un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Follow-up: robotul aspirator Xiaomi Roborock S5 după un an de utilizare

3 Jan 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

40 comentarii

M-au întrebat mai mulți oameni în ultima vreme ce mai face robotul aspirator Xiaomi Roborock 2 (numit și S5 sau S55, funcție de culoare), cel cumpărat anul trecut după Black Friday și căruia i-am făcut un review-ul cuprinzător, probabil cel mai bun din România, citit de aproape 20.000 de ori până acum.

Robotul face bine, îi place la noi în casă. Funcționează în continuare la fel de bine ca-n prima zi și n-am avut nici o problemă cu el până acum. Mai mult, tot ce-am spus în review rămâne valabil; nu i-am descoperit nici un alt aspect negativ în trecut și sunt la fel de încântat de cum aspiră și umblă pe aici ca atunci când am scris.

Update: a apărut și varianta mai nouă, Roborock S6 la PC Garage și eMAG (numit și Roborock 3, T6 sau S60). Are posibilitatea de a da nume fiecărei camere, adică poți să-i spui “clean the kitchen” și aspiră doar acea cameră. Este mai silențios, are un algoritm mai bun de mișcare și curăță mai rapid casa.

Între timp, de fapt, i-am cumpărat garanție extinsă de la eMAG, ca să fiu sigur că nu am probleme cu el 4 ani, și am luat de la PC Garage un set suplimentar de accesorii, adică perii și filtru HEPA, dar încă nu le-am montat. Aplicația de telefon îmi spune că cele de pe robot mai țin o vreme.

via Gfycat

Aplicația de telefon îmi spune și că l-am utilizat de 79 de ori în acest timp, ceea ce înseamnă în medie la fiecare 5 zile și ceva. Având în vedere că în acest timp am fost și plecat două luni de acasă, frecvența reală este mai degrabă de o dată la 3 zile pentru un total de 2.524 mp curățați.

Aplicația Xiaomi chiar a fost îmbunătățită în această perioadă, deși nu crucial. A apărut o setare oficială de a salva harta pentru ca robotul să nu “redescopere” de fiecare dată casa ta, plus posibilitatea de a-l controla pas cu pas, ca dintr-o telecomandă, ceea ce este util dacă vrei să-l duci undeva pentru spot cleaning, dar în practică am preferat să-l iau pe sus și să-l pun direct la locul necesar. Există și un mod do not disturb ca să-l împiedici să facă automat curățenie între anumite ore. Au apărut între timp și vreo trei update-uri de firmware pentru robot.

Și cam asta este tot. Dacă vă tentează ideea de a cumpăra unul, luați cu încredere, își face bine treaba. Îl găsiți la eMAG și PC Garage în variantă altă sau neagră (care uneori se numește S55). Prețul uzual este de 1.850-2.000 de lei, deci orientați-vă în funcție de asta dacă o fi în vreo ofertă. Există și un model mai ieftin, Xiaomi Mi Robot cu prețuri între 1.300 și 1.500 lei, care nu are și accesoriul de mop și este un pic mai slab ca putere de aspirare, dar oricum suficient de bun.

Dacă vreți un model de top, nu uitați că am testat acel Roomba I7+ care vine cu două mari avantaje: golește singur praful colectat într-o bază specială, așa că tu nu trebuie să-l cureți decât foarte rar (la Roborock e cam scârbos să golești mereu praful din el și să tragi firele de păr prinse în roți), ceea ce este foarte mișto. Poți să-l lași cam o lună de zile înainte de a interveni asupra lui, iar mizeria strânsă în acea bază se află într-un sac de aspirator ce se aruncă direct la gunoi.

Al doilea avantaj este că include două perii de curățare pe burtă, nu una, și ambele sunt siliconice, nu cu peri, adică necesită mentenanță mult mai puțină deoarece nu se strâng fire de păr și altele pe ele. E mai bine făcut în acest aspect. Dezavantajul este că acel Roomba costă de trei ori mai mult, că-i modelul de top al firmei americane, și am impresia că la maparea casei tot Xiaomi stă mai bine pentru că are acel senzor laser.

    40 comentarii

  1. Pare f practic, dar ce se intampla daca ai covoare?

      (Citează)

    • Se urcă pe covor și îl aspiră. Nu la fel de bine ca un aspirator cu motor de 5 ori mai mare, desigur. Nu-i soluția pentru orice casă.

        (Citează)

  2. Dai un ban cinstit si ai ceva premium. Frumos articol…

      (Citează)

  3. Roborock este exceptional *daca* nu ai covoare. In orice situatie care implica si covoare, isi pierde 90% din utilitate, pentru ca le curata foarte putin fata de aspirator clasic.

    Daca este cu parchet, gresie, mocheta sau Doamne fereste linoleu in casa, poti sa iei Roborock cu incredere, te va salva de mult timp pierdut si mult efort.

    Daca ai covoare, aproape ca il iei degeaba. Covoarele sunt greu de curatat, tin cu indarjire de praf si mizerie. Structura covorului acumuleaza foarte mult praf si par de pisica, Roborock nu are forta necesara sa curete cu adevarat bine.

      (Citează)

    • Ai covoare ieftine.

        (Citează)

    • Salut,
      Depinde de covor, eu am din acela pufos cu fire de lungime medie, robotul curata mai bine decât aspiratorul clasic, în acest caz. Bănuiesc ca e din cauza periei rotative, ca gen piaptănă covoru.

        (Citează)

    • @Gaelex: un robot de asta de jucarie nu il iei ca si aspirator principal.
      e ca o tesla, o iei ca masina secundara, de mers la mall sau la servici.

      got it?

        (Citează)

    • Aspiratoarele astea sunt facute sa functioneze zilnic, de preferat cand nu e nimeni acasa. Daca curata in fiecare zi, nu mai e nevoie sa curete covoarele in profunzime.

        (Citează)

    • Nu știu cum prestează S5-ul lui Radu pe covoare.
      Nu am multe covoare în casă, 4 mari și late, maxim 20mp adunat, dar am două pisici și doi copii fără prea multe griji. Și am S6 pe motiv că S5 nu știa la vremea aia să nu se ducă peste mâncarea pisicilor.
      Și nu am absolut nici o problemă! Chiar face treaba perfect!
      Aș prefera să nu iubească așa profund cablurile usb. Și ar putea face treaba cât nu suntem noi acasă.
      Dar e absolut de senzație!
      In momentul in care sunt convins că nu are nici un cablu de “supt” îl pun la produs!
      Din august eu nu am pornit nici măcar o dată bunăciunea de Dyson DC41!

      Și al meu are 2700+mp supți!

        (Citează)

  4. Salut, am aspiratorul de vreo luna jumate. Încă nu am găsit opțiunea aia de salvare a hărții. Îmi poți explica unde o găsesc?

      (Citează)

  5. Eu l-am luat inainte de Anul Nou, a fost 1599 lei la eMAG cu ocazia Mega Sale. Aspira foarte bine atat covoare cat si parchetul. Este considerat unul dintre cele mai bune aspiratoare robot de pe piata, la bataie cu S6 sau modelul flagship de la iRobot. Eu iti multumesc pentru review-ul initial, de acolo a plecat research-ul meu inainte sa iau o decizie. In plus, e suficient sa vezi review-urile de pe eMAG sau Amazon.

      (Citează)

  6. Teoria defectelor spune ca garantia extinsa e teapa.

      (Citează)

  7. Al meu cumparat in iulie este in service la flanco pe motiv de error 1, probleme cu senzorul laser. La o cautare rapida pe net am gasit ca este o problema des intalnita, exista si un quick fix pe care l-am incercat fara succes insa.
    Astept sa vad ce vor face baietii din service cu el.
    Altfel pana acum si-a facut treaba foarte bine desi am covoare (subtiri de-i drept). il pun pe fiecare etaj o data la 2-3 zile.
    Cei de la xiaomi au deschis un magazin in mega mall de unde cred ca o sa-mi cumpar un set de accesorii in viitorul apropiat.

      (Citează)

  8. A fost cu vre-o luna in urmă promoție la Lidl, un robot sub 100 euro care strangea praful si atat.
    Roborock 2 după o luna si ceva de utilizare:
    Cand il instalezi iti face harta conform PRIMEI UTILIZARI si…cu asta rămâi (poate până la o resetare-nu am incercat). Iar acest lucru e un mare neajuns:
    1. L-am dus într-o altă cameră, la etaj, unde nu fusese dus când a realizat harta si a fost total bulversat. După ce a aspirat cum ar fi făcut cel de la Lidl, aplicația a recunoscut că e o zonă nouă, eu am confirmat că așa e, m-a întrebat dacă vreau sa salvez harta si….sufletu’. Nu s-a întâmplat nimic. Tot harta inițială a rămas. Asta deși ii definisem înainte, în aplicatie, o nouă încăpere in care el a aspirat. Normal, căuta să se ducă la dock acolo unde știa el initial ca e si se tot infigea in perete. Ulterior, I-am schimbat locația din aplicatie, i-am spus că este la parter, acolo unde făcuse singura hartă pe care o face si, surpriza, nu a mai nimerit dock-ul cu precizie. A zis ca nu se poate poziționa.
    2. Având în vedere că parterul e open space, deci e cat toată casa, am o zonă în care mâncăm si in care vreau sa curețe mai des. Am incercat sa definesc o astfel de zona, creând pereți virtuali si sa o salvez separat de harta inițială. Din pacate ….aceeași hartă orice ai face si oriunde l-ai pune. Aceeasi harta cu pereții virtuali s-a salvat peste tot, în toate camerele. Deci ori aspira mereu tot (ca cel de la Lidl) ori stau eu de fiecare dată sa ii definesc zona =timp pierdut, sau invers. Si asta doar acolo unde a făcut harta inițială. Intr-o alta camera, se lovește de toți pereții si obstacolele.

    Aplicația e dubioasă. La fiecare update se sterg toate datele de logare si trebuie introduse din nou. Mai putin…harta. poate e salvată undeva pe serverele lor deoarece aceasta ramane. De o lună și ceva de când îl am, am avut parte de cel puțin 3 update -uri.
    Eu am un singur covor mai gros si nu reușește să se urce pe el.
    Laserul acela folosit initial la crearea hărții nu cred ca mai este folosit ulterior. Zic asta deoarece se lovește cu acel bumper de toate obstacolele din casă deși sound obiecte carora nu li s-a modificat poziția inițială, când a fost realizată harta.

      (Citează)

    • Dezactiveaza si reactiveaza in setari obtiunea de salvare harta (e marcata ca beta). O va lua de la zero ca la prima utilizare.

        (Citează)

  9. Il mai puteti gasi si pe GearBest la 1500lei cu livrare gratuita din Germania, ajunge in 5 zile.

      (Citează)

  10. Al meu are 18 luni de cand munceste pentru mine….mi-am cumparat timp liber cu el…pana acum nu mi-a facut probleme insa i-am dezactivat salvarea hartii care il facea sa fie lenes si sa faca mai putina treaba….pana acum are 15kmp, 268 ore de functionare si 510 aspirari…si are accesoriile originale pe el…intretinerea este usoara – iti spune aplicatia cand sa ii speli filtrele, cand sa cureti senzorii, etc…
    te si ajuta sa fii mai ordonat…inainte de utilizare este bine sa nu ai haine, cabluri, incaltaminte etc lasate pe podea…al meu se mai agata de cate un cablu uitat de incarcare al telefonului
    Ma uitam de ceva timp dupa modelele de la neato, irobot si altele…dpmdv modelul asta de la xioami a fost si poate mai este un best buy, chiar si cu functia mai putin utilizata de spalare cu mop…
    profit de aceasta ocazie, cu voia lui Radu, sa Il recomand
    Foarte bun review-ul si followup-ul. Felicitari Radu

      (Citează)

  11. Eu mă plâng că încărcarea hartii a început să fie mai greoaie. La început, incarca harta in 5 secunde (aproximativ). Acum durează mai mult de 1 minut.
    În rest, am schimbat pe garanție China motorul (cică nu este recomandat să îl ții pe cea mai mare treaptă de putere) – o mica cearta cu omulețul cu ochi oblici pt transport. Acum mi se pare că scârțâie o roată. Am citit că la multă lume se întâmplă asta.

    Mulțumit? Nu mai vad viața fără el. Noi il folosim foarte des.

      (Citează)

  12. M-au întrebat mai mulți oameni în ultima vreme…

    Unde?

      (Citează)

  13. pe ce server (din ce tara) il tineti pe Roborock configurat?

      (Citează)

  14. Am cateva zile de cand l-am cumparat si eu. Singurul “defect” este confuzia dintre covor negru si “groapa”. Am un covor cu dungi negre pe el pe care nu voia sa inainteze, si mai am 2 covoare mai “fluffy” pe care nu voia sa se urce deloc. Dupa ce am astupat cei 4 senzori pentru “cliff detection” cu niste hartie alba lucioasa si scoci nu mai am probleme nici macar cu covoarele mai pufoase. Am vazut pe net ca sunt niste capacele de plastic care pot fi printate la o imprimanta 3D, si astupati senzorii.

      (Citează)

  15. Accesorii gasesti pe aliexpress, exista inclusiv perie cu 6 brate, astept sa vina. Am mai comandat un set de 2 filtre care au venit cam in 2 saptamani, au si un strat de panza in plus. Si sunt si combo-uri cu filtre, perii etc, destul de ieftin.
    Eu stau cu harta salvata, pentru ca i-am pus niste pereti falsi si zone unde sa nu se duca.

      (Citează)

  16. benea:
    Settings – Vacuum Settings – Map saved mode (Beta) ON

    Trebuie sa ai ultimul firmware instalat.

    Asta am făcut deja. Dar cum le schimb între ele. Că îl folosesc la parter și la etaj. Și a amestecat hărțile.

      (Citează)

  17. Mihnea:
    @Gaelex: un robot de asta de jucarie nu il iei ca si aspirator principal.
    e ca o tesla, o iei ca masina secundara, de mers la mall sau la servici.

    got it?

    @Mihnea tu iti iei Tesla sa mergi cu ea la mall?
    Inseamna ca ti-ai facut cont Netflix ca sa asculti radio.

      (Citează)

  18. Am și eu unul din iulie 2019. A acumulat 25 de ore de funcționare și a curățat 1402 mp.
    Zilele astea am observat prima mică problemă: funcția de mop nu mai funcționează corespunzător, în sensul că deși rezervorul e plin, apa nu mai este eliberată decât foarte-foarte puțin. Practic, după 70 mp rezervorul e plin la 90% din capacitate. Am schimbat filtrele acelor mici duze prin care se eliberează apa însă nu s-a produs nicio schimbare.
    Pare că s-a produs o modificare și la geometria rezervorului de apă, pentru că nu mai lasă decât niște dâre umede în urmă (deci laveta e umezită manual), deci rezervorul nu se așează uniform pe suprafața de spălat.
    În rest, extrem de mulțumit. Pentru cei care au casa plină cu covoare, nu îl pot recomanda. Eu am un singur covor, nu prea gros, pe care îl curăță decent.

      (Citează)

    • the_real_blue

      06/01/2020 la 2:00 PM

      Eu am covor si mocheta peste tot in casa si merge perfect, curata perfect, de fiecare data ramanem uimiti de unde aduna atatea scame si praf (nu e de la covoare – si cumnatul are unul iar el are doar gresie si parchet si la el e la fel de mult praf..) desi aspiram foarte des (robo iese la actiune cam odata la 3 zile iar cu aspiratorul in fiecare sambata pe la colturi si pe dupa paturi, etc

      DECI …e super ok si la covoare

        (Citează)

  19. Și mie mi se părea că dacă îl pun la muncă doar in timpul săptămânii, iar în weekend stă degeaba, pierde timpul de pomană :)))

    De curiozitate, de ce nu-l pui să facă treabă zilnic?

      (Citează)

  20. Am si eu de mai bine de 6 luni, sunt f multumit de el dar ar fi fost bine sa poti numi camerele, ca sa ii zici lui google ce sa aspire direct. Pe S6 exista acest feature dar se pare ca pe S5 nu va fi niciodata, ca nu vor cei de la Xiaomi.

      (Citează)

  21. Salutari,
    O intrebare. Atunci cand nu este pornit, este ok sa ramana in docking chiar daca are bateria 100%?

      (Citează)

  22. Am cumparat S5 la finalul lunii mai anul trecut, dupa o intensa cercetare de piata. Articolul tau mi-a fost de mare ajutor.
    Concluzia a fost ca S5 e cel mai bun robot de la noi (raport calitate/rezultate/pret).
    Dupa 7 luni de utilizare (106 curatari) – adica cam 1 data la 2 zile, 3026 mp curatati, ma declar extrem de multumita, nu imi imaginez viata fara el.
    Am 2 pisici, acesta a si fost din principalele motive pentru care m-am gandit sa achizitionez un robot de curatenie, nu mai faceam fata parului celor 2 mandre.
    Nu am avut probleme cu el, se comporta foarte bine. Nu am folosit functia de mop decat de 3-4 ori cred.
    Am 2 covoare in casa, plate ce-i drept, le curata foarte bine.
    Din pacate, fiind putin prea inalt, nu intra sub pat, canapea si fotolii, acolo trebuie sa intervin ‘manual”.
    Nu se descurca bine cu firele de par foarte lungi, se incurca pe perie si mai ales la capetele axului periei si sunt f greu de scos (l-am incercat la o prietena care ar fi vrut sa isi cumpere, dar a renuntat)
    Alte chestii care l-ar imbunatati:
    – sa poti numi camerele si sa ii comanzi de unde sa inceapa sa aspire (sau sa aspire doar o camera, cu comanda vocala – asta se rezolva din app cu Zone cleanup)
    – sa nu vrea sa inghita toate cablurile usb din casa sau jucariile pisicilor,
    – sa nu le tarasca castroanele de mancare/apa prin toata bucataria.
    – sa poata trece de obstacole mai mari de 2 cm

      (Citează)

  23. Eu îl am de un an și până acum mi-a salvat 70h și a curățat 4000m². La etaj am mochetă și se descurcă bine, dacă am chef îi mai dau drumul inc-o dată să fiu liniștit.
    Acel scârtâit eu cred că e de la perie nu de la roți pentru că la început și mie îmi făcea așa dar mult mai tare pe parchet, pe mochetă aproape deloc. În timp a trecut.
    De când îl am a mers tot pe turbo și deocamdată nu am avut probleme cu el.
    Pentru că am o grămadă de senzori de la xiaomi i-am flash-uit versiunea de China să pot avea toate pe același server iar astăzi a venit update-ul 3.5.7_002008 care îl face S6 adică acum poți salva hărțile(mă omora când îl mutam de la etaj la parter, am o “no go zone” care trebuie pusă la perfect) se împarte harta automat în camere care le poti edita. E beton ce mai. Mai vreau doar să îi traduc în română notificările vocale și va bate încă un an cel puțin de acum încolo tot ce e pe piață, bine raport calitate/preț.

      (Citează)

  24. Buna, am cumpărat și eu S6 acum 2 zile. Mi-a făcut maparea parterului, dar am uitat sa las USA deschisă sa meargă și pe coridorul de la intrare și baie. Cum sa ii adaug aceste doua zone? Trebuie sa o iau de la început cu maparea? Și dacă îl duc la etajul superior reușesc sa fac o a doua harta a planului respectiv fără sa o pierd pe cea de la parter? Multumesc mult!
    Voica

      (Citează)

    • Da, îl lași să mapeze din nou. Vezi prin aplicația de mobil, cred că sunt acolo opțiuni de ștergere a hărții curente.
      Teoretic, dacă îi dai drumul să funcționeze cu harta actuală și poate intra în baie/intrare, ar trebui să le adauge. Încearcă întâi și așa. Poți să-i dai un clean zone și să-i marchezi și zona in hartă unde tu știi că există baia, chiar dacă nu apare acolo, și vezi ce se întâmplă.

      Nu știu să te ajut cu etajul. Robotul poate reține mai multe hărți, dar nu l-am folosit astfel și nu știu pe de rost. Vezi prin instrucțiunile aplicației.

        (Citează)

  25. Un update mai interesant decat S6 este mai degraba S5 max. Are mai multa putere de vacuum si functia de mop imbunatatita: Ai un rezervor mult mai mare si dozaj de apa din aplicatie. Plus presiunea “carpei” este reglabila

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus