un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Rândul vostru: cum simțiți această criză?

28 Mar 2020  ·

GÂNDURI  ·

114 comentarii

De obicei astăzi puneam un clip video pe blog, dar studioul meu a fost ocupat de Matilda. Așa că nu astăzi, deși dacă vreți musai mă puteți vedea bând un bourbon Blanton’s, probabil cel mai bun whiskey american de până acum, și să vedeți ce top frumos animat am inclus mai pe final în clip.

Articolul acesta ar trebui să fie despre cei ce citesc acest blog. Aș vrea să comentați mai jos și să-mi spuneți cum vedeți voi situația curentă, că modul în care o văd eu l-ați tot citit pe aici.

Vă e teamă de îmbolnăvire? Cât de tare? Lucrați de acasă sau ieșiți zilnic la muncă? Dacă ieșiți zilnic, cum vă protejați? Vă temeți de asta, este un stres? Știți oameni bolnavi de covid-19?

Ați făcut provizii? Câte, cum? Ce vă deranjează cel mai tare? V-ați apropiat sau distanțat de partenerul de viață de când stați acasă? Cum credeți că va evolua totul în România?

Vă temeți de o viitoare criză economică? Lucrați într-un domeniu în care se anunță o criză puternică? De unde vă informați ziua? Ce vă oferă totuși un grad de optimism sau ce vi se pare că se face, totuși, bine?

Spuneți ce vreți.

    114 comentarii

  1. Dobre, Andrei Dobre

    28/03/2020 la 6:59 AM

    Ma simt ca pestele in apa

      (Citează)

  2. Sunt ca intr-un roller coaster, zile-ore bune in care nu resimt tensiunea/anxietatea, urmate de momente de măcinare.
    Ma străduiesc ca in relatiile cu ceilalti sa nu induc panică, sa nu rostogolesc informatii tragice, sa combat defetismul si sa promovez solutii, nu isterie.
    Conduc o mica afacere cu 9 oameni, momentan aflată pe linia de plutire, mai rezistăm 3 luni in formula completa, nu prea avem solutii pe online pentru ceea ce facem, activitatea presupunând sa ajungem la sediile clienților. Doar eu si inca doi colegi mai iesim in interes de serviciu, exclusiv pentru chestiuni urgente la clientii care inca mai functioneaza. Mai avem puține măști/mănuși pe care le-am achiziționat la început de februarie, neputând să mergem neechipati la clienti.
    Familie. Doar eu ies, soția si copiii stau acasa fara sa se expună. Măsuri luate la venirea acasa: dezbrăcat/descăltat in curte, toate hainele stau la aaerisit si apoi direct in masina de spălat; nu mai folosesc portofelul cardurile, carnetul si cartea de identitate stau intr-un buzunar accesibil. La revenirea în casa le pun pe o măsuță la intrare (dedicată dezinfectarii ) impreuna cu cheile si telefonul (abia dupa curățarea co solutie ajunge in restul casei) – bonurile si facturile subt lăsate într-o cutie pentru trei zile (la intrare).
    Igienizarea mașinii este cea mai mare corvoadă, mai ales ca o fac dupa fiecare utilizare: volan, schimbator, manete cotiera, panou usa (control geamuri, deschidere). Pe scaun pun o husa de unică folosință pe care o schimb tot zilnic (evit ca hainele “murdare sa contamineze tapiteria).
    Avem provizii i”ntangibile” pentru perioada grea care va urma (i cand nu vom mai iesi) si produse uzuale pe care le completez la 4-5 zile.
    Incercam ca atmosfera in familie sa fie buna (copiii sunt pe Zoom cateva ore pe zi – scoala, in rest pe jocurile lor, cu pauze si activitati “de cabana”- cărți, catan, remi si altele; sotia lucreaza cateva ore pe zi la laptop) si sa ne pregatim pentru ce va urma .
    Urmează impactul, nu stiu cum va fi, dar am speranța că vom reuși să trecem. Suntem pregătiți să o luăm de la capăt, ținta principala fiind sănătatea noastră și a celor din jur. Poveștile bunicilor despre perioada 1946-1955 (foamete, nedreptate, sărăcie, umilinta) cat si experienta familiei din anii ’80 (licean lla revoluție) m-au pregătit intr-o oarecare masura.
    Trebuie sa ne sprijinim unii pe alții (stiu…suna patetic) si sa avem incredere ca vom trece peste ceea ce va urma.

      (Citează)

    • Nu știu dacă virusul ar trebui să mă îngrijoreze sau ceea ce se prefigurează. Am încercat să mă pregătesc pentru cele mai negre scenarii fiindcă situația la nivel global e de rahat. Și poate că nu ar fi atât de rău dacă țările are coopera dar asta e deja utopie, că se întâmplă exact pe dos. Probabil vine o criză de durată din care unele țări vor ieși avantajate, UE pare din ce în ce mai fragilă, ce ați zice dacă începe la un moment dat și un război (poate cu Turcia actor principal). Sau cum ar fi să se întâmple și cutremurul ăla despre care se tot vorbește de ani buni. Da, știu, e un scenariu groaznic de pesimist dar ce ne facem dacă se întâmplă?
      Mă uit în jur și îmi dau seama că în afară de familie și prieteni nu există nimic pe care să mă bazez. Ajutorul pe care il dă statui nostru în aceste momente mi se pare o glumă. Mai trist este că nici pentru viitor nu văd opțiuni politice.
      Discuțiile în bula noastră de internet s-au radicalizat, oamenii se jignesc unii pe alții pentru te miri ce. Mi se pare o naivitate maximă că nimeni nu realizează că oricine poate greși, nu suntem infailibili.
      Din multe puncte de vedere lumea în care trăim îmi lasă un gust amar. Altfel e bine acasă alături de cei pe care îi iubesc. Și nu, nu mă plictisesc.

        (Citează)

    • Mult succes, Sebastian!

      N-am cum să-ți dau vreun sfat în afară de cele generice precum să găsești în fiecare zi ceva care să-ți facă plăcere. Să simți că și viața normală merge mai departe, că acum este doar o perioadă nasoală.

      Știu că-i greu de pus in practică, e ca și cum ți-aș zice “nu mai fi îngrijorat” de parcă ar avea buton on/off pentru asta. Dar cred că trebuie să te forțezi pentru a-ți păstra și o stare de spirit bună.

        (Citează)

  3. singurul stres e că nu știu cum va fi când se va termina. atât. bani să stau ferit am, de muncă am destulă (2 contracte care credeam că se anulează au fost prelungite, și a mai apărut unul nou pe ~6 luni).

    provizii sunt pe blogul dedicat, știe lumea.

    cu familia sunt ok, ne înțelegem bine unii cu alții. avem curte, facem grătar, plantăm, ne jucăm…

      (Citează)

    • @Vali, de când te citesc am văzut că ai multe articole cu sfaturi utile, mai ales pentru ăștia mai tineri, chiar cred că faci un lucru bun. Întotdeauna e bine să fim pregătiți pentru vremuri grele, să ne bazăm mai mult pe noi înșine și nu pe un ajutor extern.

        (Citează)

    • cine a avut urechi de auzit…

        (Citează)

    • Da, cred că noi suntem printre cei norocoși, de fapt. Ai rezerve, ai și o garanție că ceea ce faci va fi la căutare și în timpul crizei.

        (Citează)

  4. Vă e teamă de îmbolnăvire? Cât de tare? – Ma ia cu frisoane. Mai ales ca sotia mea lucreaza intr-un spital!

    Lucrați de acasă sau ieșiți zilnic la muncă? – Sunt in somaj tehnic.

    Dacă ieșiți zilnic, cum vă protejați? – Nu ies zilnic, evit la maxim asta.

    Vă temeți de asta, este un stres? – Foarte mult! Si mai rau e ca stau mult singur in casa. Nu prea am cu cine vorbi desi simt o nevoie acuta!!

    Știți oameni bolnavi de covid-19? – Nu.

    Ați făcut provizii? Câte, cum? – Moderat. De la supermarket.

    Ce vă deranjează cel mai tare? – Nesiguranta situatiei si neglijenta celor care nu inteleg ca trebuie sa stea izolati.

    V-ați apropiat sau distanțat de partenerul de viață de când stați acasă? – Cred ca acum ar trebui sa-i fiu aproape, desi nu ma pricep la chestii de genul.

    Cum credeți că va evolua totul în România? – Sunt increzator in felul cum au reactionat autoritatile.

    Vă temeți de o viitoare criză economică? Lucrați într-un domeniu în care se anunță o criză puternică? – Da, automotive.

    De unde vă informați ziua? – TV & internet

    Ce vă oferă totuși un grad de optimism sau ce vi se pare că se face, totuși, bine? – Inca nu sunt in stare sa evalueze asa ceva.

      (Citează)

    • In sfarsit un raspuns credibil. In rest multe,… manele. Vad multi viteji ca o sa fie bine, ca nu e mare lucru. O sa vina o criza economica similara cu 2008 cel putin. Toti trag de bani, amana plati, guvernul roman e falit. O sa vina taieri si restructurari masive.

        (Citează)

    • Mulțumesc, Carmazan!

        (Citează)

  5. Punctual:
    -Sunt in somaj tehnic de aprox. 2 saptamani
    -Proviziile de care nu ma ating (in congelator si ceva neperisabile) sa zic ca ne-ar ajunge aprox 2-3 saptamani cu rationalizare. Nu ies din casa decat ptr aprovizionarea saptamanala si la farmacia de la parterul blocului.
    -Cea mai mare temere este pentru viitorul copiilor; avem doi bebelusi gemeni de aproape 4 luni. In rest altceva nu mai conteaza, Anxietatea, stresul, grija ptr noi nu mai conteaza acum, prioritatea sunt copiii.

    Predictii nu ma incumet sa fac; sunt mult prea multe variabile in joc.

      (Citează)

    • De curiozitate, are cine să te ajute? A luat statul măsuri punctuale pentru cei cu copii foarte mici? Sau autoritățile locale sau vreun ONG?

        (Citează)

  6. Sensibil la orice informație, idee, bravură sau conspirație împotriva sfaturilor de protejare zilele astea. De aici comentariile acide și certuri cu absolut oricine promovează așa ceva.

    Cu o senzație de neputință și îngrijorare pentru singurul părinte rămas în viață, aflat în categoria de risc și obligat să se expună mai mult decât ar fi normal.

    Bucuros că, întâmplător, criza asta m-a prins într-o perioadă în care am un job stabil, cu lucrat de acasă 100%, într-o companie stabilă, și nu într-o încercare de startup pe cont propriu, așa cum au fost ultimii ani.

    Îngrijorat pentru prieteni, amici, cunoscuți care nu au job stabil sau un venit sigur, sau au mici business-uri care sunt în mare pericol să dispară.

    Trist că probabil voi trebui să anulez nunta planificată pentru începutul verii. Și un alt proiect personal, non-profit, de hobby, care trebuia să înceapă zilele astea.

    Fericit că încă nu-mi scot ochii cu logodnica și nici nu cred că o să se întâmple. Fericit că vorbesc mult mai mult cu prietenii. Cred că am crescut de la 2-3 minute per conversație telefonică, la 20-30. Plus video-call.

      (Citează)

    • Nicule, testul tau major o sa fie cu logodnica. Multe cupluri se despart dupa perioada de izolare/carantina.

        (Citează)

    • @Nicu: cred că este situația tipică acum.

      Am auzit că multe nunți au fost amânate. Vă gândiți să o faceți pe cea civilă, așa pentru voi, când se va putea? Și petrecere altădată?

        (Citează)

  7. De cel putin 3 saptamani traiesc cu anxietate la cote inalte, insomnii si uneori atacuri de panica. Mica noastra bula in care aveam un dram de stabilitate s-a prabusit. Ies din casa doar pentru analize si ecografii, atat cat se mai poate (sarcina gemelara de risc – clinica Ponderas Regina Maria la care activa medicul meu e inchisa). Sotul e PFA si cele 2 proiecte in care era implicat s-au oprit. In plus, face parte din categoria de risc, avand boala respiratorie si pulmonara cronica. Am zile in care imi impun sa gandesc pozitiv si zile negre, cu adevarate angoase. Ne facem planuri pentru posibile scenarii: ce trebuie facut daca se imbolnaveste, ce trebuie facut daca ma imbolnavesc, ce sanse de supravietuire au gemenii daca prind virusul asta mizerabil de undeva, cum putem supravietui in urmatoarele luni. Simt ca stau cu un picior pe marginea prapastiei si astept sa cad.

      (Citează)

    • Deea, știu ca e greu, și pare ușor de zis, dar nu te stresa, nu mai da drumul la TV și imaginează-ți ca peste x luni tu și familia ta o sa fiți ok și o sa va bucurați de cei mici. Suna cliseic, dar totul va fii bine

        (Citează)

    • Multa putere, Deea, si ganduri bune!
      Cum spuea Cineva mai sus, incwarca sa te focusezi doar pe copii, pe starea lor de bine, pe momentul in care va veti vedea! O sa fie bine!

        (Citează)

    • Deea, te inteleg atat de bine! eu eram gravida in 7 luni la Revolutie, se schimba o lume, eu insami eram un copil si urma sa am un copil. Sotul era student, banii au fost extrem de putini si am rezistat totusi
      Va fi bine si la tine, sanatate multa familiei tale si gandeste pozitiv ca sa adtragi energii bune.

        (Citează)

    • @Deea: partea bună este că virusul nu se transmite de la mamă la copil, în caz că te temi de asta, deși bănuiesc că știi deja. Și cred că nașterile încă sunt sigure, având în vedere că puțini oameni au totuși acces la copii. Mult succes!

        (Citează)

  8. Ca naiba. La firma suntem acoperiti pana in toamna, dar daca nu revenim la normal, la anul o sa fie dezastru.

    Alimente avem, mai comandam online si iesim cam o data pe saptamana.

    Acasa suntem stresati, incercam sa nu o aratam dar se simte.

    Am pierdut rutina zilnica pe toate planurile, copiii (3) nici nu fac scoala nici nu se joaca. Ziua nu prea avem timp de ei asa ca stau la TV. Cu sotia e cu suisuri si coborasuri. Nu reuseste sa se deconecteze seara dupa stiri. Si nu reusesc sa o fac sa renunte la stiri.

    Si peste toate sunt gandurile negre care macina. E greu…

      (Citează)

    • Nero: Ziua nu prea avem timp de ei asa ca stau la TV. Cu sotia e cu suisuri si coborasuri. Nu reuseste sa se deconecteze seara dupa stiri. Si nu reusesc sa o fac sa renunte la stiri.

      E ok și cu știri, dar apoi propune-i și un standup pentru distracție sau un episod din Brooklyn 9-9. Spune-i că ai tu nevoie de relaxare și nu poate ține doar ea televizorul pe canalul dorit.

        (Citează)

  9. Cristian Severius

    28/03/2020 la 9:03 AM

    Salut. Eu lucrez in Republica Cehă. Aici sau luat măsuri care acum abia s-au adoptată în Romania (unde ai voie sa mergi in timpul.liber, etc). Nu mi-e frica de acest virus (am 51 de ani). Merg zilnic la munca. Imi pare rau ca prin aceasta situatie, nu mai pot călători,nu mai pot merge sau iesi cu prietenii (in natura, excursii,etc). Ca nu mai pot face activitati in timpul liber care imi plac (înot,să stau la o terasă cu prietenii, ca nu ma.pot plimba in weekend sa vad diverse locuri noi. In plus, toata lumea se izolează. Maxim.se vad cu cei mai.buni prieteni. Sunt mai multe lucruri care nu le mai pot face.
    Eu cred ca va fi o criză economica si unele țări vor urca foarte mult.in sus,economic. Însă foarte multe vor avea de suferit (si nu doar cele gen România, care nu e o putere economica sau agricolă, mă refer aici la tarile cu o economie de top) . Parerra mea esre ca acest virus si aceasta situatie a fost creata pentru a blica China , economic. Si nu pentru a o bloca,ci pentru a o controla ca direcții de dezvoltare si a subordona obiectivele economice ale Chinei (sa ii fie dictate de alte mari puteri,cum si la ce preturi sa faca – China e tare pe.dezvoltare tehnologică, nu doar tehnologia 5G …ei au mai multe industrii unde sunt in avans cu cercetarea tehnologică si inovatica,etc). Partea ciudată este ca in acelasi timp,China este o mare piata de desfacere. Probabil aici trebuie sa mai.studiez eu, să văd cine deține majoritatea in livrarea pe.piata de consum din China si India… .
    Vor cădea cateva industrii(in sensul ca vor scădea veniturile la.minim, pentru.urmatorii 1-2 ani. Ma refer aici la turism,,auto,electronica.
    Iar in România,e la fel. Ma.refer ca cei care guvernează isi vad de interesul personal sau de grup. Asta va afecata populația, economia (in special domeniul privat). Eu cred ca starea de urgență va fi mai lungă decat se crede si va alunga si unii investitori străini. In plus, consumurile uzuale vor creste, chiar daca mai mult de 50% din forța activa de munca existenta inainte de aceasta pandamia,va întrecută in somaj tehnic.sau alta forma(care aduce venituri mici). Totusi, mulți bani pentru consum, provin de la cei ca mine,care muncesc in afara granițelor țării.
    Nu e corect ca nu sunt echipamente de protecție în exces. Si ca statul, nu.da o lege prin care sa oblige anumiți agenți.economici sa fabrice asta.
    Nu e corect ca transportul public nu e gratuit(in Republica Cehă,este. Iar deși se recomanda sa nu circul.in afara orasului, trenurile circula si sunt gratuite)
    Nu e corect ca nu se amână ratele atâta pentru persoane fizice cat si pentru cele juridice. Veniturile.scad (atâta cele.personale cat si cele ale.firmelor).
    Nu e corect ca statul.nu va susține agentii economici afectați de regulile.impuse(eu asa cred…va fi ceva specific României,întocmește un dosar, care va avea mai multe hârtii care trebuiesc sa confirme ca nu ai desfășurată activitatea- o tîmpenie sa ceri unui restaurant,unui.vanzator de mașini sau oricărui agent economic din comert hartie ca nu a desfășurat activitatea,doar tu ai decretat asta,tu ca stat). Apoi,va dura un timp.pana se analizează. După care va spune ca anul.viitor vor fi dați banii . Sau poate vor scazuti din viitoarele impozite. In România e posibil orice.
    Eu cred ca in Romania de cor plăti niste polițe si anumite firme.mari,dar incomode vor disparea (sau vor fi preluate direct sau indirect de cine trebuie).
    Unii vor spune ca sunt ciudat prin ce spun. Eu asa gandesc si cred ca eu gandesc corect si pozitiv. Si ar mai fi multe de spus.
    Scuze daca sunt greșeli de ortografie sau punctuatie. O zi bună.

      (Citează)

    • Mulțumesc pentru comentariu. E greu de comparat România cu Cehia, totuși, pentru că au dimensiuni diferite și unele lucruri nu pot fi la fel (de ex transportul în comun).

      Eu sper ca din această criză să ieșim cu dorința de a nu mai accepta conducători care-și văd doar interesul propriu.

        (Citează)

  10. Lucrez de acasă, provizii fac săptămânal (prin comenzi online unde se poate).
    De ieșit doar pt cumpărături (gen ridicare comanda online) și la doctor cu soția când e este nevoie.
    Singurele lucruri de care îmi fac griji este sa nu se infecteze soția, fiind însărcinată și de nesiguranța pe care o creează toată situația aceasta: ce va fi mâine, când se va termina, cum va fi după…

      (Citează)

  11. Tocmai voiam să scriu ceva off topic pe la un alt articol. Dar asta a venit la fix.
    Acasă este bine. Ne înnebunesc un pic copii(6 și 1 an) dar nu mai mult decât de obicei. Grădiniță de acasă cate o jumătate de oră de doua ori pe zi.
    Problema este la mine. Am făcut upgrade la calculator înainte de criza(că a zis Zoso că dacă e permis de aruncat bani pe asta daca ai nevoie :)). Și vreau să mă joc pe laptop folosind resursele calculatorului. Gen Steam link sau AMD link. Și nu prea îmi merge. Știe cineva o metodă. Nu pot să mă joc la calc pt că este în camera unde dorm copii și nu, nu pot să îl mut.
    Va rog, ajutor.

      (Citează)

    • Remote desktop connection, pe ip-ul local.

        (Citează)

    • Cum adică nu prea merge? Eu am jucat atât cu Steam Link („adaptorul” hardware) cât și direct din Steam cu Stream Play sau cum îi zice și n-am avut probleme.

      Device-urile sunt toate în același LAN?

        (Citează)

    • Salut,
      incearca parsecgaming, am folosit acum ceva timp pentru ceva similar cu ce vrei tu si mergea destul de bine.

        (Citează)

    • Tot primesc ceva eroare cu time. Out. Deviceurile sunt in același lan. Laptop pe wifi și calc pe fir. In Steam pe laptop am opțiunea de stream dar nu reușește să “primească” jocul. Wifi merge bine pe laptop, am 40mb/s(nu Mb).
      O sa incerc parsecgaming. Mulțumesc pentru sfaturi.

        (Citează)

    • Încearcă GeForce Now de pe laptop și vezi ce poți juca pe acolo.

        (Citează)

  12. Cred ca am facut tot ce puteam sa fac ca sa ma acopar la toate scenariile la care m-am putut gandi asa ca acum sunt relativ calm, stau si astept sa vad ce o sa fie.

    Exista bineinteles posibilitatea sa imi fi scapat ceva, motiv pentru care citesc tot ce pot citi si incerc sa discut cu oameni care gandesc altfel decat mine. Exista lucruri care sunt in afara controlului meu, le stiu dar nu ma gandesc la ele ca e inutil.

    Noi 4 suntem ok si cred ca vom fi ok. Parintii din pacate sunt in alt oras si sunt in categorie ridicata de risc asa ca nu am ce face.

    In prezent ma gandesc ce as putea sa fac in eventualitatea unei lipse prelungite de alimente, ca vad ca astia din vest nu au muncitori pentru agricultura.

    Multumesc Zoso pentru ideea cu Fiskars X7 – probabil singurul lucru folositor pe care l-am luat eu de pe blogul tau :-)
    Adica ma rog, un topor as fi gasit eu si singur pe internet, dar mi-ai economisit niste timp sa fac research, so thank you :-)

      (Citează)

    • A si apropo, pentru toti cei care citesc: luati-va stingator pentru casa dar si pt bloc.

      Adica, lumea sta acasa,e stresata si face mancare. Riscul de incendiu e mai mare decat de obicei. Iar sa nu poti locui in casa ta din cauza ca vecinul de deasupra a fost bou si a dat foc la casa iar acum la tine este inundatie de la pompieri nu cred ca va doriti.

      Deci stingatoare pentru bloc, nu numai pt apartament.

        (Citează)

  13. Eu am avut noroc pentru ca la începutul lunii am avut un inceput de viroza/răceală, știam cum se manifesta Coronavirusul pentru ca citisem articole pe r/Europe. Am avut dureri de cap vreo 2 zile, gatul in pioneze, tuse seaca si ma ardeau plămânii de parca as fi alergat iarna pe stadion, dar mi-a trecut in 4-5 zile. Nu cred ca am avut boala dar m-am panicat putin, asa ca am inceput sa citesc articole despre Covid19 de dinainte ca virusul sa facă ravagii in Italia.

    Pentru mine nu-mi fac foarte mari griji, ma feresc sa ies din casa fără motiv, am mâncare pentru 2 săptămâni, respect regulile WHO si CDC si la nivel psihic încerc sa ma țin departe de știrile de la TV. Trebuie sa ne gandim ca nu suntem singuri in problema asta, toată planeta este in acelasi rahat, astept ca americanii, japonezii, britanicii, germanii sau israelienii sa scoata un test rapid si ieftin pentru identificarea celor bolnavi, măcar la graniță, sau un antidot pentru ameliorarea pneumoniei.

    Griji mari am pentru părintii bătrâni care se încăpățânează sa iasă din casa la 2-3 zile sa cumpere pâine si alte chestii care nu sunt urgente.

    Un lucru care l-am învățat in ultima luna este cât de mult contează sa fii bine informat, imi amintesc fake news-urile de pe internet cu vorbe de genul: Este doar o răceală, Nu ma ma expun la niciun risc dacă ma plimb aiurea in parc, ma infectez doar daca tuseste cineva spre mine, Tinerii nu se infectează, etc iar acum la o luna de la primul caz suntem in Stare de urgenta, in Lockdown, cu peste 1.000 de persoane infectate descoperite, real cred ca sărim de 10.000 …

      (Citează)

    • -lucrez de acasa, momentan e ok, CEO a anuntat ca au cash, fara datorii. Daca e sa raman somer, posibil mai pe la toamna (domeniu auto)
      -financiar sunt ok, nu ma ingrijoreaza criza, ma tot pregatesc de 4 ani (poate chiar sa ma avantajeze sa cumpar ceva active la pret de nimic)
      -sper parintii sa nu ia virusu
      – nu sunt stresat, statul in casa ma cam termina, as fi vrut sa fac niste trasee pe munte periada asta, grecia la vara si pe la iarna sa incerc o excursie in Asia sau ceva mai exotic
      – am asa o frica de boala, spal, dezinfectez ca nebunu (eram si inainte yn pic microfob sau cum se zice). Nu cunosc oameni infectati, n-am intrat in contact cu nimeni venit din strainatate.
      -ies scurt pe langa bloc sa iau aer, macar la 2 zile. La supermarket 1 data pe sapt. Atat
      – deja incep sa ma gandesc ca nu merita stresul de la serviciu pe prostii, atentia excesiva data unor lucruri (ex: masini, motoare, cai putere si dotari, telefoane, TV, nr de camere, rezolutii si alte mizerii). O sa incep sa las fricile deoparte si sa fac ce vreau (nu ma refer la ilegalitati) . Ca uite asa, azi esti maine nu mai esti.

        (Citează)

    • Ai avut virusul. Sper că te-ai dus să faci test. Altfel nu poți susține alcel “nu cred”.
      Știu două cazuri confirmate, fix aceleași simptome, și ei tot așa au zis, e doar o răceală…

        (Citează)

    • Cata: – deja incep sa ma gandesc ca nu merita stresul de la serviciu pe prostii, atentia excesiva data unor lucruri (ex: masini, motoare, cai putere si dotari, telefoane, TV, nr de camere, rezolutii si alte mizerii). O sa incep sa las fricile deoparte si sa fac ce vreau (nu ma refer la ilegalitati) . Ca uite asa, azi esti maine nu mai esti.

      Asta e altă chestie care cred că ne va rămâne în minte după criză. Să trăim mai mult pentru noi, nu pentru muncă și patron. Adică să muncești ca să ai bani pentru alte plăceri.

        (Citează)

  14. Primul “big hit” pe care l-am primit a fost cand am realizat ca trebuie sa amanam nunta (ceea ce am si facut) si inca suntem in damage control pentru ca am dat destul de multi bani avans pentru diverse.

    Al doilea “big hit” a fost cand am realizat ca nu o sa-mi pot tine copii in apartament pentru o perioada atat de mare asa ca i-am trimis pachet la socrii (stau toti frumos in carantina si eu le fac aprovizionarea) , stau la casa + curte asa ca au spatiu de desfasurare. Din fericire, ai mei sunt mici, inca nu ne preocupa temele ci doar joaca, somn, papa dar e al naibii de greu sa nu-i pot vedea. Inainte, visam la 30 de min. de liniste sa pot lucra, acum…

    Lucrez de acasa de 13 ani asa ca nu pot spune ca s-a schimbat foarte mult in afara de faptul ca unii clienti incep sa fie mai reticenti cu finantele.

    Personal, inainte aveam un ritm al zilei bine stabilit si fiecare zi a saptamanii avea cate o activitate distincta in principal in afara casei. Acum, s-a dus naibii ritmul, habar n-am ce ora e, ce zi a saptamanii… incerc sa ma adun pe partea asta. Si da, doar ce mi-am dat seama ca e sambata si eu acum fac o pauza de la munca. Dar, ce altceva sa fac?

      (Citează)

  15. Lucrez de acasa, vreo 12-13 h pe zi( se inchid foarte multe tari, trebuie sa lucram la BCP-uri). Nu ma plang, e caldut ca e unul din gigantii IT americani, asa cum ii alinta presa. Insa sotia lucreaza la… o agentie de turism. A lucrat vreo 2 saptamani sa isibanuleze toata munca din iarna, acum se uita pe pereti.
    Copilul e mai mult pe desene la TV, dar e plictisit de stat in casa, multa munca pentru serviciu, n-avem ce sa facem..oricum, rezista mai bine la arestul la domiciliu decat ma asteptam. Sunt tari copiii.
    Sunt foarte parcimonios, avem economi care sa ne ajunga si 2 ani, in cash (euro)
    Multi snowflakesi din echipa mea spargeau salariile in 3 satamani, pe adidasi si toale de firma, criza ce va urma ii va educa si pe ei.
    Provizii destule am facut de acum o luna. Am fost printre aia de care s-a ras in februarie. Mers 1 data pe saptamana pentru carne, legume, paine, oua, fructe.
    Cel mai mult ma deranjeaza ca nu mai pot sa alerg. Ma ajutase sa slabesc de la 84 la 68 kg, devenise un cerc virtuos, un hobby si un stil de viata. Cu prietenii vorbesc pe whatsapp, echipa de la munca e mai dificil de condus remote, dar incerc sa le fac viata cat mai usoara.
    Nu sunt asa de ingrijorat de viitorul copilului, e inca mic, perioada asta poate fi o vacanta pentru ei, au tot timpul din lume sa invete cand s-o termina totul. Mai ingrijorat sunt oentru mama, care e hipertensiva si are deja o varsta…
    Cu sotia… ne ingaduim. Avem zile in care suntem foarte irascibili si altele in care ne imbratisam si ne spunem ca o sa fie totul bine.
    Eu am tot fost in ultima vreme un crisis monger, dar asta nu inseamna ca nu sunt anxios si in general cam prost-dispus. Nici sa imi incurajez echipa nu prea imi reuseste. Beau mai mult alcool. Visez urat si ciudat noaptea.

      (Citează)

  16. In mare parte ma regasesc in comentariile de mai sus deci nu as insista . Merg la munca ,program redus , dar ma deprima tot ce vad , orasul gol , doi calatori in autubuz si aceia ,speriati ,la munca predomina teama si mirosul greu de clor ,la care fac alergie , Sotul lucreaza in deplasari si acest fapt imi provoaca griji si temeri ,cu toate ca vine acasa la doua saptamâni . Copilul se joaca ,mai face teme , mai plânge odata cu mine (are 11 ani ) am ajuns sa ne incurajăm unu pe altul , caci eu sant pe punctul de a ceda nervos . Anxietatea , frica de intuneric ( caci cu aceasta teama ma confrunt de 6 luni ) gandurile negre au cam pus stapânire pe mine . Cumparaturile sant facute in drumul spre casa de catre mine ,iar proviziile sant minime in congelatorul mic. Mai grav este faptul ca am 5 papagali ( trei nimfe ,au mancare ) iar marele si micul alexander nu mai au, caci nu le-am gasit , dar saracii manânca fructe ,seminte ,pâine ,etc si sincer nici ei nu mai sant veseli ca odinioara . Sant animaluțe care simt starea stapânilor . Stau la bloc cu vecini in varsta iar prin peretii subtiri răsună stirile ca in gară . Nu imi este teamă de virus cât imi este teamă de ce va fi după ,dar având in vedere faptul ca sănt o persoană sensibila cu un sistem imunitar slăbit de mic copil ,fiind fumătoare si acest aspect imi creaza o stare de neliniste ,sa-i zic asa . Imi este f greu sa accept situatia si mereu visez sa ma trezesc dimineata si sa aud ca a fost doar un vis sau un coșmar personal .Imi vreau viata inapoi ,vreau aglomeratia , vreau injuraturile adolescentilor in locul sirenelor de salvare , imi vreau colegii veseli cu glumele lor . Acum cred ca am invatat doar sa am răbdare iar tuturor ,sanatate

      (Citează)

    • Da, nasoală situația cu soțul în deplasare. Poate este un moment în care să-ți zici “e o criză, mă pot descurca și singură!” și să iei toate problemele treptat, pe bucățele mici și mai ușor de gestionat.

      De ce nu pui muzică în casă, ca să nu mai auzi știrile de la vecini? Poate te va binedispune.

        (Citează)

  17. Nasol, sunt extrovertit și sunt nevoia sa socializez live cu oamenii.
    Lucrez in IT, pot lucra de acasă dar nu îmi place prea mult. Am observat că sunt mai ok daca nu citesc știrile dimineață, ci seara.
    Cea mai mare problema e mâncarea, nu ne place sa gătim, cumpărăm, gătim, spalam 2h că să mâncăm 20min.
    Nici alternative acceptabile la preț nu am găsit, poate știe cineva ceva decent în afara de oalacubunatati.

      (Citează)

    • Cred că e mai simplu să înveți să gătești. Eu sunt împotriva rețetelor prea lungi, ca nu vrea să gătesc 2 ore ca să mănânc 20 de minute, cum zici tu.

      Un secret descoperit de mine este că trebuie să ai uneltele potrivite pentru a-ți ușura munca. Cuțite, cratițe de dimensiunile potrivite, tocător stabil etc.

        (Citează)

    • Ah, ca alternative ar mai fi Petisante și Lifebox, dar nu sunt mai ieftine decât Oala, ci invers.

        (Citează)

  18. Stau acasă de vreo 2 săptămâni, cu soțul și fetele gemene (6 ani). Respectăm toate măsurile de precauție; copiii nu au nici o problema cu izolarea pentru că se joacă împreună, avem și curte, stau afară.
    Între familie, World of Warcraft, Netflix (mă uit la Orange is the New Black), citit, internet, blogs (tu și zoso) gimnastică afară, treburi prin casă, etc, mi se pare că timpul trece repede și nu mă plictisesc deloc. Am un moral bun, o fi bine, vom trece peste asta!

      (Citează)

  19. o rubrica de comentarii mai trista ca aici nu cred ca am vazut…
    anyway, eu inca merg la birou L-V, ba cred ca o sa am si deplasari prin tara, bani pusi deoparte sunt, ca voiam sa mai iau o masinuta (probabil nu va mai fi cazul). in rest, pot sa zic ca am intrat intr-o oarecare rutina a acestei epidemii, ma intereseaza stirile si poate de asta nici nu ma panichez, ca vad ca in alte parti e mult, mult mai rau, cu SUA care va lua premiul I cu coronita la prostie.

      (Citează)

    • Pai daca vezi ca in alte parti e mult mai rau, eu zic ca ar trebui sa te panichezi, ca probabil va urma si la noi :-))
      Sau poate ai impresia ca decidentii nostri si populatia in general de la noi e mai cu mot decat in alte tari?

      Eu de cand i-am vazut pe medicii aia de la Suceava care stateau la coada la testare inghesuiti ca pe vremea lui Ceasca desi nu-i oprea nimeni sa stea la 2 metri unul de altul, m-am lamurit cu cat suntem noi de inteligenti. Medici, da?

      Parerea mea e ca tot ce se intampla rau in alte tari are sanse sa se intample si mai rau la noi, pentru ca realmente suntem un popor de imbecili. Or fi si altii imbecili, nu zic nu, dar noi suntem si mai imbecili.

      Adica, la noi s-au inchis spitale inainte sa se inchida mall-uri, deci ce dovada mai buna vrei ca suntem cei mai cretini dintre cretini?!

        (Citează)

    • La noi s-au inchis spitale inainte sa se inchida mall-uri, deci nu inteleg de unde ai tu impresia ca ce se intampla la altii nu o sa fie si la noi.

      Ti se pare ca suntem mai destepti decat altii?!

        (Citează)

    • @Giovani, felicitări! In sfîrșit un om mai echilibrat.

        (Citează)

    • @Marean, nu am vazut inca pe nimeni la noi sa inghita medicamente pentru pestii din acvariu ca sa nu ia covidul

        (Citează)

    • Aia nu sunt relevanti, ca prosti sunt peste tot, de ex. Tidepod challenge a fost si la noi.

      Relevant este, de exemplu, comportamentul medicilor din Suceava chemati la testare, medici care s-au inghesuit la coada ca pe vremea lui Ceasca, desi nu-i impiedica nimeni si nimic sa pastreze distanta. Vorbim de medici/ personal medical, nu stiu daca am zis.

      Si repet, in ce tara ai mai auzit tu de spitale puse pe butuci din cauza Covid?

        (Citează)

    • nu iau in niciun fel apararea spitalelor, menagerilor, medicilor, asistentelor si celorlalti angajati din sistemul medical din Romania. mi se par in proportie de peste 90% niste oameni de nimic, care acum isi merita soarta cu prisosinta.
      pe de alta parte, tu ma intrebi de tari cu spitale puse pe butuci de covid? pe bune? sau faci misto? cam toate tarile au ajuns sau vor ajunge in curand in colaps din cauza valului imens de pacienti de covid.

        (Citează)

    • Da dar Romania e singura care nu asteapta sa ajunga valul ala. Oamenii sunt proactivi.

        (Citează)

    • Nu ai inteles. Una e sa fie spitalele supra aglomerat le cu cazuri de Covid cum e in Italia si alta e sa inchizi complet spitale cand ai cateva sute de cazuri in toata tara (adica nici poveste de supra aglomerare) pentru ca esti idiot si nu ai nici proceduri si nici echipamente de protectie.

      Ce s-a intamplat la noi cu spitalele care s-au inchis desi epidemia nici bine nu a inceput este un record mondial.

      De prostie.

        (Citează)

    • Giovani:
      @Marean, nu am vazut inca pe nimeni la noi sa inghita medicamente pentru pestii din acvariu ca sa nu ia covidul

      Ai fi uimit. N-a auzit lumea de clorochină la noi, că ar fi luat. Tamiflu, de exemplu, a zburat din farmacii primul, deși chinezii au descoperit de la început că nu funcționează bine pe acest virus.

        (Citează)

  20. Lucrez de acasa de doua saptamani. Profesional este ok, dar simt lipsa interactiunii face-to-face cu colegii, cu oamenii in general.

    Imi umplu timpul cu chestii pentru care inainte nu aveam timp (citit, tutoriale de pe net, filme). In lipsa pranzului in oras incerc sa imi gatesc chestii – in general retete din bucataria universala pe care nu le-am mancat niciodata (macar mananc ceva nou). In ideea asta caut pe Youtube vloggeri de gatit din alte tari/de pe alte continente.

    Mental sunt inca ok, dar ma tem pentru parinti (care locuiesc in alt oras) si ma “omoara” incertitudinea. Tot sper sa se termine pana la vara, dar cumva realizez ca sunt slabe sansele.

      (Citează)

    • Noi suntem in carantina, cel puțin la nivel de acțiuni, încă din Ianuarie. Am urmărit și reacționat ca atare din momentul in care am văzut in China ca lucrurile se întâmpla la nivel exponențial. Așa ca între timp am reușit sa urmarim evoluția majorității de la “Coronavirus e o vrăjeala” in discuțiile cu prietenii, la panicarea acestora peste măsura. Cred ca un aport îl are și faptul ca erau complet ignoranți și acum i-a izbit ca un tren.

      Noi nu folosim TV de zece ani, și astfel sursele de informații le alegem singuri. Cred in continuare ca Citizen Journalism este cea mai buna calitate de jurnalism așa ca ma informez de pe Twitter. Acolo vezi lucrurile așa cum sunt ele la nivel local și internațional. Alternativ urmaresc CNN, Reuters, Euronews, The Guardian, și recomandări de pe YouTube despre Coronavirus. (filtrez informațiile)

      Soției i s-a tăiat deocamdată bonusul anual cu 30%. Amândoi știm ca vor urma concedieri masive inclusiv aici in Spania – și speram sa nu fie cazul ei. Inditex e o companie mare – lucru și bun, dar și rău in aceasta criza. E in retail și e lovită destul de bine. Și aici mulți colegi de-ai ei încă nu sunt realiști in legătura cu faptul ca își vor pierde joburile.. vor afla in 2-3 luni..

      Am tăiat grădinița copilului. Înscris recent la Montesorri plăteam 460€ lunar, iar când am văzut ca ei au pretenția sa fie plătiți și in perioada asta când copiii sunt acasă, am zis nu și am oprit plățile. Ei încă spera ca vom ieși din carantina in 2 săptămâni. :) Va dura luni de zile aici in Spania. Din discuții cu apropiații am văzut ca și in alte tari precum Germania, părinții nu plătesc. Așa ca noi am reacționat pro-bono. Acum, vreo luna mai târziu, au început și alți părinți sa reacționeze.

      Cred ca asta e cel mai greu – faptul ca ai copiii acasă și trebuie sa lucrezi in același timp. Deci soția dimineața, eu seara-noaptea. Ne tine ocupati constant. Mai ales ca eu lucrez pana pe la 3 dimineața și apoi la 8 sunt iar in picioare. Ca acum. :)

      Aștept sa văd impactul asupra proiectului nostru. Clar avem clienți afectați însă din Ianuarie MRR a crescut, probabil pentru ca cei afectați financiar cauta soluții mai ieftine, spre deosebire de custom software. In același timp suntem in fundraising mode, in cel mai nepotrivit moment. Dar o sa vedem, sunt optimist. Apar și oportunități in criza – cei mai mulți oameni consuma știri mai mult, și cauta soluții in zona de edtech, așa ca ne adaptam din mers. Căutam sa ajutam agenții și developeri rămași fără munca in perioada asta sa câștige un venit recursiv, ca sa își acopere costurile zilnice.

      Cei prinși la casa trec mai ușor peste asta. De la spațiile de joaca largi pentru copii, pana la lucrat prin grădina și alte activități in jurul casei. Gen – poate reușim sa golim garajul. Am aruncat o tona de lucruri…

      Cei prinși in apartamente cred ca vor avea o adevarata problema dacă situația curenta se va extinde pe perioada verii – cel mai probabil. Taica-miu e un capos, și deși e in categoria celor cu risc, nu încetează sa iasă. Cu diverse scuze. I-am zis sa se uite cât costa un sicriu dacă mai iese. Nu pot sa ii opresc de aici din Spania. Cred ca in România va fi rău. Acolo toți fac lucrurile in stilul românesc cu care suntem obișnuiți. Sa văd in timpul caniculei cum mai ții oamenii in casa..

      In ce privește virusul in sine, suntem tineri și nu cred ca ne va afecta rău dacă ne imbolnavim. Știu ca sunt și situații dificile și la oameni cu vârsta in jur de 30. Ne punem mai mult problema ca dacă unul ajunge in spital și celălalt (inclusiv copiii) trece cu bine, problema rămâne ca cineva trebuie sa aibă grija de copii și instant nu mai are cine sa lucreze. Iar dacă ne imbolnavim amândoi e și mai rău pentru ca ar rămâne copiii la altcineva. Însă o sa vedem. Din casa nu ieșim de câteva luni de zile, și probabil nu ne vom îmbolnăvi. Depinde cum reacționează guvernul și dacă ridica carantina și ii este cerut soției sa revină la lucru de la birou.

      In momente de genul asta realizez cât de important e sa ai un venit pasiv, online. Chiar dacă efortul e de a creste aceasta sursa de venit, existența ei la un nivel care sa acopere minimul necesar e vitala. Cert lucrurile se vor schimba in rău, dar așteptam, evaluam și reacționam ca atare.

      La nivel global vor fi zeci de milioane de oameni infectați și sute de mii de morți. Sunt îngrijorat pentru Africa și America de Sud. Recesiunea care urma sa vina, deși nu a fost catalizata de Brexit cum ma așteptam, și-a găsit un black Swan și mai dur. Acum este o certitudine. Am urmărit cu interes naționalizarea la nivel conceptual a US cât și UK, desi mi-as fi dorit sa existe leadership la nivel internațional. Un Obama. Ar fi ajutat mult in situația curenta, cât și in anii care urmează. Probabil americanii și englezii care au votat pe stimabilii clovni își dau seama abia acum de capacitatea acestora de a gestiona crize globale. Ma uit cu îngrijorare la Rusia și ma gândesc ce potrivit este momentul asta pentru ca Putin sa între in ofensiva. Sper sa fie doar imaginația mea.

      Sănătate tuturor in primul rand și dacă pot sa am o recomandare – încercați sa nu irosiți timpul asta. Învățați lucruri noi ce va pot fi utile in următorii ani. Panica nu ajuta pe nimeni, iar crizele accelerează tendințe care ar fi durat ani de zile in mod normal. Evaluați lucrurile, faceți o strategie și acționați corespunzător!

        (Citează)

    • @Garm: tipul acesta nu face chestii prea sănătoase, dar măcar e fun de urmărit https://www.youtube.com/user/thesamlivecast

        (Citează)

    • @Andu: mulțumesc pentru comentariu! În ce zonă a Spaniei ești?

        (Citează)

  21. E nasol, o sa fie si mai nasol. Brace for impact.
    Businessul o sa fie afectat, dar nu ca altele.
    Personal sunt ok, fara datorii, rate, trec peste aproape orice.
    Cand om lua rahatul asta sper sa facem o firma usoara si sa scapam, n-o sa aiba cine sa te salveze aici. Ventilatorul tau o sa fie la un Flutur.
    De ai mei insa mi-e frica. Sunt in provincie si daca se complica treaba is mancati.
    Lucrul remote merge doar la cote de avarie, asa cum anticipam. Totul se face mult mai greu si in mai mult timp. Dar macar se poate. Mai nasol e ca am 2 angajati noi care ar trebui sa inceapa luna viitoare. Nu stiu cum sa fac cu ei.
    Cu copiii e cel mai greu, au acumulat o energie si o emotie imensa de la atata stat in casa si rabufnesc, sotia e pe metereze dar nu stiu cat o mai tin balamalele. 1 la 1 e un raport prea mic pentru adulți/ copii. Dapoi 1 la 2.
    O sa fie crunta criza de dupa. Aveam o gramada de bilete de avion de mers in diverse locuri. Anulez cazari si iau vouchere pe banda rulanta. Deja au inceput clientii milogeala de coronavirus, o sa tina multa vreme. Unii is nenorociti. Tineti de cash.

      (Citează)

  22. Cu riscul de a suna depresiv sau nebun, eu nu vad decat parti bune ale acestei pandemii (pana acum), desi sunt constient ca se poate imputi treaba mult mai rau.

    1. Pt. toti cei care au plecat sa munceasca in strainatate si s-au gandit sa cumpere imobiliare aici, de au dus piata in sus, multa m**e. Ipocrizie mai mare ca asta nu am vazut. Tara merge prost, nu iesi sa protestezi, nu te informezi, pleci din tara si cand ai bani, te gandesti sa cumperi casa in RO. Ce naiba faci cand te intorci in RO?
    Merita cu varf si indesat tot ce li se intampla si nu i-as fi primit in tara.

    2. Prea multa lume pe strada, prea multi batrani egocentrici. Sper sa-i decimeze, sa se mai curete demograficul. N-ai loc de ei in autobuz dimineata si seara. Generatie de tampiti senili cu chef de plimbare, fara sa aiba un concept de gandire la nivel de societate. Valabil si pt. alte tari.

    3. Tara asta o sa arate incet incet cat de multi incompetenti sunt in functii de conducere. Sper sa afecteze imaginea PNL si PSD inzecit. Sper sa se taie cu 50% salariile bugetarilor imbecili care sunt buni de mutat niste hartii.

    4. La munca sper sa-si piarda jobul aia care nu produceau nimic si veneau prin sedinte sa-si dea cu parerea. Sedinta de 8 persoane in care stabileam cum vor munci doua. Ridicol. Defapt o sa se vada, intr-o criza sper ca astia sa fie primii care zboara, daca nu cumva ii pastreaza seful, ca de obicei sunt aceeasi care umbla cu muah muah la posteriorul boss-ului.

    5. Tot la munca, pt. mine e bine. Continui sa fac ce am facut pana acum, livrez si proiectul e solid. Lucrat de acasa, echipa f.ok, IT. Am lucrat ani intregi de acasa, asa ca acum pt. mine e vis.

    6. Sper la o corectie pe piata imobiliarelor. Cele compartimentate si construite prost se vor duce in cap. Cele bune probabil vor avea niste reduceri. Macar atat la capitolul asta.

    7. Imi fac griji pt. ai mei, bunici ca restul lumii. Imi fac griji si pt. mine. Nu se stie cum va reactiona corpul, dar si daca te gandesti constant la asta nu te va ajuta cu nimic stresul.

      (Citează)

    • Nu văd cum te ajută pe tine însă punctele de mai sus, poate cu excepția corecției la imobiliare. Mi se pare, de fapt, că te bucuri că și altora le merge rău sau au necazuri doar pentru că așa te simți tu mai liniștit.

      Adică oamenii ăia pe care speri să-i decimeze boala și să nu mai ocupe autobuzele sunt și ei părinții și bunicii cuiva.

        (Citează)

  23. Salut, noi avem un bebelus de o luna de zile și este incredibil stresul și spiama că ar putea pății ceva, nu neapărat COVIT, acum și o simpla deplasare cu ea la un medic pentru orice control ar fi o aventură. La fel de deprimant este și faptul că bunicii au văzut acest copil o singură dată la maternitate, restul doar Skype, nu și-a văzut verișorii etc. Provizii nu am făcut, cumpărăm constatat prin Bringo de la Carrefour, Glovo pentru restaurante și Emag jucării, lapte , pampers pentru copil.
    Cunosc pe cineva foarte apropiat care este CEO–ul unei mari rețele de sănătate, mi-a spus că în mod realist, izolarea și distanțarea asta o sa dureze cam 5 luni, sper sa nu o luam razna cu toții și să devenim niște sălbatici. Sănătate tuturor și să ieșim.cu bine din asta.

      (Citează)

    • In prima luna n-au ce cauta neamuri si mai ales verisori la el oricum. Un pediatru pe WhatsApp si peditel ar trebui sa fie suficient. Sanatate.

        (Citează)

    • Dacă are o lună copilul, chiar nu contează că nu și-a văzut verișorii, nu e ca și cum îi va ține minte. Cum zice Add, nu există vreun impact în faptul că nu l-au văzut pe el mulți oameni. Important e să nu aveți alte probleme.

        (Citează)

  24. Salut. Tree printr-imperioada mult mai stresanta la munca fata de ce era acum o luna sa spuneam. Lucrez la Salvare și transport in fiecare tura pacienți posibil confirmați cu COVID 19. E o ruleta rusească, dacă ma contaminez, dacă aduc și acasă la nevasta. Avem echipamente de protecție, dar hazardul privește atent și pândește cea mai mica clipa de neatenție. Sper ca odată trecută economia de hop-ul asta sa nu ne adâncim in sărăcie precum îmi aduc cu greu aminte de criza din 2008. Ar fi groaznic ca după ce trec cu sănătate dar cu multă munca de pandemie sa ma trezesc cu tăieri salariale precum cele operate in criza din 2008. sănătate!

      (Citează)

    • Bravo! Noi, ăștia din IT, care ne plângem, avem ce învăța de la tine.

      Nu mi-aș face griji de tăieri salariale. Au învățat lecția aia. O ajustare se va face, probabil, de data asta, la schema de personal inutil.
      Poate măcar acum vim învăța ceva. Puțin probabil..

        (Citează)

    • Eu nu vreau sa ies nici pana la mega in cartier, iar tu iesi zilnic si ajuti alti oameni. Multumim!

        (Citează)

  25. Din punct de vedere financiar, all is ok. E improbabil ca vor exista concedieri sau scaderi de salariu si daca vor exista, am rezerve pentru minim un an in conditii normale si fara a vinde nimic (nu am fost prea econom pana acum). Oferte de angajare primesc mereu, deci nu imi fac probleme. Job-ul e independent de industrie, deci pot sa ma orientez in orice directie vreau. If shit really hits the fan, am si skill-uri mai “pamantene” si nu am probleme sa gasesc ceva de facut.

    Din punct de vedere al familiei, all is ok. Eram foarte apropiati si inainte, chestia asta doar s-a accentuat. Spatiu e destul, deci e improbabil sa ajungem sa ne enervam unul pe celalalt. Rezervele de mancare sunt ok, pentru reparatii in casa eram pregatit dinainte, restul lucrurilor se pot cumpara (magazinele sunt inca deschise) sau comanda (amazon.nl).

    Ingrijorari: pentru sistemul de sanatate local, care sta sa crape. Pentru familia din Romania, care sta in Bucuresti; pentru familia din US, ca sunt condusi de un idiot care n-are o problema sa isi lase populatia sa moara pentru a mai lua un mandat; pentru familia din Spania, din motive evidente. Pentru faptul ca planul meu de a ma muta intr-o casa mai mare peste 3 ani o sa fie amanat putin. Pentru venituri putin mai mici anul viitor, din cauza billable-ului scazut anul asta. Putin si pentru situatia globala, dar nu prea mult ca nu pot sa imi dau seama ce se va intampla.

      (Citează)

    • Eu cred că Trump va câștiga alt mandat. În locul democraților, le-aș cere altor candidați să se retragă în favoarea lui Biden ca să nu mai piardă timpul pe primaries și să treacă direct la campania electorală concretă.

        (Citează)

    • Si eu cred la fel, de fapt chiar sper sa castige alt mandat. Si sper ca familia din US sa reuseasca sa se intoarca in Europa pana la urmatoarea criza gestionata de el.

        (Citează)

  26. Parsecgaming works like a charm.
    Mulțumesc mult @Paul.

      (Citează)

  27. Multă lume deprimată aici, ceea ce e trist, dar mă așteptam la asta, la ce haos e în guvern și cum comunică.
    Lucrez de acasă zilele astea, e ok, că oricum noi am gândit mereu agenția pentru a lucra de oriunde, biroul era mai mult pentru cafea și întâlniri cu clienții, dacă era cazul.
    Unii clienți au suspendat temporar activitatea, au redus sau oprit bugetele de marketing, dar vin alți clienți pe web development, au descoperit și antreprenorii români că e bine să fii prezent online. Finally.
    Fetele stau prin casă, 1-2 ore pe zi au activități, cărți de citit, în rest program de voie, mai vorbesc și ele cu colegele sau prietenele pe WhatsApp.
    Provizii pe 2-3 săptămâni, încerc să ies maxim o dată pe săptămână. Mă aștept să fie nasoală treaba în țară peste 1-2 săptămâni, deja se vede că sistemul medical e depășit.
    Financiar suntem ok, în ultimii ani am fost paranoic și am ținut să avem fuck you money, acum prind bine.
    Singura incercitudine e legată de durată. Ca țară cred că dacă stăm efectiv în carantină 30-45 de zile ne putem reveni până la finalul anului, dacă ajungem la 3 luni închiși complet e dezastru.

      (Citează)

  28. Lucrez în IT, în Iași, remote de când cu corona. Ieri a venit un mail bombă, s-a redus programul de lucru la 4 zile pe săptămână cu reducerea corespunzătoare a salariului.

    În rest stau in casă și nu ies decât până la magazinul de cartier pt chestiile necesare, mă protejez cu mască ffp3 și ochelari.

      (Citează)

  29. Nu îmi place ca trebuie stat atât în casă, mai aveam chef de un ieșit în parc când era soare și câte un mers la film din când în când.

    E enervant că oamenii nu respectă carantina, izolarea și răspândesc boala aiurea. Pensionarii nu respectă orele de ieșit din casă și nu e nici o poliție sau jandarmerie sa ii ia pe sus.

    De fapt toate masurile care s-au luat, s-au luat prea târziu și nici atunci nu se respectă și nu se aplică drastic.

    Daca ma duc la cumpărături, o fac dimineața și de acum procedura este decontaminare completă după: duș, hainele la spălat, cumpărăturile în cadă și dușul pus pe ele.

    Majoritatea timpului liber e cu netflix, jocuri, poate citit. Lucrăm de acasă, vorbim la telefon, ședințe pe Skype și cam totul se rezolvă fără intervenție fizică.

    Firma vinde în continuare, unele chestii serios mai puțin, altele serios mai mult. Cursul valutar ne ajută și nu prea, faptul ca evoluează alandala strică ofertele și prețurile de intrare.

    Cred ca pisicile sunt mirate ca stam atât în casă dar nu le pasa prea mult, deja aveau părinții pensionari care stăteau după ele cam toată ziua în fiecare zi.

      (Citează)

  30. La mine e bine. Sunt singur, iar in perioada asta nu ies decat la cumparaturi si ca sa-mi vizitez copilul si tatal. Munca la mine era de acasa si inainte, am niste economii fragile (vreo 4000 de lei, cash) si provizii de genul 7-8 pachete de paste, 1 pachet orez, doua pachete de unt, niste conserve. Mai am ceva carne in congelator, dar o s-o mananc zilele astea. Luni ma duc la Lidl sa ma aprovizionez, ca sa nu mai ies din casa vreo 4-5 zile.

      (Citează)

  31. E greu, mă străduiesc să-mi țin anxietatea sub control.. Aveam nunta la începutul lui mai, a trebuie să reprogramăm. La munca e multă incertitudine, lucrăm de acasă de două săptămâni, dar e multinaționala in domeniu automotive și lucrurile scârțâie rău.. miros șomaj tehnic in curând. Cel mai mare stres e că mama și cumnatul sunt cadre medicale și tratează bolnavi de covid. Mi-e teamă că e doar o chestiune de timp până când iau virusul și se îmbolnăvește toată familia…

      (Citează)

  32. Raluca Bulgaru

    28/03/2020 la 6:17 PM

    Deea:
    De cel putin 3 saptamani traiesc cu anxietate la cote inalte, insomnii si uneori atacuri de panica. Mica noastra bula in care aveam un dram de stabilitate s-a prabusit. Ies din casa doar pentru analize si ecografii, atat cat se mai poate (sarcina gemelara de risc – clinica Ponderas Regina Maria la care activa medicul meu e inchisa). Sotul e PFA si cele 2 proiecte in care era implicat s-au oprit. In plus, face parte din categoria de risc, avand boala respiratorie si pulmonara cronica. Am zile in care imi impun sa gandesc pozitiv si zile negre, cu adevarate angoase. Ne facem planuri pentru posibile scenarii: ce trebuie facut daca se imbolnaveste, ce trebuie facut daca ma imbolnavesc, ce sanse de supravietuire au gemenii daca prind virusul asta mizerabil de undeva, cum putem supravietui in urmatoarele luni. Simt ca stau cu un picior pe marginea prapastiei si astept sa cad.

    Din datele de pana acum reiese că femeile însărcinate nu ar aparține unei categorii de risc in ceea ce priveste Covid-19.

      (Citează)

  33. All things considered, nu ma pot plange. Lucrez in privat, in IT, remote. Am lucrat si in trecut pe periaode lungi de acasa, deci tranzitia nu a fost o problema. Sotia lucreaza la stat, deci avem 2 piloni pe care ne sprijinim in ceea ce priveste veniturile si stabilitatea jobului. Ea inca merge zilnic la lucru, dar contactele sunt mult limitate. Copil de 7 ani, care nu necesita atentie constanta. Peste zi alternam desene animate, joaca si activitati de creatie, radio Itsy Bitsy, povesti radiofonice. Avem o biblioteca destul de mare de board game, la care apelam aproape in fiecare seara. Iar solo, Xbox-ul si contrile de Steam sau GOG ma asteapta cu sute de titluri pe care le-am adunat in timp. Parintii si socrii sunt in categorii de risc, dar la casa cu curte, deci au activitate pe afara, fara sa se expuna. Ii aprovizionam noi cand e nevoie sau le facem comenzi prin Bringo. Nu avem credite. Economiile erau deja in euro, lucru pe care vad ca lumea il recomanda acum. Singura grija dpdv financiar ar fi un val de inflatie galopanta ar transforma banii in maculatura. Dar probabil bancile ar reactiona prin dobanzi pe masura. Right, guys?
    Incerc sa nu ma ingrijorez. Cand zboara gandurile in zone mai negre, imi reamintesc constant ca alte generatii au trecut prin tragedii fata de care chestia asta e o gluma. Inca suntem OK.

      (Citează)

    • @Sol
      Actually, nope. Se vor printa atatia bani cat este necesar ca sa trecem peste.
      Absolut sigur ca va fi inflatie dupa aia iar bancile centrale nu vor avea ce sa faca – cresterea de dobanzi nu poate fi facuta cand ai printat bani.

      Sa speram ca nu va fi ca in Venezuela si sa speram ca macar usd sau euro nu isi vor pierde semnificativ din valoare.

      Adevarul e ca virusul asta are potential de catastrofa pentru civilizatia umana. E posibil sa infecteze 8 miliarde de oameni si sa rada 1 miliard. Restul de 7 se vor bate pe mancare.

        (Citează)

  34. Mi-e foarte putin teama. Cred ca toti/aproape toti vom lua acest virus dar sta in puterea mea sa am un organism puternic (prin nutritie, sport etc) si sa trec cu bine peste. Inainte ieșeam in fiecare zi, fie la cumparaturi sau la plimbare in zone izolate, dar de miercuri am iesit doar azi ca sa cumpar ceva. Ma dezinfectez, ma spal pe maini cum ajung in casa dar nu exagerez (cu hainele, pantofii etc). Sunt din copii “care mancau pamant de pe jos cand erau mici” si cred ca nu trebuie exagerat.

    Provizii mi-am facut doar 1 pic mai mult decat de obicei, in loc de o punga de faina cat aveam de fel, am 2, in loc de 1 pachet de unt am doua samd.

    Cu partenerul: credeam ca “o sa ne luam la bataie” dupa 3 zile, dar suntem mai apropiati decat am fost in muuult timp.

    Cred ca tara a luat masuri drastice mult mai din timp fata de alte tari, cu toate celelalte erori facute, au fost si lucruri bune. Nu ma tem, probabil jobul part-time pe care il aveam ca HR va disparea in curand, dar oricum ma pregateam sa plec in alt domeniu, unul care se descurca si pe timp de criza. Partenerul la fel, lucreaza in IT, avem si bani pusi deoparte, asa ca suntem ok.

      (Citează)

  35. Tusesc, respir greu, inainte sa sun la salvare astept sa sara de 2000 cazuri ca sa nu ma izoleze in spital. Inca nu am febra, in fiecare zi schimb cate 1500eur prin raiffeisen happy hour. Am vandut prostiile mele de prin casa in caz ca mor. Mi se rupe de rezolutia la netflix si proviziile voastre de hartie igienica. Sper ca macar 20% sa isi piarda slujba deoarece sunt suficienti incapabili peste tot pentru care sunt definite proceduri si activitati inutile. Mai putini bani, mai putine achizitii degeaba, mai putin e-waste. Imobiliarele si turismul nu-si vor reveni nici in 5ani, probabil nici automotivele. Scapa cine poate

      (Citează)

  36. Am vazut pe aici o gramada care lucreaza in IT remote. Imi poate da cineva o sugestie de ceva pozitii remote deschise care sa aiba legatura cu SQL-ul. Stiu ca nu e momentul oportun, dar am zis sa mi incerc norocul aici :)

      (Citează)

  37. Dragul meu companion virtual,
    Stimate Domnule Radu,

    Sunt, si eu, OK, inca si nu sunt suparata, ca am imbatranit ( 73 de ani ), ci sunt fericita ca nu m-am ticnit si sunt cuminte; stau izolata, nu de teama ca mor; nu, ci mi-e teama ca ma imbolnavesc si o sa ocup in Spital pat si ventilator, cand ar putea fi de folos unui matur, ca de tanar, nici nu vreau sa aud!!

    Am mostenit LOGICA “Gramaticii LR”, pe care am predat-o, la Litere, din 1970-2013.

    Mai am un avantaj sa stau izolata, intrucat, cand mi-a murit fiul, medic, de 42 de ani, am stat in casa 2 ani! Ieseam doar sa iau pensia; avea cine sa-mi faca toate cumparaturile, sa-mi ia Reteta si medicamentele s.a.m.d.

    Sunt, si aprovizionata, cam pana la 1 iunie; mi-ar mai trebui cateva oua proaspete, vopsea, lumnari, paine si fructe, ca sa fac pite la mortii nostri scumpi, chiar daca nu le duc la vecine, dar e bine sa numesti mortul, sa vada ca il onorezi.

    Eu n-am iesit din 7 martie si am promis Familiei ca nu voi iesi, dar nici nu ma voi panica.
    Cand mi se aduce ceva de la magazin sau de la farmacie, mi se lasa la usa< afara), de la amicele mele, trebuie sa le raspund si le diseminez.
    In plus, mai citesc articole despre COVID-19, si biografii romantate etc.

    Nu ma uit la Telenovele, pentru ca abunda in drame, rapiri, subversiune,intrigi, crime etc. Le evit ! Ma menajez !

    De citit, citsc numai seara, la culcare sau completez Rebus si Integrame..
    Mai ma ocup, si cu dat /raspuns la mobil si, trimis SMS-uri.

    Mai am de facut o “Recenzie” la un vol.de” Poezi”, al unei amice si de spus parerea in mail, despre 4 “Schite” ale unui coleg de la Catedra mea.

    Imi sun fiica, nora si pe cei 4 nepoti si le fac Psihoterapie !
    Mai am, si niste prietene, tot in varsta, carora le e teama de Moarte ! Si lor le sunt Terapeut !

    Deasupra tuturor activitatilor mele, sunt RUGACIUNILE LA TOT CERUL, PRECUM SI LA MORTII MEI SCUMPI, pe care le spun, nu numai seara, la culcare, ci si peste zi, mereu!

    De luni, incep CURATENIA de PASTE!
    Abia astept. Am timp sa-mi fac apartamentul “luna” !

    Sentimentul meu este de consternare de ce se intampla, precum si de mila de nepotii mei, de fetele mele, de cei dragi, de romani si de Romania noastra nevinovata !
    De faptul ca voi, Generatia NEXT a trebuit sa traversati o asemenea experienta !
    Ca vi s-au anulat idealurile!
    Vi s_au retezat aripile !
    Ooooooooooooooof !
    Aceasta Molima ar trebui sa fie “o lectie de viata”!
    Mi-e tare teama insa ca romanii mei se voi INRAI, SI MAI MULT !

    Domnule Radu, nici nu stit ce cata placere astept mail-urile Dvs.
    Sunteti tere implicat in cotidian, extraordinar de informat si de inteligent si cu mult bun-simt !
    MIsiunea Dvs. e tare nobila si umanitara, pe aceste vremuri cumplite.
    Va apreciez enorm .

    Sa va dea / sa ne dea bunul Dumnezeu imunitate si sanatate si sa trecem cu bine de aceasta Napasta!
    AMIN!

    Va multumesc frumos ca ma onorati cu mail-urile Dvs, zilnic,
    prof.univ.dr. Ada Iliescu
    ( Google: ada iliescu CV (din2003) si Carti )

      (Citează)

  38. All good.
    Anul trecut am schimbat jobul dar si domeniul de activitate. Sotia a trecut printr-o sarcina cu probleme care ne-a usurat de toti banii economisiti.
    Acum 2 ani am facut si pasul de mutare la “casa noastra”, credit pe 30 de ani.
    Provizii avem cam pentru 3 saptamani sau daca rationalizam 4/5. Sotia e in somaj tehnic de la jumatatea lunii, eu lucrez de acasa. Momentan e ok.
    Suntem in dubii in privinta amanarii ratelor la banci.
    De iesit, ies doar eu, duc gunoiul la ghena noaptea sau dimineata devreme pentru a nu intra in contact cu alte persoane. La supermarket, respect planul de 1 data pe saptamana doar pentru paine/lapte/fructe momentan.
    In familie. Ne intelegem foarte bine.
    Evit pe cat posibil stirile si site-urile alarmiste.
    Cred ca va urma o criza extrem de grea pentru noi. Nu avem economia tarilor vestice si coruptia e la cote alarmante. Sper doar sa nu ne imbolnavim. Daca cumva vom pierde apartamentul, fu#k it, o luam de la capat.
    Ce ma supara: toti imbecilii care ies afara. Am vecini care ies in grupuri cu copii sa se joace, vecini care freaca menta in fata blocului. Cretini care merg pana la x distanta ca acolo gasesc ei carne buna de gratar. Dobitoaca de sora-mea si cretinu de cumnat care astazi au avut musafiri, sa joace remi… Remi?!? Dobitoci cu diploma.
    De ce e atat de greu pentru unii sa inteleaga ca daca stam in casa, trecem mai repede peste toata povestea asta ma seaca.
    Seara buna si stati naiba in casa!

      (Citează)

  39. Am descoperit site-ul http://www.good-food.ro, urmează să încercăm săptămâna care vine. Din ce am văzut pe pagina de FB, livratorii poartă și combinezon de protecție, pe lângă mască și mănuși :)

    Tano:
    Nasol, sunt extrovertit și sunt nevoia sa socializez live cu oamenii.
    Lucrez in IT, pot lucra de acasă dar nu îmi place prea mult. Am observat că sunt mai ok daca nu citesc știrile dimineață, ci seara.
    Cea mai mare problema e mâncarea, nu ne place sa gătim, cumpărăm, gătim, spalam 2h că să mâncăm 20min.
    Nici alternative acceptabile la preț nu am găsit, poate știe cineva ceva decent în afara de oalacubunatati.

      (Citează)

  40. California e în lockdown, multe afaceri sunt închise și oamenii sunt trimiși acasă pe șomaj, când nu mai muncesc își pierd asigurarea medicală. Șomajul e 450$ pe săptămâna pentru maxim 6 luni, Trump se laudă cu încă 600$ pe săptămâna în primele 4 luni, unii o să câștige mai mult că stau acasă.
    Muncesc într-un domeniu care e pe lista firmelor aprobate să muncească. Merg la birou, alții muncesc de acasă, merg la magazine. Vreo 3 zile am crezut că m-am întors în timp înainte de 89 în România, erau doar rafturi goale, acum sunt pline.
    Afacerile “nesentiale ” sunt închise, nu trebuie să completezi nici un formular să ieși din casă, nu este nici un filtru de poliție, dar au închis parcurile, plajele pentru că lumea se adună în grupuri pe acolo.
    Nu port nici o masca și aproape nimeni nu poartă, la magazine alimentare sunt puțini clienți, restul sunt închise, nu folosesc mijloace de transport în comun, când ajung la mășînă îmi dezinfectez mâinile, și o fac de mai multe ori pe zi. Încerc să mă obișnuiesc să nu îmi duc mâinile spre față, gură, nas, ochi înainte de a fi igenizate. Când ajungeam acasă oricum mă spălăm pe mâini și înainte, așa că nu e nici o schimbare .
    Referitor la criză economică, sunt într-un domeniu care cred că va rezistă și pe timp de criză. Rezerve de bani pentru vreo 2 ani, mâncare pentru 2 săptămâni.
    Omulețul portocaliu vorbește gură fără el, oricum în fiecare stat guvernatorul are putere peste puterea președintelui.
    Coadă e la magazinele de arme, care până la urmă au fost închise și cele care vând marijuana.

    Sunt multe locuri unde poți să mergi să te plimbi cu familia, animalele de companie, bicicletă atfel încât să nu fie aglomerat că să te întâlnești cu un alți oameni.
    Nu îmi iau informațiile de la Tv, dar am dat zilele trecute peste știri la Antena 1, o doctoriță din NY se plângea că o să fie super greu, că nu au destul echipament,dacă ajung foarte mulți la spital. A1 manipula că au murit sute de oameni ( au murit 13 oameni la acel spital) și trebuie să ducă cu tir-ul morții.
    Cum poți să fii așa gunoi de om să minți în halul asta?
    Stați sănătoși și spalativa pe mâini după ce intrați în contact cu orice obiecte din afară casei.

      (Citează)

    • Totuși, nu te-ai simți mai bine dacă ai purta mască? Chiar dacă majoritatea nu poartă?

      De la distanță California pare a fi un stat cu capul pe umeri, dacă mă iau după diverse decizii chiar avangardiste luate în diverse domenii (de ex privind poluarea). Sper că se face treabă bună acolo.

        (Citează)

  41. Copii, mi se rupe sufletul de voi! Sunt scrum si tandari de suparare, dar “nu ma dau”!
    Si nepotul meu planificase Nunta, la vara Ooof !

    Nu trebuia sa traversati o asemnea experienta cruda !
    Nu trebuia sa va tineti copilasii “ostatici”, ca nu cred ca au inteles deplin!
    Nu trebuia sa va instrainati de “jumatatea astrala” a voastra, mamica pruncilor vostri!

    Nu trebuia sa stau eu – izolata – de fiica mea, ca baiatul se roaga in genunchi, din Cer, pentru noi, pentru romani si pentru Romania!
    Era un samaritean, o “Maica Tereza” -barbat!
    Era spectaculos de credincios, altruist, generos si fidel nurorii mele!
    O iubea din clasa a 9-a! Oooof!

    Nu trebuia sa plec “la izolare”, de la fata mea; trebuia sa stau cu fiica mea, tot medic. Placa dimineata si vine noaptea si mai pierde o ora pana se dezinfecteaza, face dus, spala etc.
    Nu va spun cat o ajutam! Cata nevoie avea de mine!
    Of…..sa nu va faceti copiii MEDICI !
    Eu am invatat langa ei! Ma intreba lumea, la Admmitere, daca sunt “candidata”, asa stiam, si virgula, si paginile de unde se dadusera Subiectele.

    Ce sa va spun copii???
    Stabilitatea emotionala, neuronul nederanjat, neintrarea in panica si optimismul sunt “armele” voastre acum, iar pe mine, ma ajuta enorm “Rugaciunile”. Stiu vreo 6 si repet mereu:”Doamne, iarta-ne p toti! Amin!”
    Va implor sa nu va piara Spranta si Optimismul!
    Vom scapa, si de molima asta !
    Doamne, ajuta-ne pe toti!
    Amin!

    Va binecuvantez din toataa fiinta mea si ii rog pe Dumnezeu, pe Iisus si pe fiul meu, sa va ocroteasca – clipa de clipa – , cu imunitate si sanatate ! Amin!

    Tot eu, “o vietate <>, care a trait si inca traieste <> si care nu a vrut nimic pentru ea, ci doar<> catre inalt ca sa-i ajute pe copiii si pe nepotii ei si s- a rugat mereu pentru familia ei, pentru studentii ei, pentru cei dragi, pentru romanii si Romanai ei !

    P.S.
    Va multumesc frumos – IRINA si GABI !
    Da. CRISTI, acea este Gramatica mea, pe care Parlamentul a oferit-o la 2 Min.ai Educ., agramati.(Hardau & Popa).

      (Citează)

  42. Am 2 saptamani de cand lucrez de acasa si se simte aiurea tare. Inainte credeam ca e foarte fain, mai ales ca experimentam asta rar, o data de doua ori pe luna. Dar nu… nu e pentru mine. Nu fac decat sa lucrez toata ziua… iar de restul activitatilor pentru care imi doream mai mult timp inainte nu mai am niciun chef (citit, invatat chestii noi pentru profesie, inca o limba straina)… si prin urmare, cand nu lucrez, imi omor timpul cu netflix si ps4. Mai ca nu ma recunosc.

      (Citează)

    • Gândește un orar clar de muncă, relaxare șamd și ține-te de el. Nu-i ușor, eu de multe ori nu reușesc, dar în zilele în care îmi iese mă simt mult mai bine.

        (Citează)

  43. încă suntem bine, jobul încă merge la cote normale, lucru de acasă pentru amândoi.
    am emoții doar din perspectiva asta, că mi-e greu să cred că joburile nu vor fi afectate perioada următoare.

    Virusu ne-a prins oricum într-o mega renovare, ceea ce nu e chiar ideal. Acum sperăm să reușim să și terminăm.

      (Citează)

  44. În mod direct nu ne-a afectat cu nimic. Ba chiar, fiind mai anti social, mi-e mai mare dragul să stau toată ziua în casă. Am mai petrecut luni în care nu am avut un job și în care am stat cu prietena toată ziua. Nu avem o problemă cu asta. Acum mai și lucrez, deci iau și niște bani. + avantaj că nu mai fac o oră dus + încă una întors. Lucrez în pijamale, mănânc gătit atunci (nu încălzit de a doua zi sau cumpărat de la mega-ul de lângă), încep programul când mă pun pe scaun, cum îl termin, dau close la vpn și 2x click pe joc în doar câteva secunde. Multe puncte pozitive în treaba asta.
    Acum punctele minus. Vizite rare la și de la prieteni (avem niște prieteni cărora li s-a stricat mașina de spălat și vin săptămânal să o spele), ieșit și mai rar afară. Îmi place să petrec perioade lungi indoors, dar mai simt și că vreau să ies uneori. Mai ales cu primăvara asta în derulare. Iar în weekenduri mai mergeam prin oraș, acum nu se mai poate. Chiar și un introvertit suferă puțin din faptul că nu iese din casă.

    De făcut provizii am făcut doar pentru câteva zile (cât să ieșim o dată, maxim de 2 ori la cumpărături). Cu ocazia asta am realizat că putem lua bulk lucruri pe care nu le luam înainte (pentru că avem Kaufland aproape și puteam merge oricând)

    Nu mi-e frică de viitor, mi-e doar ciudat că e totul în ceață. Nu se știe cât va dura și ce repercursiuni va avea (și va avea) în societate.
    Nouă nu ne-a stricat niciun plan, că avem de gând să plecăm din țară abia peste câțiva ani. De asta zic că mi-e ciudat viitorul, pentru că nu știu cât ne va schimba procesul emigrării. Chiar am un prieten care speră să-și facă nunta în septembrie. I-am zis să și-o anuleze că și dacă găsesc vaccinul azi, va dura luni întregi până îl vor avea toți și în plus vor fi tot felul de schimbări, în societate, post-virus.

    Am niște bani puși deoparte și sper să îi investesc în stocuri din SUA. Mă documentez acuma despre piață și în viitor voi investi ceva…

      (Citează)

  45. Lucrez de-acasa, am ce face toata ziua, timpul trece repede. Nu mi-am facut deloc provizii, mi s-a parut o prostie. Ies pentru doar pentru motive intemeiate. Nu am gasit sa cumpar masti, nu am purtat deloc. Vineri naste sotia, nu sunt foarte ingrijorat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus