un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Digi24 bagă câte un fake news despre epidemii

27 Feb 2020  ·

GÂNDURI  ·

27 comentarii

Dacă vă întrebați cine perpetuează dezinformarea legată de coronavirus și cauzează panică în rândul populației, unul dintre răspunsuri este Digi24.

Serios.

Mă uitam ieri cum o domnișoară desena de zor în studio pe un ecran tactil date despre coronavirus. Luase o captură de ecran de pe un site de statistici și compara epidemia aceasta cu cea de AH1N1 din 2009, despre care spunea următoarele: 1 milion infectați, 200.000 de morți!

Stai, 200.000 de morți prin SUA în 2009? Da, așa a zis la Digi24, cu toată seriozitatea, pe marele ecran tactil.

O mirare personală: ca jurnalist ce prezintă această știre, când zici 200.000 de morți, nu te întrebi în mintea ta ceva de genul “stai mă, acum 10 ani au murit 200.000 de oameni de gripă porcină? Cum de n-am auzit și eu asta, că doar lucrez în domeniul jurnalismului?!”.

Gândiți-vă voi acum: ați auzit de 200.000 de morți în SUA și Mexic acum câțiva ani? Nu pare ceva ciudat la mijloc? Nu e ceva ce ați vrea să verificați înainte să enunțați cu seninătate pe un post TV?

Răspunsul este, desigur, că n-au murit 200.000 de oameni, ci în jur de 19.000. Multe decese, dar de zece ori mai puține totuși decât anunțau Digi24 cu seninătate pe post.

Scrie acolo, pe Digi24, “sursa: Organizația Mondială a Sănătății”. De acolo am și eu datele: aproape 19.000 de morți până la jumătatea lui 2010. Update-ul din 28 mai 2010: 18.114 decese. 16 iulie 2010: 18.336 decese. 10 septembrie 2010: “directorul anunță că a început post-pandemic period” aka “cam asta a fost”.

Și încă ceva. Tot doamna sau domnișoara de la Digi24 ia statisticile despre coronavirus (81.000 infecții, 2.770 decese, 30.300 recuperați în acest moment) și calculează o mortalitate de 2% pe care o scrie cu pixul pe ecran, în stânga.

Cifra este scoasă din burtă. Este o estimare foarte veche a OMS, făcută în primele zile, iar un simplu click pe ea în acel site i-ar fi dus la o pagină de informare despre cum fie calculezi temporar ceva de genul “câți au murit” împărțit la “câți și-au revenit din boală” (ceea ce sună logic și iese cam 8% mortalitate), fie aștepți până se termină epidemia și abia apoi calculezi “câți au murit” versus “câți infectați au fost în total”, ceea ce de fapt este același lucru cu “câți și-au revenit din boală” la finalul epidemiei.

Dar na, prea complicat. E mai simplu să sperii lumea. Degeaba le zici altora “vezi că acum e ok, că de la gripă porcină au murit 200.000 de oameni”, pentru că mulți înțeleg doar “holy shit, cu alte ocazii au murit și 200.000 de oameni într-un an! Panică! Panică! Să cumpărăm făină!”

Ah, și apoi scrie mare pe ecran că au fost 200.000 de decese la gripa porcină AH1N1 la 1.000.000 de infectați, deci mortalitate de… 3%.

De ce 3% în loc de evidentul 20%? Nu se explică.

Vă zic eu. Pentru că de fapt n-au murit 200.000 de oameni, ci mult mai puțini, cum ziceam mai sus, și probabil adunat cu celelalte izbucniri de H1N1 din următorii ani, iese 3%.

Eu m-am uitat la televizor timp de 15 secunde și mi-au sărit în ochi acestea. Site-ul Organizației Mondiale a Sănătății și update-urile despre H1N1 le-am găsit în 2 minute. Nu trebuie să știi nimic dinainte, ci doar să se declanșeze un pic bullshit-o-meter-ul cât să dai o căutare pe Google pentru a nu te face de râs.

La Digi24, o redacție întreagă a făcut acea știre, a prezentat-o cu voce gravă pe post, a subliniat pe ecran cu pixul capacitiv și nu au văzut nimic în neregulă cu cifrele.

Și apoi a început o discuție în studio despre cum rafturile sunt goale pentru că oamenii se sperie de fake news în loc să asculte doar comunicările verificate din mass-media de calitate.

    27 comentarii

  1. Digi24 niste prosti cu asa stiri !!!!

      (Citează)

  2. Pai simplu – pentru ca publicul de TV inghite tot si nu se mai oboseste nimeni sa verifice :) . Bine – probabil ca cine se uita la Digi 24 isi mai pune niste intrebari ( cum ai facut tu) – dar imagineaza-ti cati din cei care se uita la Antena 3 isi pun intrebari…

      (Citează)

  3. Digi publicau știri despre balena albastră. De atunci nu mai merita sa i bagi in seamă.

      (Citează)

  4. Si totusi tu preiei de bune informatiile de pe digi24..vezi articolul tau de acum cateva zile…

      (Citează)

  5. Deci aseara erau in extaz cand au anuntat ca avem coronavirus in Romania. As paria ca ah srabatorit toata seara in birou. Cautati momentul cand au anuntat …
    Pentru latrina 3 fans care vin repede la hoit: J3T

      (Citează)

  6. Cu epidemia asta este o ocazie buna sa reactivezi secțiunea NSFW

      (Citează)

  7. Acum, daca doar ar exista o organizatie a statului care sa pedepseasca derapajele din acest domeniu al audio-vizualului…

    Un consiliu, cine stie, poate chiar la nivel national, care sa se ocupe de audio-vizual…

    Nu stiu, nu imi vine nimic in minte, dar citind astfel de articole realizez cat de bun ar fi un astfel de Consiliu National al Audiovizualului…

    In loc sa comentati aprobator pe aici, puneti mana si dati un mail la CNA. Chiar muncesc oamenii aia dupa cum arata avertismentul primit de Digi24 pentru ca faceau reclama mascata la un hotel.

      (Citează)

    • @gaelex: a fost aseara herjeu de la CNA la un interviu pe RFI. spunea ca nu exista cadru legal pentru a penaliza stiri de genul asta. pentru ca teoretic, conform legii care spune ca este interzisa transmiterea de stiri cu efect panicard catre populatie, nu ai cum sa masori astfel de chestii. si ca totul tine de nivelul de etica al jurnalistilor respectivi. cum nivelul eticii e sub zero, atunci nu trebuie sa ai asteptari.
      si daca tot e vorba de digi, vorbim de postul care prin lucian mandruta si cosmin prelipceanu ling dosul gabrielei firea cu orice ocazie. probabil interese dar aia e, nu poti sterge din memoria oamenilor interviurile 1000% pozitive ale lui firea prezentate la digi.

        (Citează)

  8. Buna ziua! Eu sunt doamna/domnisoara din imaginea alaturata si va multumesc ca ati scris acest articol. Dati-mi voie sa vin cu unele clarificari. Cifrele pentru pandemia de gripa porcina, la capitolul imbolnaviri, reprezinta bilantul mondial, nu doar pentru SUA si/sau Mexic. In Mexic a fost depistat pacientul 0. Cifrele in legatura cu decesele inregistrate, aprox. 200.000, vin dintr-un raport publicat la 4 ani dupa aceea https://n.pr/2I2hrfT care subliniaza ca bilantul initial de 18.000 s-a bazat exclusiv pe cazurile unde s-au facut teste de laborator. O analiza mai ampla a demonstrat ca decesele provocate de H1N1 au fost mai multe. Cifra de 3% e o eroare, nu vreo incercare de manipulare. In ceea ce priveste rata mortalitatii in cazul COVID-19 la momentul respectiv era undeva la 2,7%. Apreciez ca ati semnalat aceste probleme. Nu s-au mai regasit in jurnalele noastre.

      (Citează)

  9. Se pare că încă nu ai observat că Digi 24 s-a transformat în Antena 3 încă de anul trecut. Același format cu invitați permanenți și circ prost.

      (Citează)

  10. O amendă mai mare și se potolesc cu astfel de știri.

      (Citează)

  11. Nu este fake news. Este ”decât” fake. Sau bullshit.
    BULLSHIT!!!

    Este adevărul gol goluț despre o bună parte din ”oamenii” de presă, cu școală (Spiru or asemenea) făcută la distanță (da` la maaaare distanșă, că de-aproape… mușcă).
    OK, habar n-au și nu se documentează dacă au murit 200.000 de oameni.
    Dar dacă aprox. 200.000 de morți din aprox. 1.000.000 înseamnă ”decât” 3% și ASTA NU DECLANȘEAZĂ NIMIC, înseamnă că nu mai putem vorbi decât de PROSTIE, nu de analfabetism funcțional!!!

    Iar, plecând de aici, orice-am mai adăuga-i… vânare de vânt…

    Le dai prea multă atenție/importanță. Prea multe cuvinte scrise! Ăștia trebuiau să apară ”decât” la Cronica Cârcotaților, pă cațavencii sau timesnewsroman, nu pă blog-ul tău…
    Panaramele astea au să se laude c-a scris despre ele până și NWRadu…!

      (Citează)

  12. De data asta nu este fake News, nu strica putin research cand vrei sa critici ceva.

    ” Experts, including the WHO, have agreed that an estimated 284,500 people were killed by the disease, much higher than the initial death toll.[”

    https://www.cdc.gov/flu/spotlights/pandemic-global-estimates.htm

      (Citează)

  13. Antena 3 cica ar fi golit un raft dintr-un supermarket pentru a filma cum l-au “golit” oamenii. Ii cred in stare…

      (Citează)

  14. Salut Radu! Vreau sa scriu o plangere la CNA. Imi poti spunde te rog cand a fost aceasta emisiune? Multumesc!

      (Citează)

    • Din imagine pare de ieri la ora 17:58 (scrie “in direct”)

      Hai ca depun si eu una.

      http://www.cna.ro/PORTAL-PETI-II-adresate-CNA.html

        (Citează)

    • Done: Referinta interna asociata sesizarii dumneavoastra este #2018

        (Citează)

    • E o eroare de un zero, bai omule. A gresit editorul ala cand a tastat numarul. Ce fake news? Voi chiar va plictisiti total? Fake news e daca faceau o stire din faptul ca atunci au murit 200.000 de oameni. Nu ca au pus pe un ecran mai multe numere, printre care un rand unde unu a tastat cu un zero in plus. Ce lipsiti total de ocupatie puteti sa fiti…incredibil.

        (Citează)

    • @John a e duca acolo a demontree ca e o eroare de un zero… dar modul in care isi fac meseria in ultima vremea e sub orice critica. La fel cum i-am sustinut si i-am promovat intr-o anumita perioada, am dreptul si acum sa ii critic si sa reclam derapajele. Cauta inregistrarea de aseara, cand au anuntat aia ca exista un caz de coronavirus in Romania cred ca la Digi in redactie au deschis o sampanie. Erau in extaz toti, nu mai puteau: AVEM UN SUBIECT, AVEM DE MUNCA PENTRU URMATOAREA LUNA, SUNTEM SALVATI!!!!

        (Citează)

  15. asta-i nivelul

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus