un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Telekom anunță oferte noi pe TV și telefonie și arată rezultatele ofertelor anterioare

26 Nov 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Săptămâna trecută a fost o conferință de presă Telekom în care compania a anunțat o ofertă bună: cei care se abonează acum la serviciile lor de televiziune primesc 50% reducere la abonament în primele 6 luni și 12 luni de HBO și HBO GO gratis. Sună bine.

Au anunțat acum și noi oferte de telefonie în care unele smartphone-uri sunt oferite gratuit la portare, împreună cu net și minute nelimitate. Printre modelele din ofertă sunt: Samsung A10, Samsung A20e, Samsung A30s, Huawei Y6 2019, Huawei Psmart Z și Huawei P30 lite.

Oferta aceasta mai vine cu un bonus: pentru fiecare abonament pe 24 de luni încheiat, cei de la Telekom donează 1 euro către Teach for Romania, care este un program de pregătire a viitorilor profesori. M-am uitat un pic pe site-ul lor și este interesant conceptul: caută absolvenți de top, dar care nu se orientează spre o carieră în învățământ,  și încearcă să-i transforme în profesori. Le fac cursuri de pedagogie și altele utile în meseria de profesor, apoi le asigură minim doi ani de predare într-o școală.

Practic, timp de minim doi ani, niște elevi beneficiază de profesori foarte bine pregătiți în domeniul lor. Îmi place ideea, este printre puținele care încearcă să rezolve și problema pregătirii cadrelor didactice.

Ca direcție generală, cei de la Telekom continuă pe ideea că mai bine iei telefonul în rate de la un magazin normal și de la ei o ofertă de 5-7 euro/lună cu Internet nelimitat, decât să iei același telefon de la un operator concurent, împreună cu un abonament mai scump, iar în doi ani de zile să cheltui astfel destul de mulți bani în plus.

Mie mi-a plăcut mai mult că au anunțat rezultatele celorlalte campanii publicitare făcute de-a lungul anului. Asta n-am mai văzut până acum, de obicei companiile lansează tot felul de oferte speciale, dar nu spun după câteva luni și cum au fost primite în piață.

Andreas Elsner, care-i director executiv comercial pe segmentul rezidențial la Telekom, a fost mult mai deschis cu astfel de informații. De exemplu, pentru campania făcută alături de Blue Air în care clienții ce profitau de oferta Telekom primeau și un voucher la compania aeriană, s-au emis 68.000 de vouchere de câte 100 de euro, iar vânzările au crescut cu 9,3% în perioada iunie-septembrie față de cele din aprilie-mai.

În ceea ce privește cartela Mobil Nelimitat, cea vândută inclusiv la case în Mega Image și ulterior și în Carrefour, au atras 100.000 de clienți. 46% din vânzările de cartele au fost de tipul Mobil Nelimitat în perioada august-octombrie.

Acum au anunțat chiar extinderea ei, cartelele urmând a fi introduse și în rețeaua Profi de magazine, 1.200 la număr. Asta înseamnă, dacă mai țin bine minte câte magazine au celelalte rețele, că Mobil Nelimitat se găsește la vânzare în peste 2000 de supermarketuri și hipermarketuri din țară.

Elsner era fericit și pentru că NPS-ul, un indicator de satisfacție al clienților (net promoter score, care arată cât de dispus ai fi să recomanzi și altora acel serviciu), este cu 28% mai mare pentru Mobil Nelimitat decât pentru abonamente. Mai mult, 35% dintre clienți s-au portat de la alt operator pentru oferta Mobil Nelimitat, iar 20% dintre clienți au convertit cartela în abonament, ceea ce se poate face foarte rapid din interfața web.

Smart Wifi, care a început cumva cu stângul după o amendă CNA primită pentru că reclama arăta un alt router decât cel oferit gratuit, revine acum cu un spot publicitar de sărbători. Smart Wifi este este un router 4G, adică îți dă internet în casă nu de la o conexiune pe cablu sau fibră optică, ci de la rețeaua 4G a Telekom. Nu-i pentru mine, că mie îmi place 1 Gbps pe fibră ca să pot testa routere, dar pentru foarte mulți clienți este suficientă viteza pe care o obții pe o conexiune 4G, iar Smart Wifi nu necesită găurirea pereților pentru a trage cablu până la el și nici nu are o perioadă contractuală fixă.

Serviciul are deja 10.000 de clienți și reprezintă 40% din vânzările broadband în septembrie-octombrie.

Spotul este cel de mai jos. Nu știu cu cine lucrează Telekom pentru spoturi, dar de la o vreme le ies foarte bine (cum sunt acestea în care apare chiar Elsner).

Cel de mai jos face mișto de “magia sărbătorilor”:

Andreas Elsner a vorbit deschis și despre alte probleme. De exemplu, au angajat oameni noi în call center, iar serviciile suport sunt acum mult mai bune. Elsner este primul om din industria telecom pe care l-am auzit spunând, parafrazez aici, “aveam prețuri bune, dar ne dezamăgeam clienții după achiziție”. Îmbunătățirea serviciilor call center a fost un mare pas înainte pentru schimbarea acestei situații.

Nimic spus despre o posibilă vânzare, desigur. Oricum, chiar dacă Telekom s-ar vinde mâine altcuiva, tot ar dura vreo 3 ani până se face schimbarea propriu-zisă de oferte și proprietar. Ați văzut că integrarea Vodafone-UPC a durat vreo doi ani.

    13 comentarii

  1. Tin cont de indicele de satisfacție a clienților de nu se poate: mie, personal, mi-au modificat in mod unilateral contractul de furnizare servicii fixe de 5 ori, in decurs de 6 luni (modificari repetate de pret). La a 5 a modificare, le-am spus ca si eu vreau sa modific unilateral contractul si nu au fost de acord – cu alte cuvinte, la ei se poate, la client nu! Asta ca sa nu mai vorbesc de Internet fix care cade aproape săptămânal sau de faptul ca “mi-au băgat pe gat” un nou tip de abonament la reînnoire (iar modificare de pret si de tip de abonament – pe principiul “totul sau nimic”). Profita de faptul ca stau in cartier nou si sunt singurii provideri. Nu stiu daca la ei in “Germanica” fac la fel – dar ma indoiesc teribil, însă eu sunt printre cei care ma voi bucura in momentul cand isi vor face bagajutele si vor degaja! Sa ii lase pe altii care poate au o viziune mai serioasa asupra business-ului…

      (Citează)

  2. Poate o sa zici ca sunt hater, dar, Teach for Romania este o aberatie sinistra.
    Ia uite ce zice pe site-ul lor: “programul Teach for Romania reprezintă un angajament de 2 ani de implicare ca profesor / învățător într-o școală publică, de stat, cu grad de defavorizare 1, 2 sau 3.”
    Deci tineri absolventi de top se vor duce 2 ani intr-o scoala publica defavorizata. Defavorizare poate sa insemne fie la mama dracu la zeci de km de civilizatie, fara transport, fara conditii, fara orice…. fie tigani, multi tigani… si asta pentru 1900 lei/luna salariul pt un debutant.
    Da, pare logic, ofertant… tot ce-si poate dori de la viata un tanar absolvent de top.

      (Citează)

  3. Vio:

    Da, pare logic, ofertant… tot ce-si poate dori de la viata un tanar absolvent de top.

    Vor lucra cu “materialul clientului”. Dacă “materialul” nu e bun, pot sa ii duca si profi de la Oxford…. Dacă micuțul Gicu vede ca, in fiecare zi, între orele 18-19, tata vine beat, o bate pe mama si apoi pleaca dupa “fer”, la ce sa te astepti?
    Si da, cred ca acei absolventi vor avea “experienta vieții lor” in astfel de comunități! Din punctul meu de vedere, astfel de proiecte sunt bune……sa dea la PR (vezi expresia pe care o folosesc cei din Petrom: ” in loc sa-i dai undita, mai bine invata-l sa pescuiasca” – pai daca a disparut si balta, si pestele si clientul abia se mai tine pe picioare, cum il inveti tu sa pescuiasca???) Chestii corporatiste, vazute de oameni care au iesit prea putin sau deloc din bula lor de cristal!

      (Citează)

  4. Internetul ala la 24 lei / luna pare interesant. Oare ce viteza are?

      (Citează)

    • Viteza melcului betiv ;)

        (Citează)

    • După multi nervi eu am facut un experiment simplu. Timp de 3 luni au luat cartele pre-pay de la cei trei mari operatori, Vodafone, Orange si Telekom. Mentionez ca serviciul ma obliga sa călătoresc mult prin tara. Am luat cele mai ieftine cartele cu net. În jur 5-6 euro. Recunosc ca mu ma asteptam dar cel mai bun semnal, per total, trăgând linie, a fost la Telekom. Perioada a fost iulie-septembrie. La Digi am renuntat de mult. Nu vreau ieftin si prost. Da, vreau scump si bun. Adică scump însemnând 5 euro iar ieftin 3!
      La TV, acasa, am si Digi si Telekom. Din motive de sport. Cu niciuna nu am avut vreo problema. Oricum, comentatorii sunt clar mai buni la Telekom. Aici poate e si o chestie subiectivă dar nu sunt singurul.

        (Citează)

  5. Parca era vorba ca se cara din Romania?!

      (Citează)

  6. Am mai spus-o dar o mai spun odata. Baietii astia de la Telekom au niste probleme cu reclamele mincinoase. Problemele despre care nu se vorbește în reclame la NET NELIMITAT:
    La orice abonament și orice cartela, ai netul limitat pentru conținutul video la 1.5 Mbps și la rezoluția 480p
    La fiecare abonament ai ceva trafic inclus, însă ca sa-l folosești, și sa poți sa te uiți la video mai mare de 480, trebuie sa dezactivezi Bonusul Net Nelimitat. Intuitiv nu?

      (Citează)

  7. Telekom a cumparat Romtelecom pentru activele imobiliare pe care le-a vandut pe bani buni si si-a scos investitia. Nu vor ajunge niciodata la nivelul Orange sau Vodafone asa ca acum inainte de iesirea de pe piata romaneasca vor sa mai dea niste tepe, de exemplu la inceputul anului au anuntat ca pachetul Sport a devenit pachet extra, au introdus cursul euro de la ING care este cel mai mare din piata, daca ai probleme cu netul sau cablul nu-ti raspunde nimeni la telefonul de suport.

      (Citează)

    • Pe bune ? Încă mai susține cineva aberațiile cu cursul ING? Adică se plânge cineva ca ieri diferenta intre cursul BNR si ING era de…0.09 lei!!! Stii ce inseamna asta la 5 euro în lei? Mai putin de 50 bani!!
      Iar pachetul sport este extra la cel mai mic pachet de la Telekom. La restul este inclus. Si aici, ca la diferenta dintre curs BNR si ING, stii cat costa pachetul sport la Telekom? Iti sun eu: 1 euro!!! Mai putin de jumatate de halbă de bere.
      Nu mai plecați urechea la ce spun orice habarnisti!

        (Citează)

  8. NPS-ul ala cred ca e facut intre ei 😅
    Nici mort nu as recomanda serviciile lor. Been there done that.

      (Citează)

  9. Iulian:
    Am mai spus-o dar o mai spun odata. Baietii astia de la Telekom au niste probleme cu reclamele mincinoase. Problemele despre care nu se vorbește în reclame la NET NELIMITAT:
    La orice abonament și orice cartela, ai netul limitat pentru conținutul video la 1.5 Mbps și la rezoluția 480p
    La fiecare abonament ai ceva trafic inclus, însă ca sa-l folosești, și sa poți sa te uiți la video mai mare de 480, trebuie sa dezactivezi Bonusul Net Nelimitat. Intuitiv nu?

    Wtf, serios ? Cum de nu spune nimeni nimic de asta

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus