un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Despre Star Wars: The Rise of Skywalker cu bune, rele și spoilere

28 Dec 2019  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

22 comentarii

Acum vreau să vă spun cum mi s-a părut noul Star Wars: The Rise of Skywalker, discutând punctele bune și rele ale filmului. Dacă nu l-ați văzut, nu citiți în continuare, că articolul este plin de spoilere.

Filmul, după cum vă spuneam anterior, mi s-a părut bun, mai bun decât celelalte două ale trilogiei noi. Mi-a plăcut în primul rând că nu are momente moarte, ci este acțiune de la cap la coadă într-un ritm alert.

Mi-a plăcut și că personajele se cunosc deja bine între ele și asta se vede în interacțiunea lor. Au încredere unul în altul, nu se mai tem de luptă, Rey nu-și mai pune la îndoială forța (pun intended), ci merge curajoasă la luptă.

Faptul că Rey este nepoata lui Palpatine nu mi s-a părut tras de păr, ci acceptabil. Acum niște ani am acceptat, tot așa fără să știm cum s-a întâmplat asta, că Vader este tatăl lui Luke, iar apoi că Leia este soră-sa. A fost nevoie de alte trei filme ca să vedem cum s-a ajuns acolo, dar oricum o acceptasem fără a cere detalii. O fi fost și Palpatine mare crai în tinerețe, cine știe.

A mai fost un moment care mi-a plăcut mult, cel în care Rey ține cu Forța de nava spațială și dintr-o dată dă cu fulgere în ea și explodează. Acela a fost mișto făcut. Și reabilitarea lui Kylo Ren a fost binișor realizată.

Să vă zic și ce nu mi-a plăcut și, deși lista este mărișoara, rețineți că le consider chestiuni minore care ar fi putut fi rafinate de scenariștii, dar nu probleme mari.

Nu mi-a plăcut că avem din nou, în linii mari, o repetare a scenariului din Return of the Jedi. Un nou tânăr Jedi se duce să înfrunte Împăratul. Ajutorul Împăratului trece din nou de partea tânărului Jedi, ba chiar moare salvând-l (salvând-o, acum). Flota rebelă triumfă din nou în fața uneia imperiale mult mai mare.

Bănuiesc ca scenariștii au dorit o astfel de simetrie, dovadă finalul filmului în care Rey vizitează casa lui Luke de pe Tatooine și privește cei doi sori răsărind (sau apunand?). Mi-ar fi plăcut totuși să văd originalitate totală în scenariu.

În locul scenariștilor, aș fi omorât mai multe personaje bune. Eu m-am bucurat când a murit Chewbacca, mi s-a părut o scenă bună, și apoi am fost trist când am văzut că scenariștii nu au avut curajul să facă de fapt asta. Ce rol mai avea blănosul în film? Cu ce mai era util? Eu aș fi omorât toată “garda veche”, inclusiv pe Lando.

Pun pariu că, dacă Carrie Fisher nu ar fi murit în realitate, scenariștii nu ar fi omorât-o nici pe Leia pentru că nu au deloc curajul să ia astfel de decizii.

Apoi, scenariul a fost prea alambicat, complicat cu niște scene și personaje care nu aduc nimic în plus filmului. Ce rost avea scena cu marele șarpe de sub deșert? Nu puteau să arate cumva mai simplu că o putere a Forței este vindecarea rănilor?

Ce rost aveau amazoanele călare pe cai? Ce aduc în plus filmului? Nu puteau să arate rebeli normali atacând un star destroyer, pe picioarele lor, în loc de scena ridicolă cu cai galopând pe carena unei nave spațiale?

Ce rost a avut capturarea lui Chewbacca doar ca actorii principali să-l recupereze 5 minute mai târziu? Dacă țin bine minte, Rey obține pumnalul Sith cu acea ocazie, dar se putea găsi o metodă mai simplă de a-l introduce în scenariu.

Ce rost avea să-l arate pe generalul Hux că de fapt spiona pentru rebeli, doar ca să-l omoare imediat pentru asta? Puteau să nu se mai complice cu povestea aceasta și să-l arate că moare pe puntea navei laolaltă cu toți ceilalți. Informațiile transmise de acesta puteau fi obținute de “un spion”, fără alte detalii.

În loc de toate acestea, mai bine mai creau background pentru supraviețuirea împăratului, povestea Sith și a părinților lui Rey. Împăratul, cel puțin, ar fi trebuie introdus treptat încă din filmul anterior, că acum intră prea brusc cu o banală introducere despre cum împăratul s-a întors. Una dintre cele mai mari surprize din Star Wars este introdusă ca scrolling text.

Alte lucruri mi se par chiar prost gândite. Nava unui pirat stătuse 20 de ani în deșert și nu se atinsese nimeni de ea, ba chiar încă era perfect funcțională? Flota uriașă a împăratului de cine era pilotată, de unde avea echipaje pentru ea? Întreg finalul a fost foarte complicat, Kylo Ren trece de la viu la mort de vreo 3 ori în 5 minute, ca să fie suficiente răsturnări de situație și surprize pentru toată lumea.

În cele din urmă, însă, singurul punct cu adevărat slab al lui Star Wars: The Rise of Skywalker este că nu are nici un moment memorabil, ceva care să rămână emblematic din film ca imagine sau dialog sau situație. Nu există nici un moment care să-ți ia răsuflarea sau vreun schimb de replici care să-ți rămână în memorie. Inclusiv punctul culminant al înfruntării cu Palpatine este… banal, simplu, cu aceeași încărcătură emoțională ca orice alt moment al filmului.

Le-a lipsit un scenarist care să dea polish-ul ce transformă un film bun într-unul de legendă. Iar un scenariu care include ruinele Death Star, împăratul Palpatine și force lightning ar fi avut nevoie de acel polish.

    22 comentarii

  1. S au pupat aia doi adică frate cu soră, dar pt americani asta e ceva normal.

    S au pupat 2 lesbiene la final, pe când și 2 bărbați?

      (Citează)

    • Scena cu lesbiene este tăiată in versiunea pentru Asia. Disney a vrut să le dea cu flit homofobilor, dar in Asia au ales banii.

        (Citează)

    • Se doreste a se spurca intreaga lume de masonii sith de pe pamant.

        (Citează)

  2. Tare urat a reusit sa imbatraneasca si sa se termine saga cu care am crescut. Sfarsitul e penibil si cu multe wtf. Palpatine vrea sa o faca imparateasa pe Ray si el sa se sacrifice si ea sa-l taie in doua pt ca wtf ? Ray refuza ca nu vrea putere si dintr-astea. Apoi Palpatine pluseaza ca daca devine Ray imparateasa si il taie pe el in doua isi va salva si prietenii care cadeau ca mustele in batalia navala cliseu si ea din nou refuza pt ca wtf ? Apoi apare si olimpicul la matematica(Kylo Ren) in scena si Palpatine ii bate pe amandoi si ramane Palpatine mare si tare, wtf ? Apoi Ray SINGURA il bate pe Palpatine fara stres si miscari bruste si salvaza flota si galaxia, wtf ?

      (Citează)

  3. Rey are asa de multa incredere in ea incat nu vrea sabia lui Luke pentru ca nu o merita. Cam atat despre curajoasa la lupta.

    Mie mi se pare ca toti aia buni sunt niste habauci care nu au nici un plan si alearga dintr-o parte in alta ca niste gaini ca capetele taiate. Incearca una alta in speranta ca ceva va functiona.

    Rey foloseste abilitati ale Fortei pe care nici un Jedi nu le-a mai avut, dar e la moda pentru ca si Baby Yoda face niste chestii ne-ortodoxe. Amandoi folosesc Forta pentru a vindeca si asta s-a intamplat intai in The Mandalorian, inaintea filmului.

    Ca Rey era nepoata lui Palpatine nu m-a deranjat, chiar a fost misto. Dar ca nu i-au pus in spate toate fantomele tuturor Jedi-ulor care au existat vreodata cand l-a terminat pe Imparat, asta a fosta o scapare majora. Probabil scenaristii nu s-au uitat la Avatar the last airbender.

      (Citează)

    • Acshually … Force Heal apare de vreo 20-25 de ani in jocurile si cartile Star Wars, nu e nimic nou la asta. E doar prima oara cand apare abilitatea in film (si pe tv in Mandalorian). :)

      E nasol ca toata povestea si personajele din ep. 7-9 sunt dezvoltate foarte mult in carti si comics lansate intre ele. La noi nu sunt foarte populare si nici traduse, daca nu esti “fan hardcore” sa iei cele in engleza, ramai in urma grav. Am citit doar cateva din cartile aparute dupa ep. 7 si abia daca am zgariat putin suprafata continutului disponibil.

        (Citează)

    • Actually Disney a șters din canon tot ce nu e în curtea lor ca să le aducă bani, jocurile KOTOR, comicurile, cărțile și parcă și din desenele animate nu există. Deci ce era în ele nu are legătură cu filmele din cinema și / sau The Mandalorian.

      Aparent e foarte mare chestie ca una din legiunile din filmul nou se numește după Darth Revan, l-au reintrodus ca Sith în Canon.

      Faptul ca și Baby Yoda și Rey folosesc amândoi puteri întunecate ale Forței mi se pare prea mare coincidență ca să fie ceva neplanificat.

        (Citează)

  4. Bai eu zic bine ca s-a terminat.A avut grija Ryan Johnson sa distruga tot in filmul precedent asa ca orice rahat facut mai bine acum era un plus.

    Sunt prea multe loose ends de legat intr-un singur fipm, si asta s-a incercat si a iesit,un ghiveci cu star wars.

    Astept sa vad ce scot pe viitor, acolo poate ar trebui sa aiba o mai mare relaxare creativa, sa vina cu ceva nou, ceva wow.

    Pana atunci, sa fie Mandalorian.
    Amin

      (Citează)

  5. Te piliși de la vischii, Radu? :-))

      (Citează)

    • Da clar. Pana si ultimul Star Wars e de bine cu suficient uischii.
      Cateodata imi doresc sa fi fost bautor, e fain sa n-ai discernamant, viata ar fi fost mai usor de suportat.

        (Citează)

  6. Ii omoara pe aia vechi ca sa nu mai plateasca “residuals”.
    https://www.youtube.com/watch?v=HnXKE0nfAjI te ajuta sa intelegi multe chestii care aparent nu au sens in film :)

      (Citează)

  7. Din cate am inteles, au reusit sa piarda orice coerenta si sa il transforme intr-un carusel de imagini care nu face sens, numai bun de transformat intr-un ride la Disneyland. Chiar n-am, chef sa le dau banii mei. Pew-pew! uite forta! ai pierdut. mai incerci odata?

    Sefii creativi de la Disney is praf. Unul din elementele de baza la SW era povestea simpla si clara. Si ei n-au fost in stare sa scrie una. I-as retrograda la spalat buzile.

      (Citează)

  8. Ce? Vader e tatal lui Luke?

      (Citează)

  9. Stie cineva cum a parasit flota rebela Exogol? Planul rebelilor se baza pe distrugerea releului de ghidaj al distrugatoarelor imperiale. Fara acel releu acestea nu putea parasi planeta si nu putea ridica scuturile. Dar fara ghidaj flota rebelilor putea sa paraseasca Exogol? Cum?
    Altfel un film super. Dar pentru copii, nu pentru adulti.

      (Citează)

  10. Este un film tip sf-fantastic. Plm nu mai incercati sa gasiti logica. Nava aluia era functionala dupa douaj da ani ptr ca folosea ca sursa de energie fuskonitul care este inepuizabil. Asta se gaseste pe planeta Dobisan, planeta locuita de butyani. Flota lu palpatine o conducea o armata de droizi, clone si sithți. Mai de kkt mi se par filme gen jamesbond sau fast&furious care au faze care sfideaza efectiv logica si bunul simt.

      (Citează)

    • Păi stai așa. Sunt multe filme sau cărți SF-fantasy. Odată ce setezi niște reguli în ele, însă, trebuie să le respecți, chiar dacă sunt “fantastice”.

        (Citează)

  11. Ambele sabii pe care le avea Rey la final erau cu laser de culoare albastra, desi sabia de la Leia trebuia sa fie verde. Multe replici previzibile (aia cu “si in mine sunt toti Jedi” si la final, cand o intreaba baba “tu a cui esti, maica?” si ea se identifica cu numele de familie Skywalker).

      (Citează)

  12. Episodul 2 si 3 au fost poate cele mai bune din seriile noi.Si acum simt fiorul si bucuria inceputului din 3 cu Anakin si Obi si tot ce a urmat cu dramatismul marca Lucas…dialogurile luptele tot a fost wow.Astea foarte noi de acum nu mai au clar ce a facut Lucas.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus