un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Legea prevede despăgubiri în caz că te logodești cu cineva și nu mai faci nunta

21 Feb 2020  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Mariah Carey a primit 5 milioane de dolari de la fostul logodnic pentru că acesta a făcut-o să piardă timpul și nu s-a mai căsătorit cu ea. Un fel de amendă pentru că n-a mers până la capăt cu nunta. Ah, și păstrează și inelul de logodnă de 10 milioane de dolari.

Amuzant, dar ce nu știe foarte multă lume este că inclusiv legislația românească prevede despăgubiri în astfel de cazuri.

De exemplu, în aprilie 2019, un bucureștean a fost obligat de instanță să-i ofere despăgubiri fostei logodnice după ce înaintea nunții a fugit cu o altă femeie. Fosta logodnică a arătat că a cheltuit mulți bani cu petrecere, rochie și restul pregătirilor de nuntă.

În Caransebeș, un bărbat a câștigat în instanță despăgubiri într-un caz similar, după ce a fost părăsit de o femeie. Bine, acolo s-ar părea că respectiva domnișoară a vrut de la început să-l ușureze de niște bani și nu că-și dorea musai șaiba pe deget, ca să folosesc o expresie auzită de la cineva.

Prevederile în baza acordării acestor despăgubiri sunt în legea 287/2009, Codul Civil, cartea a II-a “Despre familie”, unde articolul 269 spune urmățoarele:

Articolul 268
Restituirea darurilor
(1) În cazul ruperii logodnei, sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit în considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, în vederea căsătoriei, cu excepția darurilor obișnuite.
(2) Darurile se restituie în natură sau, dacă aceasta nu mai este cu putință, în măsura îmbogățirii.(3) Obligația de restituire nu există dacă logodna a încetat prin moartea unuia dintre logodnici.

Articolul 269
Răspunderea pentru ruperea logodnei
(1) Partea care rupe logodna în mod abuziv poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, în măsura în care au fost potrivite cu împrejurările, precum și pentru orice alte prejudicii cauzate.
(2) Partea care, în mod culpabil, l-a determinat pe celălalt să rupă logodna poate fi obligată la despăgubiri în condițiile alin. (1).

Articolul 270
Termenul de prescripție
Dreptul la acțiune întemeiat pe dispozițiile art. 268 și 269 se prescrie într-un an de la ruperea logodnei.

Adică o astfel de acțiune în instanță trebuie începută în termen de un an. Dacă treceți prin așa ceva, aveți grijă să nu vă duceți cu zăhărelul până când trece un an.

Legea are astfel de prevederi doar pentru cheltuielile făcute în vederea căsătoriei, nu și despăgubiri morale.

Iar în caz că vă întrebați cum sunt definite cele de mai sus, cu câteva articole mai sus avem și:

Articolul 266
Încheierea logodnei
(1) Logodna este promisiunea reciprocă de a încheia căsătoria.
(2) Dispozițiile privind condițiile de fond pentru încheierea căsătoriei sunt aplicabile în mod corespunzător, cu excepția avizului medical și a autorizării instanței de tutelă.
(3) Încheierea logodnei nu este supusă niciunei formalități și poate fi dovedită cu orice mijloc de probă.
(4) Încheierea căsătoriei nu este condiționată de încheierea logodnei.
(5) Logodna se poate încheia doar între bărbat și femeie.

Articolul 267
Ruperea logodnei
(1) Logodnicul care rupe logodna nu poate fi constrâns să încheie căsătoria.
(2) Clauza penală stipulată pentru ruperea logodnei este considerată nescrisă.
(3) Ruperea logodnei nu este supusă niciunei formalități și poate fi dovedită cu orice mijloc de probă.

 

    21 comentarii

  1. Sunt curios sa vad o statistica a despăgubirilor pe sexe.

    Dupa cum știm deja egalitatea sexelor funcționează, chiar funcționează, copilul fiind încredințat mamei întotdeauna.

    In mod foarte ciudat divorțurile sunt in 3.8% din cazuri exclusiv din vina femeii, deci logic nu ar trebui sa ii fie încredințat un minor in grija. Foarte suspecta aceasta necorelare.

      (Citează)

    • Gaelex: Sunt curios sa vad o statistica a despăgubirilor pe sexe.

      Cred că sunt doar câteva astfel de procese pe an. De obicei oamenii se înțeleg singuri când rup o logodnă.

      Divorțurile intră la altă lege.

        (Citează)

  2. Eu am intrat doar sa vad ce parere are Gaelex.

      (Citează)

    • Normal, aduce plus-valoare acestui blog :D

        (Citează)

    • În loc să admirați faptul că a venit acum și cu statistici…

        (Citează)

    • Acum si voi exagerati.
      De data asta Gaelex a avut un comentariu foarte rezonabil si la subiect.

        (Citează)

    • Da, foarte la subiect. Doar cu un mic typo (sau o statistica care ii contrazice punctul de vedere) si cu 2 logical fallacies care creeaza o imagine gresita. Dar la subiect.

        (Citează)

    • +1, si eu intru de multe ori doar ca sa vad ce zice…uneori nici nu ma intereseaza subiectul articolului, ba mai mult…nici nu il citesc. Radu ar trebui sa il ia colaborator sa scrie guest post-uri.

        (Citează)

  3. Alineatul 5 e rezultatul CpF?
    Doar intre barbat si femeie

      (Citează)

  4. in cazul lu Maria din Carei, aia 5 milioane sunt cei mai bine investiti bani din viata fostului iubit.

      (Citează)

  5. deci din 2009 avem legi idioate pt mizerii de astea?
    si eu care credeam ca e ceva trendmai recent…

      (Citează)

  6. Cum adica, rupi logodna?! Cine poate spune ca a fost vreo logodna, cum se atesta acest fapt? Ca doar nu faci “act de logodna”… iar pe vorbe goale nu e cazul sa se dea despagubiri.

      (Citează)

  7. Okochea:
    Nu, e rezultatul normalitatii.

    Slavia era considerata normala intr-o vreme.

      (Citează)

  8. Desi sursa Gaelex nu e cea mai de incredere, ar fi totusi un subiect interesant de dezbatut. Pentru ca din pacate, desi legislatia romaneasca e, din acest punct de vedere, in acord cu cea europeana cutuma proceselor de divort in romania este una invechita, vadit sexista, in care copiii sunt incredintati mamei, iar tatal are dreptul la doua w-enduri pe luna cu acestia.
    Am un amic care tocmai se afla intr-un proces de divort extrem de urat – cu fosta sotie in rolul adulterei. La mijloc se afla si o fetita minora, cu care amicul are o relatie extrem de apropiata si calda. Singura cerere pe care a avut-o catre instanta a fost ca timpul petrecut de pustoaica cu parintii sa fie egal. Absolut toata lumea (avocati, alti tati trecuti prin aceeasi situatie, amici judacatori, etc) i-au spus ca neoficial in romania standardul este ca tatal va primi 2 w-enduri (4 zile) pe luna.
    Amicul a adus un numar imens de dovezi – prin comparatie cu fosta sotie, care din acest punct de vedere nu a trebuit sa faca nimic – si a reusit cu greu sa obtina 8 zile pe luna. Totusi undeva in motivarea instantei a fost trecuta o fraza halucinanta care spune negru pe alb ca pentru dezvoltarea armonioasa un copil trebuie sa stea mai mult langa mama (parafraza).
    Plecand de la toate povestile amicului, mi-am dat seama ca e posibil ca subiectul sa merite mai multa atentie si, poate, astfel sa fie demarat un proces de schimbare de mentalitate.
    Scuze pentru eventualul off-topic.

      (Citează)

  9. Eu sunt dor curios voi ( ăștia care sunteți căsătoriți ) cum ați declarat logodna aia, adică era posibil de probat in instanță cumva ?

    Eu nu am fost logodit înainte de căsătoria asta și nici nu aș avea de gând înainte de o posibilă alta viitoare.

    Nici nu înțeleg cum vine asta. Ii primiti femeii într-un mod oficial ( cum devine asta oficial, mai mult decât o vorbă spusă la băutură, de exemplu) că o iei în căsătorie ( cândva?) Și gata, se înființează ad-hoc instituția logodnei la tine in casă?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus