un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

PSD ar vrea să cumpere presa prin eliminarea impozitului pe venit, dar s-a vândut deja aproape toată

13 Feb 2020  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Am văzut zisă treaba asta: că PSD vrea să cumpere presa prin faptul că o lege de-a lor scutește de plata impozitului pe venit jurnaliștii.

Eu zic să fim serioși. Cine voia să “cumpere” presa o făcea deja prin metoda tradițională, cu banul jos, indiferent dacă se plătea sau nu 10% impozit pe venit. Vi se pare că avem vreo presă majoritar independentă? Majoritatea presei este controlată de diverși moguli ce au mari interese politice.

Presa n-a fost niciodată afacerea lor principală, ci au altele mari, atât de mari încât sunt nevoiți să intre și în plan politic pentru a-și vedea interesul propriu. Majoritatea au investit și în presă tocmai pentru a avea la îndemână un instrument de propagandă. De multe ori, balonii locali conduc prin interpuși tot felul de televiziuni sau ziare locale.

Uitați-vă la grupul Intact. Vi se pare că era vreo organizație independentă și obiectivă de presă înainte de această lege și acum o să treacă de partea PSD-ului, că le-a făcut cadou niște bani în plus?

Presa va rămâne în viitor, ca și în prezent, împărțită pe categorii. Vor fi jurnaliștii care vor ataca alte partide, persoane sau legi pentru că așa le vine comanda de sus; nu le pasă ce atacă, ar face-o curvă și pe propria mamă pentru că acesta le este jobul. Vor fi jurnaliștii care-și văd de domeniilor lor, indiferent că scriu despre cel hotelier, auto, energie sau altele.

Și vor fi jurnaliștii care poate vor dori să investigheze cu adevărat, să facă anchete, să demonstreze că presa este, de fapt, un instrument al democrației, un instrument care veghează la corectitudinea mersului unei țări.

Cum zicea o reclamă Washington Post difuzată acum un an: “democracy dies in darkness”. Ei arată în clipul acela o istorie de 140 de ani a proprie publicații, istorie care le aduce aminte să nu uite de anumite principii. Mai arată și vreo trei jurnaliști uciși sau făcuți prizonieri în ultimii 10 ani în timp ce-și făceau meseria; uciși tocmai pentru că și-o făceau.

Nu-i cazul la noi. Presa noastră n-a mai avut de mult un moment de glorie. Reportajele cele mai bune, mizeriile cele mai mari le-am văzut de fapt scoase la iveală de Recorder și alții similari, o formă alternativă de jurnalism modern, făcută probabil din exasperare.

Jurnaliștii oricum aveam niște beneficii. Cică poți parca gratuit în parcările Primăriei dacă ai legitimație de presă. Mai poți mânca și cu 2,57 lei pe la cantina Parlamentului sau a MAI, dacă ai acces. Acum nu mai plătesc impozit pe venit. Stați liniștiți, nu se va schimba nimic, tot fake news și clickbait vor fi cuvintele de bază. Atât se mai poate, în multe cazuri.

Și sigur că PSD a încercat să-i cumpere pe ziariști încă un pic prin această măsură și prin alte prevederi legate de pensii mai mari dacă se înscriu în anumite asociații. Similar au cumpărat și pensionarii promițându-le câte 100 de lei în plus la salarii, au cumpărat personalul medical prin mărire de salarii, au încercat să cumpere profesorii printr-o lege ce urma să le dea niște bonusuri mari după X ani de activitate și apoi la ieșirea la pensie.

Zic doar că, privind în ansamblu, tot ce se putea cumpăra din presă fusese deja cumpărat.

Sau poate că planul PSD a fost fix cel invers: să scadă încrederea cetățeanului în presă tocmai prin această măsură. Se poate și asta. N-aș fi surprins, că inteligență la furat au dovedit mereu că au.

asus s5507

    15 comentarii

  1. la noi nu exista jurnalisti.
    sunt securisti convertiti in a putea manipu la masele in continuare, cu stat de plata oricum de la partide.

    si CTP nu poate fi considerat unul, e un datator cu parerea despre orice, de la ciclu la femei pana la rachete si masini electrice.

      (Citează)

  2. Eu mi-am pierdut de multa vreme increderea in presa pe motiv de exces de propaganda si fake news. Cred ca presa din Romania a intrat intr-un cerc vicios: acum 5-10 ani inca se facea presa dar din diverse motive o mare parte din jurnalisti a inceput sa scrie “la comanda”. Asta a dus la decredibilizarea presei si la scaderea vanzarilor. Acum oamenii nu prea mai au de ales decat sa apere contra cost interesele lui X sau Y.

    Sigur, sunt si exceptii dar putine si cu impact mic.

      (Citează)

  3. “Similar au cumpărat și pensionarii promițându-le câte 100 de lei în plus la salarii, au cumpărat personalul medical prin mărire de salarii, au încercat să cumpere profesorii printr-o lege ce urma să le dea niște bonusuri mari după X ani de activitate și apoi la ieșirea la pensie.”

    Si un ceas stricat arata corect ora de 2 ori pe zi. Hai sa nu transformam niste mariri salariale si de pensii necesare in ceva negativ si asta doar ca PSD-ul le-a facut.

      (Citează)

    • Hai sa nu transformam niste mariri salariale si de pensii necesare in ceva negativ si asta doar ca PSD-ul le-a facut.

      Cand le dai ignorand constitutia si ignorand orice logica economica, doar ca sa castigi tu capital electoral, imi pare rau, dar sunt ceva negativ.

        (Citează)

    • Băi bipbip, nu mai mînca rahat! sînteți o grămadă de papagali care negați realitatea doar pentru că va confirma vouă convingerile. E adevărat că s-au mărit salariile medicilor și profesorilor și nu s-a destabilizat bugetul de la asta! Nu vă e rușine să negați evidentă? Și ce are constituția cu asta?
      Radu, văd că ai transformat blogul într-unul de propagandă.
      Dai exemplu Intact, dar faptul că Realitatea (de unde provine un liberal de frunte, vai de capu’ nostru) continuă să emită deși era în insolvență? puțin bun simț poți să ai?

        (Citează)

    • Emil C:
      E adevărat că s-au mărit salariile medicilor și profesorilor și nu s-a destabilizat bugetul de la asta!

      Haha, cât era Euro inainte sa vina PSD la putere in 2016? Cât plăteai la întreținere? Ce deficit aveam atunci? ce se mai aude de adoptarea Euro si aderarea in Spațiul Schengen? Înțeleg ca te-a prostit Dragnea cu 100 lei la pensie de nu accepți realitatea.

        (Citează)

    • ca un deficit de 4,6 din pib, adica de vreo 16% raportat la buget reprezinta sunt stabilizare curata!
      despre inflatie nici nu mai detaliez, decat ca este cea mai mare din ue, ca si deficitul.
      de atata stabilizare a venit si scaderea rating-ului de tara, vine acum si procedura de deficit excesiv, pentru inceput!

        (Citează)

    • V-a prostit pe voi retardatul ăla de Iohannis… povești cu adoptarea euro și Shengen sînt pentru adormit copiii.
      Ratingul de țară nu a fost scăzut, dar e simplu să arunci minciuni pe internet.
      Procedura de deficit excesiv se datorează exclusiv aventurilor unor diletanți la guvernare din ultimele 3 luni.

        (Citează)

    • Ahahahaaa, asa va trebuie ba, daca ii alungati pe profesionistii la guvernare din PSD si ii aduceti niste diletanti. Profesionistii stie ca rahatul tre’ sa stea ascuns si cifrele se face din pix, sa fie bine.

        (Citează)

  4. In primele paragrafe gresesti: una e sa cumperi presa prin patroni care vor trebui sa convinga cei care scriu articole sa ramana si sa scrie sub comanda, alta este sa intri direct in mecanismul disonantei cognitive al fiecarui jurnalist, cel care creaza continutul. E infinit mai usor sa te pui bine cu cei care te toaca in fiecare zi, in ziar, la TV, la radio, pe blog, pe FB etc. Long term, reducerea de impozit se va pierde din perceptia pozitiva a jurnalistului si unii sau majoritatea vor scrie iar de rau sau obiectiv despre PSD. Dar ei au nevoie acum, cateva luni pana la alageri de o presa care sa faca uitate toate magariile PSD, ca lumea sa-i voteze mai usor.

      (Citează)

  5. Uitați-vă la grupul Intact. Vi se pare că era vreo organizație independentă și obiectivă de presă înainte de această lege și acum o să treacă de partea PSD-ului, că le-a făcut cadou niște bani în plus?

    Digi24, cu toate campaniile alea e clar o organizatie de presa independenta si obiectiva, cu toate campaniile astea gen ‘la stat nu se munceste, la privat se sclavageste’.

      (Citează)

    • la cate clipuri publicitare cu ode platite cu bani de la bugetul capitalei a rulat digi, ce crezi

      IonP: Digi24, cu toate campaniile alea e clar o organizatie de presa independenta si obiectiva, cu toate campaniile astea gen ‘la stat nu se munceste, la privat se sclavageste’.

      !

        (Citează)

  6. Emil C:
    V-a prostit pe voi retardatul ăla de Iohannis… povești cu adoptarea euro și Shengen sînt pentru adormit copiii.
    Ratingul de țară nu a fost scăzut, dar e simplu să arunci minciuni pe internet.
    Procedura de deficit excesiv se datorează exclusiv aventurilor unor diletanți la guvernare din ultimele 3 luni.

    Te-au prostit pe tine retarzii ăia cu “plăcuța suedeză” inteligentule care ești de “arunci minciuni pe internet”. Pașol na turbinca! Sau fă un voluntariat cu țața sîrma-n cur.

      (Citează)

  7. Bine zis ‘balonul locali’. Mulți dintre ei sunt cât casa..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus