un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Medicii de la Floreasca devin ridicoli protejând un sistem corupt

6 Jan 2020  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

În semn de protest pentru demiterea prof dr Beuran de la Floreasca (din funcția de șef de secție, că nu l-au dat afară de tot din spital), mai mulți medici din spital, vreo 25 la număr, au anunțat că intră în grevă de solidaritate.

Asta deși Beuran tocmai a fost descoperit că a semnat ca primarul, fără a verifica măsurile luate pentru acea operație. Și s-a descoperit asta după ce o pacientă a murit arsă pe masa de operație pentru că medicii respectivi, probabil într-o mare criză de durere în fund, n-au luat în seamă că anumite instrumente nu trebuie folosite în tandem cu anumite substanțe, că iau foc, apoi cazul a fost ascuns pentru câteva zile, încercându-se mușamalizarea lui. În fond, ce contează că murit cineva? Vin mereu alți pacienți la rând, iar șpaga se ia oricum! De asta cel mai recent raport al Comisiei Europene arată că suntem pe primul loc la decese din cauze tratabile.

Părerea mea este că de aici vine protestul lor: Beuran este cel care le aducea mulți bani, că numele său probabil atrăgea șpaga mare, taxa de renume. Omul, zic cei care au fost operați de el, îți spunea de la început câți bani trebuie să dai la fiecare dintre cei implicați în procedură, că “așa se face”, probabil doar proștii lucrează doar pentru salariu.

Un medic corect s-ar bucura să vadă că unul care semnează fără să muncească, unul care deci ține în loc alți medici tineri din a promova pe merit, este dat afară din sistem. Să te declari solidar cu un astfel de manager înseamnă să spui că de fapt ești exact ca el, că te atrage sistemul pus la punct în acea secție de chirurgie condusă de respectivul medic. Se poate numi complicitate, chiar dacă nu în sensul codului penal, ci în acela de scârbă pentru un sistem corupt și murdar.

Bine că nu amenință, precum alți medici acum câteva luni și ca Raed Arafat mai recent, că, dacă nu sunt lăsați în pace să-și facă meseria cum vor, vor pleca din țară. Un fel de “nu vă luați de noi, că poate vă lingeți pe bot de sistem medical”. Sau de “taci, dă banul și poate scapi”. “Oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem.” Moto-urile sistemului medical românesc.

Încep să cred că majoritatea medicilor cinstiți, cei care vor un sistem corect în care să-și desfășoare meseria pe care și-au dorit-o, au plecat deja din țară sau lucrează exclusiv la privat. În “sistem” au rămas mai mult cei care vor să facă combinații.

Beuran este considerat un doctor talentat. A salvat multe vieți, unele ale unor oameni pe care-i cunosc și eu. Pentru mine, însă, asta înseamnă că și-a făcut bine meseria pe care și-a ales-o și a fost și foarte bine plătit pentru asta. Eu personal prefer un sistem cu medici normali, dar corecți și cinstiți, nu unul cu “vedete” care fac ce vor ele pe acolo.

Lucan din Cluj, căruia la percheziție i-au găsit 600.000 de euro cash și care este acuzat că a lăsat câțiva pacienți să moară pentru că a dat organele altora pe prietenie sau bani (gen Arșinel, care a făcut transplantul în ziua în care a fost pus pe lista de așteptare, în timp ce alți pacienți așteaptă cu anii) a demonstrat cu brio ce înseamnă un sistem cu “vedete”.

Cu toții, cred, trebuie să cerem un sistem corect, unde regulile sunt bine respectate, pentru că doar un astfel de sistem asigură că toți pacienții sunt tratați identic. Mă îndoiesc că prea mulți își permit un sistem elitist.

    21 comentarii

  1. Ma gandesc cu bucurie la faptul ca au inceput deja vremurile in care noi, plebea, nu mai suportam astfel de comportamente si le sanctionam, oricat de putin… usor-usor. E drept ca mai repede ar fi mers daca ne-am fi ales niste lideri incoruptibili, decenti si cu ampla sustinere populara… dar din moment ce nu-i avem, macar reusim noi insine, ajutati de tehnologie si de propagarea mult mai rapida a informatiei.
    Poate in 20 de ani ne facem si noi bine, de tot. Extirpam buboaiele astea canceroase din societate – bemveistii tupeisti, mafia medicilor, mafia judecatorilor, mafia partidelor samd.

      (Citează)

  2. Beuran sufera de grandomanie, se apuca sa faca operatii grele sau riscante pe care altii le refuzau. El o facea ca sa se acopere de glorie, se promova folosind reusitele si succesele, esecurile fiind pana acum musamalizate.

    Sistemul medical este plin de cretini care nu sunt in stare sa prescrie un medicament corect, sa ceara analizele necesare si sa dea un diagnostic.

      (Citează)

  3. Lasă că o să privatizăm tot sistemul medical, dar tot cu aceeași doctori incapabili. Și nu mă refer la somități ca Beuran, care și-a creat un renume prin valoare, ci la ăștia tineri care au luat examenele ca vai de ei, care sînt din ce în ce mai slabi. Și vei plăti 4 milioane pe zi internarea degeaba.

      (Citează)

    • Momentan plătesc aproximativ 4000 de lei pe lună DEGEABA și am 0 zile de internare la activ. Aș prefera oricând oricând să primesc banii ăia și la nevoie să dau “4 milioane” pe zi, având în vedere că sistemul actual este orice, numai gratuit nu.

        (Citează)

    • Nu contrazic, dar de multe rezidenții sant mai buni decât acesti medici cu renume ,ma rog pana ajung pe post stabil si ei ….

        (Citează)

  4. hopa s-a saturat lumea de arafat?
    asta la cativa ani dupa ce basescu se luase de el si mai ca nu iesise lumea in strada sa il salveze pe arafat.

    se termina oare cu dinozaurul araf??? wowwwwwwwwww

      (Citează)

  5. Legea spune ca:
    “(1) Greva poate fi declarată numai pentru interese cu caracter profesional, economic și social ale angajaților.
    (2) Greva nu poate urmări realizarea unor scopuri politice.”
    Ce fac ei se numeste chiul si nesimtire, nu greva.

      (Citează)

  6. Ba sa faca greva, poate ies si in fata spitalului frumos, organizat sa se stie la ce medici merita organizat un flagrant.

    Radem, glumim da sa vedem cine angajeaza pe afara medici cu dosare penale.

      (Citează)

  7. Aici ai nimerit-o, ai perfectă dreptate.

    Aici se protejează un șpăgar care împărțea cu toată lumea ca să fie bine. Acuma că medicul e la ananghie, cei care mâncau și ei de la masa corupției lui returnează favoarea, sperând să fie reinstaurat. Și da, merge și faza cu brandul, toți racheții din jurul lui știu că oamenii dau șpagă bună pentru că e brandul medicului.

    Dar privit din afară, e penibil. E un doctor incompetent care nu ar trebui să practice medicina din moment ce dă dovadă de așa miserupism față de niște proceduri. Până la urmă lucrează într-un spital, nu într-o corporație, nerespectarea procedurilor duce la pierdere de vieți, nu la pierdere de bani, e mult mult mai grav.

    Dar atâta putem, ăștia suntem, cu ăștia defilăm la paradă.

      (Citează)

  8. Emil C:
    Lasă că o să privatizăm tot sistemul medical, dar tot cu aceeași doctori incapabili. Și nu mă refer la somități ca Beuran, care și-a creat un renume prin valoare, ci la ăștia tineri care au luat examenele ca vai de ei, care sînt din ce în ce mai slabi. Și vei plăti 4 milioane pe zi internarea degeaba.

    Emil, se putea să nu lauzi tu PSD-iștii tăi “de valoare”.

      (Citează)

  9. E nasol cand ai o chestie naspa si afli ca doar 2-3 doctori din Bucuresti te pot rezolva. Problema cu Beuran, si altii ca el, este ca nu i-a invatat nimeni bazele PR-ului. Obisnuiti sa se inchine toata lumea la ei, avand pe undeva si niste motive obiective la baza, habar nu au sa gestioneze o dpdv public o nenorocire ca cea recenta. El crede ca numele lui si toti aia pe care i-a operat bine si foarte bine si i-a salvat, sunt argumente suficiente cat sa fie lasat in pace. Asa se intmpla cand nu intelegi ca lumea s-a schimbat.
    Eu stiu oameni saraci operati de el, nu cred ca aveau, nici sa vrea, de unde sa dea. Si erau chestii complicate, ca de fiere te opera Beuran doar daca te chema Iordache.

      (Citează)

  10. Medicii care au facut greva spun ca solicita “să ancheteze incidentul, dar mai ales situația care a permis ca acest incident să se întâmple” – am luat asta de pe Digi: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/medicii-de-la-floreasca-fac-greva-pentru-beuran-1241300

    Cred ca inseamna ca e o situatie anume acolo., dincolo de efectul pe care l-am vazut cu totii si a afectat-o pe femeia care a murit.

    Din punctul meu de vedere e o chestiune de management mai complexa in spate. Ma mir ca nu mentionezi nimic despre demisia ministrului sanatatii, eventual a primului ministru.

      (Citează)

  11. alunelu:
    Legea spune ca:
    “(1) Greva poate fi declarată numai pentru interese cu caracter profesional, economic și social ale angajaților.
    (2) Greva nu poate urmări realizarea unor scopuri politice.”
    Ce fac ei se numeste chiul si nesimtire, nu greva.

    Se numește sistem paralel. Hoție. Crimă cu legea de partea lor.
    Și mai zic că aveau salarii mici. Kkt.

      (Citează)

  12. Clanul doftorilor, clanul politistilor, clanul primarilor, clanul de la cotroceni, clanul de la victoria, clanul camatarilor etc. Asta e tara clanurilor. Fiecare pe felia lui. Fiecare cu specializarea lui. Avand un singur obiectiv toti: banii.

      (Citează)

  13. Adrian:
    Momentan plătesc aproximativ 4000 de lei pe lună DEGEABA și am 0 zile de internare la activ. Aș prefera oricând oricând să primesc banii ăia și la nevoie să dau “4 milioane” pe zi, având în vedere că sistemul actual este orice, numai gratuit nu.

    0 zile internare ?!, zi merci si mergi mai departe.
    Ca de vine internarea… Sa vezi acolo costuri pe zi!
    4000 lei pe luna e bine, altii dau 40 lei pe luna si altii nimic. Depinde de venit, dar asa e sistemul social. Platitm toti procentual, pentru servicii medicale la fel. Sanatatea costa mult si e la fel de necesara tuturor.

    Comparatia ta insa…. 4mil lei pe zi inseamna 1000 luni la cat platesti tu acum. Adica 83 ani, toata viata ta.
    E exagerat by all standards, indiferent cat sunt de proaste serviciile medicale. Cat ai 0 zile de internare, e mai simplu…

      (Citează)

    • vladutz:
      Comparatia ta insa…. 4mil lei pe zi inseamna 1000 luni la cat platesti tu acum. Adica 83 ani, toata viata ta.
      E exagerat by all standards, indiferent cat sunt de proaste serviciile medicale. Cat ai 0 zile de internare, e mai simplu…

      Nu comparam nimic. Si nu inteleg daca esti de acord cu ce am spus sau ma contraziceai. Dar vezi ca ti-a dat matematica ceva eroare – “4 milioane”(400 de lei) la 4000 de lei, sunt 10 zile de internare

        (Citează)

  14. Adrian: Nu comparam nimic. Si nu inteleg daca esti de acord cu ce am spus sau ma contraziceai. Dar vezi ca ti-a dat matematica ceva eroare – “4 milioane”(400 de lei) la 4000 de lei, sunt 10 zile de internare

    Inteleg deci ca la suma mica zici in lei noi (4000 RON) si la suma mare zici in lei vechi (4 mil. LEI vechi adica 400 RON)?

    Matematica nu a dat eroare: 4000 lei pe luna *1000 luni = 4 mil lei. 1000 luni = 83 ani.
    Daca in schimb tu folosesti termenii asa cum iti convine ca sa sune mai bine, tot exagerare se numeste.

    In tot cazul, daca e vorba 400 lei pe zi in loc de 4000, la nevoie, atunci nu mai e exagerare dar e fantezist. Serviciile medicale pot costa 400 lei pe zi minim, doar cazarea in regim hotelier. Daca ajungi pe la blocul operator sau alte cazari (gen reanimare) trebuie sa inmultesti cu 5-10 cel putin.

      (Citează)

    • Emil C:
      Și vei plăti 4 milioane pe zi internarea degeaba.

      Erau ghilimele cu un scop, referitor la comentariul caruia i-am raspuns initial.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus