un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Seriale: His Dark Materials pare a fi următorul serial-vedetă HBO

8 Nov 2019  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

14 comentarii

Primul episod din serialul His Dark Materials, făcut de HBO și difuzat oficial și la noi (l-am văzut pe HBO GO, unde are titlul Materiale Întunecate), mi s-a părut foarte bine făcut și încurajator pentru întreg sezonul. A urmărit foarte bine acțiunea cărții The Golden Compass a lui Philip Pullman, pe care este bazat, și asta îmi dă mari speranțe pentru viitor.

Cartea, prima dintr-o trilogie ce merită citită, se termină cu un plot twist foarte mare și neașteptat. Voi avea tot respectul pentru cei de la HBO dacă-l vor păstra în serial.

Actorii par foarte bine aleși. James McAvoy este un actor excelent și joacă foarte bine și aici. Îl știți din Atonement, X-Men, Split, Wanted și multe altele. Și fata care o joacă pe Lyra, personajul principal, Dafne Keen pe numele ei, pare bună pe rol. Are fața aceea de copil care dă foc la casă pentru că ai supărat-o cu ceva, dar mi se pare că și Lyra din carte avea această determinare în ea.

His Dark Materials este numele unei trilogii scrise de Philip Pullman în perioada 1995-2001, formată din cărțile The Golden Compass, The Subtle Knife și The Amber Spyglass. Am scris despre ele pe blog în 2007. Acțiunea primei cărți are loc într-o lume steampunk-fantasy ce îmbină o perioadă similară cu cea a revoluției industriale din Marea Britanie victoriană cu elemente clar fantasy precum vrăjitoare sau urși vorbitori (și blindați, dar vă las să descoperiți astea). În această lume paralelă, fiecare om este însoțit și de un animal cu care poate comunica, numit daemon, în caz că vă întrebați de ce tot apar animale prin serial.

Sună mai copilăros decât este în realitate. Cartea este destul de serioasă, cu teme adulte, comploturi și crime,  chiar dacă personajul principal este adolescenta Lyra. Aceasta crește la Oxford, într-o lume puternic controlată de un soi de inchiziție religioasă, și pleacă de acolo pe urmele unchiului său, care călătorește spre nord, spre zona Aurorei Boreale, pentru a afla secretele unui misterios Praf, Dust în original. O urmăresc sau călătorește chiar ea alături de multe alte personaje cu diverse interese, există un complot mai mare legat de niște copii răpiți pentru experimente dubioase, câteva națiuni se pregătesc de război șamd.

V-am zis deja că prima carte se termină într-un plot twist serios. Filmul The Golden Compass, făcut în 2007 cu Daniel Craig și Nicole Kidman, a fost dezamăgitor tocmai pentru că s-a terminat înainte de acest plot twist care poate fi ușor… deranjant pentru cei sensibili. Următoarea carte arată și intersecția cu lumea noastră, iar în a treia deja se duce spre bătălii cu îngeri, Dumnezeu și altele, subiectele acestea legate de religie și controlul bisericii făcându-i ceva probleme lui Pullman în acea perioadă.

Până acum, primul episod mi s-a părut bun și mă voi uita cu interes la următoarele. Primul episod mi-a făcut și poftă să recitesc cele trei cărți, ceea ce probabil voi și face.

    14 comentarii

  1. “Golden compass” reboot.

      (Citează)

  2. HBO a realizat un video “Mean Tweets” înainte de lansarea sezonului 3 din serialul Umbre. Pe 20 noiembrie vor fi lansate toate episoadele pe HBO GO.

    Actorii citesc comentariile de pe Reddit/r/Romania:
    https://www.facebook.com/serialul.umbre/videos/1043763572630933/

      (Citează)

    • draguta ideea, pacat ca nu e nici un “mean tweet” in ce au citit si pacat ca aia 2 in afara de Pavlu sunt analfabeti.

        (Citează)

  3. Măcar de data asta cărțile sunt terminate… poate de data asta le iese și finalul…

      (Citează)

  4. De fapt, HBO s-a implicat după ce BBC deja începuse filmările.

      (Citează)

    • Da, adevarul e ca e relevant ce spune RT, mai ales despre ideologii si religii

        (Citează)

    • OMG cat de stupid poate fi articolul ala. Nu in legatura cu episodul, ca nu l-am vazut asa ca nu pot sa trag o concluzie, doar in legatura cu ateismul in povesti.
      RT mananca rahat, dar aici e cam mult rahat.

        (Citează)

    • Andrei Șerbănescu

      08/11/2019 la 4:55 PM

      Într-o singură privință au dreptate, cărțile nu au ritm deloc, sunt plictisitoare in ultimul hal, chiar daca povestea în sine nu e rea. Nu are treabă cu ateismul, Pullmann nu are talent și asta-i tot.

        (Citează)

    • Lasă bre, nu știe nimeni de la ce vine rt.com, e harmless complet.

        (Citează)

  5. pustoaica care o joaca pe Lyra nu e mini wolverine din cel mai tare xmen ever?

      (Citează)

  6. Arata interesant, bagat la lista, mersi Radu :)

      (Citează)

  7. Let’s see sa vedem cum se lupta cu un alt serial vedeta lansat de/pentru Apple TV +..SEE..

    Totusi serialul anului (20 20) cred ca va fi Picard..

      (Citează)

  8. Vazut primul episod, pare interesant. Vedem ce or sa scoata mai departe. Se vede “mana” HBO la filmari, e foarte ingrijit.
    O sa caut si cartile…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus