un blog de Radu Dumitru

laptop msi la oferta buna
laptop msi la oferta buna

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Review: Saeco Xelsis, un espressor automat de top ce prepară 15 tipuri de cafele

11 Nov 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Saeco Xelsis este espressorul automat de top al acestui brand, putând prepara 15 tipuri de cafele cu o posibilitate avansată de configurare a fiecăreia, cu râșniță ceramică integrată, ecran tactil, aspect îngrijit și programe automate de curățare.

Acum vreo două săptămâni am scris și despre espressorul automat Philips 5000 LatteGo, care-i modelul de top din gama Philips. Acest Saeco Xelsis îi este superior în toate privințele, dar plătești și mult în plus pentru asta.

Specificații Saeco Xelsis SM7683:

 • prepară 15 tipuri de cafele
 • posibilitatea de ajustare a cantității de cafea, a tăriei acesteia, a cantității de spumă de lapte, temperaturii apei, ordinii de turnare cafea-lapte și altele
 • are râșniță ceramică integrată, cu 12 trepte de reglaj și rezervor de 450 de grame pentru cafea boabe
 • recipient suplimentar pentru cafea deja măcinată, gândit pentru a pune acolo decofeinizată sau o cafea normală deja măcinată
 • rezervor iluminat de apă cu filtru AquaClean, capacitate 1,7 litri
 • carafă separată pentru lapte, capacitate 600 ml
 • ecran tactil color și două butoane fizice, până la 6 profiluri de utilizatori, fiecare cu rețetele sale de cafea
 • programe de clătire automată și decalcifiere
 • dimensiuni 283 x 489 x 393 mm
 • garanție 2 ani, include Saeco Premium Service gratuit

Preț: între 5.600 și 7.000 de lei la eMAG, Altex și PC Garage pentru varianta SM7683. Există și o variantă de Xelsis mai ieftină, SM7580, 4.500-5.000 de lei, care prepară doar 12 băuturi și are carcasa din plastic negru, lucios, fără elemente de inox.

Poziționare în gamă: cum spuneam, este espressorul automat Saeco Xelsis de top. Eu am testat varianta SM7683, cu 15 băuturi și elemente de inox. Există și o varianta mai ieftină, SM7580, care prepară mai puține băuturi și are carcasă neagră.

Philips-Saeco produce mai multe game de espressoare, unele sub brandul Philips, altele sub Saeco, care-i o companie italiană cu tradiție în domeniu (și Xelsis este produs în Italia, de altfel). Alte espressoare automate Saeco sunt cele PicoBaristo Deluxe și PicoBaristo, care prepară mai puține tipuri de cafea, au carafa de lapte integrată, funcții mai puține, butoane mai multe șamd.

Iată întreg review-ul de mai jos sub formă video:

Susține-mă cu un Subscribe:

CE CAFELE PREPARĂ SAECO XELSIS

Cred că în primul rând acest aspect contează, iar abia apoi vorbim despre cum le produce.

Saeco Xelsis prepară următoarele cafele cu o apăsare de buton:

 • espresso
 • espresso macchiato
 • espresso doppio, adică dublu. Râșnește de două ori la rând pentru asta.
 • americano, adică espresso cu apă fierbinte adăugată pentru a obține o băutură mai lungă.
 • espresso lungo, adică un espresso normal, dar apa trece mai multă vreme prin cafea pentru a obține mai mult lichid în cană. Treaba asta extrage de obicei o cafea mai amară decât ar fi cazul, iar dacă vreți mai mult lichid în cană vă recomand (a suta oară, valabil și prin cafenele și oriunde altundeva) să alegeți americano, nu espresso lung.
 • ristretto, care-i un espresso scurt, extras mai puțin timp, ceea ce de obicei rezultă într-o băutură mai dulce, dar cu foarte puțin lichid
 • cafea
 • cappuccino, adică espresso și spumă de lapte
 • latte macchiato, adică espresso și mai multă spumă de lapte decât în cazul unui cappuccino
 • flat white, care înseamnă espresso dublu și spumă de lapte într-o proporție altă proporție decât la un cappuccino dublu
 • cafe au lait, adică cafea și lapte cald
 • caffe latte, care-i cam același lucru ca mai sus, dar pe bază de espresso și spumă de lapte
 • cafe crema
 • lapte spumat, util pentru când vrei să-l aduci într-un recipient separat alături de niște cafele, ca să-și pună fiecare cât vrea
 • lapte cald, pentru cei ce nu-l vor înspumat sau vor să-l folosească apoi la vreo ciocolată caldă sau altceva
 • apă caldă, pentru cei ce vor apoi să-și facă un ceai. Espressorul încălzește o cană de apă caldă în jumătate de minut, pe când pusă la fiert pe aragaz ar dura mai mult timp.

via Gfycat

Sunt multe băuturi. Față de Philips 5000 LatteGo testat anterior, am apreciat apariția espresso macchiato și a flat white în lista de băuturi, două dintre preferatele mele și de altfel la modă acum prin cafenele. Sincer să fiu, uneori par prea multe băuturi, că-i greu de explicat diferența între latte macchiato, cafe au lait și caffe latte, de exemplu, mai ales având în vedere posibilitatea avansată de configurare a fiecărei băuturi.

Posibilitatea aceasta de configurare este principalul avantaj al modelului Xelsis. După ce alegi băutura de pe ecran, poți apăsa Start pentru a o  prepara, dar dacă vrei ai și posibilitatea de a face un tweak foarte bun al fiecărui preparat.

Uitați meniul pentru espresso. Poți alege tăria cafelei, cantitatea finală de lichid din ceașcă, temperatura apei și aroma cafelei, iar espressorul Xelsis își variază singur diverși parametri interni pentru a obține așa ceva, jucându-se automat la gramajul cafelei, presiunea de extracție, temperatura apei șamd.

Uitați meniul pentru un cappuccino și un latte macchiato, care-s și mai avansate. Pot alege trăgând de acele slidere cantitatea de cafea și de lapte spumat, iar apoi cât de aerat să fie laptele și cine să fie turnat primul în cafea, laptele sau espresso-ul, că în funcție de asta obții un alt aspect al băuturii.

Chestia asta este excelentă. Nu vrei ca espresso macchiato să fie 40 ml cafea și 30 ml lapte? Poți alege 50 cu 20 ml din ecranul aparatului înainte de a comanda băutura!

Așa arată espresso:

Cafea:

Americano:

Espresso macchiato:

Cappuccino:

Latte Macchiato:

Espresso dublu:

Flat White:

Una dintre cafelele cu lapte, poate chiar cafe au lait:

Mai mult, pe lângă băuturile “default”, Xelsis poate reține 6 profiluri diferite de persoane, fiecare cu băuturile sale. Adică pot face un profil Radu în care să pun doar băuturile mele preferate, cu rețetele (cantitățile) gândite de mine, iar Matilda poate face un profil pentru ea, cu alte băuturi și alte cantități. Este apoi foarte simplu să schimbi între aceste profiluri și băuturi.

Observați că n-am insistat pe cantitățile de cafea oferite de fiecare băutură tocmai din acest motiv – le poți schimba tu foarte ușor, după dorință, în incremente de 5 sau 10 ml. Am cântărit un espresso de 40 ml și avea 42 grame, deci le potrivește bine.

În ce privește calitatea preparatelor, repet ce-am spus de multe alte ori: gustul final al unei cafele este dictat cam 80% de calitatea cafelei utilizate și de cum a fost ea prăjită. Cea uzuală din comerț este destul de banală la gust și de obicei prea prăjită, ceea ce o face amară și chiar uleioasă. Pentru cele mai bune rezultate, luați cafea de specialitate dintr-o cafenea bună (recomand Claro sau Guido, au și cele mai bun prețuri).

Xelsis scoate espresso bun, cu o cremă consistentă. Spumează bine și laptele, obținând un aspect mai finuț decât pe 5000 LatteGo, unde spuma era mai grosieră, cu bule mai mari decât pe Xelsis. Nici Xelsis nu o duce la nivelul de lapte aerat precum poate obține un barista folosind un tub panarello și control manual al spumării, dar se vede că este superior lui 5000 LatteGo.

Râșnița integrată în espressorul automat este tot una ceramică, ceea ce este bine. Râșnițele ceramice sunt foarte durabile și pot asigura o măcinare constantă a boabelor de cafea, ceea ce-i foarte important în lumea espresso-urilor. Mai mult, nu se încălzesc și deci nu apare riscul ca temperatura lamelor râșniței să ardă cafeaua în timpul măcinării, ceea ce i-ar altera gustul.

Râșnița poate fi reglată în 12 pași pentru cei ce vor să facă acest nivel de fine tuning în băuturile lor, dar din fabrică vine reglată suficient de bine pentru 95% dintre cumpărători. Recipientul de boabe de cafea are o capacitate de 450 de grame și există și un al doilea recipient, mai mic, pentru cafea deja măcinată (poate ai cumpărat-o așa sau poate vrei decofeinizată, care vine direct măcinată). Poți alege ușor din ecranul tactil din care recipient sa fie luată cafeaua pentru fiecare băutură.

Puteți prepara și câte două cafele deodată. Nu mai știu exact pentru ce băuturi, dar espresso și cappuccino sigur da. Mai mult, dozatorul scoate întotdeauna atât laptele cât și cafeaua prin două jeturi, deci puteți pune două cești simultan acolo pentru a obține în fiecare câte o jumătate de băutură. Poate doriți să împărțiți un flat white cu cineva, de exemplu. Pe 5000 LatteGo doar cafeaua curgea prin două jeturi separate, nu și laptele.

CUM ARATĂ SAECO XELSIS

Așa arată espressorul automat, pus ca la paradă cu o băutură în mai multe straturi în fața lui. Este destul de mare, fiind un pic mai voluminos decât 5000 LatteGo testat anterior și organizat diferit.

Totul se controlează din ecranul tactil, care-i color și de rezoluție bună pentru un astfel de dispozitiv, plus două butoane din jurul său: on/off și start. Alegi cafeaua din ecran, modifici parametrii acesteia dacă dorești, apeși Start pentru a începe prepararea.

Observați și patru butoane capacitive în jurul ecranului: Drinks, Profiles, Clean și Settings. Cu acestea puteți ajunge în diverse părți ale meniului espressorului, de unde puteți configura acele profiluri, schimba setări precum timpul de stand-by, duritatea apei sau luminozitatea ecranului, porni programele de curățenie șamd. Este destul de intuitiv și foarte ușor de utilizat.

Dozatorul culisează vertical, ca să-l potrivești mai bine la înălțimea ceștilor pentru a nu stropi în jur:

În partea de sus există o zonă argintie care se încălzește. Acolo poți ține ceștile goale, că-i un spațiu de depozitare frumos și le va încălzi espressorul (e recomandat să turnați cafeaua într-o cană deja călduță), deși în practică zona aceea se răcește imediat ce Xelsis intră în standby, deci funcția de încălzire nu apare foarte des în ecuație.

În spatele acelei zone se află râșnița, care are un capac rotund și transparent, protejat cu o garnitură de cauciuc mărișoară ce nu lasă aroma boabelor de cafea să scape. Sub capac se află și rotița de reglaj a râșniței. Recipientul de decofeinizată este acoperit cu un capac mult mai mic, fixat în balama.

Accesul la restul espressorului se face prin partea din față. Tava de jos culisează, acolo se adună apă de prin espressor după clătire și trebuie golită din când în când, iar un mic plutitor roșu îți arată nivelul ca să știi când să faci asta.

În stânga este rezervorul de apă, care include și un filtru AquaClean. Acest filtru elimină impuritățile din apă și trebuie schimbat la câteva sute de cafele; costă cam 60 de lei unul la eMAG. Rezervorul de apă are și o mică “fereastră” pe lateral, ca să vezi nivelul apei fără să-l deschizi, și chiar un mic LED de iluminare în interior pentru a face observarea nivelului și mai simplă.

În partea dreaptă se află un recipient pentru zațul de cafea deja consumată. Ambele au senzori și pe ecran vă va fi indicat când trebuie să mai puneți apă și când să goliți pucurile de cafea strânse în interior.

Prin dreapta se poate ajunge și la  unitatea de preparare a cafelei, care-i pur mecanică și trebuie spălată sub jet de apă din când în când, probabil tot la câteva sute de cafele, pentru a curăța cafeaua rămasă prin aceasta. Cafeaua e un material uleios, care se depune ușor și se spală greu, așa că espressorul are nevoie de această întreținere periodică.

În partea din spate se află mufa de alimentare, cu un cablu specific PC-urilor și destul de scurt, plus un buton on/off general.

Carafa de lapte este un borcan cilindric și gradat, cu capac negru. Un tub de inox intră în acest recipient, iar acel tub este conectat printr-un furtun flexibil la dozatorul espressorului. Pur și simplu se înfige acolo.

Carafa are și un fel de închizătoare. După ce scoți tubul din ea, îi închizi de tot capacul și poate fi pusă direct la frigider, în caz că mai aveți lapte în interiorul ei. Tubul de inox are un mic suport lângă espressor în care poate fi introdus atunci când nu-i băgat în carafă.

Sistemul mai are un avantaj: poți introduce acel tub de inox direct într-o cutie de lapte, dacă nu doriți să vă complicați cu carafa. Pe de altă parte, dezavantajul este că acel furtun împiedică deschiderea recipientului de apă atunci când este înfipt în dozator, așa că trebuie întâi deconectat dacă vreți să mai adăugați apă în espressor.

Mie mi s-a părut și că dimensiunile rezervoarelor diferite nu sunt bine sincronizate. Am pus destul de des apă, dar 450 de grame de cafea ajung pentru multă vreme. Și tava de scurgere se umple destul de rapid pentru că espressorul folosește destul de multă apă în operațiunile sale de clătire, așa că fiți cu ochii pe acel plutitor care indică atunci când e plină, că altfel trebuie manevrată cu atenție de parcă ar fi o bombă.

În pachet este inclusă și o cutie în care se află frumos plasat manualul, o scrisoare ce-ți urează cafele plăcute, plus un kit de întreținere ce include o lingură de măsură, o pensulă și vaselină alimentară, plus o bandă de testat duritatea apei, ca să știți ce să reglați în meniul espressorului. Pensula și vaselina sunt utile dacă vreți să ungeți garniturile unității de infuzare, că așa ar trebui făcut pentru a păstra acel cauciuc în stare bună ani de zile.

Întreținerea nu-i foarte complicată. Din când în când trebuie golită tava de apă, care are o capacitate de 500 ml, și cea de zaț. Apoi, după câteva sute de cafele, ar trebui să spălați unitatea de infuzie și să schimbați filtrul AquaClean. După vreo 8 astfel de filtre schimbate, espressorul ar putea avea nevoie de o decalcifiere. Pentru asta se cumpără niște tablete sau un lichid special ce se pune în rezervorul de apă și se rulează programul de decalcifiere.

Foarte interesante sunt serviciile premium ce sunt oferite gratuit cu acest espressor, dacă-l înregistrați pe site-ul producătorului în maxim două luni de la achiziție, servicii ce arată că ai cumpărat un model de top. Acest Saeco Premium Service aduce următoarele:

 • asistență la instalare și montare, dacă o solicitați, adică vine cineva și montează espressorul la client acasă.
 • suport telefonic pentru neclarități în funcționare. Au un call-center unde poți suna cu întrebări.
 • ridicare și retur gratuit de la service, dacă are nevoie de așa ceva, prin curierat.
 • aparat de schimb câtă vreme al vostru este în service.
 • o întreținere gratuită, la domiciliu, adică vine cineva de la Philips și-l spală și curăță și decalcifiază atunci când doriți asta.

Premium Service este oferit gratuit până la 31 decembrie 2019, dar probabil perioada va fi prelungită ulterior. Și restul espressoarelor Saeco PicoBaristo beneficiază de opțiuni premium, dar Xelsis le grupează pe cele de mai sus. Pentru treaba asta chiar ar fi bine să verificați site-ul oficial și ofertele de vânzare.

CE E BINE

CE E RĂU

 • Prepară multe băuturi.
 • Toate cafelele sunt foarte configurabile.
 • Carafa de lapte este simplu de utilizat.
 • Aspect plăcut, high-tech.
 • Servicii premium incluse dacă înregistrați aparatul pe site-ul Philips.
 • Furtunul de la carafa de lapte trebuie deconectat ca să alimentezi espressorul cu apă.
 • Cablul de alimentare este cam scurt.

CONCLUZIE

Saeco Xelsis este un espressor automat foarte bun. Prepară multe băuturi, le poți configura într-un detaliu foarte mare, iar laptele spumat este peste media celor făcute de obicei de espressoare automate. Este ușor de utilizat, ușor de întreținut și are și un aspect plăcut, chiar high-tech cu acel ecran și materiale premium, primiți și acel Premium Service ce vă asigură câteva beneficii bune.

Dezavantajele sunt minore. Singura problemă este prețul, deși cred că se adresează celor care vor nu doar un espressor automat foarte bun, ci și o mașină care să arate bine la vedere într-o bucătărie modernă și sunt dispuși să plătească pentru asta.

Preț: între 5.600 și 7.000 de lei la eMAG, Altex și PC Garage pentru varianta SM7683. Există și o variantă de Xelsis mai ieftină, SM7580, 4.500-5.000 de lei, care prepară doar 12 băuturi și are carcasa din plastic negru, lucios, fără elemente de inox.

  9 comentarii

 1. Cati din cititori ar da banii astia pe un espressor? Este deja un model de folosit in restaurante sau la firme mari.

  Daca un cineva ar avea banii acestia de aruncat, probabil ar lua un OLED.

    (Citează)

 2. Rezervorul de zat nu are senzor, ci un numarator software iti spune (dupa x cafele) ca trebuie golit. Daca l-ai golit inainte, o sa iti spuna oricum sa il golesti cand ajunge numaratorul la valoarea prestabilita.

    (Citează)

  • La banii astia ar trebui sa iti arunce zatul singur la gunoi 😂

     (Citează)

  • Nu sunt asa de sigur, la aparatul meu, atunci când imi cere sa golesc rezervorul de zat chiar trebuie să o fac. Nu ajunge să-l scot doar si să-l introduc la loc fără să-l si golesc. Presupun ca are un fel de senzor din care își dă seama că e plin si nu doar contorizează numărul de cafele făcute. Saeco Intelia.

     (Citează)

  • N-am incercst asta, dar am patit sa arunc resturile de zat inainte sa-mi spuna aparatul iar apoi dupa 2-3 cafele imi zicea ca e plin.

     (Citează)

 3. Jacobs?????

    (Citează)

 4. Radu, de unde ai paharele?

    (Citează)

 5. Tot pishweizer iese. Grupul de presare este unul dintre cele mai proaste tehnologii luate de la saeco. Delonghi ii da clasa la extracție

    (Citează)

 6. 15 tipuri de cafele??
  Man, tu câte tipuri de cafele bei într-un an (fără teste).
  Să mă scuze doamnele, dar..

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus