un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

India dă CEO buni pentru marile corporații

31 Jan 2020  ·

GÂNDURI  ·

37 comentarii

CEO-ul IBM Ginny Rometty a anunțat că se va retrage în aprilie și conducerea companiei IBM va fi preluată de Arvind Krishna, în prezent senior VP pentru Cloud și Cognitive Software.

Ocazie cu care încep să remarc că indienii sunt probabil foarte buni sau foarte bine pregătiți pentru a conduce companii uriașe. Trei dintre cele mai mari companii americane de tehnologie sunt conduse de indieni.

  • Google: condusă de Sundar Pichai din 2015. Din decembrie, de fapt, a preluat conducerea întregii companii Alphabet.
  • Microsoft: condusă de Satya Nadella din 2014. Sub conducerea sa, compania a trecut de pragul de 1.000 de miliarde la bursă.
  • IBM: va veni Arvind Krishna. IBM a fost fondată în 1911, are 350.000 de angajați, a inventat de-a lungul timpului ATM-ul, discheta, hard-disk-ul, SQL-ul și diverse altele. Angajații săi au câștigat 5 premii Nobel și 6 premii Turing, iar în prezent trage tare cu cloud computing, inteligentă artificială și altele.
  • Adobe: Shantanu Narayen din 2007.
  • Mastercard: Ajay Banga.
  • Nokia: Rajeev Suri din 2014.
  • Micron: Sanjay Mehrotra. A fost și între fondatorii SanDisk.
  • PepsiCo a avut CEO indian până în 2018, când s-a retras.

Veți spune că sunt indieni născuți în SUA din a cine știe câta generație după imigrarea acolo, dar nu este cazul tuturor. Pichai, CEO-ul Google, s-a născut în Madurai, India, și a făcut toate studiile în India. Nadella de la Microsoft s-a născut în Hyderabad și a făcut studiile superioare în Karnataka, înainte de a câștiga o bursă pentru alte studii în SUA.

De fapt, putem continua. CEO-ul Mastercard a studiat în New Delphi. Cel de la Nokia s-a născut în New Delphi, a crescut în Kuweit, are cetățenie singaporeză și acum locuiește în Finlanda. Krishna, viitorul CEO IBM, a terminat facultatea tot în India și apoi s-a mutat în SUA. Cel de la Adobe s-a născut tot în Hyderabad (care-i un oraș de 10 milioane de locuitori, mare centru economic) și s-a mutat în SUA pentru un MBA la Berkeley.

Pare a fi ceva aici, nu? Sunt sigur că orice popor poate da ingineri și programatori buni, dar se pare că indienii excelează la a da manageri pentru companii cu sute de mii de angajați. Sunt foarte mulți imigranți chinezi sau ruși în SUA, dar nu-i vezi în astfel de poziții de top. Nici europeni prea mulți nu sunt, deși la o adică astfel de companii pot “transfera” pe oricine își doresc.

Explicația? Nu o știu, trebuie studiată de sociologi. Cel mai probabil are legătură cu o cultură a perseverenței insuflată de familie sau de societatea indiană, plus pregătire bună în școală și universitate nu doar în domeniul tehnici, ci și în management. Chiar și când se mută în SUA, nu se opresc până nu ajung la cel mai înalt nivel. Bravo lor, dacă așa stau lucrurile.

N-am mai zis de marile companii indiene conduse tot de indieni, că au 7 companii în Fortune 500, plus multe altele cunoscute internațional, precum Mahindra.

    37 comentarii

  1. salut,
    cred ca e New Delhi, nu Delphi

      (Citează)

  2. Daca vin in Harghita, nu ii lasa aia sa faca nici paine :))

      (Citează)

    • Huooo! Ne ia posturile de CEO de la marile corporații din Ditrău. Să se ducă la ei acolo să conducă microsofturile lor. Noi suntem creștini.

        (Citează)

  3. In teorie ibm a achizitionat redhat..in realitate e oarecum invers.

      (Citează)

  4. Altfel, unul din 6 oameni e indian, nu?

      (Citează)

  5. Vodafone Romania a avut CEO indian timp de 3 ani, incepand din 2014.

      (Citează)

  6. Bonus: A single high school in India has produced the CEOs of Microsoft, Adobe, and Mastercard

      (Citează)

  7. Radu, tu stii ca India are aproape 1.5 miliarde locuitori si ca au una dintre miile limbi oficiale engleza, nu? :) Deci ai de unde alege si totusi daca iei procentual iesi 0.

    Noi tot ne uitam la varfurile altora dar uitam casocietatea e mai mult decat atat. Atata timp cat ai o societate unde ai caste si inca exista meserii ce e normal sa se desfasoare in conditiile descrise de articolul asta, https://www.bbc.com/news/in-pictures-50406148, nu ai cu nimic de invidiat si urmat la sistemul lor.

    Eu cred ca cei mentionati de tine sunt cam ca Simona Halep: n-au obtinut performanta datorita sistemului si tarii ci datorita lor.

      (Citează)

  8. Nu stiu daca are legatura cu competenta lor ca popor, cat mai degraba ca (1) sunt foarte multi, deci % posibil sa nu fie chiar atat de multi CEO raportat la populatie si (2) sunt mult mai determinati decat cei din tarile civilizate sa faca o treaba buna, pentru a scapa de conditiile grele de viata din India. Plus ca, prin SSC-urile din Hyderabad au o intrare in marile corporatii si, chiar daca nu e neaparat obisnuit, au pot sa creasca in ierarhie daca sunt chiar exceptionali, sansa pe care cineva din Mozambique sa zice nu o are.

      (Citează)

  9. Daca tot ai adus vorba de CEO indieni, mi-am amintit acum ca si Angela Cretu a ajuns CEO la AVON, iar acesta e singurul exemplu de care-mi amintesc momentan. Probabil mai sunt si alti romani ajunsi in topul unor companii multinationale.

    Cum zicea si Iulian mai sus, nu cred ca succesul se datoreaza tarii din care provin acesti oameni sau a sistemului educational, ci mai degraba perseverentei, inteligentei, opurtunitatilior etc fiecaruia.

    Degeaba ai 10 pe linie de la gradinita pana la al 15-lea doctorat daca tu stii doar sa inveti.

      (Citează)

  10. India : 1 miliard și 300 și ceva de milioane de locuitori
    Europa: vreo 800 de milioane

    Zic și eu.

      (Citează)

  11. alunelu:
    Ciprian Suta, CEO General Motors in Rusia si statele CSI:
    https://gmauthority.com/blog/2019/08/chiprian-suta-named-ceo-of-general-motors-russia/

    Mircea Geoana – ajutor de sef la NATO :)))

      (Citează)

  12. Nu ai lucrat cu indieni vreodata sa vezi cat de slabi pregatiti sunt, vai de mama lor.
    Totusi india e mare si marea majoritate a polulatiei e analfabeta sau cu studii minime iar cine scoate capul se descurca.

      (Citează)

    • Subscriu

        (Citează)

    • “revert on the same”

      expresia favorita a indienilor

        (Citează)

    • Nu numai slabi pregatiti – sunt niste jeguri… si nu ma refer la igiena personala (desi uneori… )
      Credeam ca doar eu am impresia asta – bine n-am interactionat cu toti indienii din lume, insa cei cu care am facut-o mi-au lasat o impresie de tot rahatul. Calca pe tine fara nici un scrupul etc. Sigur – CEO e o pozitie mai mult politica decat bazata pe aptitudini profesionale si se ajunge in astfel de pozitii prin exploatarea unor conjucturi si al succesului altor oameni pe care ajungi sa ti-l insusesti intr-un fel sau altul, insa felul cum fac treaba asta indienii e de departe cel mai jegos cu putinta…

        (Citează)

  13. kowe, sefa la ceva anti-ceva pe la UE, post infiintat cu dedicatie.
    dar era mandria tarii ca a ajuns acolo, unde nimeni nu a inteles ce urmeaza sa faca.
    printre reusite se numara statul la masa cu toti infractorii pe care ‘ii urmarea’.

    Gigi: Mircea Geoana – ajutor de sef la NATO :)))

      (Citează)

  14. Eu am lucrat cu indieni si pot spune ca nu am o parere asa de buna despre ei, in primul rand sunt foarte perversi in corporatii, superficiali, vanatori de pozitii de conducere desi de cele mai multe ori sunt pe langa situatie dar le place sa zica ca sunt somitati. Ajung in astfel de pozitii multi dintre ei prin arta manipulari, oricum pana la urma nu trebuie sa fi prea destept sau sa gandesti prea mult pentru ca nu mai esti in stare sa iei decizi. Problema lor in primul rand este ca vin din alta cultura si au un mod total diferit de a trai, simti si gandi, nu inteleg de ce sunt asa de promovati in companiile de top, aici ma refer la cei nascuti in tara lor. A nu se intelege ca am ceva cu ei, nu generalizez pentru ca fiecare individ este deosebit in felul lui si imi place sa il tratez pe fiecare in parte conform calitati lui.

      (Citează)

  15. IT CEO la Linde PLC – Sandeep Sen … pentru ca, diversitate … singura lui calitate.

      (Citează)

  16. Cel mai probabil are legătură cu o cultură a perseverenței insuflată de familie sau de societatea indiană, plus pregătire bună în școală și universitate nu doar în domeniul tehnici, ci și în management. Chiar și când se mută în SUA, nu se opresc până nu ajung la cel mai înalt nivel. Bravo lor, dacă așa stau lucrurile.

    Ăsta e clișeu, gălușcă românească.

    :-)

      (Citează)

  17. 1.Sunt multi, știu engleza mai bine că și chinezii.
    2. Îmi zicea o fostă colegă care a lucrat cu ei in SUA – sunt foarte competitivi, fac orice să ajungă sus, trag tare la funcții inalte

      (Citează)

  18. New Delphi pentru tine, ca roman, suna atat de urat. Hai sa lasam englezii la locul lor.

      (Citează)

  19. Ieftini! Asta e cuvantul cheie. De fapt, toti CEO-ii indieni sunt mult mai ieftini decat ceilalti ;) Ca sa nu mai zic ca sunt o natie fara empatie pentru aproape. Daca ai sti cum se mananca intre ei, dar cum ii mananca pe ceilalti…

      (Citează)

    • Am uitat sa mentionez ca nu stiu sa spuna “nu”, in schimb stiu sa minta in continuu si fara nicio tresarire.

        (Citează)

  20. Remington Steele

    31/01/2020 la 8:43 PM

    Chiar crezi că ar pune un imigrant chinez sau rus la conducerea unei companii americane importante? :) :) :)

      (Citează)

  21. Hai extrapoleaza si la nivel local daca tot vrei cu analize.

    Ia intreab-o pe Matilda cati din colegii ei care dau cu sapa la corporatie sunt din Bucuresti , adica nascuti sau naturalizati aici de mici, nu veniti la facultate sau liceu. Nici ea nu e din Bucuresti din ce tin minte.

    La fel si la mine cand facusem acum cativa recensamantul din vreo 40 de colegi , eram 5 sau 7 din Bucuresti. Restul veniti de peste tot.

    Ghici care erau aia mai ambitiosi, mai saritori sa faca unele chestii in plus sau ii mancau de cur pe ceilalti? Exact , nu erau aia din Bucuresti.

    In momentul in care ai o arecare situatie sau esti obisnuit cu un standard e okay, insa daca nu vrei sa ajungi iarasi la WC-ul din curte sau inapoi in India la designated shitting streets , bagi carbuni sa ajungi cat mai departe sau mai sus.

    Sunt multi pentru ca si indieni sunt multi 1% de oameni geniali din 1 milard 300 milioane sunt mult mai multi decat 1 % din 18 milioane sau cati dracu mai suntem aici.

      (Citează)

  22. varucu:
    Am uitat sa mentionez ca nu stiu sa spuna “nu”, in schimb stiu sa minta in continuu si fara nicio tresarire.

    Amin!

    Ai grija la indianul care îți zâmbește și te laudă! Se gândește când și cum să îți înfigă un cuțit în spate!

      (Citează)

  23. India nu da nimic, este printre cele mai sarace si murdare tari din lume.

    Dau sistemele de educatie din SUA si din UK.

    Si nu e nici o realizare ca la un miliard de locuitori sa ai cateva varfuri.

      (Citează)

  24. indienii sunt budisti. cumva am observat ca asta e o calitate pentru un CEO. echilibrul, calmul care-l da religia respectiva.
    legat de indienii-moldoveni, aia care sunt venit in bucuresti “sa faca bani”, da stiu un patron care ii angaja pe aia din ilfov “ca alearga mai mult ca bucurestenii, sunt mai nemancati” cum deja a mai zis cineva mai sus.

    ce trebuie sa faci sa fi ceo?

      (Citează)

    • cici:
      indienii sunt budisti. cumva am observat ca asta e o calitate pentru un CEO. echilibrul, calmul care-l da religia respectiva.

      Indienii sunt hinduși, nu budiști ( în marea lor majoritate).

        (Citează)

  25. Andrei:
    “revert on the same”

    expresia favorita a indienilor

    Sau “please do the needful”

      (Citează)

  26. cata: hinduși

    thanks. invat!

      (Citează)

  27. Asa cum e la moda sa ai bona filipineza ca sa arati ca esti cineva, pui CEO un maroniu din asta ca sa para ca esti companie pe val.

    Din povestile spuse de olimpici la informatica, indienii faceau treaba foarte repede cu foarte mult cod si foarte prost spre deloc optimizat. Romanii sunt cautati pentru fac aplicatia mai incet dar mult mai ingrijit si mai eficient scrisa.

    Alta poveste, tatal unui colegi din generala era in echipaj pe nava de transport, dinainte bine de revolutie. Bucatarul navei, un indian, isi facea baie in cazanul in care pregatea mancarea. Supliment la poveste, toti cei care au lucrat in India s-au intors in tara cu probleme de inima, de la mediu, de la mancare nesanatoasa.

    Indienii sunt o natie foarte murdara, nu ca romanii ar fi etalon de curatenie dar macar noi nu ne dam mortii la vale pe Dambovita.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus