un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Autoritățile ascund focarele de infecție (și alte două aspecte care mă deranjează)

31 Mar 2020  ·

GÂNDURI  ·

50 comentarii

Mă deranjează trei aspecte în comunicarea de criză a autorităților noastre.

Primul este că nu se comunica focarele de infecție. Cred că românii au dreptul să știe că în orașul lor se înregistrează 140 de cazuri sau 3 cazuri.

Nu musai pentru ca, în al doilea caz, să iasă în parc și la grătare (dacă nu din instinctul de supraviețuire, atunci pentru că ordonanța militară 3 interzice asta), ci ca să se simtă mai în siguranță. Să fie mai puțin cuprinși de panică sau anxietate, după cum am văzut în multe comentarii de aici.

Mai jos vedeți site-ul corona.rki.de, o hartă a cazurilor din Germania. Fiecare land are trecute clar numărul de cazuri, densitatea lor șamd.

Un click pe Landkreise și apare o hartă și mai detaliată, la nivel de district rural. Pentru Berlin, de exemplu, puteți vedea câte cazuri sunt în Mitte și câte în Charlottenburg.

Trecem la România. O hartă asemănătoare făcută de Institutul Național de Sănătate Publică nu prezintă numărul de cazuri pentru fiecare județ, ci doar totalul pe țară. Covid19.geo-spatial.org prezintă situația per județe așa cum era acum vreo săptămână. În colțul din stânga sus scrie mare “1223 județ necunoscut” pentru că de atâtea cazuri statul român n-a mai anunțat situația geografică. (Update: între timp, au anunțat mai multe date despre Suceava, așa că acum sunt doar vreo 800 de “județ necunoscut”)

Uneori mai afli prin declarații câte o cifră. Pe 26 martie, Streinu-Cercel spunea că în București-Ilfov sunt 188 de cazuri. Mai vin uneori date de pe la Suceava sau Hunedoara, dar atât.

De ce această secretomanie? Ne întoarcem la perioada comunistă, când nu aveai dreptul să știi astfel de lucruri?


Al doilea aspect deranjant este comunicarea deficitară la nivel local. OK, apar din când în când Vela și Arafat la televizor ca să zică una-alta, iar ministrul Sănătății mai spune câte ceva despre acțiunile luate prin spitale.

Unde sunt însă prefecții? Prefectul este reprezentantul Guvernului la nivel județean. Când ați văzut ultima oară un prefect vorbind despre situația din județul său, orice județ, și cum stau spitalele de acolo, ce nevoi au sau n-au, câte măști au primit, câți doctori sunt, câte cazuri au raportat, câte teste au făcut?

Nici nu știu cine-i prefectul Bucureștiului. Nu țin minte vreo declarație recentă a acestuia. Iar în capitală, primarul e inutil, toate declarațiile sunt mierea dintr-o evidentă campanie electorală.

Mă uit pe la străini. La americani, guvernatorul fiecărui stat vorbește zilnic cu cetățenii, le zice sfaturi, le zice câte paturi au în spitale și de câte ventilatoare este nevoie, le spune de pe ce site-uri se pot informa cu certitudine, ce măsuri se iau șamd.

La noi, dacă răgușesc Arafat și Vela, rămânem fără nici o informație. Orban apare din când în când să promită că va fi totul bine și că se vor lua măsuri. Dacă nu vorbește nimeni vreo 3 zile, probabil se va sesiza Iohannis și va ține el un discurs, câtă vreme nu-i weekend atunci.


Al treilea: inclusiv Biserica Ortodoxă Română tace. Nu că mi-ar păsa mie personal, dar sunt milioane de români cărora probabil le pasă.

Ultimul lucru auzit din acea direcție a fost că poți să-ți aduci singur lingurița de împărtășănie și nimeni n-a făcut asta, probabil de rușine. Preoții înghesuie lumea fără nici o problemă, patriarhul habar n-am unde este, vine Paștele în 18 zile și BOR ar trebui să spună de acum că anulează orice slujbă în afară de cea televizată, că altfel riscă să infecteze mii de oameni.

Mă uit în schimb la Francisc Doboș, care-i purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București. Într-o emisiune vorbea de pe acoperișul unei clădiri, cu Airpods în urechi. În alta, comenta mesajul Papei Francisc, explica însemnătatea plimbării pe care a făcut-o papa pe străzile pustii ale Romei pentru a se ruga la un anumit crucifix.

În orice interviu vorbește și despre necesitatea de a sta acasă, de a nu lua contact cu alți oameni, de a te spăla bine pe mâini și restul măsurilor de precauție.

Prima minune care este la îndemâna noastră este apa și săpunul, spălatul des pe mâini. Atunci când strănutăm, să ne acoperim fața, să nu ne atingem fața înainte să ne spălăm pe mâini. Măsurile de bun simț. Credința nu le împiedică, dimpotrivă”, a spus Francisc Doboș, la Digi24.

Arhiepiscopul catolic de București Aurel Percă recomandă „persoanelor cu vârsta peste 70 de ani, celor vulnerabili din punct de vedere medical (cu diabet, boli cardiovasculare, respiratorii, hepatice etc) şi celor care prezintă simptone de răceală să evite prezența în biserici și capele la momentele de rugăciune comunitară și să se unească în rugăciune prin participarea la devoţiunile (Rozariu, Calea Crucii) şi la Sfintele Liturghii care sunt transmise în direct pe internet din Catedrala Sf. Iosif, pe site-ul www.catedralaonline.ro ”.

M-am uitat și la discursul ținut de Papa Francisc în piața din Vatican, singur cuc, și la alte discursuri de-ale acestuia. A spus că perioada aceasta este una de grea încercare, dar poate că izolarea la domiciliu este un moment bun să te gândești la partea spirituală și să privești cu optimism la viitor. Că este o ocazie bună pentru redescoperirea vieții de familie. Că se roagă pentru toată lumea.

Când ați auzit un mesaj coerent și aliniat cu ceea ce trebuie făcut în această perioada de la Biserica Ortodoxă Română? Că la cerut donații din bani publici erau primii. Sau măcar un “spălați-vă pe mâini” să zică?

Și nu-i prima oară când reprezentanții bisericii catolice arată că știu să comunice ancorați în realitate. Dacă mai țineți minte de la Colectiv, la trei zile după acea tragedie, arhiepiscopul catolic de București de la acea vreme declara următoarele într-o vizită în fața clubului:

Ar trebui să ne fie rușine nouă, tuturor, și guvernelor, instituțiilor statului și bisericilor că n-am schimbat ceva în ţara noastră în 25 de ani şi ne pare rău. Trebuie să le cerem iertare celor care au murit și, după aceea, să ne rugăm. Cred că n-am lucrat îndeajuns, în 25 de ani, bisericile ca să schimbăm ceva în modul de a gândi, de a acționa. Înghițim foarte ușor neglijențele, corupția, minciuna, șmecheria și acestea ni se par nimicuri. Circumstanța ne-a arătat că acestea pot fi criminale. (sursa)

în timp ce preoții ortodocși spuneau că asta e, au fost pedepsiți sataniștii care petreceau de o sărbătoare păgână.

    50 comentarii

  1. Prefecții tac pentru că li s-a interzis de către guvern să vorbească.

      (Citează)

  2. Prea auritul prea jmecheritul daniel lucreaza in secret la o potiune magica si la o rugaciune fermecata care sa ne scape de virus. Va rog nu-l deranjati.
    Cred ca singura lui grija acu e ca se intarzie lucrarile la magaoaia neamului.

      (Citează)

  3. sincer, nu mai conteaza cate cazuri oficiale sunt in fiecare judet pt ca cifrele oficiale nu mai conteaza, numarul de cazuri este probabil de 10 sau 100 ori mai mare.

    din punctul asta de vedere, e mai bine sa nu se comunice, ca daca vezi ca sunt 10 cazuri la tine, ti se pare ca e ok sa te plimbi de-amboulea.

    ref la guvernatorii din SUA, nu e totul roz nici acolo, de ex. statele au ajuns sa intre in competitie unele cu altele pentru echipamente medicale, ceea ce e horror, ca echipamentele ajung astfel nu acolo unde este cea mai mare nevoie de ele in acest moment, ci ajung sa fie stocate pentru viitor in state care inca nu au probleme in acest moment.

      (Citează)

  4. De ce sa spuna cati infectati sunt in Giurgiu, ca a doua zi bosulica de acolo sa vada ca la el sunt 10 si la Suceava sunt 1000 si sa ii treaca prin cap ca poate sa se duca oriunde vrea muchiu lui ca in Giurgiu nu e nimic de fapt. Am scris Giurgiu, poate sa fie orice judet …

    Transparenta democratica nu merge in Romania medievala .

      (Citează)

    • Fără supărare, dar dacă vrei să fii supărat pe cineva, poți fi pe managerul spitalului, pe ministru. Medicii și asistentele nu prea au treabă cu măsluit licitații.

        (Citează)

    • @Ciprian: cine are astfel de idei oricum nu se teme dacă află că în județul lui sunt 16 sau 60 de cazuri. Pentru mulți oameni, însă, ar fi un element care le-ar mai lua din stres.

      În cele din urmă, ar fi o informație publică. Fiecare decide ce face cu ea. Datoria statului este, însă, să nu ascundă informații.

        (Citează)

  5. Iar doctorii si asistentele spagare, care timp de 30 de ani au pus umarul la sustinerea unui sistem corupt bazat pe spaga si nepotisme, fuc ca sobolanii cand se scufunda vasul.

    Ma enerveaza la culme ca din salariile noastre se duc bani la sanatate care mai departe sunt furati prin tot felul de scheme iar acum se fac campanii de donatii pe FB. Pai unde pla mea sunt contributiile romanilor la sanatate? De ce contribuim de doua ori?

      (Citează)

    • Vorbea cineva aseara la televizor despre asta. Sigur, ai dreptate sa fii indignat, intrebarea este daca vrei sa stai degeaba si sa fii indignat, sau mai intai donezi pentru a rezolva problemele si te indignezi apoi. Cine a furat nu o sa aduca banii inapoi si daca ne concentram eforturile spre a-i trage la raspundere acum, tot nu o sa avem suficiente resurse sa luptam cu pandemia.
      Asa ca donam acum, ne concenteam eforturile spre a rezolva problena asta, si cand se va termina pandemia avem grija sa pedepsim vinovatii care au permis sa se ajunga aici. Iesim in strada, ne revoltam, punem sistemul de sanatate inapoi pe picioare, dar dupa ce trece corona.

        (Citează)

    • Sunt total de acord cu tine cu mentiunea ca imi rezerv dreptul de a ramane indignat in continuare.

      Vreau sa ii simt gustul amar chiar si atunci cand vom iesi cu bine din aceasta situatie. Si vreau ca toata lumea cu capul pe umeri sa simta gustul amar al indignarii atunci cand de bucurie vor da cu totii fuga la terase si vor pleca in concedii si sa se gandeasca ca gata am scapat.

      Nu vom scapa usor de asta. Mai mult ca sigur o sa urmeze un valul 2 in toamna/iarna.

        (Citează)

    • Corporatistul

      31/03/2020 la 1:07 PM

      Sunt TOTAL DE ACORD cu demisiile medicilor din spitale cat timp nu au nici un echipament de protectie. Acum le-a venit nota de plata guvernantilor care ani de zile au sifonat bani cu roaba si i-a durut in cur de sistemul de sanatate de 2 lei. Daca pana acuma oamenii traiau si cu jegul din spitale, acum nu se mai poate.
      Sa plece toti acasa toti doctorii care nu au cu ce se proteja! Doar asa o sa ramana cu pantalonii in vine rahatii care pretind sa plateasca oamenii cu viata pentru lacomia lor.
      Fiecare doctor are familie, sunt oameni nu roboti care nu se pot imbolnavi.

      Sa adhca aparatura, sa aduca echipamente de protectie, tot ce trebuie si atunci da, sa ii traga la raspundere. Pana atunci sa se verse pe capul lor toate decesele din zilele astea. Luat fiecare manager de spital la intrebari “unde sunt ba dezinfectantii si mastile pe care trebuia sa le ai in spital? A, nu sunt? La parnaie! Si casa aia cu ce bani ai facut-o? A, din salariu? Se confisca!”

      Scenariu pur nerealist, desigur.

      Dar ideea ramane. Pentru lacomia unor lesinati sa plateasca ei nu altii.

        (Citează)

    • Si oamenii care vor muri din lipsa medicilor (care si-au dat demisia) ce vina au? Personalul medical trebuie sa stea acum in spitale, asta dicteaza etica muncii, jurmantul lui Hipocrat si, mai mult, bunul simt. Sigur, sa semnaleze problemele care exista, dar sa stea acolo. Daca medicii isi dau demisia nu rezolva criza de materiale de protectie, doar creaza o criza noua, de personal medical. Chiar nu e momentul sa ne concentram pe razbunare si aratat cu degetul spre vinovati, astea se rezolva dupa ce trece pandemia.

        (Citează)

    • Corporatistul

      31/03/2020 la 5:02 PM

      Ce sa se rezolve dupa pandemie?
      Asa cum au rezolvat dupa Colectiv? Sau cu avionul din Apuseni?

      Bai, terminati-va cu cacaturile astea de bun simt and shit. Va rog eu.
      Nu da nimeni doi bani pe bunul simt cand ai familie ca toti ceilalti, oameni batrani acasa ca toti ceilalti.
      Nu au oamenii nici o vina, si nici doctorii nu au vreo vina ca niste cretini ii trimit in fata mortii cu saci menajeri in picioare.

      Ati vazut vreun SINGUR politician care sa faca voluntariat in spitale? In vreo zona de infectie?
      Aud?

      Nu, EXACT ACUM E MOMENTUL DE DESCOPERIT PROBLEMA IN FATA TUTUROR, sa vada toata lumea ce sistem de cacat am hranit de 30 de ani incoace.

      Sa le cumpere echipamente de protectie, sa faca protocoale clare, sa existe coordonare si comunicare.

        (Citează)

  6. Ai dreptate, este foarte relevant sa stim cate cazuri sunt inregistrate in fiecare judet. Nu doar din perspectiva cetateanului, cat mai degraba din punct de vedere administrativ, sa stii cum imparti resursele.
    Spre exemplu, daca stii ca in Vaslui au fost 600 de cazuri iar in Ialomita doar 3, trimiti mai multe masti si medicamente la Vaslui, poate detasezi niste personal medical de la Ialomita la Vaslui, vorbesti cu autoritatile locale de la Vaslui sa patruleze mai mult pe strazi, sa se asigure ca oamenii respecta izolarea.
    Sigur, intr-o lume ideala, cu resurse nelimitate, peste tot ar trebui sa fie personal si echipament de protectie suficient, dar cata vreme acestea sunt putine, e bine sa poti sa le distribui acolo unde ai mai mare nevoie.

      (Citează)

    • Andreea: rimiti mai multe masti si medicamente la Vaslui

      @andreea, trimiti tu personal resursele alea si nu ti-au dat informatia necesara?
      eu as spune ca e o diferenta intre nu s-a comunicat populatiei repartiazarea pe judete si nu stiu autoritatile care aloca resurse repartizarea pe judete, nu crezi?

        (Citează)

  7. referitor la ce spuneai despre BOR, tu nu esti informat. Presa informeaza mai mult despre coronavirus si nu mai transmite mesajele BOR. iti recomand sa citesti basilica.ro, https://ziarullumina.ro, daca te intereseaza cu adevarat ce transmite BOR in aceasta perioada. In ziarul Lumina de azi vei vedea si actiunile filantropice facute de biserica ortodoxa.
    Multa sanatate si Doamne ajuta!

      (Citează)

    • Da, ok, ai dreptate că nu citesc direct sursa BOR. Dar de ce nu împing ei mesajele spre mass-media? Că nu cred că n-ar fi preluate, toți aleargă acum după noi puncte de vedere, noi comunicări șamd.

        (Citează)

  8. Îmi place “Biserica Ortodoxă Română tace” !
    Deci popii chiar nu au nimic de zis, nu vor să scoată capu de sub plapumă. Bine că știu să ceară “contribuția” de la fiecare enorias, și au o evidență foaaarte bine pusă la punct dacă ai plătit sau nu. Dacă ai avut probleme și nu ai reușit să plătești taxa anuală, știe foarte bine că anul următor ești dator ! Și dacă nu ești la zi cu “datoria”, nici măcar nu te botează, nu te binecuvîntează la starea civilă, și chiar nici măcar nu te îngroapă. Este uman așa ceva ? Și biserica tace.
    Adică popii dupe ce că au salar, mai trabuie să le dau și eu bani ? Pentru ce ?? Adică cînd e de întins mîna la cerșit, știu foarte bine să îmi ceară bani, și acuma, gata? or luat poziția mutului și gata, chiar nu au nimica de zis ?
    Deci așa e cu popchii ăștia. Stai să vezi dupe ce se termină carantina, cum or să iasă le cerșit, că li s-or gătat bănuții și deci trabuie iarăși să-și umple punguța.
    Banu este ochiul draqului, așa spun popii, dar tot ei sînt hămestiți după bani – adică stau și mă-ntreb de fapt ei reprezentanții cui sînt ?

      (Citează)

  9. Primul este că nu se comunica focarele de infecție. Cred că românii au dreptul să știe că în orașul lor se înregistrează 140 de cazuri sau 3 cazuri.

    Nici eu nu sunt de acord cu asta, dar intrebarea care ar trebui sa fie pusa e ce a facut fiecare din noi ca sa schimbam chestia asta? Idee: https://twitter.com/RoCrossfire/status/1241391686942588928?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1241391686942588928&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps%253A%252F%252Ftwitter.com%252FRoCrossfire%252Fstatus%252F1241391686942588928%26widget%3DTweet

    Al doilea aspect deranjant este comunicarea deficitară la nivel local. […]
    Unde sunt însă prefecții?

    In #Brasov am tot vazut declaratii zilnice in presa locala ale prefectului cu ce au facut, ce medici au pus in functie. Pe aici demisiile fusesera la inceput.

    Al treilea: inclusiv Biserica Ortodoxă Română tace.

    Pai la cat de incuiati sunt BOR, orice declaratie a lor o vad ca o pierdere de influenta! Per ansamble le e frica ca totul se poate reduce la: Cum adica Dzeu nu ne apara pe noi credinciosii ?

      (Citează)

  10. Noi n-avem suficienți IT-iști ca Germania și de aia n-avem hărți ca ei că n-are cine să le facă…

      (Citează)

  11. Biserica catolica are un marketing mult mai bun si se implica in problemele comunitatii.

    Sa va aduc aminte ca preotii catolici au fost primii la Colectiv? Iar BOR comenta la modul “pai ce le-a trebuit muzica satanica”.

      (Citează)

  12. Radu, e un pic aiurea sa compari judetele din Romania cu statele din SUA. Uite cat e Texas suprapus peste Romania:
    https://thetruesize.com/#?borders=1~!MTQ5NDg1MTE.MTIxNzU3ODA*MjQyNTI0NDM(MTY4Njk2MzA~!CONTIGUOUS_US*NTk0OTAwOA.MjYxMjczOTk(MTc1)MA~!IN*NTI2NDA1MQ.Nzg2MzQyMQ)MQ~!CN*OTkyMTY5Nw.NzMxNDcwNQ(MjI1)Mg~!US-TX*OTY0MjAyNg.MjE2MjAwMzY)Mw

    E cat toata Romania, Moldova, Bulgaria, Serbia, Bosnia si Hertegovina, jumatate din Ungaria si aproape toata Slovacia. La un loc.

      (Citează)

  13. Referitor la 3 nu ai de unde să auzi dacă nu urmărești. Era suficient un search pe google: https://basilica.ro/ sau https://doxologia.ro/recomandarile-patriarhiei-romane .
    Te-ai uitat pe Trinitas? Acolo s-au anunțat toate cele de care spui tu că nu s-au făcut. Doar nu te așteptai să apară în presă, pe bloguri sau alte posturi tv când trendul este să denigreze biserica. Nu am văzut nici în presă, nici la tv să se spună că:
    – Mănăstirea Neamț(a fost prima) și altele și-au pus la dispoziție spațiile de cazare pentru a fi transformate în spațiu de carantină
    – protopopiatul Rădăuţi a donat 50 000 de lei spitalului din Rădăuţi
    – Arhiepiscopia Ortodoxă a Sibiului a renunțat la 500.000 de lei, pentru a fi donați Spitalului Județean
    – Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a donat Spitalului Județean două aparate de testare pentru COVID-19 cu kit-urile aferente(evaluate la aprox 100.000€)
    https://www.activenews.ro/stiri-social/Ajutor-de-la-Biserica.-Donatii-de-zeci-de-mii-de-euro-si-aparatura-medicala-mancare-pentru-cei-bolnavi-sprijin-duhovnicesc-pentru-persoanele-aflate-in-izolare-160700
    – institutul Matei Balș mulțumește pe site-ul oficial pentru susținerea financiară și morală oferită de Patriarhia Română https://www.mateibals.ro/

      (Citează)

  14. E a treia zi la rand cand scade nr. de teste: 2210 > 1797 > 1643 > 1551. E foarte nasol si dubios, ca au tot anuntat ca pun in functiune noi si noi dispozitive de testare.
    Suntem iar in situatia “avem de toate”.
    Raportat la cifrele anuntate azi, aproape un test din 5 este pozitiv (18.89%). Iar nasol. De retinut ca o parte din cele 1551 sunt retestari, nu stim de fapt cate sunt negative. E clar ca scapa multi netestati.

      (Citează)

    • Daca s-au comandat acum o saptamana aparatele de testat Real time PCR, pe saptamana viitoare vin, peste inca o saptamana incep sa lucreze. Exista o intarziere si in vremurile bune, dar acum.

        (Citează)

    • Ce spui tu justifica faptul ca nu a crescut numarul. Nu se explica insa scaderea.

        (Citează)

  15. pt siguranta voastra, presupuneti ca aveti macar 5 apartamente cu infectati pe scara blocului.

      (Citează)

  16. Eu sunt stupefiata de lipsa informatiilor esentiale. Cum ai mentionat si tu, nu exista informatii concrete referitoare la nr cazuri/judete. Explicatia: “sa nu se induca panica in randul populatiei”. Penibil si cu iz de comunism.
    In alta ordine de idei, nu ni se spune nici macar cati dintre cei infectati sunt/au fost in carantina/autoizolare si cati au luat virusul comunitar.
    Traim in secretomanie, ca si cum ignoranta e solutia pentru a nu produce panica si a nu da bir cu fugitii dintr-o localitate.

      (Citează)

  17. La ce iti foloseste tie sa stii cati sunt in fiecare judet?
    E o masura de a incetini migratia.
    Aia care au venit din Italia crezi ca ar mai fi venit daca nu stiau ca in Italia sunt multe cazuri iar in Romania erau putine? Nu cred. Dar uite ca au venit, asimtomatici si-au adus daruri acasa.
    Lumea fuge spre binele personal, dar spre raul comunitatilor in care se duc.

      (Citează)

    • Dar sa aflam cati dintre cei cu COVID au fost de la bun inceput in carantina/autoizolare si cati au luat virusul comunitar, avem dreptul? Ca vad ca nici asta nu putem afla.

        (Citează)

    • Nope. Și eu aș fi interesat, că uneori văd în știrile de la decedați că nu se știe de unde a luat.
      Eu aș fi curios și câți din cei detectați pozitiv erau deja în izolare sau carantină după contactul cu un bolnav și câți au descoperit cu surprindere că sunt bolnavi.

        (Citează)

    • Andrei are drepate. Romanul/omul e las. In secunda 2 ai avea migratie interna din judetele cu multe cazuri in alea cu putine.
      Jumatate din medicii care si-aunasumat juramantul lui Hipocrate au dezertat.
      Sunt expusi? Oau… ca sa vezi, cine s-ar fi asteptat… noi toti credeam ca daca te faci medic esti expus doar la plicuri in buzunar, atata tot..

        (Citează)

    • Data is Knowledge and Knowledge is Power

        (Citează)

  18. Cand e vorba de statistici despre masini, salarii, telefoane etc te documentezi temeinic, zile intregi uneori, alteori chiar mergi pe teren si filmezi etc.

    Hai ca nu e asa greu sa o faci si cand scrii despre BOR. Fii altfel decat bula asta care tot ce stie e sa loveasca cu ignoranta si rautate in cei care nu se apara.

    https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/biserica-doneaza-peste-4-milioane-de-lei-celor-afectati-de-epidemia-de-coroavirus.html

      (Citează)

    • Se pare că suntem mai mulți care i-am atras atenția lui Radu cu privire la faptul că lucrurile nu stau chiar așa cu BOR. Ceea ce înseamnă că sunt mai multe persoane conștiente de implicarea BOR și acțiunile sociale pe care le întreprinde. Totuși se pare că încă sunt multe persoane informate care nu știu despre asta și poate ar trebui ceva campanii de “awareness” și pentru restul lumii. Ușor poate schimbăm percepția lumii.

        (Citează)

  19. Daca as cunoaste cate cazuri sant in oras ,sincer nu m-as mai duce la munca si cine stie ce idei mi-ar mai trece prin cap ,de teamă . Sincer presiunea oricum este imensa ,dezinfectez pana si unele cumparaturi ( care se pot ..) In privinta medicilor am un dubiu , cand ai ales aceasta meserie trebuia sa -ti asumi riscul de a aveea contact cu un bolnav ,de orice fel ,fie psihic sau molipsitor si automat constiinta sau juramantul ar trebui sa primeze . Se stia ca sistemul sanitar este la pamant pe ce au mizat ,pe cel privat ??? Astazi s-au laudat unii la tv , ca au adunat intr-un fost club toti oamenii strazii carora le ofera ,mancare ,cazare etc, dar culmea ironiei , tot cu ei in autobuz merg ( incluziv azi ) ,asta daca nu vin controlorii care îi dau jos printr-o statie . Informata politia ,m-am trezit cu un raspuns clar : se ocupa colegii ,sau nu-i pot lua acasa eu , deci , pana la urma ,ce facem ??? Mai in gluma ,mai in serios , pe viitor ne vom confrunta cu nasteri foarte multe ,in urma acestui virus ,multi vor face copii ptr a trai din alocatia lor .

      (Citează)

    • Cu cumparaturile eu am urmatoarele reguli de baza:
      – speli cu apa si sapun tot ce se poate, inainte sa atinga suprafete / alimente necontaminte
      – ce nu se poate spala cu apa si sapun, lasi intr-o plasa curata (din nou, sa nu atinga nimic necontaminat) si nu le atingi cam o saptamana
      – cumperi ambalat tot ce se poate (ex. iei 3 ardei “semafor” ambalati in plastic, in loc de ardei la vrac) si cand ajungi acasa le scoti din ambalaj
      – ai mare grija sa nu atingi suprafete necontaminate (ex. frigider, blatul de bucatarie, etc.) dupa ce ai pus mana pe cumparaturile noi/nespalate fara sa te speli pe maini; practic, trebuie sa ai grija sa nu muti eventualele virusuri de pe cumparaturi prin casa.

        (Citează)

  20. Nu neg gravitatea situație cu care ne confruntăm și e clar că o suprasolicitare a sistemului medical va genera imense dificultăți în tratarea altor pacienți. Dar există și șansa să se exagereze puțin? Conform http://data.un.org/Data.aspx?d=POP&f=tableCode%3A65 în Italia au murit ~190k în perioada Ianuarie – Martie 2017. Anul acesta sunt doar 170k morți pentru cele 3 luni, deci mai puțin. De aceea mă gândesc că virusul nu e musai cauzalitatea directă a deceselor. Cum spunea o cunoștință, e o diferență între a murit DE coronavirus și a murit CU coronavirus.

      (Citează)

  21. Radu, nu știu de ce nu te deranjează și unii medici (nu generalizez, da?) care sunt primii la fugit din fața epidemiei, Mi s-a părut că unii păreau că n-au ce căuta în profesia asta și asta nu e chiar ok, mai ales când răspunzi pentru viețile altora.
    Ți-a fost mai la îndemână să te împiedici de Biserica ortodoxă (tu fiind și genul “informat” pe subiect) când de fapt Biserica s-a implicat foarte mult, cum văd că te-au și lămurit cățiva.
    COVID-ul ăsta e prilej bun să vezi cum reacționează oamenii în fața pericolului morții.

      (Citează)

  22. pahomi:
    Nu neg gravitatea situație cu care ne confruntăm și e clar că o suprasolicitare a sistemului medical va genera imense dificultăți în tratarea altor pacienți. Dar există și șansa să se exagereze puțin? Conform http://data.un.org/Data.aspx?d=POP&f=tableCode%3A65 în Italia au murit ~190k în perioada Ianuarie – Martie 2017. Anul acesta sunt doar 170k morți pentru cele 3 luni, deci mai puțin. De aceea mă gândesc că virusul nu e musai cauzalitatea directă a deceselor. Cum spunea o cunoștință, e o diferență între a murit DE coronavirus și a murit CU coronavirus.

    @pahomi, te încălzește să știi că nu ai murit DE coronavirus dar de la el ți s-a tras (că dacă nu-l luai nu apăreau nici complicațiile)? Altfel da, dacă te uiți pe statistici nu arată ceva diferit procentual de anii anteriori.

      (Citează)

    • Cu absolut nimic. Ceilalți trebuie să trăiască cu răspunsul, pentru tine aia a fost.
      Dacă de la el ți s-a tras înseamnă că ai murit de Covid19(cauzalitate directă). Altfel cauzalitatea este indirectă sau concuratoare. Ce încercam să spun printre altele e faptul că dacă prezența virusului a fost descoperită la o persoană decedată este cuantificată ca deces cauzat de Covid19. Lăsând la o parte cazurile cu patalogii în stadii terminale, să luăm următoarea ipoteză, o persoană asimptomatică dpdv Covid19 moare într-un accident auto. Post mortem să face și testul pentr Covid19 care vine pozitiv. Dar probabil nu trebuie să ne facem noi griji, există tanatogeneza care se ocupă cu astfel de studii. În altă ordie de idei mă întreb câți au murit datorită Covid19 și nu se știe, la fel ca numărul de infecții, tind să cred că și decesele sunt mai numeroase decât se spune.

        (Citează)

  23. Clericii ortodocși par mai degrabă deranjați de faptul că oamenii se tem de boală și moarte și din cauza asta nu vin la biserică: https://www.monitorulsv.ro/Pe-timp-de-pandemie/2020-03-21/Preotul-Mihai-Maghiar-Pentru-mine-personal-astazi-a-fost-o-zi-de-adanca-intristare-dar-si-de-o-meditatie-profunda

      (Citează)

  24. nwradu:
    De ce mai există?

    Exista din motive ontologice sau din alte motive filozofice. Cumva ai uitat o virgulă?

      (Citează)

  25. ov1d1u: ov1d1u

    @ov1d1u, așa ca idee: în ortodoxie se insistă pe comuniune în și prin Biserică, credincioșii se roagă împreună, ăsta e specificul acestui cult și cred că ești naiv dacă îți închipui că de-aia nu merg oamenii acum acolo, fiindcă se tem de moarte și COVID (dacă nu dădeau ăștia Ordonanța și acum aveai Bisericile pline).

      (Citează)

  26. Comparatii de mere cu pere facute de neavizati (pe un acelasi palier cu comparatiile initiale cu gripa). Situatiile nu sunt echivalente. In perioada ianuarie-martie 2017 nu existau masuri de distantare sociala, carantina cazurilor pozitive, mii de testari, granite inchise etc. Foarte posibil ca dintre decesele din 2017 o mai mare parte sa fie prin accidente rutiere decat in 2020 – acum traficul este mult mai redus. Da, ‘doar’ 170k decese, dar putea sa fie mult mai nasol.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus