un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

His Dark Materials

16 Aug 2007  ·

GÂNDURI  ·

Spune-ți părerea

Am citit zilele acestea trilogia scrisă de Philip Pullman, intitulată His Dark Materials, formată din The Golden Compass (numită Northern Lights în Europa), The Subtle Knife şi The Amber Spyglass. Am fost curios să văd despre ce este vorba atunci când am văzut trailerul pt primul film ce se pregăteşte, şi în care era vorba despre o lume asemănătoare cu a noastră, dar mai “steampunk” şi mai plină de magie.

Personajele principale sunt Lyra, o fată de vreo 12 ani, şi Will, un băiat de aceeaşi vârstă. Lumea Lyrei este diferită de a noastră, este un univers în care Biserica are o autoritate mult mai mare şi totul este supravegheat mult mai strict, unde în nord poţi da peste urşii mercenari şi peste vrăjitoarele pe mătură şi unde toate fiinţele umane aveau un fel de animal de companie, ce era o parte din sufletul lor şi îi urma peste tot. Lyra pleacă din Oxford, dorind să-şi salveze prietenul răpit de forţe misterioase, să-şi găsească tatăl şi să dezlege alte mistere precum acel Praf auriu ce intră în lumea ei. În următoarele volume îl va urmări pe tatăl ei în alte universuri paralele, în diverse lumi diferite de a ei, şi îl va întâlni pe Will, cel care avea un cuţit cu care putea deschide ferestre către aceste lumi paralele. Fără să ştie exact de ce, cei doi copii sunt piesele principale într-un război ce implică toate aceste universuri, un război dus de forţele comandate de tatăl Lyrei împotriva chiar a lui Dumnezeu şi a îngerilor săi.

Partea aceasta mi se pare cea mai surprinzătoare. Pullman nu doar condamnă Biserica şi o acuză de atrocităţi şi subjugarea subtilă a lumii, dar chiar îl şi reprezintă pe Dumnezeu (un înger bătrân şi fără mare rol acum) şi regentul sau ca pe personaje negative, ce au minţit pe toată lumea despre ideea raiului (care nu există) şi care nu doreau decât să controleze şi mai strâns toate lumile existente. Lor şi armatelor “Autorităţii” li se împotrivesc, aşa cum ziceam, tatăl Lyrei, copiii şi diverse alte personaje ce îi ajută, precum urşii războinici, vrăjitoare, alţi îngeri răzvrătiţi şi multe alte forţe din lumile ce puteau ajuta. Mulţi dintre ei mor, iar pe cei doi copii destinul îi conduce către rolul lor final.

Dacă Harry Potter a stârnit controverse pt că făcea câte o vrajă mică, apoi aceaste cărţi cum vor putea fi transpuse în film, cum vor putea arăta o Biserică asupritoare, moartea îngerilor, lupta până la moarte a părinţilor Lyrei cu Dumnezeu şi tot ce se mai întâmplă? Cred că scandalul va fi imens. Cărţile sunt cu copii, dar nu pentru copii, conţin şi elemente despre fizică şi filosofie, şi contrastul dintre cele două ştiinţe, iar toate aceste descoperiri despre îngeri şi răi şi moarte nu sunt oricum ceva ce ai recomanda copiilor. Nu mă aşteptam ca Pullman să scoată o intrigă chiar atât de “sensibilă” şi legată de elemente în general considerate tabu sau ofensatoare pt multă lume. Mai multe detalii pe Wikipedia.

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus