un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Lipsește un follow-up al crimelor de la Caracal făcut chiar de anchetatorii DIICOT

16 Jan 2020  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

Procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe criminalul de la Caracal pentru uciderea a două fete minore, împreună cu un complice. După cum scrie Digi24 pe site, “DIICOT explică pe larg” ce a făcut respectivul criminal cu cele două fete.

Problema este că DIICOT nu explică pe larg. De exemplu, sunt sigur că mulți oameni acum vor auzi pentru prima oară că Dincă a avut un complice, numit Ștefan Risipițianu, și sunt sigur că mulți oameni cred în continuare că poliția a stat la poarta unei case ascultând cum o fată este omorâtă în bătaie și refuzând totuși să intervină, ceea ce nu s-a întâmplat (nu că asta i-ar face să pară mai competenți pe cei din Caracal; nu sunt deloc).

Cazul Caracal a fost probabil cel mai mare scandal al anului 2019 în România. Întreaga țară a descoperit că două fete au fost răpite din stradă și ucise, a descoperit că există astfel de criminali printre noi și a descoperit incompetența masivă a Poliției Române și a STS-ului, pornind de la eșecul identificării poziției unui apel și până la faptul că erau mână în mână cu mafioții locali.

În aceste condiții, procurorii DIICOT, acum că dosarul a fost trimis la tribunal și deci ancheta nu mai poate fi influențată, ar fi trebuit să organizeze o conferință de presă la ora de vârf a audienței și timp de vreo două ore să explice cu lux de amănunte, în limbaj normal, firul evenimentelor, ce-a făcut Dincă, ce-a făcut complicele, ce-a făcut Poliția și cum a decurs ancheta. Așa trebuie făcut în astfel de cazuri.

În schimb, puteți citi firul evenimentelor pe site-ul Digi24, dar într-un limbaj ce include “În aceleași zile, în baza unei unice rezoluții infracționale, prin constrângere, manifestată prin violență fizică și verbală” și alți astfel de termeni. Pe scurt, putem afla că:

Dincă a violat-o pe Luiza Melencu timp de 3 zile, după care a omorât-o în bătaie și i-a ars corpul. Anchetatorii n-au putut demonstra că oasele găsite într-o pădure îi aparțin Luizei, dar substanțele găsite pe acele oseminte se găsesc și în incineratorul lui Dincă, deci semn clar că au trecut pe acolo.

Acel complice Ștefan Risipițianu l-a văzut pe Dincă aducând-o pe fată acasă, cu forța. În loc să sune la Poliție, i-a cerut lui Dincă să-l lase să o violeze și el, ceea ce a și făcut. Cine este omul acesta? Ce fel de om vede o fată legată și bătută și vrea și el să o violeze, dacă tot e acolo? Cum a ajuns așa? Ce familie are? Cu ce se ocupă? Câți astfel de oameni există în Caracal și, de altfel, în România?

Trei luni mai târziu, Dincă răpește o altă fată, pe Alexandra, o violează timp de două zile, apoi o omoară după ce descoperă că sunase la 112 de pe un telefon găsit în casă. Câteva ore mai târziu, cu mare întârziere, Poliția ajunge la ușa sa.

DIICOT ar trebui să spună sus și tare toate cele de mai sus pentru a prezenta varianta adevărată a evenimentelor, așa cum a reieșit din anchetă și declarațiile criminalilor. Sunt sigur că 90% dintre români au rămas în minte cu toate zvonurile contradictorii din primele zile, cu poliția stând la ușă, cu teoriile despre trafic de persoane, despre temperaturi imposibil de atins șamd. Toate organele de anchetă din România, ca să-și spele imaginea, ar trebui măcar să aibă decența de a explica în prime time ce s-a întâmplat, nu ca o știre de rangul 3 despre trimiterea în judecată.

Și aș vrea mai ales să aflu detalii de pe lângă caz. Care-i situația în Poliția din Caracal? Ce se va face cu polițiștii care le-au spus părinților că fiicele lor probabil au fugit cu vreun băiat în Italia, în loc să investigheze o răpire? Când se va implementa Advanced Mobile Location?

Doar cu astfel de explicații și cu întipărit cazul în mintea oamenilor poți să speri că, data viitoare, un astfel de criminal va fi rapid descoperit.

    11 comentarii

  1. Am dat click pe articolul cu advanced mobile location sa vad daca l-a descoperit idiotul local, care se plange ca suntem urmariti cu camerele ca-n China. Nu l-a descoperit.

      (Citează)

  2. Nu are niciuna dintre instituțiile menționate de tine interesul să facă așa ceva, să readucă în actualitate tot ce s-a întțmplat și să pună punctul pe “i” în ce privește problemele care au dus acolo și care, astfel, s-ar cere și rezolvate.

    “Capul la cutie și mergem înainte” pare a fi mai în interesul tuturor celor implicați, în purul și consacratul deja stil mioritic…

      (Citează)

  3. Problema e mai de înainte – dacă nu suna fata la 112 pariu ca nu se gasea criminalul never ever.

    Ii urez săpun umed la criminal, are nevoie la pușcărie

      (Citează)

  4. Dacă nu mă înșel ce-a de-a doua fată a fost ucisă a doua zi după ce a fost răpită.
    Ai scris mai sus că a fost violată timp de două zile.
    Tocmai de-aste e atât de necesară o clarificare din partea autorităților. E prea târziu însă, acum în Caracal există mai multe teorii decât locuitori și toate exclud varianta autorităților. Răul a fost făcut și nu se va remedia curând.

      (Citează)

  5. Interesant articolul, da are dreptate Radu ca cei de la pro sau digi ar trebui sa faca niste animatii de reconstituire si sa explice pe un limbaj mai usor cand, ce, s-a intamplat.
    Un pasaj interesant “aceasta fiind în imposibilitate să coboare întrucât era legată de bancheta din spate, iar portierele și geamurile nu puteau fi deschise din interior ca urmare a modificărilor aduse de inculpat. ” Deci Dinca avea masina modificata si daca te urcai la el in spate pana nu te lasa el sa iesi erai blocat.

      (Citează)

  6. Când a fost cazul drogurilor găsite pe malul mării, inițial, DIICOT a intrat în forță. După o vreme, s-au lăsat de caz, l-au închis sau l-au pus la arhive, nerezolvat. Coincidența face la fel pentru dosarul „Droguri pentru VIP-uri”. Nimic…

    Eu am înțeles ce se întâmplă, n-am să spun aici, dar simt nevoia să mă șterg pe umeri de praf.

      (Citează)

  7. nashu_mare:
    Masina aia are un buton din fabrica pentru blocat geamurile si usile din spate.

    Nu toate au? Undeva pe ușă, să se poată deschidă doar de afară? Pentru copiii mici.

      (Citează)

  8. Tom:
    Interesant articolul, da are dreptate Radu ca cei de la pro sau digi ar trebui sa faca niste animatii de reconstituire si sa explice pe un limbaj mai usor cand, ce, s-a intamplat.
    Un pasaj interesant “aceasta fiind în imposibilitate să coboare întrucât era legată de bancheta din spate, iar portierele și geamurile nu puteau fi deschise din interior ca urmare a modificărilor aduse de inculpat. ”Deci Dinca avea masina modificata si daca te urcai la el in spate pana nu te lasa el sa iesi erai blocat.

    Toate masinile au un sistem de blocare a geamurilor si usilor din spate. E gandit pentru copii, sa nu deschida nimic in timpul mersului :)

      (Citează)

  9. Tu ești cumva ăla care a comentat de mai multe ori în ultimele luni că eu și Cetin votăm cu PSD-ul? Dacă da, cred că ai mult timp liber de tot insiști cu asta. Nu era mai simplu să reții cu cine am votat când am anunțat asta pe blog?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus