un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Care ar trebui să fie planul în continuare?

23 Mar 2020  ·

GÂNDURI  ·

81 comentarii

Mi-au spus mulți că eu am luat în derâdere toată epidemia de coronavirus. Este adevărat, am luat-o atunci când se întâmpla în China, chinezii luau măsuri dure, iar europenii raportau doar câteva cazuri. Cum am spus atunci, panica fără motiv nu duce la nimic bun.

Au început apoi să apară motivele. Să apară problemele de aici și datele concrete care arată că problema va fi gravă și în România. A fost momentul să iau măsuri.

Cum ziceam, am făcut niște provizii. Carne în congelator, conserve, mălai, alte alimente care să reziste mult. N-am mai ieșit din casă de 9 zile, cu excepția coborâtului până în fața blocului pentru a lua un colet de la un curier care a spus că firma lor nu mai urcă în bloc.

Să vă zic mai în detaliu și alte măsuri concrete luate de noi, că poate vă inspiră. Cum spuneam, aprovizionarea am făcut-o într-un singur drum când am cumpărat toate cele necesare, mers cu mașină proprie, la o oră atipică pentru a nu prinde aglomerație. A fost soluția cea mai bună în acel moment.

Tot de atunci luăm și măsuri serioase pentru dezinfectarea mâinilor și a pantofilor și a altor obiecte, cum ar fi cele primite prin curieri. La intrarea în casă, ne spălăm de două ori pe mâini. Întâi direct după ce ne descălțăm, apoi dăm cu dezinfectant pe tălpile pantofilor și punem hainele folosite în balcon, nu în cuier, apoi încă o dată pe mâini după acestea. 20 de secunde, cum zic recomandările. Între cele două spălări nu atingem fața și nici alte obiecte de prin casă (până și clanța o împing cu cotul).

Nu știu dacă ajută să țin geaca sau blugii în balcon pe sârmă pentru o vreme, dar fac și asta. Habar n-am cât poate trăi acest virus în haine, dar încerc să nu le pun direct în cuier.

Orice colet primit, chiar și obiectele dinăuntru pe cât posibil, le igienizăm cu o cârpă dată cu o soluție de clor făcută de noi (practic un produs de igienizare pe bază de clor, cumpărat din comerț, diluat suplimentar cu apă). Și apoi ne spălăm din nou pe mâini.

Ah, igienizăm și telefonul după ce revenim în casă. Dacă încă este waterproof, poate fi spălat ușor cu săpun; dacă nu, șters cu un șervețel antibacterian.

Evit contactul cu curierii trimițând-o pe Matilda la ușă ca să-i primească. Glumesc. Îl evită și ei cu mine, de altfel. Poartă mască, stăm la distanță când vin la ușă, totul e plătit online, așa că interacțiunea se rezumă de obicei la întins coletul, salutat și plecat. După care dezinfectăm coletul așa cum spuneam mai sus. Am dezinfectat și pachetele de mâncare primite, deși am comandat de la un serviciu care a anunțat măsuri serioase de igienă.

Un moment de panică am simțit vineri, când Italia a raportat aproape 6.000 de cazuri noi și 627 de decese într-o singură zi. E ca și cum trei avioane pline cu italieni s-ar fi prăbușit doar în acea zi. Alte două cu o zi înainte. Alte două cu încă o zi înainte. 793 decese în ziua următoare. Ah, iar ei se așteaptă ca vârful epidemiei să fie abia peste două săptămâni.

Nu panică din aceea cu plâns și smuls părul. M-am oprit un pic, blocat de aceste cifre și de ceea ce mă sperie pe mine de fapt, adică faptul că în practică nu avem decât un control minor asupra neprevăzutului. Simt că eu am luat toate măsurile posibile mie, dar văzând ce se întâmplă la italieni, mă tem că nu vor fi suficiente. Nu pot decât să sper că cele luate de autorități sunt bune și că nu vom ajunge la fel.

La italieni văd că 86% dintre cei decedați aveau peste 70 ani, iar alți 10% dintre decedați aveau 60-69 ani. Doar 4% aveau deci sub 60 de ani? Așa zice CNN. Teama mea principală, de fapt, este să nu-i îmbolnăvesc pe părinții mei dacă iau eu virusul, că e clar că persoanele în vârstă cele mai vulnerabile.

În acest moment mă gândesc la ce pot face în viitorul apropiat într-o anume privință. De fapt, mă gândesc la asta încă de când am văzut graficele cu scenariile pentru România.

Problema este următoarea: se vor termina proviziile făcute de fiecare pe acasă. Ce facem atunci?

Trebuie să zic întâi că am făcut o raționalizare a proviziilor existente și vă propun să faceți la fel. Oricum eu eram mai gras decât trebuie, așa că nu strică să mănânc jumătate de porție în loc de una normală, mai ales cu consumul caloric scăzut de acum.

Dacă mâncarea curentă ne va ajunge pentru câteva zile în plus din această măsură și amânăm ieșirea din casă, it’s a win.

Până la urmă, însă, tot trebuie ieșit. Deja este aproape imposibil să comanzi online alimente în București. Bringo pare veșnic indisponibil (și am auzit reclame la radio, fac masiv angajări). La Mega-image.ro se eliberează sloturile de livrare la miezul nopții și este ca de black friday, în câteva secunde se ocupă toate. Nu știu dacă te poți baza, de fapt, pe vreun serviciu online, mai ales dacă se va institui cândva obligativitatea de a sta la domiciliu și deci și mai mulți oameni se vor bate pe acele sloturi de livrare.

Soluția de termen lung, mi se pare mie, este legată tot de aprovizionarea din magazine de proximitate, considerând că și acestea vor fi aprovizionate cu marfă. Riscul a crescut însă considerabil față de momentul când am făcut prima aprovizionare.

Cum o voi face pe următoarea? Care-i ora cu cât mai puțini oameni, mai ales dacă Mega Image trece de astăzi la program 8-22 în toate magazinele (și 7-8 rezervat special pentru persoane 65+ sau cu dizabilitați)?

Am de obicei la mine șervețele antibacteriene și un mic spray, dar ar trebui să port și mănuși “chirurgicale” pentru a atinge produse, coșuri, POS-uri și restul? Măcar plătesc contactless totul și nu trebuie să ating și bani.

Și a doua problemă, dacă vreți: ce facem pe termen mediu? Rinse și repeat în fiecare săptămână cele de mai sus? Cu alergat la Mega de câte ori afli că s-a băgat mălai și pui? Cu teamă că, de câte ori strănutăm după aceea, poate este un prim simptom? Nu neg, alte generații au trecut prin mai mulți ani de ocupație inamică și foamete, dar gândul acesta este unul abstract, nu ceva care să mă liniștească acum.

Închei pe un ton pozitiv: “The vast majority of infected patients (e.g. >80%) don’t get significantly ill and don’t require hospitalization.” (de aici)

    81 comentarii

  1. Vali Cristian Iovu

    23/03/2020 la 7:00 AM

    Eu mi-am făcut provizii in casă și după calculele mele as rezista 25 de zile fără să ies din casă (mă rog , mâncând in 80% din timp mămăligă :))) ).
    Întrebarea e : Ar trebui să mă izolez 25 de zile in casă și să limitez orice activitate afara având în vedere că acum sunt Work From Home și eventual ies afară daca mai ridic un colet de la Easy Box sau ar trebui ca odată pe săptămână să merg in magazin sa îmi reactualizez stocurile?
    Daca situația se agravează și urmează un boom de îmbolnăviri atunci peste 25 de zile e clar că o să fie mai mulți bolnavi și o să fie riscul mult mai mare să iei virusul când mergi sa iei ulei de la magazin …
    I mean I don’t know,poate voi aveți niște tips&tricks mai bune

      (Citează)

    • O parte din EasyBox’uri și din showroomuri eMAG sau închis! Am vorbit azi la telefon pt o comanda care ar fi trebuit sa ajungă de joia trecută in easyBox și mi-au zis sa merg sa o ridic din show-room Iasi(asta după ce m-a pus sa astept sa vadă dacă mai e încă deschis) pentru ca acolo unde s-au închis easyBoxuri au mutat coletele in showroomuri sau alte easyBoxuri apropiate. Mi-au zis la telefon ca ar urma sa se închidă și mai multe…

        (Citează)

    • @Vali: depinde cât vrei să riști. Dacă acum consideri că riscul e mic și nu stai în vreo zonă cu magazine foarte aglomerate, poate ar trebui să nu decongelezi încă mâncarea pe care o ai ci să mai cumperi proaspătă o vreme.

      Eu n-am ieșit, dar am mai comandat mâncare deja gătită (Oala cu bunătăți, Uber Eats) cât încă merg serviciile acestea.

        (Citează)

  2. Ca sa eviti deplasarile la mega, abonament la lifebox, sau la.un serviciu asemanator. Pentru apa avem de mult timp un filtru la chiuveta.

      (Citează)

  3. Planul? Ori 4 nopti Venetia (merge si o fuga pana la Trento, ca nu-i departe) sau 2 nopti Bologna + 2 nopti Firenze.
    Si pana atunci malluri, piete, carciumi, d-astea..
    Stiu, sunt malitios. Dar si in egala masura anxios in momentul asta. Habar n-am ce se va alege de treaba asta, sper sa iesim mai intelepti la final. Cuvantul cheie e adaptarea. Cine ramane blocat pe: ” dar eu faceam asa, dar eu gandeam asa, dar nu mi se pare fair ca, dar nu e normal, etc etc” , nu-l vad bine.
    Poate un mare castig va fi responsabilizarea snowflakesilor din Gen Z, mai putin misecuvenism. Sau poate doar gandrsc eu ca un mos, la nici 40 de ani..

      (Citează)

  4. #cetățenii care rezistau manipulării televiziunilor ce mutau marfa pt. a putea filma rafturi goale au dat în paranoia cu dezinfectanția pe tălpile pantofilor.
    Priceless .

      (Citează)

    • dezinfectant/dezinfecția

        (Citează)

    • Nu stiu daca e paranoia, dar pe mine m-a pus pe ganduri.
      Traim totusi in tara in care multi oameni folosesc asfaltul drept batista. Peste tot vezi muci si flegme aplicate artistic pe trotuar (printre rahatii de caine desigur). Tu calci in flegma unuia infectat, apoi duci pe picioare in casa, apoi iei pe papuci/sosete, apoi pe maini…

      De ce crezi ca in spitale se pun botosi de plastic peste incaltarile vizitatorilor?

        (Citează)

    • @Sorin
      trotuar->talpă pantof->casă->papuc/șosetă->mînă->față=paranoia
      rutina mop+detergent=eficiență

        (Citează)

    • Dap, asta cu dezinfectatul talpilor a alta dovada de paranoia extrema. E suficient sa lasi pantofii la usa sau daca vrei sa pui pres cu clor la intrare.

      Dezinfectarea asta se poate transforma f usor in psihoza, eu vad la mine.

      Trebuie sa intelegem ca nu putem asigura un mediu perfect steril in casa, e imposibil. Am mai zis pe aici, atentie la sticla de dezinfectant, mai degraba decat talpile eu zic ca trebuie dezinfectata sticla cu dezinfectant :-))

      Trebuie sa dezinfectam, evident, dar rational.

        (Citează)

    • @Marean
      Mi se pare mult mai ușor să am o rutină pe care o respect atunci când intru în casă în loc să țin minte non-stop să nu calc în zona _aia_, să nu dau cu aspiratorul pe _acolo_, să nu șterg cu mopul _acolo_, etc.

      Toată rutina lui Radu e logică, în deplin acord cu ce recomandă cadrele medicale. Omul încearcă să-și micșoreze șansele de a fi infectat cu coronavirus, bravo lui. Nu e nimic irațional în ce face.

      Încă ceva, psihoză și paranoia nu înseamnă ce crezi tu că înseamnă.

        (Citează)

    • @Cornel: Nu e paranoia, este și în recomandarea oficială a DSU să ai ceva dezinfectant la intrarea în casă https://fiipregatit.ro/ghid/covid19-cumparaturi/

      Câtă vreme virusul poate rezista zile întregi pe anumite materiale, de ce să nu iau o măsură care durează 5 secunde de aplicat?

        (Citează)

    • Marean: E suficient sa lasi pantofii la usa sau daca vrei sa pui pres cu clor la intrare.

      Păi la ușă îi las. Iar preș cu clor nu pot pune în casă, că miroase rău clorul, iar dacă-l pun în fața ușii nu are nici un efect.

      Eu nu o văd ca pe o teamă nejustificată, ceea ce pentru mine ar fi definiția comportamentului paranoic aici. Virusul acesta trăiește mult pe alte materiale.

      Am auzit azi de cineva care a luat covid de pe o cană de la bucătăria biroului. Se pare că cei care spălau cănile au tușit sau strănutat pe ele, că pe altcineva bolnav n-a avut în preajmă.

        (Citează)

  5. dar ar trebui să port și mănuși “chirurgicale” pentru a atinge produse, coșuri, POS-uri și restul?

    Am constatat ca manusile sunt bune pe afara, mai ales la supermarket, din cateva considerente practice:
    – protejaza mainile si incurajeaza dezinfectarea mai frecventa (am deja pielea mâinilor varza de la dezinfectanti)
    – descurajeaza atingerea feței, pentru ca neplăcut sa pui latexul ala pe fata
    – elimina/reduc riscul de a retine mizerie/vitusi/bacterii sub unghii, acolo de unde si cu spalare temeinică sunt mai greu de eliminat.
    – daca ai nevoie de o mana curata si nu ai unde sa te speli pe moment, scoti o manusa. Sigur, aici ar fi ideal sa o arunci si sa te duci totusi sa te speli imediat dupa, nu sa pui manusa folosita la loc

    Intrebarea e daca se mai gasesc manusi. Eu mai aveam prin casa o jumatate de cutie, dar se vor termina la un moment dat.

      (Citează)

    • Și eu aveam o cutie, de asta zic. Că altfel, da, trebuie folosite corect, scoase fără să te contaminezi pe piele șamd. Nu-i chiar simplu.

        (Citează)

  6. “ Teama mea principală, de fapt, este să nu-i îmbolnăvesc pe părinții mei dacă iau eu virusul, că e clar că persoanele în vârstă cele mai vulnerabile.”
    Buna dimineata, cam asta simtim majoritatea dintre noi care avem membri de familie mai in varsta.
    Ai intrat in panica. Toti suntem intrati dar sa incercam sa ramanem cat de cat rationali (e usoara teoria).

    Rationalizarea e buna dar sa nu o dam (inca) in extrem.
    Puteti inca merge la magazin cu lista (pregatita din timp), majoritatea magazinelor au deja protocoalele implementate.
    Poti folosi manusi ca sa nu intri in contact cu carucioarele, dar daca sunt contaminate, tot o sa aduci contaminarea pe produsele din cos.
    Magazinele mari de animale (gen Maxi Pet) erau foarte aglomerate ieri, noi am luat pentru patrupede cele necesare de la un cabinet veterinar de pe drum.

      (Citează)

    • F.: Rationalizarea e buna dar sa nu o dam (inca) in extrem.

      Nu o dau în extrem. Sunt de părere că, atunci când ți-e foame, ai tendința să pui o porție mare și să o mănânci pe toată. În practică, te-ar sătura și jumătate din acea porție.

      Încerc să fiu atent la porții, la faptul că stau doar în casă, și să bag mai puține calorii.

      Pentru animale noi comandăm doar de pe zooplus.ro Nu știu dacă mai vine marfa acum, că vine din Germania, dar au prețuri foarte bune și primești cam în 3-4 zile comanda.

        (Citează)

  7. ți-a luat 2 săptămâni, dar ai ajuns unde trebuia să fii.

      (Citează)

    • sau o face de ‘gura lumii’

        (Citează)

    • .. 100% ăsta e un articol scris doar pentru a-și mai recâștiga respectul pierdut ! In realitate, Radu e la ski acum !

        (Citează)

    • eu pariez că s-a dus la leroy, a găsit închis, și acum dă ture pe trotinetă prin bucurești căutând un mall deschis.

        (Citează)

    • Zoso las-o moarta, ca si Fluture ne indemna in articolul de acum cateva zile sa ne ducem la librarie si la Hornbach “acum cat se mai poate”

      (nu ma intereseaza ca “e parerea lui” – daca a aparut la tine, tu esti responsabil)

      deci mai usor cu lectiile, ok?

        (Citează)

    • gata, bos, bag capul la cutie. scuze.

        (Citează)

    • Bătrânii spun “Coronavirus, necoronavirus vremea zugrăvitului trece!”

        (Citează)

    • Răducu: Radu e la ski acum !

      De fapt chiar am renovat un balcon împreună cu Matilda. Avem carieră în continuare ca vopsitori dacă pică tot restul.

        (Citează)

    • vali:
      eu pariez că s-a dus la leroy, a găsit închis, și acum dă ture pe trotinetă prin bucurești căutând un mall deschis.

      Și din când în când opresc deranjant de aproape de alți oameni și stau gură în gură cu ei în timp ce-i întreb “e vreun mall pe aici?”

        (Citează)

  8. Vezi sa nu va pacaliti cu manusile, mi se pare ca lumea traieste cu impresia ca daca are manusi e safe. Or, poti sa iti atingi fata si cu manusi, e acelasi lucru.

    Si eu m-am panicat vineri la cifrele din Italia, dar dupa aia mi-am dat seama ca inca vedem cazurile de dinainte de lockdown deci e ok.

    Insa sapt viitoare ar trebui sa inceapa sa scada nr de cazuri noi la ei.

    Daca nu scade, atunci inseamna ca carantina nu functioneaza in tarile vestice sau democratice si e momentul sa cumpar generator.

    Glumesc ,stau la bloc, dar daca as sta la casa asta ar fi planul. Si sa zidesc ferestrele :-)

      (Citează)

    • A si Radu vezi ca tocmai ai dat-odintr-o extrema in alta. E normal, probabil multa lume oscileaza intre negare si panica.

      De exemplu, nu e intelept sa scrii pe blog cuvinte cum sunt “rationalizare”. Intai ca e prea devreme si apoi ca multa lume are copii, de exemplu eu.

      Adica… ma sfatuiesti sa incep de pe acum sa rationalizez mancarea copiilor?

        (Citează)

    • Daca-s pufosi, da.

        (Citează)

    • Marean: Adica… ma sfatuiesti sa incep de pe acum sa rationalizez mancarea copiilor?

      Cred că trebuie adaptat aportul de calorii la consumul zilnic de calorii, care acum probabil că este mai mic.

      Eu oricum voiam să mănânc mai puțin și fără să fie epidemie. Acum, când gătim noi totul și deci pot controla precis ce mănânc și la ce ore, am ocazia să fac asta.

        (Citează)

  9. Planul era stare de asediu de lunea trecuta, nu de azi. Pentru fiecare 1 caz gasit mai exista cel putin 10~100 de infectati care se plimba pe la mall, prin cafenele sau IKEA.

    Pe italieni lipsa asta de actiune ii costa mai multi morti decat aveau intr-o zi in WWII, Romania a inceput in forta cu 3 intr-o singura zi.

    Nu am ajuns sa imi dezinfectez pantofii, ii tin in debara la intrare. Treningul cu care ies sta atarnat pe usa la camera, sa stea la aer sau pe geam sa il bata si soarele. Spalat telefonul, spalat ochelarii, spalat bratara de fitness.

    La 3 zile sau poate mai rar am iesit afara pana la Mega si inapoi, am platit cu cardul, ce am luat si putea fi spalat a ajuns direct in cada si am pus dusul pe ele. Exact cum fac de obicei, ca e epidemie sau nu spal sticlele de lactate, cola sau suc.

      (Citează)

  10. Ai ajuns si tu la sentimente mai normale intr-un final.

    Personal stau la tara, am in casa tot ce trebuie pentru 6+ luni, mancare si medicamente. Si topoare.

    Asta fiind ceva normal. Adica nu a trebuit decat sa iau ceva mai multa faina/malai si medicamente uzuale, restul sunt deja in casa. 2 lazi frigorifice cu carne + legume din productie proprie + un beci plin. De la mere si cartofi de anul trecut la vin de coacaze negre de acum 4 ani.

    Daca as fi fost izolat la bloc cu copilul (4 ani jumate) as fi luat-o razna probabil dupa ceva vreme, nu stiu cum se descurca lumea cu ei inchisi.

      (Citează)

  11. La Bringo isi comanda o prietena cu urmatoarea strategie: iti pui toate produsele in cos si stai pr faza cand se deschide magazinul ca sa dai comanda. Ei i-a reusit, a facut comanda la 9, a ajuns la 13.

      (Citează)

  12. Cred ca pe langa ore atipice ar trebui sa te uiti si la zile atipice. Majoritatea oamenilor isi iau salariile la inceputul si jumatatea lunii. Se reped la magazine si in 2-3 zile rad tot, dupa care sa zicem 2 zile pentru magazine sa refaca stocul si e ok.

      (Citează)

  13. Ma bucur ca ai inceput sa constientizezi pericolul Covid19.
    Eu am avut noroc ca am citit postarile de pe r/China_Flu inca de la inceputul lunii si am realizat pericolul, i-am informat pe parinti si pe prieteni cum sa se protejeze.

    Problema in Romania este mesajul transmis la TV, cel din partea Guvernului care da impresia ca daca te speli pe maini des si nu intri in contact cu persoane care tusesc atunci o sa fii bine, de aici tupeul pensionarilor care nu se feresc de aglomeratii când merg in piata sau la biserica, pe ideea ca vor fi sanatosi daca spala pe maini cand ajung acasa.

      (Citează)

    • Offtopic: giveaway purificator Philips?

      :D ;)

        (Citează)

    • george: Problema in Romania este mesajul transmis la TV, cel din partea Guvernului

      N-au nici ei experiență în astfel de situații. Mi se pare că se descurcă peste așteptări, de fapt. Dacă încă ar fi fost Dăncilă și Carmen Dan și Pintea… eram deja bolnavi.

      Phaff: Offtopic: giveaway purificator Philips?

      Bănuiesc că îl vor lua înapoi. Eu l-am ambalat și tot după review, dar nu cred că are cine să-l ridice acum. Dacă mi-l lasă mie, nu-l dau :P

        (Citează)

  14. Mi se pare ca ai (ati?) dat-o in paranoia un pic asa.
    Iesit mai rar din casa, doar pentru necesitati (mancare, medicamente, produse de curatat, chestii de reparat daca se strica ceva prin casa). Mers la magazin la ore non-standard, cu masina sau pe jos. Mentinut distanta fata de oameni, eventual purtat masca. Spalat pe maini des. Scos produsele din ambalaj repede, dezinfectate sau lasate 3 zile. Schimbat hainele imediat ce intri in casa. Nici o intalnire cu nimeni din afara casei. Dezinfectat chestiile pe care pui mana des (telefon, manere de usi etc).

    Sunt suficiente masurile. Nu e andromeda strain aici. Problema nu e ca ar trebui sa iesi in combinezon si rezerva de oxigen, ci ca toata lumea trebuie sa ia masurile astea de bun simt.

      (Citează)

    • Păi fix măsurile indicate de tine le-am luat. Doar că n-am mai ieșit din casă pentru că am luat destule de prima oară și apoi am mai comandat o oală de ciorbă și altă mâncare la pachet mare.

        (Citează)

  15. Marcel din Busteni

    23/03/2020 la 9:24 AM

    Pe worldometers.info au afisat sambata seara pentru 5 minute 15963 de cazuri….iti pot zice ca am tremurat putina pana a vazut femeia la tv 5963…..

      (Citează)

  16. Radu, nu te mai duci man la mall? Sa mai bei o cafeaua? Ce patit? Te-a lovit realitatea peste botic? Scriem si noi pe tema acum sa nu pierdem trafic?
    Lame!

      (Citează)

    • Daca nu-l scoti vinovat pe Radu pentru raspandirea virusului in Romania n-ai facut nimic. Sa i se faca si lui dosar penal pentru zadarnicire, nu? Unii oameni nu stiu sa treaca peste. Cu totii mai gresim in viata asta, important este sa trecem peste si sa fim oameni, mai ales in vremuri ca astea. Ca daca-i scoatem ochii lui Radu pentru ce a scris pe blog acum doua saptamani nu rezolvam nimic.

        (Citează)

    • @Pew: te duci prea departe cu raționamentul și e greșit.

      Eu nu merg la mall ca să casc gura, că am lucruri mai bune de făcut. Mă duc ca să cumpăr chestii. În cazul de față, m-aș fi dus ca să cumpăr alimente și materiale de renovat balconul și să butonez mai mult un Samsung S20, că-i expus în magazin.

      Venind epidemia peste noi, n-am mai făcut asta în weekend, cum era intenția inițială, ci am făcut proviziile de miercuri-joi și cu un zig-zag amuzant printre oameni, mască pe gură și fără să mai pierdem vremea și cu altele.

      S-au schimbat datele problemei în România, m-am adaptat la asta.

      Sau tu credeai că, și dacă am fi avut 20.000 de bolnavi, eu m-aș fi dus la mall, că nu-mi mai place espressorul de acasă?

        (Citează)

  17. Din cate imi dau seama, noi suntem in grafic.

    Planul ar fi ca sa inceapa acum sa miste autoritatile si sa isi faca treaba.

    Si deasemenea, sa inceapa sa miste industria pharma, ca, pisici, teoretic avem stiinta medicala de secolul 21.

      (Citează)

  18. vali:
    ți-a luat 2 săptămâni, dar ai ajuns unde trebuia să fii.

    inca nu. numara mortii de covid in avioane prabusite…

      (Citează)

  19. Din nou esti in urma cu evenimentele. Infectia este inevitabila din cauza oamenilor, din stat sau populatie. Criza economica ce va urma este prima preocupare. Ce zici, supravietuiesti 6-8luni fara venituri suplimentare? Poate tu da, dar vecinii tai, ai vreunul care ti-ar da in cap pentru rezervele de malai? Turismul e la pamant si va fi asa inca vreo 2-3ani, imobiliarele se vor prabusi. Afacerile mici sunt pe pauza, dar angajatii nu pot trai cu apa de chiuvetin. Cand statul nostru va da chix, moartea persoanelor peste 60ani nu va mai conta, gandeste cu o mutare inainte, nu ramane ca blegul in manusi si clabuci, ce naiba.

      (Citează)

    • Cred că te duci prea departe cu scenariul. A mai fost o criză în 2008 și nu ne-am omorât pentru mălai. Iar dacă vine o criză atât de mare, nu voi fi eu ăla cu rezervele râvnite de alții.

        (Citează)

  20. De unde clor si dezinfectant? Eu nu prea mai am, iar clor nici nu am gasit. Ce sa mai spun de manusi si altele similare.

      (Citează)

    • eu folosesc alcool sanitar pt dezinfectat lucrurile cumparate.
      oricum la cat de mult dezinfectez, alta varianta nu e, s-ar termina orice.

      clor era in carrefour.

        (Citează)

    • Luat din Carrefour, da, și diluat apoi acasă. Mai poți căuta și alcool dublu rafinat din ăla ieftin de se punea la vișinată.

        (Citează)

  21. Trecut putin dintr-o extrema intr-alta, dar tot e mai bine asa.
    Stay safe, make love not war ;)

      (Citează)

  22. Asta era un moment bun sa fi amenajat balcoanele :D
    Acum, serios, daca tot iesi foarte rar din casa, foloseste balconul pentru un pic de aer curat si lumina solara. Fac bine si la sanantate si la cap. Eu dupa 2 saptamani de lucru de acasa si izolare, simt ca incep s-o iau pe campii…

      (Citează)

    • vrei să faci un pic de mișcare? hai pe la mine, am niște lemne de spart…

        (Citează)

    • Partea misto e ca in sfarsit s-a terminat cu ploaia si a aparut soarele si aici. Partea nasoala e ca inca e frig. Cand se mai incalzeste putin, ma apuc sa repar gardul.

        (Citează)

    • vali:
      vrei să faci un pic de mișcare? hai pe la mine, am niște lemne de spart…

      Dar sa tii distanta regulamentara de 2 metri. Nu de alta, dar sar aschii :D

        (Citează)

    • ipo: Asta era un moment bun sa fi amenajat balcoanele :D

      Păi am renovat unul dintre ele, că am cumpărat atunci și tot ce era nevoia pentru asta. Din păcate, doar pentru unul, dar e suficient.

        (Citează)

  23. uite, se vede ca esti om inteligent, pana la urma iti dai seama ca e grava situatia

    as spune oricarui `negationist`: cum se face ca toti oamenii inteligenti, care au realizat ceva in viata prin forte proprii, medici, savanti, pana si influenceri ca Selly, spun ca trebuie sa ne ferim, sa-i ferim pe cei dragi

    au inceput si sa se inmulteasca povestile celor care s-au imbolnavit, sunt destui oameni tineri care scriu de pe patul de spital, nu e deloc ceva usor nici pentru ei

      (Citează)

    • Eu scriu de prin ianuarie despre virusul ăsta, pe vremea când știrile erau de genul “pe la chinezi se pare că e un virus, ceva, dar ei neagă asta”. Știam că e grav, dar când spuneam să nu ne panicăm fără motiv o făceam pentru că încă nu ajunsese în România.

      Când a ajuns, am luat măsurile normale (zic eu).

        (Citează)

  24. Si eu sunt de părere ca ceilalți ca ati intrat un pic prea in panică si deja exagerați. Eu vă recomand sa ieșiți totuși un pic din casă, un pic de mișcare si aer proaspăt face bine psihicului, rațional stii foarte bine nu se ia asa de ușor daca nu mergi in locuri aglomerate, nu iti contaminezi mâinile ca apoi sa le lingi. Cum ai zis si tu nu sunteți o categorie care s-ar afla in pericol, sunteți sănătoși, mâncați sănătos, poate tu in cel mai rău caz ai un pic de colesterol in plus dar in situația de fata nu e periculos. Părinții cu vârsta de peste 65-70 sau care au boli si sau vieți stresante si nu sunt in toate puterile lor cat si daca e cazul bunicii trebuie ținuți in casa sa nu iasă daca se poate.

      (Citează)

    • Sau, fii atent idee!, STAȚI ÎN CASĂ!

        (Citează)

    • Permite-mi să-ți spun direct și poate puțin insultător: faci afirmații cel puțin stupide.
      Mă deranjează foarte tare că nu conștientizezi asta și apoi ajungi în online și oferi sfaturi extrem de proaste.

      Deci pe scurt:

      NU, nu este bine să ieși din casă. Este foarte simplu de înțeles de ce. Ori ești idiot, ori ești semi-doct și crezi că ai înțeles ceva superficial, ori rău intenționat.

      NU, nu este adevărat că virusul se ia greu. Te rog să te uiți pe creșterea numărului de îmbolnăviri, este exponențial. Dacă tot o dai cu rațiunea te rog să te documentezi ce înseamnă exponențial.

      NU, nu este adevărat că dacă ai sub 60 de ani sigur o să fie ok. Există un risc – chiar dacă sub-unitar chiar și pentru categoria asta. Care se adaugă la alte riscuri toate subunitare pe care le ai sub 60 de ani. Care este motivul să crești riscurile astea? Pentru că nu poți deschide geamul să ai aer proaspăt?

      NU, nu ai nici o înțelegere mai mare/profundă a acestor lucruri. Nu mai crede asta. Nu ești cu nimic special în gândire și sigur nu ai tu o înțelegere mai mare decât cei care studiază medicina de zeci de ani. Nici eu nu sunt special și nici Radu și nici majoritatea celor care își dau cu părearea pe net contra specialiștilor.

      Nu încerc să te conving pe tine. Scriu astea aici că poate citesc și alții.

        (Citează)

    • @Tom: inclusiv carantina oficială permite o plimbare în jurul blocului și, dacă aș ieși, aș ocoli larg alți oameni și m-aș spăla bine la revenire.

      Orice altceva este însă riscant. Poți lua virusul de pe obiecte, din aer șamd. Tu poate nici nu vei ști că-l iei, dar îl poți da altora foarte vulnerabili și de asta trebuie evitate ieșirile în afara cazului în care simți că te urci pe pereți.

        (Citează)

  25. Cornel:
    @Sorin
    trotuar->talpă pantof->casă->papuc/șosetă->mînă->față=paranoiarutina mop+detergent=eficiență

    Ai ratat ass to mouth, ala e inca periculos, cu sau fara covid.

      (Citează)

  26. Cristi:
    Daca nu-l scoti vinovat pe Radu pentru raspandirea virusului in Romania n-ai facut nimic. Sa i se faca si lui dosar penal pentru zadarnicire, nu? Unii oameni nu stiu sa treaca peste. Cu totii mai gresim in viata asta, important este sa trecem peste si sa fim oameni, mai ales in vremuri ca astea. Ca daca-i scoatem ochii lui Radu pentru ce a scris pe blog acum doua saptamani nu rezolvam nimic.

    Asta mi se pare si mie. Ok, a gresit, a recunoscut in mai multe randuri ca intr-adevar nu a fost panicat, dar acum este, isi ia masuri etc, ce atata bati apa in piua cu comentarii la fiecare articol. Get over it!

      (Citează)

  27. Adica tu ti-ai facut provizii si totusi comanzi mancare online? Pai de aia nu se gaseste nimic in magazine…

      (Citează)

    • nu e cam lipsit de logica sa dezinfectezi talpile pantofilor dar sa comanzi mancare gatita?

      adica probabilitatea de a lua din mancarea gatita preparata de un restaurant sau de pe ambalaje este probabil de cateva ordine de marime mai mare decat sa iei de pe talpile pantofilor.

      incercati sa ramaneti rationali oameni buni, posibil sa fie cea mai importanta chestie zilele astea.

        (Citează)

    • GabrielG: Adica tu ti-ai facut provizii si totusi comanzi mancare online? Pai de aia nu se gaseste nimic in magazine…

      De ce, crezi că KFC se aprovizionează din Carrefour? Sau Oala cu bunătăți din Mega Image?

        (Citează)

    • Marean: nu e cam lipsit de logica sa dezinfectezi talpile pantofilor dar sa comanzi mancare gatita?

      M-am gândit și la asta. Am dezinfectat și pachetele primite.

      Am comandat de unde am încredere că se respectă niște norme. N-aș comanda shaorma sau sushi în perioada asta, că stau ingredientele acolo în aer liber. Aș comanda însă un burger, că de obicei intră un singur bucătar în contact cu ele, apoi e ambalat și livrat.

      KFC, Oala cu Bunătăți, unii cu burgeri din zonă etc – am încredere să comand. Acum. Dacă peste 20 de zile avem 30.000 de bolnavi, s-ar putea să-mi schimb părerea și să nu mai risc. Sunt sigur că se va găsi cineva atunci să-mi spună “păi nu ziceai că tu comanzi!!!!?!?11”

        (Citează)

  28. Solutia pe termen lung, zic eu, e social distancing si igiena.
    Adica: ar ramane inchise cluburile, barurile si interzise adunarile. Ar ramane deschise magazinele si restul firmelor, daca pot asigura igiena. Oamenii ar iesi din casa as usual, dar absolut fiecare persoana ar trebui sa poarte masca si sa foloseasca manusi si gel dezinfectant.

    Cand se stabileste clar ca oamenii dezvolta imunitate, inceperea testarii in masa pentru anticorpi si crearea unui carnet de imunitate, valabil la nivel european.

    Ramp-up al productiei de ventilatoare, masti, manusi, medicamente, kit-uri de testare etc. Singurul lucru despre care Trump nu a mancat rahat e ca lumea e prea dependenta de China. Existenta lui Trump face evident faptul ca lumea e prea dependenta si de US.

    Reorganizare a EU. As zice ca in sensul integrarii mai puternice, dar sunt sigur ca extremistii vor profita de situatie.

    Altceva?

      (Citează)

    • Măsurile din România ar trebui discutate. Eliminarea corupției, că spitalele promise de PSD nici n-au primit piatra de temelie. Manageri competenți, nu ca la Suceava. Spitale, nu catedrale. Un pic de teamă de autorități și poliție. Combaterea fake news-ului în general, ca să nu mai creadă toți că orice știre este “făcătură”.

      Și da, regândirea procedurilor prin spitale, igienă mai bună, teste rapide când cineva se prezintă cu febră în Otopeni șamd. Că dacă la anul vine altă tulpină de Sars-cov-2 și o luăm de la capăt, we are fucked.

        (Citează)

  29. am fost sambata in Kaufland…dubios de liber, probabil au ramas fara bani dupa ce au luat cate un microbuz de faina fiecare.
    mai am acasa doua masti cu filtru luate de la Lidl cu 5 lei setul, acum vreo 2 ani. mi-am pus una, plus manusi chirurgicale.
    se uitau aia la mine ca la directorul spitalului din Milano. erau vreo 5-6 cu masti chirurgicale, in rest lumea fara nicio protectie.

      (Citează)

  30. Sper ca stiti ca mastile sunt eficiente pentru cine e infectat( sa nu il imprastie la ceilalti), nu pentru a va apara de virus.

    Cititi recomandarile WHO, altfel faceti niste programari la psiholog…
    https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public

    De aia nu se mai gasesc conserve si hartie igienica, pentru ca toti isi fac provizii de numai numai…..

    Sfaturi nirmale de la medici de infectiologie:
    1. La supermarket : pastrati distanta de ceilalti, nu dati cu mainile pe fata/ochi, spalati mainile. Asta cu ahinele si panyofii deja e sf….
    2. Fara contacte sociale. Daca intelegea LUMEA intreaga chestia asta acum o luna, eram in alta situatie acum. Poate inteleg acum, sau ii face statul sa inteleaga ( si aici e jale ca fiecare stat procedeaza altfel)

      (Citează)

  31. bs. stam acasa e dat pt ca e prea complicat sa le spui oamenilor aveti voie sa iesiti dar nu atingeti nimic, nu va intalniti cu nimeni. In urban mai ales e complicat sa iesi la aer fara sa te vezi cu lumea.
    Dar aerul nu te imbolnaveste de covid si tinand cont ca se vor prelungi masurile de izolare pe multe luni sfatul lui tom este foarte corect

    Noise:
    Permite-mi să-ți spun direct și poate puțin insultător: faci afirmații cel puțin stupide.
    Mă deranjează foarte tare că nu conștientizezi asta și apoi ajungi în online și oferi sfaturi extrem de proaste.

    Deci pe scurt:

    NU, nu este bine să ieși din casă. Este foarte simplu de înțeles de ce. Ori ești idiot, ori ești semi-doct și crezi că ai înțeles ceva superficial, ori rău intenționat.
    NU, nu este adevărat că virusul se ia greu. Te rog să te uiți pe creșterea numărului de îmbolnăviri, este exponențial. Dacă tot o dai cu rațiunea te rog să te documentezi ce înseamnă exponențial.
    NU, nu este adevărat că dacă ai sub 60 de ani sigur o să fie ok. Există un risc – chiar dacă sub-unitar chiar și pentru categoria asta. Care se adaugă la alte riscuri toate subunitare pe care le ai sub 60 de ani. Care este motivul să crești riscurile astea? Pentru că nu poți deschide geamul să ai aer proaspăt?
    NU, nu ai nici o înțelegere mai mare/profundă a acestor lucruri. Nu mai crede asta. Nu ești cu nimic special în gândire și sigur nu ai tu o înțelegere mai mare decât cei care studiază medicina de zeci de ani. Nici eu nu sunt special și nici Radu și nici majoritatea celor care își dau cu părearea pe net contra specialiștilor.
    Nu încerc să te conving pe tine. Scriu astea aici că poate citesc și alții.

      (Citează)

    • Iată din nou un exemplu aiurea de a răspândi adevăruri înalte, accesibile unor minți luminate.

      Să vedem:
      1. Fie ai abilitatea de a avea o înțelegere mai mare ca a noastră.

      În acest caz ar trebui să înțelegi că nu are sens să ne spui aici sau public că măsura este așa doar pentru “prostimea” care nu înțelege lucrurile. Dar pentru cei iluminați e ok să decidă singuri ce trebuie să facă.
      Știi de ce este greșit să spui asta? Pentru că aproape toți vor decide că sunt deștepți ca tine deci nu trebuie să se supună regulilor generale. Nimeni nu decide că este prost. La fel ca și tine înainte să ne spui niște truisme ca să ne demonstrezi că noi suntem prostimea, dar tu nu ești.

      2. Fie ești în situația descrisă de mine mai sus: crezi că ai tu o înțelegere profundă a lucrurilor, o minte luminată și deci ai venit aici să ne luminezi pe noi, cei mulți și proști care stăm în casă. Dacă am avea mai multă minte am face ca tine.

      Ca să fie clar: SARS-CoV-2 nu este un virus care se transmite prin aerul expirat. Dar este un virus care trăiește până la 3 ore în aer dacă cineva a tușit/strănutat înainte. Exemple de locuri unde te poți întâlni cu virusul: casă scărilor, lift, holuri, transport public (autobuze, metrou, taxi, uber …), în general orice spațiu mic care nu este aerisit și unde poate cineva înainte a venit și a tușit, stănutat …

        (Citează)

    • @Noise: stai, nu sări așa tare la scandal.

      Omul zice că în aer liber poți face o plimbare în jurul casei fără riscuri. Tu zici că virusul poate sta în particule în suspensie în casa scării sau în lift.

      Amândoi aveți dreptate, de fapt. Unii vor să-și asume riscul de a merge cu liftul pentru că vor să facă o plimbare.

        (Citează)

  32. Cred ca problemele economice o sa fie mai de speriat. Toate corporatiile din Romania sunt pe pierderi maricele la bursa , vedeam si scaderi de 5-10% ceea ce e enorm pentru ca asta creeaza efect in lant. Ce credeti ca face o corporatie cu sucursalele din alte tari cand are probleme economice? Lumea nu mai cumpara decat alimente, tin banii la saltea sa vada ce se intampla in continuare si asta poate insemna falimentul multora. Am vazut ca roborul a scazut. Mie mi se pare destul de grav ca a scazut in conditiile de acum. Inseamna ca bancile nu se mai imprumuta. Banii stau pe loc.
    Eu cred ca implicatiile economice ale virusului o sa taie painea la multi de pe masa – mai ales in tari ca Romania.

      (Citează)

  33. ti-ai pierdut din credibilitate total si continui sa dai sfaturi si emiti pareri pe teme pe care nu le stapanesti. planuri de vacanta in italia mai faci? sfaturi financiare? mancarea si alimentatia pe care le promovezi oare sunt un cancer in progres? reclama la alcool? ca si cu vacanta in italia, o sa ajungeti la doctor tu sau sotia sau veti avea o revelatie si veti consuma mai putina carne si prajeli si vei realiza ca ai promovat ani de zile alimentatie nesanatoasa pe blog. sunt oameni care te urmaresc si fac ce zici si pana la urma este treaba noastra sa filtram ce scriu bloggerii de exemplu, dar raspunderea voastra fata de voi in primul rand unde este? trebuia sa ramai pe IT pe nisa aia. acum esti aproape de cancan, mai ramane doar sani sa postezi. imi pare rau, erai util la inceput, acum efectiv faci mai mult rau decat bine. #rethinkaftervirus

      (Citează)

    • Andrei: ti-ai pierdut din credibilitate total

      De ce zici asta? Dacă te referi la treaba cu purificatorul, articolul nu era plătit, iar informațiile din el sunt perfect reale și verificate medical.

      L-am scos pentru că l-am scris prost și nu avea rost să-l reformulez. Dacă tu crezi că mi-am pierdut însă credibilitatea, cred că nu ai înțeles cele de mai sus.

      Cât despre restul celor zise de tine, eu consider că mă adresez unor adulți cu creier, nu unor tabula rasa.

      Dacă-ți arăt o ofertă la alcool, nu înseamnă că sunt responsabil dacă ajungi alcoolic. Tu decizi dacă cumperi ceva și cât bei, nu eu.

      Dacă-ți arăt o ofertă la un televizor, nu înseamnă că trebuie să cumperi un televizor dacă nu ai nevoie de unul.

      Dacă-ți spun că eu mănânc fast-food, nu te opresc și nu te oprește nimeni să mănânci vegan, dacă asta vrei.

      Mănânc uneori carne și prăjeli. Dacă-ți închipui că doar asta mănânc zilnic și că îi sfătuiesc și pe alții să facă asta, problema e la tine. Te înșeli puternic dacă tu crezi că există oameni care fac orbește ceea ce zic.

      Nu da vina pe mine pentru că n-ai o viață perfectă. Eu chiar nu ți-o influențez cu nimic.

      O fi ca la conspirații, unde oamenilor le este mai ușor să creadă că cineva controlează din umbră totul decât să accepte că există neprevăzut. Tu pari să crezi că lumea ar putea fi perfectă, dar există influenceri care îi conving pe alții să cumpere prostii. Dacă ar fi așa, am avea cu toții un strongbow acum în mână.

      Și da, normal că plănuiesc o vacanță în Italia. N-am putut pleca acum pentru că a venit epidemia. Așa am zis de la început, că aveam planuri și nu le putem duce mai departe. Tu ce-ai înțeles, că eu vreau să plec în Florența indiferent de situația din lume, chiar dacă s-au anulat zborurile și lumea more pe capete acolo? Cum ai putea ajunge la o asemenea concluzie?

      După ce trece, însă, de ce n-aș continua planurile respective dacă trec cu bine prin asta?

        (Citează)

  34. noi ne-am adaptat destul de bine, dar recunosc eu am ieșit zilnic (până ieri) pentru niște proceduri la spate. Dar vom fi ok. Trebuie să lucrăm la partea cu cumpărăturile de alimente, unde ieșim la 2 zile acum, și aș vrea să ieșim mai rar.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus