un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știri despre tehnologie și coronavirus și criză – 31 martie 2020

31 Mar 2020  ·

ȘTIRI  ·

28 comentarii

Comparație Huawei P40 Pro cu iPhone 11 Pro Max și Samsung S20 Ultra. Zoom și performanțe în lumină slabă excelente pentru noul Huawei, mai ales că-i și cu vreo 300 de euro mai ieftin.

Coronavirus:

Criză:

    28 comentarii

  1. De aia unii au avut imperiu si au fost in stare sa il tina pe Hitler in loc.

    Pentru ca la ei regina tarii conducea masina salvarii intr-o Londra aflata sub bombardament iar la noi stim ce a facut Mihai.

    Asta e diferenta intre popor cu mandrie si constiinta nationala si ce cloaca om fi noi care ne ducem la furat prin Europa.

      (Citează)

  2. nimeni nu poate invinovati cadrele medicale ca nu mai vor sa lucreze, este perfect de inteles avand in vedere ca sunt trimise la razboi cu mainile goale, insa pe de alta parte este extrem de grav ca se intampla asta si o asemenea situatie nu poate fi lasata sa continue.

    acum 2 saptamani credeam ca la noi nu va fi dezastrul din Italia, pentru ca ne-am miscat mai repede cu masurile de izolare/ distantare.

    insa din pacate gestionarea dezastruoasa a situatiei in sistemul nostru medical ma face sa cred acum ca la noi va fi o catastrofa de proportii, asa din burta estimez zeci de mii de morti.

    iar daca vom ajunge la cifre de genul asta, vom incepe sa vedem atitudini de tip “denial of service” si in alte domenii, pentru ca lumea se va panica extrem si nu va mai vrea sa mearga la munca indiferent ca-si pierde slujba si indiferent ca risca inchisoarea, ceea ce va fi cu adevarat o catastrofa (vorbesc de oameni de la casierii de la supermarket pana la politisit pana la cei care lucreaza in utilitati)

    tocmai de aia din pacate medicii care refuza acum sa-si faca treaba trebuie actionati in justitie cat mai rapid.

    nu va mint, e posibil sa fie naspa de tot.

      (Citează)

    • Nu trebuie actionati in justitie. Trebuie ca administratorii spitalelor sa se ridice de pe cur si sa le dea echipamente de protectie. E aberant sa ii obligi sa lucreze in conditiile astea.

        (Citează)

    • Sigur ca “trebuie” sa le dea echipamente, doar ca nu se intampla si nu se va intampla degraba.

      Uitati-va ce zic pacientii internati in spitalul din Suceava: pur si simplu nu vine NIMENI la ei cu zilele intregi, nici un cadru medical.
      Nu primesc nici apa si nici mancare, darmite asistenta medicala.

      Cam asta sunt in stare sa faca administratorii spitalelor zilele astea.

        (Citează)

    • Bun, in cazul asta lasa-i sa isi dea demisia. Daca ii tii acolo fara protectie, in primul rand ca le pui viata si sanatatea in pericol tocmai inainte sa ai nevoie de ei si in al doilea rand ca ii transformi in vectori de transmisie a bolii.

        (Citează)

    • Nu, ca daca faci asta isi vor da foarte multi demisia. Medicii sunt disperati de zile bune, nu de ieri de azi. Isi pun in pericol si familiile, nu doar pe ei.
      Vor pleca toti acasa daca vad ca se poate. Si repet, nu ii va putea invinovati nimeni.

        (Citează)

    • MAREANE, sistemul falimentar de sanatate din Romania nu putea fi intretinut fara doctorii si asistentele din sistem. Majoritatea au tacut si au bagat in buzunar tot ce au putut, bani, atentii, etc.

      Te contrazic, si ele ar trebui invinovatite pentru ca timp de 30 de ani au fost complici la distrugerea sistemului sanitar si acum fug toti pe unde apuca de frica ca vor muri de COVID.

      Nimeni n-a avut o imagine de ansamblu. Nimeni n-a protestat. Au acceptat cu totii si s-au bucurat cat a mers.

        (Citează)

    • Adevarat dar irelevant si contraproductiv in acest moment.
      Plus ca nu toti medicii sunt la fel,e nedrept sa-i punem pe toti in aceeasi oala.

        (Citează)

    • Sa trateze bolnavi fara echipament de protectie e inacceptabil. Motivele le-am mentionat. Sa-si dea demisia poate ca nu e ok, dar e o solutie mai buna pe termen lung decat prima varianta. Pentru ca, daca ii fortezi, ajungi sa ai mai multe spitale in situatia aluia de la Suceava, tocmai cand ai nevoie mai mare de ele.
      Vrei sa ii obligi sa lucreze fara protectie? Ok, dar asteapta-te sa nu ii mai ai pe toti functionali peste 2 saptamani.

        (Citează)

    • De exemplu esti soldat si in timp de pace primesti salariu si faci cate ceva prin unitate si ce mai trebuie, ti se pare normal cand vine un razboi sa iti depui demisia ca stiti acum am observat ca nu prea avem blindate si chestii si nu vreau sa mor. Asa si cu medicii.

        (Citează)

    • Ca sistemul din RO este corupt si putred pana in maduva nu e nimic nou dar in privinta materialelor de protectie chiar nu au ce sa faca. Sunt tari mult mai dezvoltate care isi tin doctorii la munca fara protectii pentru ca nu au. Pur si simplu nu exista suficiente costume nicaieri in lume pentru ca personalul sa primeasca o sansa reala de protectie. Putem sa dam din gura ca trebuia X, ca Y asa si pe dincolo, realitatea ramane aceeasi, nu exista nici macar pe aproape de ce ar fi necesar.

      In UK “marele” NHS isi tine doctorii in “covid positive ward” doar cu masti din alea simple de panza pe fete. Doctorii astia vin si pleaca de la munca in fiecare zi, unii din orasul alaturat, circula pe strada, cu autobuze, taxiuri si trenuri zilnic.
      A devenit covid positive ward dupa ce au testat intai doi pacienti. I-au mutat, dupa care au descoperit alti doi si au decis sa transforme tot wardul in sectie de ingrijit pozitivi dar care nu au nevoie de terapie intensiva. Personalul e considerat infectat si el, nu a primit decat mascutele alea simple de fata, nici macar modelele alea mai bune. Multi tusesc sau isi sufla nasul, se uita unii la altii si n-au ce face. Pana saptamana trecuta, inainte de clasificarea wardului, puteau prescrie testare pentru pacientii cu simptome dar personalul nu se testeaza pemtru ca iar, nu exista suficiente teste si poti sa stai si in cap, realitatea asta nu se schimba.

      Eu, pentru ca in adolescenta cineva darnic cu TBC m-a blagoslovit si pe mine, stau acasa pentru ca sunt in categorie de risc. Stau in varful patului tusesc si citesc imbecilitati pe net. Ea in schimb merge zilnic acolo. Cand i-au clasificat ca ward positive m-a intrebat imediat daca sa incerce sa-si ia de locuit acolo ca sa ma fereasca dar cum deja tusesc destul de serios am considerat ca e prea tarziu oricum, stiu cat de greu i-ar fi sa munceasca traind in conditiile de acolo, supraaglomerate cu toti cei care vor sa-si protejeze oamenii de acasa si raman in spital sa doarma, asa ca vine si pleaca de acasa in fiecare zi.

      Asta e situatia, putem declama ca trebuiau sa existe asa si pe dincolo, ca nu se poate asa, ca X si Y sa plateasca. Ok, de acord cu tot dar acum cand trebuie sa trecem prin asta cu ce avem, adica cu mai nimic. Ii inteleg si pe cei care si-au dat demisia, daca au acasa persoane pentru care infectia (care inevitabil va ajunge la ei) este echivalenta cu o condamnare la moarte, nici un job sau responsabilitate profesionala nu are precedent.

      Peste tot se incearca sa trecem si prin asta cum putem, cu ce avem, categoric prea putin fata de ce e nevoie. Asta e situatia, fiecare sa faca tot ce poate, acolo unde e cu cat are sau nu are.

        (Citează)

  3. Da’ de ce-si dau demisia atatia doftori, asistente si infirmiere? Ca lipsuri de materiale sint si-n spitale din alte tari lovite de virus. Tari mai rasarite decat romania. Si totusi n-am auzit sa dezerteze personal medical din italia de ex. Sau spania sau germania sau anglia. Daca era o situatie mai nasoala gen razboi, ce faceau doftorasii nostri?
    Si-apoi niciodata dotarile din spitalele romanesti n-au fost cele mai exemplare si iarasi nu i-am prea auzit sa vocifereze. Rar mai era cate unu care facea galagie. Restul au imbratisat toata mizeria din sistem si-au acceptat-o. Pai frumos e?

      (Citează)

  4. Nu am înțeles cum faci cu rețeta pe email la farmacie. O arăți pe telefon? Îi faci forward farmacistei? Trebuie s-o printezi singur? Că mereu când am fost cu rețeta (pentru alte persoane) mi-au luat foaia.

      (Citează)

  5. Poliția Română explică, într-un mesaj postat pe Facebook, că puteți să vă duceți soțul sau soția la serviciu cu mașina doar dacă nu există mijloace de transport în comun sau dacă deplasarea la locul de muncă ar presupune schimbarea mai multor mijloace de transport în comun sau un timp de așteptare mai mare.

    Atat timp cat nu exista norme de aplicare ale ordonantelor militare (apropo, Romania e singura tara din UE in care astia conduc prin ordonante militare) politia sa faca bine sa se abtina de la inventat reguli tembele despre cine sa faca ce. Explicatiile lor nu sunt reale, respectiv nenicii nu au dreptate doar pentru ca vin din partea unora cu caşchetă si uniformă.
    Daca pe traseul pe care vrei sa iti duci sotia sau prietena la serviciu, e un autobuz care vine la o ora, dupa mintea astora exista transport in comun iar femeia trebuie sa stea sa inghete acolo pe vremea asta cainoasa. Tu nu ai dreptul sa o duci cu masina si esti amendabil. Halal logica.

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      31/03/2020 la 12:53 PM

      Și nu doar asta, dar mi se pare mai sigur să o duci cu mașina la muncă decât să ia un autobuz, fie el și unul singur

        (Citează)

  6. Marean:
    Nu, ca daca faci asta isi vor da foarte multi demisia. Medicii sunt disperati de zile bune, nu de ieri de azi. Isi pun in pericol si familiile, nu doar pe ei.
    Vor pleca toti acasa daca vad ca se poate. Si repet, nu ii va putea invinovati nimeni.

    Ba da, sunt niste mizerabili. Marea majoritate sunt angajați pe bani și, imediat ce dau de greu și de lipsă de șpagă, dau bir cu fugiții. Dezertori se cheamă. Dacă, la război, cei aflați în prima linie ar dezerta, cum ar fi? Și nu poți zice că acolo te poți apăra cu nush ce echipament de protecție.
    Nu am priceput niciodată de ce unii îi consideră pe medici persoane mai bune decât altele. Nu ii acuz de incompetență (deși ar cam fi cazul), dar caracterul, în medie, e fix la fel ca în orice altă meserie. Adaugă că mulți dintre medicii și asistente au ajuns acolo doar pentru că se câștiga bine, nu pentru că le place ce fac.

      (Citează)

    • dezertarea se pedepseste cu moartea in timp de razboi, deci daca lupti macar ai o sansa sa nu mori.

      din fericire (sau din pacate ) astazi nu putem sa instituim pedeapsa cu moartea pentru dezertarea medicilor.

      Nu stiu ce as fi facut eu in 1940, probabil as fi luptat pt ca nu as fi stiut mai bine, dar astazi daca ar fi un razboi pot sa iti spun ca as face tot ce pot ca nici macar sa nu fiu mobilizat.

      Si nu din lasitate, ci pentru ca nu am pentru ce sa lupt in afara de familia mea, pe care pot sa o protejez mai bine evitand sa lupt. Adica exact ce gandesc si medicii.

        (Citează)

  7. dezertarea se pedepseste cu moartea in timp de razboi, deci daca lupti macar ai o sansa sa nu mori.

    din fericire (sau din pacate ) astazi nu putem sa instituim pedeapsa cu moartea pentru dezertarea medicilor.

    Nu stiu ce as fi facut eu in 1940, probabil as fi luptat pt ca nu as fi stiut mai bine, dar astazi daca ar fi un razboi pot sa iti spun ca as face tot ce pot ca nici macar sa nu fiu mobilizat.

    Si nu din lasitate, ci pentru ca nu am pentru ce sa lupt in afara de familia mea, pe care pot sa o protejez mai bine evitand sa lupt. Adica exact ce gandesc si medicii.

      (Citează)

  8. Cadrele medicale au dreptate sa nu vrea sa isi faca meseria fara echipament de protectie. Nu e OK sa isi dea demisia, ca e situatie de razboi practic, dar cum sa ii silesti sa se imbolnaveasca cu buna stiinta?

    De aceea cine a blocat raspandirea echipamentului trebuie scos pe camp si executat sumar.

      (Citează)

  9. cine a blocat raspandirea echipamentului trebuie scos pe camp si executat sumar.

    Sunt convins ca nu a blocat cu buna stiinta, ci din cauza procedurilor imbecile de achizitie, specifice sectorului de stat. Din cauza ca sunt incapabili sa comunice coerent, nestiind stanga ce face dreapta. Din cauz aca si acum se acopera cu hartii, c ca sa doarma noaptea linistiti, indiferent de cost. Ca, odata criza trecuta, sa nu vina Curtea de Conturi si sa ii gaseasca motive de imputare a echipamentelor sau mai stiu eu ce, si sa fie nevoit sa plateasca din buzunar paguba reala sau inventata. Pentru ca se guverneaza si administreaza haotic, cu ordonante militare gandite si redactate incomplet, negandit si in bataie de joc fata de cetatni – vezi cazul de mai sus.
    Ca la noi la nimenea.

      (Citează)

    • si eu zic ca din pacate pentru Gaelex, nu am avea pe cine anume sa executam, ca vina nu e a cuiva anume, e vorba de un sistem complet putred.

      las la o parte enormitatea ideii de a executa oameni.

        (Citează)

    • Ca sistemul din RO este corupt si putred pana in maduva nu e nimic nou dar in privinta materialelor de protectie chiar nu au ce sa faca. Sunt tari mult mai dezvoltate care isi tin doctorii la munca fara protectii pentru ca nu au. Pur si simplu nu exista suficiente costume nicaieri in lume pentru ca personalul sa primeasca o sansa reala de protectie. Putem sa dam din gura ca trebuia X, ca Y asa si pe dincolo, realitatea ramane aceeasi, nu exista nici macar pe aproape de ce ar fi necesar.

      In UK “marele” NHS isi tine doctorii in “covid positive ward” doar cu masti din alea simple de panza pe fete. Doctorii astia vin si pleaca de la munca in fiecare zi, unii din orasul alaturat, circula pe strada, cu autobuze, taxiuri si trenuri zilnic.
      A devenit covid positive ward dupa ce au testat intai doi pacienti. I-au mutat, dupa care au descoperit alti doi si au decis sa transforme tot wardul in sectie de ingrijit pozitivi dar care nu au nevoie de terapie intensiva. Pesonalul e considerat infectat si el, nu a primit decat mascutele alea simple de fata, nici macar modelele alea mai bune. Multi tusesc sau isi sufla nasul, se uita unii la altii si n-au ce face. Pana saptamana trecuta, inainte de clasificarea wardului, puteau prescrie testare pentru pacientii cu simptome dar personalul nu se testeaza pemtru ca iar, nu exista suficiente teste si poti sa stai si in cap, realitatea asta nu se schimba.

      Eu, pentru ca in adolescenta cineva darnic cu TBC m-a blagoslovit si pe mine, stau acasa pentru ca sunt in categorie de risc. Stau in varful patului tusesc si citesc imbecilitati pe net. Ea in schimb merge zilnic acolo. Cand i-au clasificat ca ward positive m-a intrebat imediat daca sa incerce sa-si ia de locuit acolo ca sa ma fereasca dar cum deja tusesc destul de serios am considerat ca e prea tarziu oricum, stiu cat de greu i-ar fi sa munceasca traind in conditiile de acolo, supraaglomerate cu toti cei care vor sa-si protejeze oamenii de acasa si raman in spital sa doarma, asa ca vine si pleaca de acasa in fiecare zi.

      Asta e situatia, putem declama ca trebuiau sa existe asa si pe dincolo, ca nu se poate asa, ca X si Y sa plateasca. Ok, de acord cu tot dar acum cand trebuie sa trecem prin asta cu ce avem, adica cu mai nimic. Ii inteleg si pe cei care si-au dat demisia, daca au acasa persoane pentru care infectia (care inevitabil va ajunge la ei) este echivalenta cu o condamnare la moarte, nici un job sau responsabilitate profesionala nu are precedent.

      Peste tot se incearca sa trecem si prin asta cum putem, cu ce avem, categoric prea putin fata de ce e nevoie. Asta e situatia, fiecare sa faca tot ce poate, acolo unde e cu cat are sau nu are.

        (Citează)

  10. medicii rusi specialisti in virusologie tocmai au anuntat ca au reusit sa vindece 95% dintre cetatenii infectati si sa reinvie 50% dintre cei decedati.

      (Citează)

  11. Referitor la… “OMS recomandă să nu purtăm măști dacă nu suntem bolnavi. În același timp, măștile devin obligatorii în unele țări.”
    … daca nu il urmaresti deja, ar fi interesant sa citesti si parerile din ultimele zile ale lui Eric Weinstein pe twitter. https://twitter.com/EricRWeinstein

      (Citează)

  12. Giani Mucea:
    Sa trateze bolnavi fara echipament de protectie e inacceptabil. Motivele le-am mentionat. Sa-si dea demisia poate ca nu e ok, dar e o solutie mai buna pe termen lung decat prima varianta. Pentru ca, daca ii fortezi, ajungi sa ai mai multe spitale in situatia aluia de la Suceava, tocmai cand ai nevoie mai mare de ele.
    Vrei sa ii obligi sa lucreze fara protectie? Ok, dar asteapta-te sa nu ii mai ai pe toti functionali peste 2 saptamani.

    Sunt lasi. Acum se vede cine are etica. Tocmai am citit ca dintre medici testati, de la Militar Bucuresti,o parte au avut covid si au fost asimptomatici. Erau contagiosi dar nu au fost deloc bolnavi.
    Nesimtititii astia se comporta ca niste copii razgaiati. Vreau aia si ailalalta. In NY medicii si-au facut protectie din saci de gunoi( la noi nu se poate ca e rusinica) , manusi de menaj etc.
    Nimeni nu mai gandesete dar respecta procedurile!
    Acum primariile ca nu au recipienti de dezinfectant! Puteau sa vb cu asoc de locatari. Cumpara fiecare un bidon cu robinet si-l punea la usa blocului. Aia de la primarie doar il umpleau cu ceva ( si apa cu sapun e buna). Dar…nu gasim solutii temporare ca nu iese spaga si nu ne intereseaza!

      (Citează)

  13. Ca de obicei, multumesc mult pentru linkuri!

      (Citează)

  14. Revenim cu un nou episod despre aceasta boala: https://www.youtube.com/watch?v=3YGKyJsH7fA

      (Citează)

  15. Cadrele medicale care isi dau demisia ar trebui sa nu mai poata profesa deloc in medicina, oriunde in lume. E ca si cum ar dezerta din armata.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus