un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Asus Zephyrus G14 este un ultra-portabil de gaming cu ecran de 14 inchi

13 Jan 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

Asus arată din nou că știe cum să micșoreze laptopurile de gaming, creând ceea ce mi se pare cu adevărat primul ultra-portabil din această categorie. ROG Zephyrus G14 are 1,6 kg și 17,9 mm grosime, iar hardware-ul include o placă NVIDIA RTX 2060 pe un ecran de 14 inchi și 120 Hz refresh.

L-au construit pe AMD, fiind unul dintre primele laptopuri cu Ryzen generația 4. Asus Zephyrus G14 poate fi dotat cu până la Ryzen 7 4800HS, până la 32 GB memorie RAM DDR4 și SSD tip PCI-Express. Există trei ecrane disponibile:

  • Full HD de 120 Hz cu Freesync, acoperire 100% sRGB
  • FullHD de 60 Hz, acoperire 100% sRGB
  • WQHD 2560 x 1440px  de 60 Hz cu Freesync, acoperire 100% sRGB

Altfel spus, pare un hardware pe care poți juca orice joc modern la calitate maximă, iar cu 1,6 kg greutate, întreg laptopul nu-ți rupe spatele atunci când îl cari cu tine (ceea ce îl face potrivit și pentru aplicații business high-performance). Mai multe porturi USB 3 Gen 2 completează specificațiile, iar un port HDMI full-size și un DisplayPort 1.4 (printr-unul dintre USB-uri) facc simplă conectarea la un televizor sau la un monitor extern.

Mai mult, încărcătorul este de 180W și Zephyrus G14 include o tehnologie de încărcare rapidă de la priză, iar prin portul USB poate scoate 3 Amperi pentru încărcarea altor dispozitive.

Laptopul a fost prezentat în secret în România acum vreo lună și eu nu l-am văzut, dar din fotografii pare să arate foarte bine. Ecranul de 14 inchi are un bezel foarte subțire (atât de subțire încât webcam-ul este extern și disponibil opțional), butonul On/Off hexagonal (cu senzor de amprentă în el!) și tasta Space asimetrică îi dau suplimentar un aspect futurist. Tastatura este iluminată. Laptopul este disponibil în două culori, alb și negru, iar pe alb tastele nu par a fi foarte vizibile.

Poate observați în fotografii că diferă modelul carcasei ecranului. Se pare că laptopul poate fi echipat opțional cu o matrice de LED-uri pe acel capac, iar diverse mesaje sau animații pot fi afișate pe acele LED-uri, cu posibilitatea de a le particulariza dintr-o aplicație dedicată.

Balamaua ridică ușor laptopul de pe sol, ca la multe modele Asus actuale, ceea ce contribuie și la răcirea. Pentru Zephyrus G14, Asus a dezvoltat un sistem de răcire foarte eficient pentru dimensiunile sale, bazat pe perforații fine în carcasa de aluminiu, pe ventilatoare cu design super-plat conectate prin 5 heatpipe-uri la radiatoare special gândite pentru acest model.

Zephyrus G14 include și tehnologie Dolby Atmos pentru sunet. Are 4 difuzoare, două mari și încă două tweetere, dar mi se par bani dați de pomană al Dolby pe licențiere, având în vedere că 95% dintre utilizatori vor folosi căști (sau niște difuzoare normale ar fi fost suficient pentru cei ce vor să asculte muzică sau să joace ceva unde nu contează sunetul așa mult).

Nu știu nimic despre preț. Mă aștept să coste cât un Zephyrus de 15 inchi din cauza miniaturizării, poate mai puțin pentru că procesoarele AMD sunt mai ieftine, deci între 6.000 și 9.000 lei? Vedem la lansarea propriu-zisă.

    4 comentarii

  1. Mie nu mi se pare foarte practică varianta asta de 14” cu placă video dedicată. Pe un ecran așa mic nu faci mare lucru, iar dacă mergi pe ideea că acasă îl legi la un monitor plătești degeaba high refresh rate și placa video dedicată – dacă ai monitor, ai și un eGPU. Că altfel, în afara jocurilor te încurcă AMD și RTX că îți mănâncă bateria. Dar sunt curios să aflu părerea cuiva care chiar se joacă pe laptopuri, mai ales dacă sunt sub 15”.

    Aia cu Dolby e ca să fii cel mai tare când ieși la bere, că în ciuda licențelor și a tot felul de nume scrise pe laptopuri văd că nu se apropie nimic de MacBook. Și da, mai toată lumea folosește căști.

      (Citează)

  2. Au anuntat in comunicatul de presa ca preturile incep de la 5000 de lei. Mi se pare foarte interesant ca si combinatie, acum ramane de vazut cum au reusit sa le inghesuie pe toate acolo si cum va functiona racirea.
    Cat despre comparatia cu Macbook, nu cred ca isi are locul. Pur si simplu, sunt din filme diferite.

      (Citează)

  3. Degeaba – e frumos, e portabil, e simpatic , dar e gaming si de 14″ nu se pupa ceva. … ori 15 ori 17 era un minim necesar , restul e poveste .

      (Citează)

  4. Acelasi lucru am gandit si eu. Combinatia gaming cu ecran de 14 inch nu pare cea mai fericita.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus