un blog de Radu Dumitru

Canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru și youtube.com/NwraduBlog ••• Știri despre Ucraina

Vodafone a activat VoLTE și Wifi Calling și nu a spus nimănui asta

4 Nov 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

63 comentarii

Sau, cel puțin, eu n-am văzut nici un comunicat sau anunț în acest sens, ci m-am prins singurul din comportamentul propriului meu telefon. Ca istorie, Vodafone a promit VoLTE acum câțiva ani și apoi nu a mai implementat această tehnologie, iar într-o discuție particulară despre asta mi-au spus că pur și simplu au apărut alte priorități la mijloc.

VoLTE: voice-over-LTE, adică și convorbirile sunt transmise tot prin rețeaua LTE, că fără așa ceva telefonul face automat trecerea pe rețele 3G sau 2G pentru a iniția și menține apelul. Prin VoLTE se folosesc și alte codecuri de voce, ceea ce permite o calitate mult mai bună a sunetului câtă vreme ambele persoane au telefoane compatibile cu așa ceva și rețea capabilă de VoLTE.

În plus, trecerea la VoLTE elimină încărcarea din 2G și 3G și face posibilă, în timp, eliminarea parțială sau totală a acestor protocoale din anumite benzi de frecvențe pentru a fi înlocuite cu 4G sau 5G.

WiFi Calling: dacă sunteți conectat la o rețea wifi, apelurile de voce sunt transmise prin aceasta către operatorul telecom, nu prin rețeaua telecom clasică. Sistemul este avantajos în clădirile cu semnal slab, dar cu wireless disponibil, că apelurile o iau prin routerul clădirii și prin fibra optică spre operator, nu prin antena de pe alt bloc din vecinătate.

Treaba asta are multe avantaje, că de exemplu poate asigura conectivitate telefonică într-o zonă fără acoperire telecom, plus că am impresia că astfel crește și autonomia bateriei. Un consumator important este modemul telecom din telefon, care astfel poate că stă mai liniștit.

Vodafone chiar n-a anunțat nimic, dar uitați ce-am observat prin telefon zilele trecute. În primul rând, când m-a sunat un prieten am văzut și o nouă pictogramă despre HD+ incoming call:

Apoi, când dau swipe dreapta pe un contact, ceea ce pe Samsung înseamnă că vrei să-l apelezi, textul care înainte spunea Call zice acum VoLTE Call:

Și nu știu dacă era și înainte, dar în meniul Settings > Connections > Mobile Networks mi-a apărut această opțiune de VoLTE calls, deja activată, dar o pot dezactiva pentru a opri acest tip de apel.

WiFi Calling n-a fost activat direct, dar văzând eu aceste indicii despre VoLTE, am intrat în meniul drop-down de funcții și am activat de acolo WiFi Calling.

Când eram conectat la wireless-ul casei, mi-a apărut și o pictogramă suplimentară de apel prin wifi.

Iar textul de la swipe pe contacte s-a transformat în WiFi Calling:

Chiar am testat asta și pe Airplane Mode. Am trecut telefonul în Airplane Mode și am activat apoi doar rețeaua wireless. Am putut să sun pe cineva prin WiFi Calling, iar programul LTE Discovery îmi spunea că totuși sunt conectat la rețeaua LTE.

În lipsa unui anunț oficial, nu știu pe ce telefoane sunt active aceste două servicii. Eu am Samsung S10, deci bănuiesc că funcționează și pe S10 Plus și pe Note10, cel mai probabil și pe S9, S9 Plus și Note9. Despre altele nu știu, dar dacă sunteți pe Vodafone în București, uitați-vă după semnele de mai sus și, dacă le regăsiți, spuneți în comentarii pe ce model de telefon. Vedeți că e posibil să nu fie active aceste funcții în toate zonele țării, nici măcar ale orașului.

  63 comentarii

 1. Samsung Note 9, Bucuresti, nimic din ce apare la tine nu apare si la mine. Nu pot activa wifi call si nici nu-mi apare VoLTE.
  Sa nu ai cumva vreo varianta mai noua de software la S 10.

    (Citează)

 2. pe aifone nu am optiunea de a activa wi fi calling ( ar trebui sa fie in settings/phone )

    (Citează)

 3. Alexandru Manea

  04/11/2019 la 12:41 PM

  Prelungirea Ghencea, S8, dar optiunea de Wifi Calling nu este activa.

    (Citează)

 4. Serios ca Vodafone nu aveau asta deja? Nici nu stiam, am crezut ca toti operatori folosesc acest serviciu. Am doua cartele in telefon, una de la digi si una de la orange, pe ambele am Wifi Calling si VoLTE Calling de cativa ani.

    (Citează)

 5. Ai uitat in toată minunăția de articol sa zici și dacă ai simțit o diferența la calitatea sunetului.
  Wifi callling oricum e degeaba de ex pt ca semnalul wifi îl pierzi sau fluctuează mult mai ușor decât semnalul de rețea.

  Ma doare in pix de tehnologie dacă face figuri.

    (Citează)

  • E greu să simți o diferență acum, că trebuie să te sune cineva cu telefon compatibil. De asemenea, n-am cum să știu dacă tehnologia face ceva (gen anulare de zgomot șamd) sau nu.

   Mie unuia nici nu-mi pasă de VoLTE din aceste motive. N-am fost deranjat niciodată de calitatea slabă a vreunui apel.

     (Citează)

 6. orange-ul cred ca are de vreo 2 ani, mi-a luat 6 luni sa inteleg ce e mizeria asta si cum se poate dezactiva, ca nu foloseste la nimic :-)

    (Citează)

 7. WiFi Calling e perfect in roaming. Pe Digi functioneaza in roaming, pe Orange nu. Oare pe Vodafone merge?
  Volte, nu am sesizat nici o diferenta…

    (Citează)

  • Nu știu, dar din roaming e mai simplu să suni pe messenger sau whatsapp dacă e o problemă de roaming scump.

     (Citează)

  • Suprinzator, dar foarte multa lume evita sa sune prin Whatsapp, chiar daca este vorba doar de un apel de voce (fara video).

     (Citează)

 8. Am găsit pe iPhone 11 Pro opțiunea de a activa 4G, VoLTE ON , dar zice că operatorul nu e certificat încă …https://imgur.com/tcbZdvT
  Wi-Fi calling nu apare în setările din Phone…https://support.apple.com/en-us/HT203032

    (Citează)

 9. Eu am primit sms de la Vodafone privind VoLTE. Nu foarte multe detalii, doar ca voi primi setarile pentru serviciu si ce-ai mai spus tu sus.

    (Citează)

 10. Eu sunt pe Orange si am observat pictogramele astea de ceva vreme, dar nu mi-am batut capul. Cert este ca n-am sesizat la urechea mea diferente de calitate a sunetului.
  De aici probabil si indiferenta mea pana acum la apelurile astea HD+, WiFi blabla.

  Pe de alta parte, daca sunt active optiunile astea, telefonul va consuma mai multa baterie sau mai putina?

    (Citează)

 11. Pe S9 merge ..

    (Citează)

 12. Noroc cu articolul tău , era sa dau de pământ cu telefonul meu care, conectat la Wi-Fi, era deconectat de la rețea .

    (Citează)

 13. Folosesc de ani de zile VoLTE si VoWIFI la Digi. Merge perfect in roaming. Sute de euro economisiti in calatoriile din tarile non UE :)

    (Citează)

 14. Wifi Calling si VoLTE sunt si pe S9:
  https://imgur.com/a/xwId3DJ

    (Citează)

 15. E praf. Accept ideea ca e serviciu nou lansat si nu mere totul din prima, dar e praf … atat de multe probleme, chiar si pe telefoanele oficial suportate.
  https://forum.softpedia.com/topic/994786-vodafone-romania-lanseaza-volte/page__st__3096
  Daca aveti rabdare sa cititi … pare un serviciu pre-beta sau chiar alfa, aruncat pe piata pentru marketing dar insuficient testat.

    (Citează)

 16. Și eu țin contactele cu nume și prenume, dar totuși la nevasta-mea e doar prenumele. Ba i-am mai pus și un “a” în fata ca să fie primul în lista.
  Și mai ales un asemenea nume. Ai atâtea Matilde prin contacte ca trebuia sa le diferentiezi?

    (Citează)

  • Lasa ca are atate Matilde, e doamna Dumitru care a ramas cu numele de domnisoara acolo.ia fa curat prin telefon bre Radule

     (Citează)

  • EGO: Ai atâtea Matilde prin contacte ca trebuia sa le diferentiezi?

   Probabil e așa de dinainte să fie nevastă-mea. Nu m-am gândit la astfel de aspecte. Posibil să fi fost numele luat automat din Facebok sau ceva pe vremea aia.

   Silvanus:
   Lasa ca are atate Matilde, e doamna Dumitru care a ramas cu numele de domnisoara acolo.ia fa curat prin telefon bre Radule

   Nu și-a schimbat numele. Am plecat din țară la 4 zile după căsătorie și n-am riscat cu schimbat numele.

   Probabil o va face când vom avea copii, ca să ne lovim de procedura mult mai lungă în care inclusiv primarul trebuie să fie de acord cu schimbarea de nume.

     (Citează)

 17. mai ai putin si il acuzi pe raducu si cu gdpr, ca daca io dat voie nevastasa sa apara cu nume/prenume in public.

  EGO:
  Și eu țin contactele cu nume și prenume, dar totuși la nevasta-mea e doar prenumele. Ba i-am mai pus și un “a” în fata ca să fie primul în lista.
  Și mai ales un asemenea nume. Ai atâtea Matilde prin contacte ca trebuia sa le diferentiezi?

    (Citează)

 18. iPhone la Brasov a aparut in setari optiunea de VoLTE cu mentiunea ca la selectie esti avertizat ca reteaua nu este certificata.
  Wi-Fi calling inca nu am gasit in meniu.

    (Citează)

 19. Consum sesizabil mai mare pe VOLTE!

    (Citează)

 20. Orange, Samsung A8 (2018), Pitesti – functioneaza, cu deficiente in trecut, netestat recent pentru a vedea daca au fost aduse imbunatatiri.

  Optiune disponibila de mult timp, ani de zile, la Orange.
  WifiCalling era mai putin calitativ atunci cand a fost lansat serviciul, la fel, fara notificari.
  Imi aduc aminte ca aveam apeluri cu intreruperi de semnal, ce facea conversatia greoaie, auzeam cuvintele partial, se oprea apelul pur si simplu, motiv pentru care am cautat motivul si cand l-am descoperit, WifiCall, l-am dezactivat si am lasat optiunea dezactivata pana in prezent.

    (Citează)

 21. S8 luat la liber, cu ultimul update, nu imi apare nici cand sun, nici in setari.

    (Citează)

 22. WiFi Calling mi-ar fi fost util intr-o sedinta intr-o camera unde nu intra semnalul de mobil, dar era wireless. M-a sunat curierul sa ridic un pachet si nu a putut da de mine, daca era activ nu mai umblam dupa el prin oras apoi.

  Insa cu el activat de multe ori raspund la apel, vorbesc, insa ceasul imi vibreaza inca si imi arata ca ma tot suna. Plus ca depinde mult si de calitatea retelei wireless. Daca esti acasa, da, insa prin oras mai bine te bazezi pe date mobile. Asta pe Orange.

  Cred ca se poate face o rutina Bixby pentru asta, cand ai semnal bun.

    (Citează)

 23. Nu cred ca sunt atat de putine. OnePlus 3-ul meu din 2016 are ambele optiuni pentru un sim Orange. S-ar putea sa tina mai mult de versiunea de Andoid (9.0.5 in cazul meu) decat de telefon.

  Silviu:
  Pare că sunt puține telefoane compatibile. Doar câteva Samsung și Huawei…https://www.vodafone.ro/volte

    (Citează)

 24. nwradu: Lista aia clar nu-i completă din moment ce eu am S10.
  VoLTE merge și pe iPhone.

  Mi-e nu îmi merge pe XS verificat în București. Am schimbat rețeaua dar în continuare ma coboară pe 3G când fac un apel de voce. Iar Wi-Fi calling nu mă lasă să activez în sensul că nu am in meniu.

  Apoi tu a anunța că ai lansat ceva ce ceilalți au de câțiva ani deja? Ma rog, în afară de Telekom :)

    (Citează)

 25. nwradu:
  Cu Wifi Calling, în teoria mai puțină.

  M-am mai jucat asta-seara cu WiFi Calling. Am sunat-o pe nevasta in alta camera. Se aude mult mai prost cu optiunea asta activa, cu numeroase intreruperi.

    (Citează)

  • Calitatea semnalului de voce prin WiFi Calling tine destul de mult si de puterea semnalului WiFi.
   In general, daca faci o comparatie intre apel VoLTE si apel WiFi, ar trebui sa ai o calitate mai buna prin VoLTE (se folosesc codecuri mai bune).

     (Citează)

 26. Pe iphone cu dual sim:
  Vodafone : 4G + volte
  Orange: 4g + volte +wifi calling

    (Citează)

 27. ha
  gigi are VoLTE de nu stiu cand

    (Citează)

 28. Aici poate aparea un dezavantaj in cazul in care reteaua aia merge prost. Sau am mai intalnit router care nu era conectat la net, dar reteaua wireless aparea.
  Am vazut ca stie sa treaca de pe wifi pe date mobile destul de repede in cazul asta, dar tot nu e instant.

    (Citează)

  • Vad ca daca dau click pe “Raspunde-i” dar sterg citatul sa nu fie mesajul prea lung, imi pune comment-ul jos de tot, nu ca reply la altul.
   Cam aiurea.

     (Citează)

 29. nwradu:
  Eu știam doar de Orange. Se pare că și Digi are.

  Digi, abonament 2.5$, am VoLTE pe S8+

    (Citează)

 30. Salut radu folosesc un note 10 + pe reteaua orange si locuiesc intr-o zona cu semnal mai slab iar in interiorul casei activez Wi-fi Calling apel wireless si pun pe mod avion si tot imi apare ca am retea orange dar supriza…cand sun pe cineva prin apel wifi si pe mod avion suna desigur…dar cand persoana raspunde eu o aud dar cealalta nu ma aude deloc …am dat restart telefonul ,revenire setari din fabrica …nimic…oare ce o poate fi? Ma poti ajuta? te rog frumos scrie-mi intr-un email ce pot face care e rezolvarea…

    (Citează)

  • Nu știu ce să zic, pare o problemă pentru care ar trebui să te adresezi celor de la Orange, că ei știu mai bine ce setări au la wifi calling. Poate fi și vreun bug din telefon.

     (Citează)

 31. Multumesc radu pt raspuns.

  nwradu:
  Nu știu ce să zic, pare o problemă pentru care ar trebui să te adresezi celor de la Orange, că ei știu mai bine ce setări au la wifi calling. Poate fi și vreun bug din telefon.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus