un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un vlog din Wuhan despre o femeie infectată cu coronavirus

13 Feb 2020  ·

GÂNDURI  ·

28 comentarii

Un chinez din Wuhan a făcut o serie de clipuri video despre cum nevasta lui, care este o asistentă medicală infectată cu noul coronavirus, se luptă cu această infecție. Primul episod este cel de mai jos, următoarele le găsiți în continuare pe canal. Din setări puteți muta CC-ul pe Engleză pentru a înțelege.

Vorba celor de la Boing Boing, nu avem cum să verificăm că sunt adevărate clipurile, că nu știm chineza sau orașul Wuhan așa de bine, dar sunt interesante de urmărit.

Astăzi a fost o zi ciudată. Numărul de decese și de infecții a făcut un salt mare, fiind acum la 1.300 de morți și peste 60.000 de infectați în lume, marea majoritate în China. Poate că până acum le-au ascuns sau doar nu le-au centralizat bine.

Pe mine mă fascinează, deși într-un sens morbid, povestea turiștilor ținuți cu forța pe un vapor de croazieră ancorat într-un port din Japonia. 44 de noi cazuri au fost confirmate la bord. În total sunt 219 din 3.000 de pasageri, dar în fiecare zi numărul crește. Sunt și 17 români la bord, apropo.

Mi se pare că este definiția absurdului. Pleci în vacanță pe un vapor, cineva aduce la bord virusul și, deși marea majoritate a pasagerilor sunt sănătoși, sunt ținuți cu forța acolo pentru ceea ce în total vor fi câteva săptămâni de carantină. Și nu vă gândiți că este o croazieră mai lungă. După cum spunea cineva de acolo, bufetul nu mai funcționează, nici barurile. Toți stau închiși în cabine și li se aduce mâncare.

Care-i planul pentru viitor? Îi vor scoate de acolo abia după ce nu mai apar cazuri noi timp de vreo 10 zile la rând? Pare un plan absurd.

    28 comentarii

  1. asteapta sa crape toti :) am auzit ca ii primesc cambodgienii. probabil au inteles ca le ramane lor vaporul.

      (Citează)

  2. ar fi ancorat la belina, dar momentan nu are cine face onorurile!

      (Citează)

  3. eu ma bucur ca se termina rapid hipstereala cu mersul in china in vacanta.
    mai nou aia era fantezia multora pe instagram.

      (Citează)

  4. Iar o persoană, din cele 17 de naționalitate română, de pe vasul de croazieră este infectata…
    https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/primul-roman-infectat-cu-coronavirus-1259685

      (Citează)

  5. yessss, abia asteptam sa avem si noi corona!!!!!!!
    nebunie la tv acum zilele urmatoare!!

    Coco Moll:
    Iar o persoană, din cele 17 de naționalitate română, de pe vasul de croazieră este infectata…
    https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/primul-roman-infectat-cu-coronavirus-1259685

      (Citează)

  6. Daca epidemia avea loc intr-o tara democrata atunci ar fi fost si mai multi morti pentru ca nu s-ar fi putut instaura domiciliul fortat, imagineaza-ti ca am fi avut un focar de infecție in Craiova si autoritatile ar fi dorit sa inchida orasul, cred ca in jumatate de zi toti din Craiova s-ar fi mutat la rudele din Bucuresti si ar fi circulat cu metroul pe directia Timpuri Noi sa mănânce chiftelute la Ikea.

    Într-o situatie extrema se iau masuri extreme, cam aiurea sa spui ca ti se pare absurd domiciliul fortat dar vorbim de un virus care se răspândește cu o rată dubla față de epidemiile de gripă.

      (Citează)

  7. De s-ar lua si prin Youtube, arzavarfocu!

      (Citează)

  8. Eu nu inteleg de ce este considerat asa de periculos: rata de succes a virusului (adica mortalitate a celor infectati) este undeva la 2-3%. Pai si gripa normala nu are tot cam atat. In plus, aviara aia AH5N1 vad ca avea 60%.

      (Citează)

    • Pai conteaza si care e sansa s-o iei, nu? Ca daca sansa sa te infectezi e asa ceva de genul >50%, ia spune, te bagi la o ruleta ruseasca pe “doar 2%” sansa sa mierlesti? De vreun castig evident ca nu se pune problema.

      Si mai e si faza ca China nu e foarte transparenta cu ce se intampla acolo asa ca poti doar banui ca datele oficiale pastreaza proportia mortalitatii ca de mintit/informat inexact e cam clar c-o fac, e doar neclar in ce masura; iar daca e pe asa, la fel cum poti sa banui si ca nu e neaparat rata asta.

      Si pana nu sunt un numar suficient de mare de cazuri in tari care raporteaza mai transparent nu stii sigur mare lucru.

        (Citează)

    • De unde naiba ati luat-o cu rata asta de 2-3%?
      Uite aici
      https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
      60363 – imbolnaviti.
      1370 – decese.
      6285 – insanatositi.
      Peste 60 de mii de oameni au situatia incerta (nu stii ce se va intampla cu ei).
      Uita-te putin la ultima cifra. doar 6285 au scapat.
      Deci, la momentul actual, din cei 7655 de oameni, 1370 au decedat si 6285 au supavetuit. 17,9% mortalitatea la momentul actual. Urmatoarea luna va fi cruciala pentru toti. Daca nu scade substantial raportul de mai sus, atunci am mierlit-o cu totii.

        (Citează)

  9. Chinezii-s 1.6 miliarde. Dacă crapă 100 milioane rămân 1.5 miliarde, deci nu se simte. Câți au murit? 1370 (https://www.worldometers.info/coronavirus-test/coronavirus-death-toll/). Adică fix pix.
    Dar isteria-i la modă.

      (Citează)

    • Ce frumos tratam noi oamenii ca niste cifre, superb, sunt curios daca ai folosi aceleasi cuvinte si daca ar fi vorba de cineva apropiat tie.

      In rest, tu nu gandesti pur si simplu.

      Intai, ca nu stim care sunt cifrele reale, pt ca pe de o parte epidemia e in curs, deci cifrele se pot schimba, pe de alta parte chinezii probabil mint.

      In al doilea rand, cifrele astea sunt asa cum sunt pentru ca se iau masuri draconice de limitare a raspandirii virusului, deci e absurd sa zici ce mare branza, pentru ca branza nu e pe cat de mare ar putea sa fie tocmai pt ca se iau masuri.

        (Citează)

  10. Dar cu ce te deranja pe tine preferința altora în materii de concedii?

    Mihnea:
    eu ma bucur ca se termina rapid hipstereala cu mersul in china in vacanta.
    mai nou aia era fantezia multora pe instagram.

      (Citează)

    • Pt ca nu va mai satura o excursie pe aproape, trebuie sa mergi pana în China și sa mănânci gândaci gătiți.
      Totul pt Instagram.

      Daoar cu Corona în voi :))

        (Citează)

  11. Mihnea:
    Pt ca nu va mai satura o excursie pe aproape, trebuie sa mergi pana în China și sa mănânci gândaci gătiți.
    Totul pt Instagram.

    Daoar cu Corona în voi :))

    Asa, si? Sa doresti, sau sa te bucuri de raul cuiva, pentru felul in care isi cheltuie banii proprii si pentru hobby-urile pe care le are, mi se pare rautate pura. N-am cont de social media, nici nu ma atrage sa merg in Asia, dar jur ca nu-mi pasa pe ce cheltuie altii banii, ce mananca si unde se plimba si nici nu-mi pasa daca o fac doar pentru like-uri. E viata lor, nu a mea. De ce m-as bucura ca patesc ceva, in goana dupa like-uri? Cu ce ma ajuta? E viata mea mai frumoasa si mai productiva, daca stiu ca unul a murit ca a luat nu stiu ce virus dintr-o vacanta exotica? Ma face asta un om mai bun?
    Ai probleme serioase. Ce ar fi sa mergi la un terapeut? Si nu o zic cu rautate. Chiar nu e ok sa iti traiesti viata asa, dorind raul altora, care nu te deranjeaza cu nimic, nu cheltuie banii taii, nu iti baga nimeni poze pe gat, poti sa dai unfollow, etc.

      (Citează)

  12. Mihnea:
    Pt ca nu va mai satura o excursie pe aproape, trebuie sa mergi pana în China și sa mănânci gândaci gătiți.
    Totul pt Instagram.

    Daoar cu Corona în voi :))

    De când a început anul numai răutăți și prostii debitezi Mihnea. Mai rar atâta prostie și răutate. I-ai luat locul lui Marius_m sau ești chiar el? Tu rămâi cu excursiile tale aproape … dintr-un sector în altul sau intrajudețene. Sau poate ai speranță de o excursie la tătucii tăi … un Minsk, o Moscova, un Pyongyang, o Alexandrie … doar doar …

      (Citează)

    • Oho eram acuzat ca luam bani de la PSD (duma asta e un fel de unicorn) dar pana la liderii aia străini e cale lunga, e o promovare mare de la fan PSD la fan moguli de ăștia străini. Mulțumesc!

      PS: comportamentul e dat de o scârbă fata de toate mizeriile astea cu “experiențe”, totul trebuie sa fie wow șamd.
      Dacă am alta părere decât a ta nu înseamnă că sunt o scârbă de om, trebuie doar sa înțelegi ca exista oameni și cu alte păreri decât ale tale.

        (Citează)

  13. Mihnea:

    PS: comportamentul e dat de o scârbă fata de toate mizeriile astea cu “experiențe”, totul trebuie sa fie wow șamd.
    Dacă am alta părere decât a ta nu înseamnă că sunt o scârbă de om, trebuie doar sa înțelegi ca exista oameni și cu alte păreri decât ale tale.

    Hmm, nu chiar. Daca iti exprimi parerea negativa intr-un mod civilizat, este foarte ok. Dar tu, pur si simplu le doresti moartea unor oameni, doar pentru ca au alte placeri in viata. E o diferenta imensa. Mai bine te rupi de astfel de oameni, fie in online, fie in viata reala. Asadar, nu ai mai avea motive de scarba sau de ura atat de explicita.
    Mai era un user pe aici, care mi-a urat viol in grup, doar pentru ca am spus ca nu ma deranjeaza festivalurile de burgeri si oamenii care merg la ele, desi pe mine nu ma atrage sa dau atatia bani.
    Ti se pare normal? Mie nu.
    Ce faceti voi este ura in stare pura la adresa unor oameni, care nu va deranjeaza cu absolut nimic.
    Aveti probleme serioase, daca va afecteaza atat de tare viata altora, incat sa vreti moartea cuiva.
    Asta spune multe despre tine si probabil ca asta iti doresti tie, daca ti-e atat de usor sa spui asta despre altii.
    Inca o data, iti recomand sa mergi la terapie si sa afli de ce te afecteaza atat de tare, incat nu iti poti vedea linistit de viata ta, sau sa poti comenta civilizat fara ura.

      (Citează)

  14. Și revin practic cu aceeași întrebare: cu ce te deranjează/afectează pe tine, în mod real, faptul că unii aleg (sau alegeau) să viziteze China (și) pentru a mânca tot felul de ciudățenii. Căci “pozatul pentru instagram” nu e un motiv de supărare: ce nu-ți place nu urmărești, e simplu.

    Ura, invidia gratuită către oameni sau activități care ție ca individ nu îți fac absolut niciun rău este “boala” care e răspândită în Romania muuult mai mult decât e coronavirusul in lume -și e boala de care trebuie să ne vindecăm cât mai repede.

    Mihnea:
    Pt ca nu va mai satura o excursie pe aproape, trebuie sa mergi pana în China și sa mănânci gândaci gătiți.
    Totul pt Instagram.

    Daoar cu Corona în voi :))

      (Citează)

  15. Mie-mi place și mai mult (tot în sens morbid) știrea cu nava de croazieră care nu e primită nicăieri…
    https://www.bbc.com/news/world-asia-51484625

    “The MS Westerdam had been turned away by five places in Asia in recent days.”

    Sunt curios, dacă decide căpitanul să intre totuși în port, ce o să-i facă?
    O să pună mine?

      (Citează)

  16. A fost confirmat si la un roman, care se afla pe acel vas. Da, probabil asteapta sa se imbolnaveasca toti cei 3000 de oameni. Pentru ca, oricat ar sta in carantina, virisul asta mai si circula pe calea aerului. Ori, toti oamenii de acolo sunt expusi in fiecare zi la virus. Si inevitabil se vor imbolnavi.

    Este o incalcare a drepturilor omului. Trebuiau debarcati, separati. Care la spital, care intr-o carantina pe continent…Japonia nu e pregatita pentru virus, dar il va primi din plin.

      (Citează)

  17. Mihai: Mai rar atâta prostie [….]Sau poate ai speranță de o excursie la tătucii tăi … un Minsk, o Moscova, un Pyongyang, o Alexandrie … doar doar …

    Aham… și tu te revolți pentru cei care vor să meargă in Republica (foarte ) Democratica China și dai niște exemple ironice sa înțeleg.

    Weird flex but ok

      (Citează)

  18. Cam propagandistic filmuletzul…

      (Citează)

  19. dupa comentarii Mihnea pare a fi copilul ilegitim al lui Marius_M si Gaelex

      (Citează)

  20. Marean:
    Ce frumos tratam noi oamenii ca niste cifre, superb, sunt curios daca ai folosi aceleasi cuvinte si daca ar fi vorba de cineva apropiat tie.

    In rest, tu nu gandesti pur si simplu.

    Intai, ca nu stim care sunt cifrele reale, pt ca pe de o parte epidemia e in curs, deci cifrele se pot schimba, pe de alta parte chinezii probabil mint.

    In al doilea rand, cifrele astea sunt asa cum sunt pentru ca se iau masuri draconice de limitare a raspandirii virusului, deci e absurd sa zici ce mare branza, pentru ca branza nu e pe cat de mare ar putea sa fie tocmai pt ca se iau masuri.

    Că tot ai adus vorba de cifre, aștept un Tatavirus care să căsăpească indienii. O altă nație inutilă pe planetă.
    1.Dacă ajungi in China și dă unu’ peste tine cu mașina și-ți rupi piciorul, el te va omorî. Pentru că el consideră că iese mai ieftin așa.
    2. La o petrecere în curtea unei universități indiene, 100 bărbați au violat tot ce-au prins: fete, băieți. De schemă.
    Conform acestor 2 incidente consider că existența chinezilor și indienilor pe planetă e inutilă (să nu-mi zici ce mobile și laptop-uri că fabrici d-alea-s și-n altă parte).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus