un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Paninaro m-a surprins cu mâncare excelentă

22 Nov 2019  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

39 comentarii

Despre Paninaro am aflat din podcast-ul Între Show-uri, de fapt cred că-i chiar localul lui Teo sau al nevestei sale sau al amândurora. Restaurantul, care-i pe strada Luterană în spatele hotelului Radisson, este micuț, chiar ușor înghesuit, dar mâncarea este excelentă și tot ce-am comandat acolo a fost mult peste așteptările pe care le am de la un local mic, cu o bucătărie cât prima cameră a lui Harry Potter.

Matilda a luat budincă de mălai, adică “mămăligă cremoasă cu unt și parmezan, spanac, ciuperci sălbatice cu salsa de trufe și ou poșat” și chestia asta a fost excelentă, genul de preparat care ar putea fi servit într-un restaurant fancy românesc modern și, mâncându-l, aș spune “da, iată că au putut reinventa mămăliga” într-un mod inedit.

Nu știu cum au făcut-o, dar mămăliga avea textură de humus, adică una foarte fină. Spanacul, pe care de obicei eu îl urăsc când este fiert, s-a potrivit perfect aici, iar ciupercile au fost moi exact cât să fie plăcute ca textură în gură, dar fără a scrâșni în dinți. Un pic de ulei cu aromă de trufe dădea din când în când aroma lui specifică (prea mult strică, dar nu a fost cazul aici), iar oul a fost moale.

Excelentă! Poftesc de atunci la încă o porție.

Eu am luat Philly Cheese, care în original este un sandviș foarte faimos din Philadelphia, unde se face cu carne de vită, ceapă și brânză într-o baghetă pufoasă. Să zicem că cel de la Paninaro este adaptat la condițiile normale, adică bagheta are o coajă mai crocantă, iar în interior are și ardei gras, dar nu m-a deranjat asta. Carnea mi s-a părut din belșug și era genul gătit lent, un fel de pulled beef, gustoasă. A venit cu cartofi și un sos “secret” care pare un fel de thousand islands amestecat cu samurai.

Am fost și o a doua oară, în următorul weekend, și am luat burger din măduvioară de vită. Arată ca un burger, dar nu-i cu adevărat unul pentru că nu are chiftea de vită, ci măduvioară amestecată cu pesmet ca ingredient central (eu eram convins că va fi carne amestecată cu măduvioară).

Nu contează așa mult dacă poate fi numit burger sau nu. A fost bun, chiar inedit, iar în interior conține și kimchi, care-i o varză murată coreeană, brânză, ou ochi și un pic de dulceață de ardei gras (ar fi mers mai multă). Mi-a plăcut ca preparat, deși dacă-l luați din poftă după un burger clasic, rețineți că nu este așa ceva, ci mai degrabă un alt preparat în formă de burger.

Castraveții murați pane sunt exact ce le spune numele, adică felii lungi de castravete murat, prăjiți în pesmet panko. Nu-s foarte acri, așa că merg mâncați singuri alături de o bere.

“Picioci ca pe Valea Izei” s-a dovedit un fel de mâncare “cu de toate” românească, adică un soi de tigaie ce conține cartofi prăjiți, bucăți de cârnați, telemea, ouă ochiuri, castraveți, ceapă și un sos de roșii. Un fel de shashuka românesc, dacă vreți. Puneți mămăligă în loc de cartofi prăjiți și zici că ar fi fost inventată de rudele mele :) În particular, însă, e un amestec de prea multe ingrediente și cred că sunt preparate mai bune în meniu de încercat înainte de acesta.

Și deserturile sunt foarte bune. Frigăneaua de cozonac este o felie de cozonac (fără nucă sau altceva, dar pare aluat de cozonac “turnat” în formă de cozonac) dată prin ou și lapte și prăjită, este care cei de la Paninaro pun cremă de urdă cu smântână, o dulceață de fructe de pădure și câteva fructe proaspete. Este bun, merge bine combinația, chiar dacă eu aș fi preferat o ricotta în locul urdei românești, care are gustul ei intens. Nu cred că am mai mâncat vreodată un asemenea desert, deși am putea să-l vedem și ca un papanaș reinventat.

“Crema de zahăr ars ca la Melinda în Maramu'” a fost o altă surpriză plăcută. Arată bine, în primul rând, este o farfurie în care crema de zahăr ars propriu-zisă, așa cum făcea și bunica mea, este de fapt în stratul de jos, iar acolo în interior am găsit și o prună mare, iar deasupra un alt strat de desert și nuci.

A fost bună. Mă așteptam la un boț de cremă de zahăr ars, dar am primit un desert complet și complex; n-am mai mâncat cremă de zahăr ars de foarte mulți ani și mi-a plăcut să o redescopăr aici.

Matilda a băut prosecco și gin cu socată. Eu doar socată, că am fost cu mașina, și un suc de fructe. Apa este gratuită, așa că am băut și multă apă.

După cum spuneam la început, localul este foarte mic. Jos sunt trei mese de câte 2 persoane și parcă una de trei persoane, toate cam înghesuite. Le etaj mai este o masă de maxim 4 persoane, plus locuri la un fel de bar, vreo 6 scaune. Serviciul se face la bar, stil pub englezesc. Comanzi totul acolo, îți aduc ei la masă ce-ai comandat, dar măcar plătești la final, nu pe parcurs. Când am fost prima oară ni s-a spus că trebuie să așteptăm 30 de minute după mâncare, dar a venit în vreo 12. Din când în când poți auzi întrebări de genul “voi ce aveți? un philly cheese? iese imediat!”. Muzica e bună, au niște playlist-uri mișto în rotație.

Dacă mergeți acolo, deci, trebuie să o faceți cu ceva indulgență pentru acest aspect și pentru faptul că s-ar putea să nu găsiți locuri libere. Sper, de asemenea, că mâncarea va fi mereu la fel de bună precum am găsit-o eu. Multe localuri micuțe au probleme în a asigura consecvență în preparate, de a le face mereu la fel, dar sper să nu fie cazul și aici.

Paninaro se găsește pe str Luterană 3, vizavi de hotelul Park Inn. Orar L închis, M-V 9-17, S-D 10-18, au site și pagină de Facebook. Cu parcarea e complicat în zonă, că strada Luterană este aglomerată și în weekend, dar până la urmă găsiți un loc sau puteți parca în fața hotelului Hilton, în parcarea primăriei, sau veni pe jos de la Piața Romană.

    39 comentarii

  1. Ciudat ca pe meniu nu este trecut gramajul asa cum prevede legea in vigoare.
    Se poate comanda prin FoodPanda sau UberEats?

      (Citează)

  2. Oua jumari – 26 de lei! Paharul de vin 18 lei!

      (Citează)

    • ba dar parca va obliga careva sa va duceti. ‘tf? se mananca bine si la kaufland grill

        (Citează)

    • E un preț normal. Nu-s două ouă, ci un platou cu diverse pe el. Atât costă niște ouă la orice local de brunch, ba chiar uneori și 35 de lei.

      Dar știi că nu plătești doar prețul ingredientelor când mergi la un local, nu?

        (Citează)

  3. Uber Eats.

    Am vrut sa merg si eu, dar statea lumea in picioare afara. :) Si unde stau eu nu bate UberEats asta de centru. Meniul suna tare bine.

      (Citează)

  4. speedy.gonzales

    22/11/2019 la 5:17 PM

    si te mai miri ca nu te mai incap camasile sau ca esti cam rotunjor in filmuletele de pe youtube.
    asta e mancare ptr 4-5 persoane, nu ptr 2 persoane.

      (Citează)

  5. Review de nota 10, dar… “consistența”?

      (Citează)

  6. Cine e Teo? Ar trebui să-l ştim doar dupa prenume? Aşa ca Cher sau Prince?

      (Citează)

  7. Cred ca este dintre gunoaiele acelea care cred ca fac stand-up comedy din pepiniera Club 99.

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      22/11/2019 la 6:25 PM

      Teo face stand-up ceva mai cult, e normal sa nu îl înțeleagă toți.

      Cât despre mâncare… Preturile par cam mari pentru ce oferă. Tre’ sa “văd” cu gura mea ;)

        (Citează)

    • De fiecare data cand apari (si apari la fiecare post, sigur nu ai vreun crush?) sper ca esti doar un troll (ratat, ca oricum nu il baga nimeni in seama). Sau daca asa esti tu si in viata reala, sper ca nu ai multi oameni in jur sa se “bucure” de snobismul tau toxic…

        (Citează)

    • Am o admirație pentru oamenii pe care ii consider inteligenți. nwradu are dubioasa onoare sa facă parte din acest foarte select grup.

      Cat despre bagatul în seamă, ca să îl citez pe Jack Sparrow “but you have heard of me”.

      Club99 sunt o mizerie în care unii ce nu sunt în stare sa vândă bilete practica ceva denumit atât de plastic zoso – masturbatul în grup.

        (Citează)

    • Comics Club? The Full? le apropbi ?

        (Citează)

    • Gaelex:
      Cred ca este dintre gunoaiele acelea care cred ca fac stand-up comedy din pepiniera Club 99.

      Trebuie să te relaxezi un pic. Nu-l știu personal pe Teo, iar podcasturile am început să le urmăresc după ce am filmat cu Vio acele reclame Carrefour anul trecut.

      Teo, însă, mi se pare un tip foarte deștept din cum judecă multe chestii mai adânci care se mai discută uneori în acel podcast și pentru felul în care se exprimă când face asta. Plus că-i place whisky-ul.

        (Citează)

  8. Eu nu inteleg pentru ce mai lasi deschise comentariile pe blogul asta…Sunt aceeasi 10-15 oameni care comenteaza si se pricep la orice, hate si aproape nimci altceva.

      (Citează)

    • Oricum Radu nu citeste comentariile de pe site, aici nu esti la Zoso sa ai interactiune.

        (Citează)

    • @BogdanP: sunt opționale, poți citi doar articolul dacă te dezamăgesc comentariile.

      @vlad: le citesc, dar mai am și alte treburi de făcut. Eu speram ca oamenii să interacționeze în principal între ei, că eu mi-am spus deja exhaustiv părerea despre subiect în articol.

        (Citează)

  9. Teo este influențăr pe bautură/tărie iar Melinda pe mâncare.

      (Citează)

  10. Am fost, am mancat, super bun. E aglomerat ce-i drept drept, dar era intr-o zi de sambata.

    Preturile sunt ok pentru ce reprezinta. Banuiesc ca nu va duceti acolo sa luati pranzul zilnic.

      (Citează)

  11. Eu am venit doar pentru comentarii :))

      (Citează)

    • Hahahaha, eu am venit să citesc că m-am bucurat de articol, dar m-am pus Satana da citesc comentariile🤣

        (Citează)

  12. Galetex e fin cunoscător de umor. Înafară de Carlin, Pritchard, Manley și Bennett nu gustă nimic.

    conspicuous:
    Comics Club? The Full? le apropbi ?

      (Citează)

  13. Pare interesant, dar o mica corectare, “kimchi” nu este varza murata coreeana, ci o “garnitura”, de regula pt orez si care poate cuprinde diferite legume murate coreene, printre care si varza.

      (Citează)

  14. BogdanP:
    Eu nu inteleg pentru ce mai lasi deschise comentariile pe blogul asta…Sunt aceeasi 10-15 oameni care comenteaza si se pricep la orice, hate si aproape nimci altceva.

    Ca e… Plm blog?

      (Citează)

  15. vlad:
    Oricum Radu nu citeste comentariile de pe site, aici nu esti la Zoso sa ai interactiune.

    Zdrang!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus