un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

În curând iranienii anunță și că au cucerit planeta

8 Jan 2020  ·

GÂNDURI  ·

44 comentarii

Update: Șanse mici, dar mai multe surse vorbesc de doborâre cu rachetă în cazul avionului ucrainian sau terorism. Gen CNN.

The US increasingly believes that Iran mistakenly shot down a Ukrainian airliner, according to multiple US officials. The working theory is based on continuing analysis of data from satellites, radar and electronic data collected routinely by US military and intelligence.

Cică niște sateliți ar fi surprins amprenta termică a unei lansări de rachete, dar încă nu am văzut detalii despre asta.

New York Times are un clip video în care se vede că avionul este lovit de o rachetă. Ei susțin că au verificat poziția și clipul este veridic:

Alte clipuri, declarații și linkuri puteți găsi aici, care-i un articol mai nou. Mai jos găsiți articolul vechi.


Mi se pare amuzant că televiziunea iraniană anunță că rachetele lor au omorât 80 de militari americani și au distrus mai multe avioane. În realitate, nici o persoană nu a fost nici măcar rănită, iar despre pagube materiale încă nu se știe nimic, dar mulți analiști încep chiar să spună că iranienii au “ratat” intenționat țintele rachetelor pentru a nu-i provoca și mai mult pe americani.

Asta în caz că vă întrebați de ce unele țări sunt convinse că ei sunt ultimii apărători ai libertății în lume și toate celelalte din jur vor să le cucerească, în frunte cu marile imperii rele ale vestului (plus Sauron). Păi dacă nu ai Internet și singurele informații vin de la televiziunea controlată de stat, cum să crezi altceva?

Sigur, există și altă posibilitate: iranienii au lansat niște rachete fără intenția de a omorî americani, dar anunță intern că au făcut-o tocmai pentru a ieși cu fruntea sus în față propriilor cetățeni. Acum pot susține “gata, l-am răzbunat pe ăla mort!”, toată lumea e mulțumită, se trece mai departe.

Și pentru cei care cred că sigur urmează un război după un general mort și niște rachete lansate, nu uitați că în 1988 un distrugător american a distrus cu o rachetă sol-aer un Airbus A300 iranian cu 290 de oameni la bord. Nu s-a ajuns atunci la război, sunt mici șanse să se ajungă acum.

Tot astăzi îl văd pe unul susținând sus și tare pe Facebook că avionul ucrainian prăbușit azi dimineață în Iran a fost sigur doborât de iranieni. Sigur-sigur, fără nici o îndoială!

Mă uit la profil: acolo scrie că lucrează la TAROM. Adică, în mintea mea, ar trebui să fie primul care să spună că e cazul să așteptăm rezultatele unei anchete, că lucrând în domeniu știi că avioanele mai pot avea probleme mecanice sau pot fi lovite și de păsări, nu doar de rachete. Nu pot decât să sper că e portar la TAROM sau ceva similar de neimportant.

Apropo, imaginea aia de proastă calitate care circulă pe net despre cum avionul are găuri în el, ca și cum ar fi fost lovit de șrapnelul unei rachete?

Dacă ne uităm la imaginile de rezoluție bună, vedem că “găurile” sunt de fapt bucăți de pământ și altceva ce se află pe epava avionului, că atunci când cade din cer la sol mai sare pământ într-o parte și alta.

(foto via Nick Waters)

Mai multe fotografii la rezoluție înaltă găsiți aici. Nu zic, e posibil să fi fost distrus de o rachetă iraniană. Dar e greu să dai verdicte din România, fără nici o informație despre asta, ba chiar când logica spune că iranienii ar pierde simpatia întregii comunități internaționale dacă ar distruge un avion ucrainian plin cu iranieni și canadieni la decolarea din Teheran și când un clip video indică mai degrabă spre explozia unui motor la un avion plin ochi cu combustibil. Sau na, până la anchetă, măcar mai așteaptă câteva zile, să vezi ce informații noi apar.

În același timp, au avut loc câteva seisme mici la singura centrală nucleară din Iran. Nu contează că-i amplasată în zona unde se întâlnesc trei falii. Ignorați asta. Adevărul este că i-au atacat sateliții americani cu unde psihotrompupice.

    44 comentarii

  1. Te risti insultand maretul stat Iranian. Daca continui asa, escadrilele lor de F-313 Qaher te vor coplesi cu pietre de cea mai buna calitate.

      (Citează)

  2. îl astept pe marius m. să ne explice cum statu paralel e de fapt vinovat pentru tot.

      (Citează)

  3. 22 de rachete şi nu omori un american (poate intenţionat, cum zici şi tu, că altfel erau şterşi de pe faţa pământului), iar America trimite o dronă, pac-pac şi îl omoară cu o precizie de ceas elveţian. Le urez succes celor din Iran.

    Oricum, am citit câteva comentarii…vai de capu’ meu…🤦🏻‍♂️

    Iar de fake news, prostia nu are limite.

      (Citează)

  4. Eu zic ca iranienii sunt un popor de oameni inteligenti , calculati si nu in ultimul rand civilizati. Au dovedit-o si la ceremonia de inmormantare a generalului lor.

      (Citează)

    • Mi se pare că toți arabii și persanii se ambalează foarte tare când sunt în mulțimi mari de oameni. Îi apucă urletele, scandatul, furia, aproape mereu se lasă cu călcat în picioare.

        (Citează)

  5. Mai bine sa spuna lumii ca au “omorat” americani, decat sa ii asmuta impotriva lor. Asa macar ii face mai linistiti. Sper.

    Și pentru cei care cred că sigur urmează un război după un general mort și niște rachete lansate, nu uitați că în 1988 un distrugător american a distrus cu o rachetă sol-aer un Airbus A300 iranian cu 290 de oameni la bord. Nu s-a ajuns atunci la război, sunt mici șanse să se ajungă acum.

    Daca nu s-a intamplat atunci, asta nu inseamna ca doar in eventualitatea unui eveniment mai grav s-ar declansa un razboi, fie el si mondial.

      (Citează)

    • Oricum trebuie observat ca radu nu are ceva impotriva faptului că totuși americanii au atacat cu rachete un avion civil si au omorât 290 de oameni. Americanii au voie, ceilalți ciocul mic

        (Citează)

    • pmk:
      Oricum trebuie observat ca radu nu are ceva impotriva faptului că totuși americanii au atacat cu rachete un avion civil si au omorât 290 de oameni.Americanii au voie, ceilalți ciocul mic

      Nu știu de ce ai observat asta. Mi se pare o mare crimă, dar nu-i prima pe care o fac americanii și, de altfel, e cam greu să găsești o țară fără unele la activ.

      Trebuia să plâng cu lacrimi când aminteau de evenimentul din 1988 sau ce?

        (Citează)

  6. Mesajul este pentru publicul iranian, ca sa nu para mai slabi decat americanii. Ca sa linisteasca nitel baietii agitati din tara. Sunt destule acte violente sau nu si tratative/discutii ce nu ajung in mass-media. Se pare ca varianta asta cu atacul ce nu provoaca victime si declaratiile serioase ale lui Trump, ar fi ceea ce le convine cel mai mult ambelor parti

    Cristi:
    Parerea mea e ca ideea lor nu a fost sa omoare oameni ci sa trimita un raspuns.

      (Citează)

  7. acu pe bune, daca erai iranian, ce-ai fi facut?

      (Citează)

  8. pmk:
    radu nu are ceva impotriva faptului că totuși americanii au atacat cu rachete un avion civil si au omorât 290 de oameni

    Cum ai ajuns la concluzia asta?

      (Citează)

  9. Giani Mucea: Cum ai ajuns la concluzia asta?

    Viata e frumoasa… mai o vizita-n USA, mai o vizita pe la ambasada etc. Subconstientul lucreaza. Si esti tentat sa vezi doar partea frumoasa a lucrurilor. Iar americanii sunt experti in “marketing”, ei sunt cei care au convins (si nu o data!) o planeta intreaga ca negrul la care ne uitam este de fapt alb!

    Intreb si eu: unde-s armele acelea chimice din Irak? Le-a mai descoperit cineva?
    Cum e cu asa zisul atac al vietnamezilor din august 1964 asupra unor nave americane, motivul pornirii razboiului in Vietnam ?

      (Citează)

    • Wow, un expert în subconștient!

        (Citează)

    • A, deci presupui, pe baza faptului ca a vizitat US si ambasada, ca e de acord cu toate mizeriile facute de US de-a lungul anilor? Esti real, omule?
      Adica plm, inseamna ca eu sunt de acord cu dictatura pentru ca am fost prin Belarus. Sau cu sclavia pentru ca am fost in South Carolina. Sau cu Erdogan ca am fost in Turcia. E un argument complet retardat. Fii adult.

        (Citează)

  10. Sa nu uităm că la fiecare campionat mondial de fotbal Coreea de Nord este câștigătoarea, ce vedem noi este un fake ordinar.

    Și din greșeală trebuia sa cadă o rachetă din alea pe bătăturile unui american.

    Srapnel de rachetă? Asta e un cretinism, oamenii nu au habar cum funcționează o rachetă.

      (Citează)

    • Cred ca oamenii se refera la rachetele alea care explodeaza la sfarsit.

        (Citează)

    • Gaelex: Srapnel de rachetă? Asta e un cretinism, oamenii nu au habar cum funcționează o rachetă.

      Nu știu cum îi zice la acel șrapnel, dar rachetele antiaeriene nu se bazează pe impact direct, ci explodează în apropierea țintei și se bazează pe fragmentație pentru a o distruge.

        (Citează)

  11. Nu inteleg de ce Radu pleacă de la premisa că avionul ar fi fost atacat intentionat de Iran. Cel mai probabil a fost o eroare, antiaeriana era in alerta in asteptarea unui atac american și au ales o țintă greșită. Nu spun ca sigur asta este, dar probabilitatea să se prăbușească din altă cauză intr-o zona de conflict armat este destul de mică.
    Cam ce a fost in Ucraina cu MH17 acum 5 ani.

      (Citează)

    • Asta pare cea mai probabila explicatie, nu stiu de ce nimeni nu pare sa o ia in calcul. Posibil sa se incerce o calmare a situatiei.

        (Citează)

    • Valentinul: Nu inteleg de ce Radu pleacă de la premisa că avionul ar fi fost atacat intentionat de Iran. Cel mai probabil a fost o eroare, antiaeriana era in alerta in asteptarea unui atac american și au ales o țintă greșită.

      Pentru că șansele să fi fost așa sunt mici și, în lipsa unui raport preliminar sau a altor informații, vorbim doar cu probabilități.

      Vorbim de un avion care a decolat de pe aeroportul lor principal și a avut probleme imediat după aceea. Dacă unitățile de antiaeriană de lângă aeroport nu știu că sunt lângă un aeroport, că sunt zboruri programate pe acolo și nu pot recunoaște avioanele civile cu program anunțat… pare verosimil?

      Plus că avionul s-a prăbușit la 2 minute după decolare. Cam puțin timp pentru un atac cu rachete, nu? Sunt șanse să fi fost o rachetă, dar mi se par mici.

      MH17 zbura la înălțime de croazieră, la 3 ore după decolare. Altă treabă.

        (Citează)

  12. “Asta în caz că vă întrebați de ce unele țări sunt convinse că ei sunt ultimii apărători ai libertății în lume și toate celelalte din jur vor să le cucerească, ”

    Aici ai descris la perfectie SUA si spalarea pe creier pe care o asigura populatiei proprii, dar si restului lumii. Dar e ok, disonanta congnitiva poate continua, nu e nevoie sa observam ca dintre eroii planetari si fanaticii inapoiati, cei din urma reactioneaza rational, pe cand cei dintai asasineaza oameni in tari straine, pe sistemul evreiesc.

      (Citează)

    • Te înșeli, în SUA au suficiente televiziuni încât să dezbată pe toate părțile o problemă, libertatea presei este puternică, au Internet la dispoziție. Confunzi neimplicarea oamenilor sau faptul că nu cercetează în adâncime unele probleme cu LIPSA POSIBILITĂȚII de a face asta. Mai rău este dacă crezi că cetățenii unei țări fără presă liberă și cu dictatură este de fapt cam în aceeași situație cu cei ai SUA. Sper că nu crezi asta.

        (Citează)

    • Libertatea presei americane este o iluzie. Opiniile contrare liniei de partid exista intr-adevar dar sunt ingropate de presa de partid, adica marile corporatii + Hollywood. Oamenii cu opinii cu adevarat periculoase sunt complet distrusi prin diverse campanii. Etc.
      Esti tu asa de sigur ca in Iran nu exista internet?

        (Citează)

  13. Romanii si mai ales bloggeri romani se pricep la absolut orice. De la politica interna si externa pana la hamburgeri, masini, religie, telefoane, administrare locala, incalzire globala, interventii chirurgicale, terorism, avioane etc. Sindromul Monica Tatoiu, level 200. Nu stiu ce s-ar face societatea romaneaca daca nu ar mai exista bloggerii.

      (Citează)

    • Dacă te referi la mine, comentariul este inutil. Mă pricep la multe, da, pentru că studiez multe, mă documentez șamd.

      Dacă erai deștept, îmi arătai unde mă înșel. Faptul că tu te pricepi la puține și presupui deci că toți se pricep la puține este doar o presupunere greșită de-a ta.

      De asemenea, în cazul acestui articol, nu m-am “priceput” la nimic. Nu cred că m-am exprimat în cuvinte complicate, dar dacă recitești vei vedea că am spus ce transmit iranienii la televiziunea lor și m-am întrebat de ce fac asta, apoi am pus trei fotografii de pe Internet despre cum circulă imagini de rezoluție proastă ca să pornească conspirații, în timp ce altele arată situația reală.

      Probabil m-am priceput să recunosc pământul de pe o bucată de metal. Sunt bun!

      Imaginează-ți societatea românească dacă toți s-ar documenta și informa ca mine!

        (Citează)

  14. “În realitate, nici o persoană nu a fost nici măcar rănită, iar despre pagube materiale încă nu se știe nimic”.

    Cum stii asta?
    Ca au zis cei din tabara adversa, alti mari profeti, americanii?
    Daca te uiti la ultimele declaratii ale lui Trump, zice CNN, sunt mai cumpatate.

    https://edition.cnn.com/2020/01/08/politics/trump-iran-speech/index.html

    Cred ca de un lucru putem fi toti de acord: ca ce se anunta pe TV poate fi mult alterat fata de ce se intampla in realitate.

      (Citează)

    • Știu asta pentru că e o țară liberă și s-ar fi aflat până acum dacă era răniți. Știi tu vreun caz în care au existat răniți și americanii au ascuns asta? Că eu am văzut mereu anunțate foarte prompt victimele
      Lăsăm la o partea faptul că toți soldații vorbesc zilnic pe Skype și ce mai au cu familiile din țară și că au jurnaliști prin bazele militare și deci s-ar fi aflat rapid de vreun rănit. De ce ar ascunde americanii victimele, când ar fi în interesul lor să-i arate pe iranieni ca pe agresori?

        (Citează)

  15. 1. Pare ceva foarte ciudat
    2. Faptul ca iranienii nu vor sa predea blackbox-urile , arata ceva si mai imbecil

    Doua comentarii am citit interesante in.dotcom puse de piloti de BOEING-uri .
    They have already blamed engine failure but you don’t crash that hard with engine failure. Something odd is going on.

    Double engine failure is extremely rare. 737-800 can fly on one engine … Ukrainian pilots are also known for being extremely experienced too .

      (Citează)

    • Nu știi niciodată ce descoperi, vezi 737 MAX. Dar momentan șansele pentru atac cu rachete mi se par în continuare mici.

      Cu cutiile negre cred că fac și iranienii show, probabil le vor preda până la urmă după ce mai negociază o vreme.

        (Citează)

  16. Dacă unitățile de antiaeriană de lângă aeroport nu știu că sunt lângă un aeroport, că sunt zboruri programate pe acolo și nu pot recunoaște avioanele civile cu program anunțat… pare verosimil?

    Din cauza asta am zis ca este o eroare. Niste indivizi ce nu inteleg bine sistemul au apasat un buton care a pornit un sistem automat. Pana si-au dat ei seama ce se intampla avionul era lovit.

      (Citează)

  17. Giani Mucea: Giani Mucea

    Adica plm, inseamna ca eu sunt de acord cu dictatura […] Sau cu Erdogan ca am fost in Turcia. E un argument complet retardat. Fii adult.

    Nu-mi place Erdogan si nici politica pe care o face, motiv pentru care evit sa merg in concediu in Turcia! A-mi cheltui banii in Turcia este echivalent cu a sustine politica lui Erdogan. Simplu.

      (Citează)

    • Faptul ca tu ai, cel putin declarativ, codul asta moral extrem de ingust, nu inseamna ca e si corect. Daca mergi in Turcia nu inseamna ca sustii politica lui Erdogan ci ca vrei sa vizitezi o tara frumoasa, bogata cultural, care a fost acolo inainte de Erdogan si va fi acolo dupa ce moare (sau ca ai treaba acolo, cum era cazul meu).

      Ca altfel legatura asta pe care o construiesti tu se poate extinde foarte mult. Sustii politica lui Dragnea sau a PSD-ului? Nu? De ce nu ai plecat din tara cand erau la conducere? Ai plecat? In ce tara? Sustii automat toate mizeriile pe care le-a facut sau le face tara aia. ZIci ca ai gasit tara care nu a facut nici o mizerie? Eu zic ca nu ai sapat suficient de mult. Si daca ai sapat si esti convins ca e asa, sper ca e o tara mare, ca nu ai cum sa mergi in vacanta in alta parte. Nu e chiar asa de simplu.

        (Citează)

  18. Iranienii au internet.

    nwradu:
    Dacă te referi la mine, comentariul este inutil. Mă pricep la multe, da, pentru că studiez multe, mă documentez șamd.

    Dacă erai deștept, îmi arătai unde mă înșel. Faptul că tu te pricepi la puține și presupui deci că toți se pricep la puține este doar o presupunere greșită de-a ta.

    De asemenea, în cazul acestui articol, nu m-am “priceput” la nimic. Nu cred că m-am exprimat în cuvinte complicate, dar dacă recitești vei vedea că am spus ce transmit iranienii la televiziunea lor și m-am întrebat de ce fac asta, apoi am pus trei fotografii de pe Internet despre cum circulă imagini de rezoluție proastă ca să pornească conspirații, în timp ce altele arată situația reală.

    Probabil m-am priceput să recunosc pământul de pe o bucată de metal. Sunt bun!

    Imaginează-ți societatea românească dacă toți s-ar documenta și informa ca mine!

      (Citează)

  19. nwradu:
    Mi se pare că toți arabii și persanii se ambalează foarte tare când sunt în mulțimi mari de oameni. Îi apucă urletele, scandatul, furia, aproape mereu se lasă cu călcat în picioare.

    Precum romanasii din strainatate.

      (Citează)

  20. Șansele tocmai au crescut, zic americanii și britanicii. Cică un satelit ar fi detectat urmele unor lansări de rachete.

    The US increasingly believes that Iran mistakenly shot down a Ukrainian airliner, according to multiple US officials. The working theory is based on continuing analysis of data from satellites, radar and electronic data collected routinely by US military and intelligence.

    https://edition.cnn.com/middleeast/live-news/iran-plane-crash-investigation/index.html

      (Citează)

    • Tocmai ce crescusera sansele ca au zis americanii, ca altfel o tineai pe a ta, cu sanse mici. Poate situatia asta te face sa iti revizuiesti putin atitudinea legata de lucruri pe care nu le cunosti. Ai luat-o pe urmele lui zoso, nu mai ai decat certitudini.

        (Citează)

  21. Am gasit pe net …. nu pare eroare de pilotaj …

    https://imgur.com/a/Ep5ARVe

      (Citează)

  22. Dar totuși faci și greșeli deseori, pe care uneori le ignori chiar și când ți se atrage atenția. Vezi nu știu ce articol acum câteva luni când ai confundat rujeola cu rubeola.

    Revenind, era o coincidență foarte mare ca avionul să fi avut probleme fix în timp ce începuseră altercațiile, dar în loc să fii rezervat tonul era ironic, “sigur, sigur”. La fel și folosirea acelui “cică”, prea des.

    Documentarea ta, care există mai mult sau mai puțin, nu aduce de automat și calitate. Iar după, nu îți asumi nimic, ești ironic. Și iar ajungem la calitate…

    nwradu:
    Dacă te referi la mine, comentariul este inutil. Mă pricep la multe, da, pentru că studiez multe, mă documentez șamd.

    Dacă erai deștept, îmi arătai unde mă înșel. Faptul că tu te pricepi la puține și presupui deci că toți se pricep la puține este doar o presupunere greșită de-a ta.

    De asemenea, în cazul acestui articol, nu m-am “priceput” la nimic. Nu cred că m-am exprimat în cuvinte complicate, dar dacă recitești vei vedea că am spus ce transmit iranienii la televiziunea lor și m-am întrebat de ce fac asta, apoi am pus trei fotografii de pe Internet despre cum circulă imagini de rezoluție proastă ca să pornească conspirații, în timp ce altele arată situația reală.

    Probabil m-am priceput să recunosc pământul de pe o bucată de metal. Sunt bun!

    Imaginează-ți societatea românească dacă toți s-ar documenta și informa ca mine!

      (Citează)

    • Mai fac și greșeli, da, nu mi-e teamă să recunosc. Comentariu aici era că “mă pricep la toate”. Te poți pricepe la multe cu documentare. Nu țin minte rubeolă vs rujeolă, dar acolo pare că ar fi trebuit să mă documentez înainte de a scris, că nu prea mai știu diferențele între ele în acest moment.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus