un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Whisky, tequila, ginuri și vinuri bune – mic ghid de cumpărături

6 Dec 2019  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

46 comentarii

În perioada aceasta eu fac aprovizionare pentru vreo jumătate de an, dacă nu mai mult, cu whisky, gin și vinuri sau alte bauturi. Anul acesta mi-am făcut deja aprovizionarea de la Finestore de Black Friday, dar prețurile lor au rămas aproape aceleași și acum, așa că iată un ghid pentru ce să cumpărați de Crăciun, pentru voi sau de dat cadou, profitând de oferta bună.

Intrați aici ca să vedeți toate ofertele Finestore. Sunt multe, aveți de unde alege.

Ghidul l-am făcut din experiența proprie. Am cumpărat recent atât de multe băuturi încât de la distanță par alcoolic, dar eu bag scuza cu “lasă că o să mai fac clipuri video cu whisky”.

Whisky-uri bune (neafumate)

Adică ceea ce mă întreabă lumea tot mai des de când cu seria de clipuri de degustare.

  • Glenfiddich 15 ani – un whisky excelent ca gust și preț. Mie îmi place mai mult decât varianta de 18 ani, ceea ce de obicei nu se poate spune; l-am recomandat multor oameni și toți au fost încântați. Cei de la Glenfiddich au schimbat recent ambalajul, trecând de la unul vișiniu spre unul mov, iar Finestore îl are deja pe acesta nou în stoc.
  • Balvenie 12 ani – și dacă se poate, chiar mai bătrân, după buget. Orice whisky Balvenie este bun. Balvenie este un brand premium de whisky scoțian cu arome plăcute pe limbă, un whisky mieros cu aftertaste lung. Prețul acestuia și al Glenfiddich-ului de mai sus sunt foarte bune, de obicei costă în jur de 190-200 de lei. Dacă vreți ceva cu adevărat bun, luați Balvenie de 21 de ani.

  • Oban 14 ani – unul dintre preferatele mele de mulți ani, după cum spuneam în cel mai recent clip. Produs pe malul oceanului pe coasta vestică a Scoției, Oban are cel mai subtil gust de afumare, cât să te întrebi dacă o fi sau doar ți se pare. Pe lângă această aromă pe care poate nu o veți simți, are un gust complex, cu multe arome care se simt pe limbă.
  • Jack Daniel’s Single Barrel Edition – un bourbon (ok, tennessee whiskey…) foarte bun, scos dintr-un singur butoi, prezentat într-o sticlă elegantă. Single Barrel-ul este multe peste Jack Daniel’s clasic (old no 7), iar sticla în care vine ambalat îl face foarte arătos și pentru un cadou bun, mai ales dacă studiați un pic povestea brandului Jack Daniel’s și o spuneți tot atunci, cu detalii despre izvorul lor, procesul de filtrare prin cărbune și viața domnului Daniel.
  • Cardhu 12 ani – un alt whisky care-mi place.
  • Glenlivet 18 ani – similar cu Glenfiddich ca renume și calitate, cel de 18 ani este foarte bun pentru un preț decent. Mie cel mai bun din gamă mi s-a părut Glenlivet XXV, dar costă mult mai mult.
  • Nikka – japonezii știu să facă whisky-uri bune pe metoda scoțiană. Ediția From the Barrel, pe care am băut-o prima oară în acest an, este foarte bună și aș mai lua oricând o sticlă.
  • Chivas Regal și Monkey Shoulder. Două whisky-uri blended care demonstrează că nu trebuie să vă ancorați în ideea că doar un single malt este bun.

Recomandare specială: Blanton’s Single Barrel – un bourbon excelent pe care l-am băut în SUA într-un bar cu tradiție lungă, la recomandarea barmanului și da, a fost ceea ce trebuie. A fost excelent în toate privințele. Este prima oară când îl văd în stoc la noi, mi-am luat și eu unul de Black Friday și vi-l recomand oricând. Sticla arată ca în fotografie, cu acel dop cu colonelul Blanton la datorie. Posibil să găsiți doar varianta Gold în stoc, după cum vă este norocul.

Dacă ați luat o primă mare de Crăciun, luați un Glenmorangie Baccarat, costă doar 17.000 de lei acum. 34 de ani de maturare, din care 19 ani în butoaie de bourbon și 15 ani în butoane folosite la vin roșu de bordeaux, ambalat într-o sticlă arătoasă.

Whisky-uri afumate

De la puțin afumat la foarte afumat, recomandările mele sunt.

  • Oban 14 ani – foarte, foarte puțin afumat, poate nici nu veți simți asta, așa că l-am pus și în categoria de mai sus. E un whisky excelent!
  • Talisker 10 ani – afumare medie, multe arome plăcute, senzație de miere, post-gust lung. Dacă vreți să intrați în zona de afumate, începeți cu acesta.
  • Caol Ila 12 ani – afumat bine de tot, dar în continuare mieros și delicat, cu multe arome ce se fac simțite în timp pe limbă. Lagavulin 16 ani este din aceeași clasă de afumare, dar per total Caol Ila mi se pare mai bun.
  • Ardbeg 10 ani – foarte afumat. N-am băut niciodată, dar mi-a fost recomandat și probabil voi lua și eu în curând o sticlă.

Au o ofertă bună la un whiskey irlandez Conemara Peated afumat, dar eu nu l-am gustat niciodată.

Whisky-uri de băut când vrei o tărie

Dacă le beți în cocktail sau cu Cola sau pur și simplu vreți o tărie, recomandarea mea este să nu investiți în whisky-uri single malt sau ediții scumpe, care-s făcute să fie băute singure și eventual cu ceva experiență în gamă, ca să le puteți aprecia aroma și munca depusă de producători pentru a le obține.

Dacă vreți un whisky bun la un preț decent, mergeți pe Jameson,  Jack Daniel’s, Ballantine’s, J&B și restul celor uzuale din comerț. Jameson Caskmates poate fi o opțiune interesantă, a fost ținut în butoaie de bere pentru o vreme.

Ce înseamnă un whisky bun?

Reiau ce-am spus cândva într-un comentariu aici pe blog la această întrebare.

Pentru mine, gust bun la un whisky înseamnă că poți identifica un număr mare de arome în el, adică este complex. O băutură complexă declanșează pe rând diversele tipuri de papile gustative de pe limbă, trimițând diverse senzații către creier.

Trebuie să se și potrivească între ele, să nu fie una prea intensă față de celelalte, să lase și un pic de loc de ghicit sau măcar să-ți dea senzații diferite în funcție de felul în care-l bei.

Contează și aftertaste-ul, post-gustul cum îi zice în română. Adică să-ți lase o aromă lungă în gură, nu să dispară imediat ce l-ai dat pe gât. Toate se adună pentru a-ți da o plăcere cât mai mare după fiecare gură de băutură.

Cea mai bună analogie este cu mâncarea. Sunt sigur că ați mâncat friptură banală și friptură foarte bună. De ce foarte bună? Carne de calitate mai bună, gătită mai bine, poate condimente mai bune șamd. Sau sarmale bune și sarmale banale. Ce diferă între ele? Nu se știe, că arată la fel. Similar și la băutură, unele te satisfac mai bine decât altele.

Dacă bei rar, câștigi mai greu experiență și din păcate este nevoie de un pic de experiență ca să vă dați seama cum diferă aromele. Dacă vreți să faceți asta, vă recomand:

  • să beți comparativ, adică whisky de 50 lei sticla și de 150 lei sticla. Jack normal vs Single Barrel; sau orice whisky de 50 de lei versus un Glenfiddich 15 ani care costă tot cam 150 lei etc.
  • să puneți un pic de apă, câteva picături, ceea ce-i reduce un pic tăria care uneori blochează papilele și atunci îl veți simți mai bine.
  • să-l beți simplu sau cu gheață, nu în combinație cu alte băuturi. Ca o regulă de bază, un whisky de peste 100-150 de lei n-ar trebui combinat cu altceva, e păcat de el.

Matilda, de exemplu, nu bea whisky sau o făcea foarte rar și i se păreau toate la fel. I-a prins bine o excursie în Scoția, unde majoritatea restaurantelor au meniu de degustare. Primești 5 pahare diferite (toate din zona X sau toate afumate sau…) și le guști pe rând și-ți dai seama imediat de diferențe. De atunci a mai prins ceva drag de ele.

Și contează și povestea lor, de asta insist pe ea în clipurile mele cu whisky. Nu cumperi doar un lichid, ci toată priceperea oamenilor care l-au făcut, experiența lor, felul în care au ales sursa de apă, felul în care au ales să distileze încă de acum 100 de ani sau când s-au înființat și cum le-au schimbat strategia diversele evenimente mari ale secolului. E parte din băutură.

TEQUILA

Cele mai bune sunt Don Julio și Patron, urmate de Herradura.

În rest, feriți-vă de cele numite Gold, care de fapt sunt colorate cu caramel. Nu că ar fi ceva în neregulă cu asta, dar mai bine luați varianta incoloră. Cele Anejo și Reposado sunt ok, prind culoare de la păstrarea în butoi pe diverse perioade de timp.

Mai este o șmecherie importantă de știut. Dacă pe sticlă scrie “100% tequila de agave”, înseamnă că tot alcoolul este obținut din distilarea plantelor de agave, așa cum trebuie la o tequila. Dacă nu scrie asta, înseamnă că are doar 51% alcool din agave, cât e minimul necesar pentru a se putea numi legal tequila, iar restul poate fi orice alcool, de orice calitate. Cele “100% tequila de agave” sunt mai scumpe, desigur, dar aceea este tequila adevărată.

Un brand interesant este Casamigos, o distilerie de tequila cumpărată recent de George Clooney.

GIN

Aici sunt multe posibilități pentru că ginul este o băutură alcoolică pe bază de plante și sunt atât de multe plante încât ginurile au gusturi foarte diferite între ele.

  • Monkey 47 – este printre cele mai bune ginuri băute de mine, un gin foarte aromat. E scump și disponibil doar la sticlă de 0,5 litri, din păcate.
  • Hendrick’s – gin foarte bun, prima mea alegere când mi se cere o recomandare.
  • Larios – preț decent, plăcut aromat, îl recomand în fața altor ginuri de aceeași valoare. Serios, îmi puteți mulțumi după aceea.
  • Tanqueray 10, Bulldog, Gin Mare sunt bune și ele. Ultimul are o aromă de măsline, că-i făcut din plante mediteraneene.
  • Copperhead Black Batch – l-am luat recent de la Finestore. Ediția Black are și arome de ceai negru, de unde și numele. Se simt aceste arome pe post-gust, deși per total ginul mi s-a părut că n-are un gust foarte intens.

Finestore are o ofertă bună la ginurile Whitley-Neill, care au intrat destul de agresiv pe piața noastră pentru că am impresia că aparțin unuia dintre marii producători de tării. Sunt bune, puteți lua chiar unul aromat.

La alte băuturi tari nu mă pricep la fel de bine precum la cele de mai sus. Au oferte la vodcă Beluga, Ciroc și Belvedere, la rom Captain Morgan și Bacardi.

VINURI

Dacă vreți vinuri, aici ar fi foarte multe de scris și, de asemenea, mult prea subiectivă preferința fiecăruia.

În opinia mea, nu poți greși cu vinurile Gitana (Moldova), în special Petite Sophie (alb) și Saperavi sau Lupi (roșu).

Solo Quinta alb de la Recaș este de asemenea excelent, în opinia mea cel mai bun vin alb românesc. Cricova Prestige Sauvignon Blanc îmi place.

Feteasca Neagră în general produce vinuri roșii foarte bune, puteți să vă ghidați și după asta pe la diverse crame.

Vă recomand și aproape orice de la Lacerta, în special Blaufraekisch, Chardonnay Reserva și Muscat Ottonel, care-i probabil cel mai bun M-O de la noi.

Am băut recent Otarnița de la Petro Vaselo și s-a dovedit unul dintre cele mai bune vinuri roșii românești băute vreodată, este extraordinar. Încă nu-i pe Finestore, dar rețineți-l pentru viitor.


Dacă veți comanda de la Finestore, vedeți că au trei posibilități de comandă:

  1. prin curier – produsele vin livrate prin FAN Courier, bine ambalate în niște cutii complexe de carton.
  2. ridicare din magazin – magazinul din Aerogării este mare de tot, probabil cel mai bun magazin de băuturi din România, și puteți merge acolo pentru a lua direct produsele aflate în stocul magazinului. Puteți merge și fără o comandă prealabilă, iar vânzătorii vă pot ajuta să alegeți direct de la raft o sticlă bună. Au o colecție impresionantă de vinuri și spumante în acest magazin, merită vizitat chiar și doar pentru asta.
  3. ridicare din depozit – depozitul se află pe centura Bucureștiului. Vedeți că nu puteți ridica din magazin ceva aflat în stocul depozitului, ci trebuie să mergeți până la depozit.

Eu am mers acolo după Black Friday, că mi-am ridicat singur comanda când am avut un drum prin nordul orașului. Depozitul se află undeva între A3 și DN1, pe acest sens de mers, lângă un TBI Leasing ca reper, dar scrie mare Finestore pe ghereta de la intrare și pe peretele halei. Ca să nu-l mai întrebați pe portar ce trebuie făcut, vă zic eu. Parcați în față și intrați pe ușile de acolo la birourile de vânzare, unde puteți plăti și primi factura, apoi comanda va fi pregătită și o puteți ridica de pe lateralul clădirii, a treia platformă de încărcare, unde va ieși un angajat Finestore cu marfa după ce este pregătită (durează vreo 10 minute).

Depozitul este nou, s-au mutat acolo prin octombrie pentru că cel vechi devenise prea mic, și probabil acest flux se va mai schimba în viitor, dar momentan asta trebuie făcut acolo.

    46 comentarii

  1. Recomand Hibiki whiskey japonez foarte bun.
    Hit me up daca vrei am luat câteva sticle in plus de pe crewshop la pret bun de BF.

      (Citează)

    • :)) de curiozitate, care a fost pretul ala bun la crewshop? ca eu tot ce am urmarit, tot erau mai mari decat la supermarket sau finestore

        (Citează)

  2. – Balvenie e super, unul din whisky-urile mele non-Islay preferate.
    – Baiat destept ala care ti-a recomandat Ardbeg. Dar cunoscandu-ti gusturile, s-ar putea sa nu iti placa. Eu zic sa il incerci inainte, daca poti.
    – Connemara peated nu merita.
    – Clooney a vandut Casamigos anul trecut parca.

      (Citează)

  3. Dar de rom nicio recomandare?

      (Citează)

  4. Casamigos a fost a lui Clooney, a vîndut-o în 2017.

      (Citează)

    • Nu sunt chiar un expert (doar prefer romul oricarei alte tarii), dar un rom foarte bun este Don Papa. Foarte bune mai sunt Emperor (variantele Spice eventual Cherry) si Presidente.

        (Citează)

  5. Cateva recomandari alternative la whisky-uri ar fi:

    – Balvenie 14yo Carribbean Cask, ca sa nu spargi banca cu 21yo
    – Nikka Super – in opinia mea net mai bun decat From the barrel, am vrut sa-mi iau unul azi dar se terminase stocul la “dealerul” meu (de la Finestore iau doar cand pot programa, pentru cumparaturi de impuls dau o fuga la o taraba cu alcool aproape de Marriott)
    – Dimple ca blended (sau japonezele de mai sus, evident)

    Pentru amatorii de rom, am baut si mi-au placut:
    – Zacapa 23yo, poate cel mai bun rom pe care l-am baut si se mai gaseste acum pe piata
    – Dictador 12yo (columbian) daca te intereseaza o aroma puternica de cafea. Vine si in varianta 20yo, nu am simtit nevoia sa-l incerc.
    – Matusalem 15yo&23yo – un rom echilibrat, parfumat, nu foarte dulce. Cu cat mai vechi, cu atat mai bun
    – Plantation XO 20th Anniversary, putin dulceag, un rom vechi si aromat
    – Plantation Barbados (baza pentru cel de mai sus, dupa selectie si invechire), cel mai ieftin din lista dar suficient de bun ca sa-l recomand

    O mentiune speciala ar merge spre Plantation Guyana 1999, care nu se mai gaseste. Probabil ca merita incercata varianta 2005.

    Don Papa e un rom filipinez. Mi s-a parut mult prea dulce, dar a avut succes nebun la fete :). Havana Club, Baccardi si Captain Morgan sunt super-comerciale; nimic rau in asta, doar ca exista chestii mai bune pe piata.

      (Citează)

  6. Robert:
    :)) de curiozitate, care a fost pretul ala bun la crewshop? ca eu tot ce am urmarit, tot erau mai mari decat la supermarket sau finestore

    306 ron normal e 450

      (Citează)

  7. Sorin Lupascu

    06/12/2019 la 1:42 PM

    Eu scriu ”decât” despre whisk(e)y

    Din prima categorie, neafumate, doar cu Nikka nu m-am pupat.
    Dar, da, Glefiddich Solera este bine pus pe primul loc, chiar dacă nu ai urmărit asta.
    BTW: ar fi, poate, interesant să scrii despre solera.

    Whiskey – e pentru mine o băutură de vară. Băutura din porumb, fiind în general mai expresivă decât cea din orz, ajunge prin diluarea cu apa din gheața topită la un nivel de aromă comparabil cu cel al whisky-ului. La whiskey, deci, prefer Jack Daniels și Wild Turkey 101 Proof, că ăsta din urmă rămâne și suficient de tare după diluare.
    În afara sezonului cald, Jack Daniels Single Barrel sau Blanton’s (since 2005, în ceea ce mă privește, de atunci aducând acasă, din Lexington-KY, primul cal).

    Mie, însă, îmi plac cele afumate.

    Mai întâi, dacă tot te-am îndemnat să scrii despre metoda solera, hai să scriu eu despre afumare.

    Orzul ”turbat” – adică uscat cu turbă conține fenoli, niște compuși chimici care imprimă ceea ce percepem ca ”peate” : arome de fum. Nivelurile de fenoli sunt măsurate în părți pe milion/ppm și nu este nevoie de mulți fenoli pentru ca gustul să devină sesizabil/puternic.
    Adesea percepția poate fi schimbată, o licoare cu mai mulți fenoli să pară mai puțin afumată din cauza celorlalte arome/influențe care-l definesc, ca cele datorate învechirii în fel de fel de butoaie.

    Dacă ne referim la cele din postare: le-am gustat pe toate cele din listă, dar curent beau Laphroaig, din gama de jos – ca preț. Cam ca Ardberg de afumat.

    Hai să cuantificăm :
    Caol Ila 12YO are 35 ppm, Laphrohaig e în jur de 45 ppm, Ardberg 10 YO are 50-55 ppm. Din categoria asta (afumate băute), ”ăl mai tare” este Octomore, de la Bruichladdich. Am băut 07.1, foarte, foarte afumat (208ppm!!!)

    Good to know: campionii ppm-urilor fumăcioase încă pă piață sunt Octomore 06.3 și Ardbeg Supernova cu 258 ppm, dar campionul absolut al tuturor timpurilor este Octomore Masterclass_08.3 / 309 ppm / 5 Aged Years (care nu se mai găsește).
    Fără legătură: Octomore se citește ceva de genul Ochdamh-mòr. Încercați să pronunțați înainte de degustare; la categoria asta de specialități nu prea se pune ”corecția” la 40°; sunt mai tari!

    Apropos de sfatul lui Giani Mucea și de probabilitatea (ridicată!) de a nu-ți plăcea, chiar dacă ai fost în Scoția și știi ce înseamnă un whisky afumat:

    Acum 13-14 ani, când fiica mea mai dormea între mine și nevastă, m-am așezat în pat după ce-am luat o gură de Laphroaig și-am pus paharul pe noptieră.
    Copilul, care se juca între noi, a început să se agite că ”pute ceva în casă”. Da, da, chiar așa: pute, nu miroase urât!
    Până la urmă și-a dat seama, după ce m-a pus să suflu spre ea, că-mi mirosea gura și m-a trimis să mă spăl pe dinți. Am realizat despre ce e vorba și a confirmat că mirosul urât era cel pe care i l-am dat pe la nas cu paharul de Laphroaig…
    Reacția ei a fost:
    ”Nu știu cum poți să bei porcăria aia și să-ți mai și placă!”

      (Citează)

    • He he, fiica-mea zice ca Ardbeg 10 (my go-to) miroase a sosete murdare. Eu stiu doar ca, atunci cand deschid o sticla, ma si vad intr-o cabana in fata unui semineu.

        (Citează)

    • Mie Nikka from the barrel mi se pare cel mai fin din lista, daca esti spre peated e de inteles totusi de ce nu-ti place. Am baut si Nikka coffey grain si pure malt blavk, totusi ftom the barrel e preferatul meu.

        (Citează)

  8. Hai ca mi-ai facut pofta de whisky, dau o fuga la magazin azi. Am vrut mereu sa incerc un Bunnahabhain dar luam Ardbeg in schimb. I think today is the day.

      (Citează)

  9. Hendrick’s este probabil cel mai bun gin de pe piata la ora actuala! Caol Ila este si whisky-ul meu preferat si il recomand (si chiar cadorisesc) mereu.

      (Citează)

  10. Sorin Lupascu

    06/12/2019 la 2:58 PM

    Rom: pe principiul ”să ridice piatra numai cine… a băut”, pun și eu câteva:
    Mie-mi plac mai puțin dulci.
    Îmi plac mult cele filtrate, albe dar învechite corespunzător:
    Dictador Claro (și mai sunt romuri interesante în seria de 100 de luni – 100 Month Aged), Barcelo Blanco Anejado, Diplomatico Planas.

    Deși nu-i alb, recomand Plantation 20th Anniversary; din păcate nu am încercat altceva de la ăștia…

    Kulcsy:
    Havana Club 7, Diplomatico Reserva Exclusiva, Flor de cana 12, Zacapa Centenario 12, Zacapa Centenario XO. Am baut din fiecare dar Zacapa XO e dumnezeiesc.

      (Citează)

    • Din categoria “dark rum”, dar nu neapărat 10yr old:
      Black Seal (Bermuda) – un pic cam dulce, dar foarte aromat
      Mount Gay (Barbados) – mai echilibrat
      Screech (Newfoundland) – un fel de “Săniuța”; favoritul meu când merg să fac camping 😁

      Mă întreb dacă cineva a încercat “rum agricole” (Martinique). Mie mi s-a părut similar la gust cu kerosenul.

        (Citează)

  11. Sorin Lupascu

    06/12/2019 la 3:06 PM

    la capitolul DIVERSE, dar nu despre băuturi, ci despre Finestore și ”Cititorii lui care sunt mai mișto decât cititorii altora”, iată și o recomandare de lectură:

    Vă rog citiți OPINIILE de la produsele astea:

    https://www.finestore.ro/hennessy-richard-70cl-40-vol.html

    Vedeți aici ce spun Băsescu și Dragnea! – https://www.finestore.ro/balvenie-40-ani-07l

    … și remarcați opinia lui Ion Iliescu! – https://www.finestore.ro/glenmorangie-pride-1978-baccarat-crystal-1l

    Noroc, prieteni!

      (Citează)

  12. Merci mult ca ai zis de Connemara. L-am baut in Dublin la un moment dat, mi-a placut mult, dar am uitat de el.

    Pretul e super bun, comandat o sticla.

    Cheers!

      (Citează)

  13. Sorin Lupascu

    06/12/2019 la 3:20 PM

    la capitolul DIVERSE, dar nu despre băuturi, ci despre Finestore și ”Cititorii lui care sunt mai mișto decât cititorii altora”, iată și o recomandare de lectură:

    Vă rog citiți OPINIILE de la produsele astea:

    https://www.finestore.ro/hennessy-richard-70cl-40-vol.html
    https://www.finestore.ro/balvenie-40-ani-07l
    https://www.finestore.ro/glenmorangie-pride-1978-baccarat-crystal-1l

    Noroc, prieteni!

      (Citează)

  14. Desi nu sunt mare bautor, am luat recent o sticla de Ballantines din supermarket. Wiskey bun, de calitate, si am primit si doua pahare speciale in cutia aia. L-am gasit la oferta 49,99 lei. E altceva decat cel marca proprie luat din Lidl acum ceva vreme, se vede ca asta e wiskey adevarat.

      (Citează)

    • Cel mai corect whiskey sub 60 ron mi se pare Jameson. La Ballantine’s se simte alcoolul prea mult pt mine, mi se pare e greu de baut

        (Citează)

  15. V-ati uitat la Conemara la ingrediente sa vedeti ca scrie ca e facut cu colorant si potentiator de gust cu caramel?
    Presupun ca si restu sunt la fel.

    My whole life has been a lie…

      (Citează)

  16. Irish whiskey (distilled from malted barley), water, with coloring E150a, caramel colorant alimentar

    Note / allergens
    With dye E150a: carame

    Cumperi priceperea zici?

      (Citează)

    • Majoritatea sunt colorate cu caramel. Gustul nu e afectat. Dar da, nu imi place ideea si asta e unul din motivele pentru care prefer Ardbeg.

        (Citează)

    • Giani Mucea:
      Majoritatea sunt colorate cu caramel. Gustul nu e afectat. Dar da, nu imi place ideea si asta e unul din motivele pentru care prefer Ardbeg.

      Majoritatea celor tinere, care nu au timp sa ia culoarea de la butoi. Cele de pe la 7 ani incolo au culoarea naturala.

        (Citează)

    • Lagavulin 16 e colorat cu caramel, spre exemplu.

        (Citează)

    • Postarea ta dă dovadă de nepricepere.
      Hai să… povestim!

      Intro:
      În principiu, există distilare continuă și distilare în șarje (batch), adică discontinuă. Asta, din punct de vedere strict tehnologic. Noi trebuie să înțelegem că există VARIAȚIE.
      Băuturile despre care vorbim sunt fabricate în șarje/discontinuu, din cauza diverse.
      Asta duce la o mare varietate pentru același produs, al aceluiași producător.
      Și-atunci… începe … Standardizarea!

      Adică cum? Adică așa: există două mari presiuni, una fiscală și una de marketing.

      1. Băuturile distilate (whisk(e)y, coniac, rom, vodca, brandy-uri de milioane de feluri) nu se produc la (fix!) 40 % alcool.
      Ăsta e un standard… mai degrabă fiscal.
      Taxele de consumație (ak accizele) se plătesc în funcție de alcoolul pur din băuturi. Pentru o mai mare libertate a producătorului și o mai rapidă circulație a mărfurilor, distikatele se aduc la un numitor comun dpdv fiscal, cel mai adesea la 40% alcool pur, pentru simplificarea operațiunilor de etichetare și marcare fiscală și a celor de taxare.

      Concluzia 1: diferite distilate, din materii prime diferite (trăiască mama natură!), condiționate diferit (asta înseamnă în primul rănd “păstrare”, la unele maturare/îmbătrânire), ies la diferite concentrații alcoolice din procesul de fabricație DAR SE ADUC CU APĂ LA O CONCENTRAȚIE ALCOOLICĂ STANDARDIZATĂ.
      Că apa tre’ să fie măcar securizată, dacă nu distilată… asta-i altă chestie…

      2. Culoare. Ăsta-i al doilea standard, de natură comercială/marketing.
      Dintr-o variație naturală a materiilor prime și-a altor metode și mijloace de producție, rezultă produse apropiate, dar nu identice.
      Dau un singur exemplu: butoaiele, fie noi, fie de bourbon, fie de cherry, nu au cum să fie identice, deci culoarea aceluiași distilat este diferită după aceeași perioadă de maturare.
      Și de aici necesitatea de a le aduce la același nivel coloristic. Domeniul Pantone.
      De ce? Ca același produs să aibă mereu aceeași culoare.

      Disclemăr: am postat de pe telefon; eventualele greșeli se datorează ochelarilor (lipsa!) și tastaturii&ecranului specifice.
      Un merit deosebit l-au mai avut autocorrect-ul, ora (relativ înaintată) și … Mathusalem Platinium, rom alb, ak filtrat, solera….

        (Citează)

  17. Nu prea sunt băutor de whisky, prefer un rom, un vinars sau o țuică de 30 ani.
    Țuica ținută în butoi 30 ani se poate bate cu whisky-ul lejer.

    Dar acum de black Friday am luat un whisky Loch Lomond redus de la 150 lei si un rom Angostura de 7 ani, din Trinidad Tobago.

    Am urmat sfaturile tale de băut whisky și mi-a plăcut, romul la fel, excelent.

      (Citează)

    • Ai dreptate, tuica invechita se bate maxim cu whisky-ul, care e mult mai scump oricum. Dar nu e cool sa bei tuica, motiv pentru care nici n-o gasesti in baruri si nici nu prea exista producatori sau investitori care sa se ocupe de tuica maturata.

      Acuma whisky e intr-un bubble extraordinar. Se vinde single malt de rupe, in special daca compari cu acum 10-20 de ani, iar preturile tot cresc. Nu se stie cat o sa mai tina, dar o sa tina. Acum mi se pare ca intram in perioada in care devine mainstream sa bei whisky, cand tot mai multi afla si vorbesc despre asta. Finestore baga bani grei in promovare si vinde de rupe. Apar tot mai multe degustari, inclusiv in orase mai mici. Chiar si Teo (comediantu) face degustari de whisky intr-un local hipsteresc. Intre timp se face tot mai mare ruptura intre calitate si cantitate/marketing. Adica vezi ce se recomanda pe un blog ca asta versus ce recomanda blogurile de specialitate de afara.

      A nu se interpreta ca ar fi rau ce zic aici. E normal. Dar cu tuica ai dreptate si asta e cam pacat. Ca-i cam a noastra, a romanilor, si nu stim sa o apreciem.

        (Citează)

  18. Coniac n-ai fi pus si tu ceva.

      (Citează)

  19. Dar pentru amatorii de bere nimic? Sau doar manelistii beau bere? wink wink

      (Citează)

  20. Foarte tare a fost zoso la faza asta, ca si el a avut articol platit de Finestore.
    Radu s-a chinuit, a scris despre bauturi etc, mi-a facut pana si mie pofta, desi nu beau tarii, iar zoso … a scris 2 randuri in care a dat link catre articolul asta.
    :-))

      (Citează)

  21. Kulcsy:
    …dar Zacapa XO e dumnezeiesc.

    Confirm. Zacapa XO mi se pare peste orice tarie pe care am incercat-o.

      (Citează)

  22. Kulcsy:
    Havana Club 7, Diplomatico Reserva Exclusiva, Flor de cana 12, Zacapa Centenario 12, Zacapa Centenario XO. Am baut din fiecare dar Zacapa XO e dumnezeiesc.

    Ca de la un cunoscator de rom la altul: incearca si B13, mie mi s-a parut peste Zacapa XO. Finestore nu il aduce, din pacate.

      (Citează)

  23. Whisky nu.
    Prefer Conic, un Hennessy e placere pură.
    Si gin, in variantă clasică de consum ca gin tonic. Si apropo de ginuri: nu ai spus nimic de modul in care il consumi, cocteiluri sau cu apa tonica. Si ce apa tonica (Kinley ?) si in ce proportii?
    Si-mi mai plac băuturile din gama bitter (pe FineStore sunt la capitolul lichioruri) Unicum, Becherovka, Jagermeister.

      (Citează)

  24. Mie Nikka from the barrel mi se pare cel mai fin din lista, daca esti spre peated e de inteles totusi de ce nu-ti place. Am baut si Nikka coffey grain si pure malt blavk, totusi ftom the barrel e preferatul meu.

      (Citează)

  25. La vinuri ai scris destul de putin, o sa impartasesc eu din experientele mele.

    Lupi e bun, trebuie aerat minim o ora in decantor, are taninii foarte stransi.
    Otarnita nu am baut dar Petrovaselo Ovas este un cupaj excelent, mai e si Grand Cru care are post gust lung dar este cam plat pentru ca ii lipsesc taninii ( asa au vrut sa iasa probabil), mi se pare destul de scump la ce ofera.
    Solo Quinta alb e un vin gastronomic, e bun dar nu e de cursa lunga. Recas are si Cuvee Uberland, rosu, stil amarone, foarte concentrat , trebuie aerat minim 2 ore.
    O feteasca neagra excelenta si foarte buna la pret este 413 reserve de la Crama Marcea Stefanesti, in jur de 56 ron.
    De la Oprisor celebrul Cabernet Sauvignon eticheta rosie nu mai e de cumparat, 2016 e mediocru.. Smerenie e bun in continuare.
    7arts are un cabernet sauvignon concentrat ( fruct si tanini la greu), foarte greu de baut, din acest motiv am renuntat sa incerc altceva de la ei desi am inteles ca au si vinuri mai bune.
    Panciu : spumante excelente, cuvee prestige f bun, concentrat, mult peste sampanii gen veuve cliquot, mumm, bolinger etc. Deasemeni Panciu au rosii gama grand riserva, usor supracoapte, stil sudul italiei, f usor de baut.

    Un alb cu raport pret/ calitate f bun este Siel alb de la tohani ( in jur de 30 ron ). Apogeum tot de la Tohani este o feteasca neagra usor supracoapta dar complexa. Un vin scump , pretabil de facut cadou, nu prea are cum sa dezamageasca.

      (Citează)

  26. Eu recomand și Bulleit Rye sau Redbreast 12 ani. Mi se par niște whiskey-uri fine, bune, printre puținele care-mi plac.

      (Citează)

  27. Ai grijă cu băutul ăsta de tării sa nu ti se umfle fața ca au efectul ăsta

      (Citează)

  28. recomandare gin: Roku Gin, un gin japonez foarte delicat la arome

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus