare (medicamente, trusa de prim ajutor, fluier, lanterne, baterii, butelii de camping, pastile de clor pt purificare apa, cutit, spray cu piper, cordelina de escalada de 25 m, masti de praf, folie de supravietuire) plus un extinctor daca e nevoie.

        (Citează)

    • sprayul cu piper e pentru salvatori, daca ii scot pe vecini mai intai.

        (Citează)

    • Am citit “codeina”. Nu ca nu ar fi nenecesar.

        (Citează)

    • M-am razgandit la jumatatea propozitiei. Intelegeti voi.

        (Citează)

  6. bai asta sa ai un plan este extrem de important, lumea nu realizeaza cum e sa nu mai ai telefon mobil functional.

    eu am facut plan – daca se intampla ziua, eu si sotia o luam spre scoala copiilor iar ei sunt instruiti sa ramana acolo.

    daca unul din parinti nu apare la scoala intr-o ora de la cutremur, celalalt o ia spre casa.

    insa si al doilea tb sa ajunga la scoala, pentru ca nu are de unde sa stie daca primul a ajuns sau nu, ca poate a murit.

    daca primul a plecat, lasa un mesaj pe poarta scolii, presupunand ca va mai exista o poarta :-)

    e complicat si cand ai un plan, darmite cand nu ai.

      (Citează)

  7. ” Japonezii, care sunt mai speriați de cutremure decât mine” Omule bun, aia nu au n mii de studii si tehnologii in legatura cu cutremurele pentru ca sunt mai speriati ca tine, ci pentru ca traiesc pe imbinarea a mai multor placi tectonice care duc la producerea a multor cutremure anual. Nu te teme, esti mai speriat tu daca se clatina un pic candelabrul decat orice japonez.

      (Citează)

  8. Urmatorul cutremur major nu cred ca va fi tot noaptea…

      (Citează)

  9. Vlad:
    Asa e, stati in blocurile construite in anii ’30 eventual, alea sunt cele mai trainice!

    A spus sa nu te muti in locuinte construite de “dezvoltatori”. Cu ghilimele. Te oparesti degeaba.

    Stau in bloc de 4 etaje, din ’83. Care e foarte zdravan si intr-o stare mult mai buna decat multe blocuri noi, facute de “dezvoltatori”.

    Pentru cultura ta generala, locuintele nu se impart doar intre blocuri noi, sau blocuri din ’30/ ’70.
    Daca nu ai de ales decat intre astea doua, mai bine stai in chirie pana strangi cat ai nevoie, pentru o locuinta decenta, intr-un bloc cum trebuie. Mie mi-a luat 7 ani, timp in care, puteam sa imi cumpar in bloc nou, sau sa cumpar intr-un bloc foarte vechi. Dar, din fericire, nu imi ardea buza sa fiu proprietareasa de cotet, cu orice pret, asa ca am avut de ales si altceva in afara de blocurile trainice din anii ’30, sau posibilitatea de a-mi alege singura faianta si parchetul+ recunoscutul vecinului doar dupa timbrul sforaitului.

      (Citează)

    • Habar n-ai despre ce vorbesti, sunt blocuri noi facute cu simt de raspundere si dupa standarde net superioare celor din anii ’80, trebuie doar sa casti ochii cand cumperi.

        (Citează)

  10. Deea:
    Habar n-ai despre ce vorbesti, sunt blocuri noi facute cu simt de raspundere si dupa standarde net superioare celor din anii ’80, trebuie doar sa casti ochii cand cumperi.

    Aici era vorba de blocurile noi, alea de proasta calitate, nu blocurile din Cortina Residence, ca de alea de genul ala stiu si eu. Asa ca, am habar despre ce vorbesc.
    Toti ati omis ironia din “dezvolatori” scris, intentionat, cu ghilimele.

      (Citează)

  11. 1. cutremurele nu sunt singurele lucruri imprevizibile si incontrolabile care te pot omori. un nebun cu un cutit, un accident de circulatie, de munca etc sunt mult mai probabile, statistic decat un cutremur devastator
    2. japonezilor nu cred ca le e frica de cutremure mai mult de cat tie. in schimb, sunt mai bine pregatiti, au cutremurele in sange.
    3. rucsacul o fi bun daca te gaseste acasa, evenutal noaptea. daca esti la serviciu, in masina, la mall sau altundeva trebuie sa-l cari dupa tine. altfel, ajuta si el, ca si alte masuri sa iti favorizezi un pic soarta dupa un cutremur. Dar mai mult ajuta la confortul psihic ca cica esti pregatit.

      (Citează)

    • Cei pasionați cât de cât de elemente de supraviețuire ajung să aibă tot felul de lucruri peste tot – medicamente, pansamente, cuțite, purificatoare de apă lanterne etc. -, practic așa devine utilă practica asta. Altfel nu prea e practic să ai un kit undeva anume, mai ales că ce nu folosești uiți că ai. Era la un moment dat un trend cu chestii de genul (similar cu everyday carry), supraviețuire urbană parcă, unde deverși prezentau tot felul de echipament pentru situații de calamitate pe care-l luau cu ei.

        (Citează)

    • Mișto trendul. Am și eu mereu la mine o lanternă și un pix mai sănătos. De multe ori și un cuțit, dar e cam dubios din punct de vedere legal pe aici. Cred că o să cumpăr unul care arată mai puțin amenințător, să îl pot lua mereu cu mine.
      În rest, în casă am pastile de purificat apa și trusă de prim-ajutor portabilă.

        (Citează)

  12. Ascunsul sub ceva e exact cum spune Danyzus, pentru a te feri de finisaje în general – structura clădirii trebuie să reziste la cutremur, nu compartimentările, tencuiala, mobilierul sau lămpile. Lângă stâlpi e de obicei un loc mai sigur pentru că sunt gândiți să pice ultimii și sunt la nodurile dintre grinzi, zone de obicei mai rigide – dar nu e general valabil.

    La clădirile înalte (de obicei publice) o mare problemă e incendiul care urmează după cutremur (din cauza instalațiilor) și care poate afecta structura de rezistență – așa clădirea cedează mai repede decât ar trebui.

    De curiozitate, cum știți de care dezvoltatori să vă feriți? citiți review-uri, căutați pe gugăl, vă uitați la știri?

      (Citează)

  13. terminati mai cu prostiile.
    smartphone ala legat la sts nu o sa te salveze de cutremur.
    daca vine cutremur naspa, te ingroapa fie ca esti in bloc de acum 30 ani fie in bloc nou construit.
    restul e pur si simplu noroc de cum cazi.
    nu ai ce pregati pentru asta.

    si ABSOLUT nu te baza pe 112, pompieri, si in principiu pe nimeni sa te salveze. o sa fie haos in momentul ala, fie te salvezi singuri daca poti, fie esti carne de tun.
    chiar si in momente normale si un orb vede (te-ai prins?) ca nu te poti baza pe aia sa te salveze de la nimic.

    am incheiat momentul de crunta realitate, inapoi la youtube si poze cu pisici acum.

      (Citează)

  14. Apropo de blocuri. Socra-miu a fost inginer constructor din 1980 pana-n 2006. A participat la constructia multor blocuri mai ales in bucale. Stati flexati ca si pana-n 89 se construia aprox la fel ca azi. Si bine si prost. Mai ales prost. Faptu ca stati intr-un bloc din anii 80 – 90, nu va garanteaza cu nimic reusita in caz de cutremur.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus