un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Oare câți dintre doctorii de top ai României ascund secrete urâte?

28 Dec 2017  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Am o senzație că marii doctori ai României nu sunt ceea ce par, ci fiecare astfel de celebru doctor Jekyll ascunde și o latură mult mai rea, un veritabil domn Hyde.

Mă gândeam inițial la asta la modul hilar, la modul cine știe ce-or avea și oamenii prin cap, după ce am aflat că un neurolog de top susține că uscătoarele de păr dau cancer. Fiecare cu mansarda sa, nu?

Apoi a venit cazul doctorului Burnei, celebru ortoped considerat de mulți un fel de Mesia al oaselor. După arestarea sa, a ieșit la iveală că lua mită pe bandă rulantă, că obliga pacienții să cumpere proteze de la o anumită firmă ce cotiza bine de tot la bunăstarea sa, că preleva fără autorizația părinților țesut osos și ligamente de la copii, pe care apoi îl păstra într-un frigider și îl transplanta altor copii.

Omul făcea experimente pe copii și le făcea fără a urma procedurile normale, fără acordul nimănui. Cazuri de copii distruși de operațiile respective au ieșit la iveală abia ulterior, că la noi medicii sunt un fel de sfinți despre care nici măcar pacienții ce-au sfârșit prost nu vorbesc de rău, că na… poate mai au nevoie cândva de el, poate se află ce-au zis și le bagă strâmbe în altă parte.

Acum e cazul doctorului Mihai Lucan, celebru urolog în Cluj, un al “dumnezeu” al medicinei românești. La percheziția făcută la domiciliul său, anchetatorii au găsit 600.000 de euro; ce-o avea în conturi și alte obiecte de valoare vedem cu altă ocazie. În total, este acuzat de delapidarea a peste 5 milioane de lei. În timpul audierilor, i-au căzut din buzunar 5.000 de euro; probabil uitase că avea acel mărunțiș în acei pantaloni.

Ginerele său, tot în timpul perchezițiilor, voia să fugă cu o geantă plină de obiecte de valoare.

În rucsac se aflau 65.000 de lei, 3.300 de euro, 2.000 de dolari, patru carduri bancare, 35 de inele, 19 lanţuri, 9 brăţări, 49 de cercei, 4 pietre şi 20 de ceasuri de lux.

Lucan este acuzat că modifica listele de transplant și le stabilea prioritățile după bunul plac, în funcție de ce relații și influență îi putea oferi fiecare pacient. Pacienții ce ar fi trebui să fie operați gratuit la spitalul de stat erau redirecționați spre clinica sa privată, unde plăteau mult. Citiți despre o femeie care a murit după ce Lucan a refuzat să o opereze, doar din răutate.

În schimb, Victor Socaciu a primit pentru transplant ambii rinichi ai unui copil decedat, deși alți copii erau deja pe listă. Pe Arșinel îl știți deja. Amândoi sunt, vorba aceea, comori ale societății, plus că au ceva influență ca politicieni. Acum cântă sau rânjesc pe la televiziuni, ignorând că s-au băgat în fața unor copii pe lista de transplant.

Odată arestat, Lucan își instruise avocata să apeleze la anumiți procurori, polițiști și ofițeri SRI pentru a-l scăpa de acuzații, iar pe lângă asta conducea și o anchetă proprie pentru a afla mai multe informații despre procurorul DIICOT ce conducea ancheta. Mafiot până la capăt până la urmă, cu o rețea întreagă de complici în jurul său, complici probabil și la decesuri.

Într-un paragraf și mai șocant al dosarului, Lucan este acuzat că a vrut, practic, să omoare un pacient:

„(…) cu ocazia efectuării unui transplant renal (…), pentru a-l pune într-o situaţie dificilă pe martorul (…), cu care se afla într-o stare de vădită contradictorialitate (…), inculpatul Lucan Mihai a manipulat de o aşa manieră instrumentarul chirurgical practicând o incizie asupra sinusului arterei renale, într-o zonă care nu era vizibilă (…), părăsind la scurt timp sediul institutului”, se arată în referatul DIICOT.

S-a întâmplat în martie anul acesta, iar specialiştii spun că şansele în astfel de cazuri ca rinichiul să mai fie transplantat sunt infime. (Digi24)

Are și omul o vârstă, codul penal este tot mai puțin drastic, scapă rapid și ieftin. Ancheta probabil îl va scuti de “chinul” muncii la stat, va profesa apoi doar la privat, ca și Burnei, pe care l-a angajat o clinică privată.

Felicitări oricum lui Emanuel Ungureanu, omul de la ale cărui plângeri penale a pornit ancheta. Ungureanu face de 14 ani plângeri penale împotriva lui Lucan, încă din perioada când a lucrat alături de acesta și a văzut ce se întâmplă pe acolo. A prezentat cazurile a 23 de copii morți în timp ce așteptau transplant. Interesant că abia după ce a devenit deputat USR a început și ancheta să miște.

Treptat cred că vom afla astfel de lucruri despre o mare parte dintre doctorii de top ai României. Nu toți sunt bătrâni liniștiți ce merg cu metroul și câștigă admirația tuturor pentru acest gest important.

    24 comentarii

  1. Legat de wifi si mobile parerile raman impartite, dar e interesant ca niste oficialitati au anuntat ca ar putea fi periculoase. E un fel de diclaimer: daca crapati, noi v-am spus sa va feriti.

    Cell Phone Radiation May Be Dangerous, California Health Officials Warn
    http://time.com/5069317/california-mobile-phone-radiation/

      (Citează)

  2. Ai bani, traiesti, nu ai, mori ca un caine.

      (Citează)

    • Nu intotdeauna, Steve Jobs este un “exemplu” in acest sens. Dar in majoritatea situatiilor asa este, sanatatea este pentru cei cu bani. Si asta peste tot in lume, Diferenta (uriasa) este ca in tarile civilizate se numeste asigurare iar la noi se numeste spaga.

        (Citează)

    • Doru, poate ma insel, dar Jobs stia cu ce boala se confrunta si a ales sa se trateze cu plante

        (Citează)

  3. L-ai uitat pe Șerban Bradisteanu, șeful Sectiei de chirurgie cardiaca de la Spitalul Floreasca care in martie a fost acuzat de ANI ca nu poate justifica 3.500.000 de euro. Bradișteanu l-a operat pe Cornel Dinu, Adrian Năstase și pe Nicolae Văcăroiu.

    Tehnica lui Mihai Lucan este aplicata de foarte multi doctori care au clinici particulare, multi lucrează într-un spital de stat si își conving pacientul sa fie operat la clinica sa aplicându-se decontari CNAS.

    Sa nu uitam si de scandalurile de decontări fictive când multe spitaluri private declara ca au realizat intervenții pentru foști pacienți, nu aveau nevoie decât de CNP si adresa. Asta este un motiv pentru care multi doctori de familie s-au împotrivit cardului de sănătate, pentru ca multi aveau afaceri cu farmaciile, realizau rețete pentru pacienți fictivi, pastilele erau decontate de CNAS iar banii se împărțeau intre farmaciști si doctorii de familie.

    Asta este si motivul pentru care in secolul XXI, vine 2018, și eu, ca asigurat CNAS, nu pot sa aflu ce analize, investigații sau rețete s-au decontat pe numele meu in conditiile in care informația exista in baza de date a CNAS.

      (Citează)

  4. Daca nu ii duce mintea sa cumpere bitcoini sau macar diamante brute…

      (Citează)

  5. Ursuleanu Marius, spagar, malpraxis, fara mila pentru copii.
    Marie Curie (Budimex)

    Oriunde prind, o sa las coment despre animalul asta.
    Pana n-am dat spaga nu mi-a bagat copilul in operatie. Pentru cine nu stie, la operatia de polipi copilul nu trebuie sa manance sau sa bea nimic inainte de operatie. Imaginati-va cum e sa crezi ca totul e ok de la ora 7 pana pe la ora 12-13, cand incepi sa te prinzi ca daca nu dai spaga nu se va intampla nimic pana la 15 cand iese din tura.
    Apoi, cand nu se inchide operatia, el tot pleaca acasa pentru ca s-a facut ora 15 si i s-a terminat programul. Copilul a fost anesteziat din nou si operat seara la ora 19 de medicul de garda.

      (Citează)

  6. Ca de obicei jos palaria pentru articol.
    M-am lovit si eu de sistemul medical din Romania.
    O alta chestiune care mi se pare aiurea este cumulul de functii la unii doctori: este medic specialist la un spital de stat, mai face ore suplimentare si la clinici private, asta daca nu are deja clinica lui, este sef de sectie, eventual director de spital, este profesor si conferentiar, conduce doctorate, este presedinte de asociatie profesionala, mai scrie si cateva carti. Cand frate, cand ????
    M-am plimbat prin lumea occidentala si acolo lucrurile sunt clare: in spital medicul este medic si atat, nu face bugete, nu aproba concedii, nu face investitii si nu vizeaza salariile.
    Nu inteleg dorinta asta de putere si de avere pentru unii oameni.

    PS: Acum cativa ani a fost nevoie sa fac un implant dentar pentru un canin pe care il pierdusem. Am fost consultat in prima faza la o clinica stomatologica privata. Apoi am fost operat de acelasi doctor la un spital de stat – mai exact spitalul militar central. Apoi am facut plata la clinica privata.

      (Citează)

  7. Îl ultimul timp au fost atinși toți acești semi-zeu. Poate merită o statistică in acest sens (soția este medic și aseară la cina ii enumera). Ideea este că și cei care nu au fost deja atinși, au aceleași practici.
    Cel mai mare rău pe care l-au făcut este că au transformat spitalele in propriile “loje/familii/grupări” sau cum vreți să le numiți. Daca nu ești sclavul unuia de genul lui Lucan nu ai nicio șansă să profesezi

      (Citează)

  8. Si totusi de ce a fost nevoie de atatia ani? Daca omul ala a facut sesizarile de nu stiu cati ani…cine nu si-a facut treaba? Era asa de greu sa fie oprit medicul din a mai prejudicia?
    Nu e ciudat cum ne uitam acum la articole din presa de acum ani de zile unde se puneau probleme…gen cum a beneficiat arsinel si socaciu de rinichi? Atunci au trecut toti cu vederea…asta este. Niste lucruri evident strigator la cer de anormale.
    Avem exemple de genul asta zilnic…oamenii reclama anormalitati, dar nimic nu se intampla. Eventual peste 10 ani. Ala din clanul cordunenilor a pus ani de zile poze pe facebook cu masini scumpe, case, bani…el ne avand nici o ocupatie. Absolut nimeni nu s-a sesizat…bai e ceva in neregula acolo. Abia de curand s-au trezit autoritatile ca e o problema cu el, sau mai rau sunt sesizate doar cand interlopul bate sau omoara pe cineva. Cine ii protejeaza pe astia?

      (Citează)

  9. Mereu am fost de parere ca ar trebui luat cate un medic, un popa si un profesor si atarnati in fiecare intersectie mai mare din tara. Astia fura din interbelic incoace, sub orice regim.

      (Citează)

  10. “ca și Burnei, pe care l-a angajat o clinică privată.”
    Citation needed.

    A fost scandal ca o clinica privata l-ar dori si s-a stins rapid dupa ce a iesit la iveala aceasta intentie a lui. Iar el nu a mai ajuns la acea clinica.

    Asa ca nu, spre bucuria oricarei persoane care ar avea nevoie de un medic ortoped, Burnei nu mai e activ e in domeniu. Mai ramane de vazut cat va ramane in libertate pana la sentinta finala din dosarul sau.

    http://casajurnalistului.ro/burnei/ – Daca jurnalistii care au monitorizat constant cazul Burnei nu au informatia ca el ar fi la o clinica privata…atunci de unde au aparut aceste zvonuri?!

      (Citează)

  11. Lucrurile astea se vor rezolv doar cand in legea asigurarilor de sanatate se va adauga si componenta privata, spargindu-se monopolul caselor de asigurari de sanatate de stat.

      (Citează)

  12. 14 ani ca sa inceapa o ancheta…

      (Citează)

  13. Am pățit-o la Pitești. Ai mei au întrebat dinainte cât e șpaga pentru operație. Am strâns, am dat, asta e. Apoi m-a mai jecmănit de încă o data șpaga post operație. Asta e porcism, ți-am dat cât ai cerut, porcule, mă aștept la servicii complete. Din fericire am înțeles că l-a ajutat soarta cu un cancer. Din păcate, operabil.

      (Citează)

  14. Sistemul medical e putred de corupt, mai ales cand e vorba de functii de conducere. Este indoielnic ca mai ajung oameni cinstiti sa ocupe functii precum cea de manager, sef de sectie, director medical etc. Mihai Lucan avea si el functie de conducere, intrucat era membru in consiliul de administratie al spitalului. Acolo decidea cum sa fie administrat bugetul institutiei.

    Din pacate, atunci cand denunti fapte de coruptie, este aprope sigur ca autoritatile nu vor lua masuri. In schimb, te poti trezi rapid cu contractul de munca desfacut cand deranjezi persoane importante.

      (Citează)

  15. Ulmeanu, de la spitalul de copii Grigore Alexandrescu, m-a scos din multe: cap spart de 2-3 ori, arsuri de cositor, arsuri de calti, stare septica si multe altele marunte. Nu zic, mai primea o atentie, dar cu frica si nu de la oricine. A fost un diagnostician foarte bun chiar exceptional ani de zile, doar spre sfarsitul activitatii a aparut scapari.

    Alte vremuri, Securitatea era ceva si le mai era frica sau erau mai oameni si nu luau de la cine nu avea de unde.

      (Citează)

  16. Lol, serios, tu cati ani ai Radu? Ca undeva pe la 15-16 ani privesti lucrurile simplist, in alb si negru, dupa ce mai cresti, dupa ce te mai maturizezi, intelegi si ce-i cu nuantele. Intelegi ca nu existe binele suprem, ca nimeni nu-i perfect si imaculat, ca toti avem neajunsurile si carentele noastre. Iar un bun profesionist, un intelectual de seama, sau un medic de renume nu inseamna ca respectivii au si-un caracter demn de priceperea lor profesionala.

      (Citează)

  17. Problema e cultul personalitatii, care primeaza in fata rezultatelor pe hartie.
    La modul ala la care daca ai ajutat un om sa te pupam toti in dos, nu conteaza cati au murit pentru asta.
    In mod normal oamenii astia nu trebuiau sa fie stimabili de vreun fel.

      (Citează)

  18. Steve Jobs stia ca are cancer de pancreas si pana in ziua de 29decembrie2018 nu s-a inventat niciun tratament pe tot globul. A ales varianta cu plante ca masura de paliatie, nu pt ca ar fi refuzat un tratament stiintific dovedit. Orice tratament actual pentru cancerul de pancreas[depistat intr-o faza tarzie ca in cazul lui Jobs] poate grabi decesul pacientului sau provoca mai multe complicatii. Sper ca acum intelegi mai bine decizia lui Jobs.

    Pew:
    Doru, poate ma insel, dar Jobs stia cu ce boala se confrunta si a ales sa se trateze cu plante

      (Citează)

  19. nwradu:
    Da, am reținut eu greșit. Ultima știre era despre cum e pe cale să fie angajat la privat.

    Pai in acest caz, poti te rog sa modifici articolul? Ca cine nu citeste comentariile ramane cu ideea gresita si apoi imprastie fake news.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus