un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

NY Times publică un clip în care se vede cum o rachetă lovește avionul ucrainian în Iran

9 Jan 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

44 comentarii

New York Times publică un clip video în care se vede cum o rachetă lovește avionul ucrainian ce tocmai decolase din Teheran. Ziarul american spune că a verificat poziția și veridicitatea clipului:

Același clip, format original:

PS752 rocket + crash

Trudeau a anunțat, în conferință de presă, că are informații și dovezi credibile că avionul a fost doborât chiar de iranieni, probabil din greșeală. Cu o vreo oră înainte, Trump a spus același lucru. Un alt oficial american a declarat pentru CNN că avionul a fost distrus cu două rachete rusești SA-15 și că sistemele americane au detectat țintirea avionului.

The Ukrainian plane that crashed Wednesday was shot down by two Russian-made surface to air missiles (SA-15), according to a US official familiar with the intelligence.
The US saw Iranian radar signals lock onto the jetliner, before it was shot down.
The morning after the incident, US analysts discovered the data but took another day to verify.

SA-15 este o rachetă sol-aer cu rază mică de acțiune, făcută să doboare elicoptere și avioane ce zboară la altitudini joase și cu viteză mică. Rachetele au 3 metri lungime și sunt lansate de pe vehicule transportoare, adică se găsesc doar în dotarea forțelor armate, nu-i ceva de lansat de pe umăr ca-n filmele de acțiune.

Spuneam că sunt șanse mici ca iranienii să fie atât de idioți încât să doboare un avion ce decola de pe aeroportul lor și care transporta în principal iranieni, dar iată că se confirmă: chiar au fost atât de idioți! Și fiind vorba de Iran, n-ai pe cine trage la răspundere, așa cum și responsabilii pentru MH17 au scăpat nepedepsiți până acum. Mă întreb dacă procedura normală în caz de tras cu rachete în țara vecină nu este totuși să anunți și aeroporturile să oprească pentru o vreme zborurile, că na…

It’s a really fucked up world. De vreo trei zile curg numai știri din acestea.

    44 comentarii

  1. Incredibil ce idioti…

      (Citează)

  2. Cine filmează avioanele decoland? Noaptea.

      (Citează)

  3. Eu nu mai cred nici un cuvant din ce spun public americanii (ma refer la declaratiile publice/politice), s-a demonstrat de atatea ori in istorie ca sunt niste mincinosi si combinatori incat nu mai au nici o credibilitate.

      (Citează)

    • La care Android te-au limitat?

        (Citează)

    • Spre deosebire de cine? De ruși? De iranienii “am omorât 80 de americani cu rachete” sau “în țara noastră nu există homosexuali”? De chinezi?

        (Citează)

    • @nwradu, spre deosebire de nimeni pentru ca nu cunosc vreo alta natiune pe planeta care sa-si afi asumat public rolul de “jandarm al lumii” si de “implementare a democratiei in lume” (cu bata de cele mai multe ori). Si-atunci ai asteptari de la ei, daca tot vrei sa impui in lume modul tau de viata si “valorile” tale, atunci demonstreaza-mi ca in primul rand valorile tale sunt ok, ca tu esti corect, esti cinstit si nu umbli cu cioara vopsita.
      De la rusi n-am asteptari, tot istoria ne-a demonstrat ca acestia ca nu sunt nimic altceva decat un popor de salbatici, niste brute fara nici un fel de valori morale.
      China e alta lume… Da, comunisti, insa desi cred ca in ziua de azi si-ar putea masura puterile fara probleme atat cu USA cat si cu Rusia, stau chill, n-o fac. Iar daca au inceput sa cucereasca si ei lumea, o fac prin investitii si nu cu armata. Si ma intreb daca un miliard si jumatate de oameni ar putea fi tinuti sub control altfel decat printr-un regim “semi-comunist” cum e cel din China?

        (Citează)

    • si ca o completare: deocamdata, cred ca in lume cele mai ok valori sunt in Europa (cam din toate punctele de vedere – social si militar in primul rand), mult mai aproape de ceea ce cred eu ca ar insemna “valori sanatoase” si “democratie sanatoasa”, in acest moment este peste “valorile” promovate de americani. Si cred ca ar trebui sa tinem cu dintii de asta si sa nu-i mai preaslavim atat pe americani.

        (Citează)

    • Pe Denis îl chema înainte Bulă, dar și-a schimbat numele.

        (Citează)

    • @ipo multumesc pentru apreciere, ma simt onorat. Esti un adevarat geniu… altfel nu-mi explic cum de ti-ai dat seama.

        (Citează)

  4. Problema e ca in avion nu erau doar iranieni: “Victims from seven countries: The victims include 82 Iranians, 63 Canadians, 11 Ukrainians, 10 Swedes, four Afghans, three Germans and three British nationals, according to Ukraine’s Foreign Minister.”

      (Citează)

    • Cum ar veni daca erau doar iranieni era ok? Si daca au fost iranienii de vina, a fost un accident, nu un atentat.

        (Citează)

  5. Cred ca problema cu identificarea avionului a apărut de la faptul ca a decolat cu o ora întârziere si operatorul radarului nu a fost atent si i-a apărut pe ecran din senin un avion neașteptat si restul povestii o știm deja. Avioanele care au decolat in jurul orei 5 cum trebuia si asta au plecat fara problemă.
    Eu în locul iranienilor acum as recunoaște ca da a fost doborât dar am fost infiltrati de evrei/americani si ala care a apăsat pe buton e un spion lor si au făcut asta sa ne pună in lumină proastă si…
    Se poate modifica povestea, in loc de infiltrat si spion punem sistem spart, hackeri evrei/US. Mulți ar crede povestea fiindcă si in trecut sisteme iraniene au fost virusate, câteodată mai bine zici ca ești prost si dai vina pe altcineva decât sa recunoști ca tu esti de vina

      (Citează)

    • Like from Dragnea Liviu

        (Citează)

    • Nu cred că poți infiltra un lansator de rachete. Ăla are centru de comandă mobil, își cară radarul în spate, probabil cineva de acolo a decis lansarea.

        (Citează)

    • Eu glumeam, cum au zis si altii toata armata iraniana era in alerta maxima, cineva nu a fost atent un pic -> i-a aparut un avion pe radar despre care el nu stia si a concluzionat ca sigur e un avion al americaniilor care se da a avion de linie si l-a doborat in speranta ca o sa fie eroul care a doborat un avion american

        (Citează)

  6. Tot astăzi îl văd pe unul susținând sus și tare pe Facebook că avionul ucrainian prăbușit azi dimineață în Iran a fost sigur doborât de iranieni. Sigur-sigur, fără nici o îndoială!

    Mă uit la profil: acolo scrie că lucrează la TAROM. Adică, în mintea mea, ar trebui să fie primul care să spună că e cazul să așteptăm rezultatele unei anchete, că lucrând în domeniu știi că avioanele mai pot avea probleme mecanice sau pot fi lovite și de păsări, nu doar de rachete. Nu pot decât să sper că e portar la TAROM sau ceva similar de neimportant

      (Citează)

    • Morrissey: Morrissey

      Corect!

        (Citează)

    • doar ca ayatollahul nu i-a lasat pe cei de la boeing sa preia cutiile negre, cum este procedura prevazuta de regulamentul international.

        (Citează)

    • Păi da, nu se pot da verdicte pe bănuială. Dacă auzi copite, te gândești la cai, nu la zebre, că sunt șanse mai mari să fie cal.

      După ce apar înregistrări video, poze din satelit șamd, adică informații concrete, te decizi ce-a fost. Mie așa mi se pare normal.

        (Citează)

  7. Situatia e una clara. Sa tras in avion… sunt convins.

      (Citează)

  8. Daca iranienii au tras in avion, asa cum pare foarte probabil, au facut-o din greseala. O greseala idioata, dar din greseala. L-au confundat cel mai probabil cu un avion american de razboi. Pe radar arata la fel punctul ala.

    S-a intamplat intr-un context foarte tensionat, aia se asteptau oricand sa le apara pe cer drone americane.

    La fel a fost si cu avionul din Ucraina, nici “rebelii” aia rusii nu erau atat de tampiti sa doboare avionul de pasageri intentionat, dar au fost suficient de incompetenti incat sa il confunde.

      (Citează)

  9. daddy:
    doar ca ayatollahul nu i-a lasat pe cei de la boeing sa preia cutiile negre, cum este procedura prevazuta de regulamentul international.

    Dupa ce SUA a declarat de facto razboi Iranului, dupa ce a blocat prezenta reprezentantilor iranieni la intalnirea ONU, chiar nu-mi explic de ce nu trimit cutia neagra inamicului, e un mister.

      (Citează)

  10. In ce rahat de procedura internationala cutiile negre ale unui avion prabusit din cauze necunoscute merg la producatorul avionului ? Sa le poata falsifica ca in cazul max ?

    daddy:
    doar ca ayatollahul nu i-a lasat pe cei de la boeing sa preia cutiile negre, cum este procedura prevazuta de regulamentul international.

      (Citează)

    • Păi la cine să meargă? Nu producătorul știe să le demonteze și să le decodeze?
      Nu e că face singur asta, stau 15 oameni de la alte instituții lângă ei.

      În cazul MAX nu văd ce s-a falsificat, din moment ce se știe motivul prăbușirii.

        (Citează)

    • Radu, pentru ca ai o gramada de articole referitoare la avioane imi e greu sa cred ca habar nu ai ce proceduri sunt pentru black box-uri si prabusiri si de ce nu ajung aproape niciodata la producator sa le decodeze, cu atat mai mault sa fie cumva obligatorie trimiterea lor la producatorul avionului.

        (Citează)

  11. Aparent un tintas iranian sta calare pe un scaun rotativ cu o mare mitraliera antiaeriana in brate si se uita pe cer ca sa gaseasca tinte. Dupa ce identifica o posibila tinta, face o poza cu telefonul si se uita in manualul cu inamici si compara poza lui cu cea din manual. In cazul de fata poza avionului semana cu poza unui delfin capcana folosit de fortele navale ale SUA.

    Sau cel putin asa crede majoritatea comentatorilor romani de pe bloguri.

    Oamenii care au mai pus mana pe o carte, sau au ca hobby folosirea logicii, s-ar putea gandi ca exista sisteme automate de declansare a focului, mai ales la bateriile cu raza scurta de actiune, unde durata de angajament este de ordinul minutelor/secundelor. Sau poate aia care comenteaza sunt militari romani, si vorbesc de echipament mioritic….

      (Citează)

  12. Alt varianta: astia se uitau peste tot dupa asa zisele avioane invizibile la radar. Inteleg ca uneori daca te uiti la semnale slabe le poti vedea, cand sunt aproape.

    Un dobitoc a vazut avionul pe neasteptate, si-a zis aha, s-a desconspirat! si a apasat butonul.

    Deci n-au omorat nici un soldat american, dar au omorat 180 de civili fara nici o vina.

    Ba, e bine ca se sinucid cand se arunca in aer, ca oricum n-ar ajuta la nimic sa supravietuiasca.

      (Citează)

  13. Mi se pare cam trasa de par toata povestea asta. In primul rand am dubii serioase ca un avion lovit de o racheta mai zbura (cum se vede in toate filmele) si se prabusea intreg intr-un loc. Teoretic se dezintegra in aer din momentul in care a fost lovit, se imprastia pe zeci de km patrati. In al doilea rand, am mai indoieli ca daca iranienii stiau ca au facut-o lata ar fi permis accesul ziaristilor (multi dintre ei occidentali) la locul accidentului. Sunt sute de fotografii facute acolo, clar ca nu a fost ingradit accesul.

      (Citează)

    • Probabil ca doborandu-l din greseala nici n-au apucat sa securizeze zona cum trebuie dupa ca diferenta intre ei si americani e ca unii au proceduri pentru orice si ceilalti nu. Asa ca in tot haosul ala o fi uitat de asta. Oricum, nasol ca au doborat un avion. Boeing cam are magneti la rachete, KAL007 in 1983, MH17 si acum asta.

      Probabil americanii le-o fi si bruiat raderele pe acolo si aveau o gramada de noise si atacuri electronice si cu tensiunea momentului s-a gasit unul care sa se pripeasca.

      Sa nu uitam ca si americanii au doborat in 1988 un Airbus A300 al Iranian Air. Ulterior si-au cerut scuze nu neaparat oficial si au aucordat niste despagubiri.

      Concluzia e ca razboiul e de rahat si poate pana la urma invatam ceva.

        (Citează)

    • Nu-i ca-n filmele de acțiune, unde avionul explodează complet din prima.

      Rachetele au focos cu fragmentație, de obicei, adică explodează pe lângă avion și șrapnelul distruge o parte din avion. Poate îi distruge coada și mai zboară 3 km în picaj ușor. Poate o aripă și cade în spirală. Poate face o gaură în fuselaj și treptat acesta cedează de tot din cauza forțelor apărute.

      Au fost cazuri în care avioane lovite de rachete s-au întors și la bază.

        (Citează)

  14. A fost o știre acum câteva zile despre cum au murit câteva zeci de oameni călcați în picioare într-o busculadă la înmormântarea generalului respectiv. Dacă se confirmă lansarea de rachetă, discutăm deja de o problemă de fond la nivelul societății și statului iranian, de probleme de educație, legislație și organizare socială care merg până în cele mai profunde straturi sociale, cumva specifice unui stat eșuat.

      (Citează)

    • Păi la niște manifestații de acum vreo lună mi se pare că au murit vreo 100 sau 200 din cauza forțelor de ordine sau a busculadelor. Așa e acolo, se îngrămădesc.

        (Citează)

  15. Ba da cum apare cate un avion din asta care e distrus exact de ăștia care au cel mai puțin de castigat. Cat de prost sa fii sa crezi ca sirienii dau cu gaz toxic exact cand le zice Trump sa nu o faca, rusii distrug avionul malaezian exact cand americanii au nevoie de o scuza, iranienii isi distrug propriul avion ca sa ce ? Pentru niște oameni care se dau asa deștepți puneti foarte usor botul la manipulările care va convin. Imi provocați silă

      (Citează)

    • Mai curios este ca acum, la 24 de ore de la incident, au poze, filmulete, analize satelit etc. iar la cel cazut in Ucraina … nimic. erau toti plecati in vacante.

        (Citează)

    • Era la 10.000 de metri deasupra unui câmp în zonă de război. Cel din Iran era lângă capitala țării la altitudine mică.

        (Citează)

  16. nwradu: i cade în spirală. Poate face

    Mare parte trebuie sa fie automatizat, altfel n-ai cum. Varianta a-2-a e complet automat, conform wikipedia.
    https://www.nytimes.com/1992/11/28/world/drill-mistaken-for-actual-attack-led-to-us-firing-on-turkish-ship.html
    Uite aici alt incident. O sa-mi zici ca niste oameni au tintit cu anti-aeriana un vapor in loc de un avion? A aparut pe radar?

      (Citează)

  17. nwradu: ații de acum vreo lună mi se pare că au murit vreo 100 sau 200 din cauza forțelor de ordine sau a busculadelor. Așa e acolo, se îngrămădesc.

    Acum 1-2 luni au muri cam 1700 de protestatari, imposcati de fortele de ordine. A fost un intreg scandal, pt ca familiile nu puteau sa-si ia rudele acasa pentru ca le era frica de alte revolte. Asa este cand ai de-a face cu o dictatura.

      (Citează)

  18. Boris:
    Cum ar veni daca erau doar iranieni era ok? Si daca au fost iranienii de vina, a fost un accident, nu un atentat.

    In teorie erau doar iranieni, doar ca obtinuse vize de Canada majoritatea. :)

    In practica nu e ok sa cautam viata pe alte planete, dar sa ne omoram ca nebunii aici pe Pamant. Insa daca e sa aleg intre iranieni care se omoara intre ei (avionul picat, calcat in picioare la inmormantarea respectiva), si iranieni care fac atentate in alte tari, prefer sa ramana ei intre ei.

      (Citează)

  19. nwradu:
    Păi la niște manifestații de acum vreo lună mi se pare că au murit vreo 100 sau 200 din cauza forțelor de ordine sau a busculadelor. Așa e acolo, se îngrămădesc.

    Noroc ca nu fac promotii la tigai. Sa vezi macel…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus