un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce este bună o cameră cu termoviziune la casa omului

6 Nov 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

37 comentarii

Am o cameră micuță cu termoviziune, marca Seek Thermal, care se atașează la un telefon mobil. E pe microUSB, dar am găsit și o marcă de adaptor cu care funcționează bine și pe USB-C. N-o folosesc eu la valoarea ei, dar cazurile includ detectarea unor probleme pe la instalații electrice, văzut animale sălbatice în beznă, măsurat cum și până unde se încălzește un laptop șamd.

Acum câteva săptămâni, pe la ora 22, începe să miroasă în casă a ceva ars, dar de natură electrică. E greu de descris în cuvinte, e mirosul acela de cabluri sau plastic care ia foc. Și na… m-am întrebat ce ia foc și de ce?

După o inspecție rapidă olfactivă prin fiecare cameră, am determinat că probabil nu miroase de la mine din casă, așa că am ieșit pe scara blocului și da, acolo mirosul era mai pregnant. Părea că vine de la tabloul electric de pe scara blocului, că am pe etaj unul pentru 8 apartament, cu contor și siguranță generală pentru fiecare apartament în parte, dar unde era mai exact problema?

Așa că m-am întors în casă, mi-am conectat camera cu termoviziune la telefon și m-am dus să mă uit ca Predatorul la tabloul electric. Și da, problema s-a văzut imediat: una dintre cele 8 siguranțe era foarte fierbinte, de fapt era singurul obiect fierbinte de acolo, toate celelalte fiind la temperatura ambientală.

Mai exact, siguranța respectivă, una automată din aceea de tip mai vechi, cu butoane alb și roșu, era la 91 de grade. Bine că am avut cameră și n-am pus mâna pe ea. Am văzut a cărui apartament este și i-am sunat omului la ușă. Avea prea multe aparate pornite simultan, iar siguranța aceea, în loc să “sară”, se topise înăuntru.

Așa se vedea tabloul de la un metru distanță:

Și asta era temperatura pe siguranță când am dus camera lângă ea:

Mission accomplished! Am băut apoi un whisky normal pentru că, la cât miros de fum aveam în casă, semăna oricum cu un Caol Ila.

Meanwhile, o femeie a descoperit că are cancer de sân în formă incipientă după ce o fotografie făcută într-un parc de distracție cu cameră de termoviziune a arătat o pată caldă pe piele, ceea ce poate fi un semn. Nu este o metodă foarte precisă de a diagnostica un cancer la sân, dar unii chiar o folosesc și în scopuri medicale, că-i total neinvazivă și rapid de făcut.

Aș putea face gluma aia despre cum am cameră și mă ofer să scanez eu după astfel de probleme, dar sunt căsătorit și mă voi abține.

Camera asta este acum și la eMAG, dar lipsesc din ofertă variantele mai moderne pe USB-C. Mă bate gândul să-mi iau un termometru cu infraroșu, dar mă tem că are eroare de măsurare foarte mare. Între timp, dacă cineva vrea să-mi dea cadou un FLIR, mulțumesc!

    37 comentarii

  1. Când eram în facultate am ajuns inevitabil și la renumita cameră cu termoviziune. E foarte interesant cum poți „vedea” urma unei mâini după ce a atins un perete…la mai multe minute după eveniment. Și tot acolo am văzut și poze cu cancer mamar în stadiu incipient. Practic rețeaua vasculară este mult mai dezvoltată în zona aia și se observă foarte bine cu așa ceva.

    Cât despre termometrul cu infraroșu, la mine la muncă se folosește. Este foarte dependent de locul unde măsori pentru că temperaturile nu sunt uniforme pe întreaga suprafață, dar pentru a observa problemele la distanță este ok. Depinde ce precizie ți-ai dori și pentru ce l-ai folosi. Dacă e suficient să fii în același grad, merită.

      (Citează)

  2. Acum inchipuieti ca SMURD sau pompierii ar avea asa ceva.

    Se gasesc toate variantele de camera pe Amazon DE:
    https://www.amazon.de/dp/B07RQ3J27Y/
    si sunt mult mai ieftine decat pe eMAG.

    Ma bate un gand sa imi iau una, pentru verificat circuitul aerului cald si optimizarea fluxului.

      (Citează)

    • Vanzatorul de pe emag are un mic adsis de 100%.

        (Citează)

    • Oficial costa 249$, iar pe emag e 1900 😂

        (Citează)

    • Acum au de unde sa faca reducere de black friday

        (Citează)

    • Da, este 249 € pe Amazon. Dacă o importă un vânzător din România se ve mai adăuga +19% TVA. 249 € + 19% = 296 €. Mai adăugăm taxe vamale și taxă de transport … hai să zicem încă 10 €, rezultă 306 €.

      Probabil o plătește prin OP. Dacă mai luăm în calcul și că orice transfer în valută este comisionat cu minim 10€, rezultă vreo 316 €. Convertit în lei la cursul păcătos al băncii (să zicem 4.8 lei) vine vreo 1.500 lei. Deci în final diferența dintre 1.800 de lei cât este pe eMAG și 1.500 de lei este de fapt vreo 300 de lei. Hai să zicem că aduce vreo 3-4 camere (că nu cred că e piață de sute de bucăți la noi în țară) și acele costuri de logistică se împart. Hai să zicem că facem profit 400 de lei per cameră.

      În condițiile în care mai trebuie să asigure și garanție pentru produsul vândut, vi se pare mult un profit de 400 de lei pentru o investiție de 1.500?

        (Citează)

    • Prețul de pe amazon conține deja tva, taxe de import, comisioane pentru OP. Singura diferență la cumparat de pe amazon față de luat de la noi e costul transportului.

        (Citează)

    • O gasim chiar si la 169$ pe amazon (oferta) :)))

      https://prntscr.com/pt3xx0

        (Citează)

    • Sunt mai multe modele, că unele au extended range. Eu am luat-o de pe Amazon Germania, că nu era în România atunci, dar după o vreme a fost și la eMAG cam la același preț.

        (Citează)

    • Gaelex: Acum inchipuieti ca SMURD sau pompierii ar avea asa ceva.

      Au, FLIR de exemplu vinde în principal către sectorul militar și structuri de intervenție. Diverse agenții din România au de toate, de la camere portabile manuale și până la cele ce bat la 30 km pentru monitorizarea frontierelor după căldura vehiculelor și a oamenilor.

      Nu-s chiar foarte utile celor din SMURD. În caz de incendiu, totul e cald. Există o utilitate pentru căutarea în caz de dezastre, dar limitată. Sunt mai utile Poliției atunci când urmăresc din elicopter pe cineva sau caută prin pădure oameni.

      Gaelex: Ma bate un gand sa imi iau una, pentru verificat circuitul aerului cald si optimizarea fluxului.

      Astea de telefon nu cred că au rezoluția necesară pentru așa ceva. Nu poți vedea aerul “cald” cu ele.

        (Citează)

    • Revo:
      Da, este 249 € pe Amazon. Dacă o importă un vânzător din România se ve mai adăuga +19% TVA. 249 € + 19% = 296 €. Mai adăugăm taxe vamale și taxă de transport … hai să zicem încă 10 €, rezultă 306 €.

      Amice, ce idiotenii aberezi acolo?!
      1. camera este 235 de euro TVA INCLUS
      2. tranportul la 1 bucata este fix 6.74 Euro
      3. mare total este 242,73 Euro
      Asa ca ne trezim si noi putin?

      Este pana in 1200 de lei cu livrare cu tot de pe Amazon DE, iar jegul ala de pe eMAG isi pune un adaos de peste 50%. Taxa de prosti care nu stiu sa isi comande de pe Amazon.

        (Citează)

  3. Am si eu una si o folosesc ca sa vad temperatura din cuptor cand bag puiul la rotisor.

      (Citează)

  4. Daca nu te oferi tu sa scanezi fetele, ma bag eu.
    @Fetelor, am la munca camera FLIR de 20 000 euro, o folosesc sa masor temperatura la tranzistoare pe placa. (imi vede urmele de caldura lasate de pantofi pe podea)

    Legat de siguranta, nu a avut surubul strans bine, eu am patit cu o siguranta de 63 A sa sara la 9 A, se incalzea local si se declansa.

      (Citează)

  5. Stirea cu tumoarea detectata pe termoviziune e o aiureala.

      (Citează)

  6. Jan:
    Am si eu una si o folosesc ca sa vad temperatura din cuptor cand bag puiul la rotisor.

    Aveau pe la selgros niste termometre de inox la 10 lei, de pus in interiorul cuptorului.

      (Citează)

  7. Daca iti deschidea vecina puteai sa vezi daca e si ea fierbinte

      (Citează)

  8. Deci ce zici tu e ca in loc sa pun mana pe sau pe langa niste sigurante, e mai bine sa dau niste sute de coco pe o camera pe care sa o folosesc cel mult 1 data la cativa ani?

    Seems legit.

    Nu ma intelegeti gresit, imi place camera, am folosit si eu una cand aveam probleme cu condensul pe un perete etc, doar mi se pare ridicola ideea de a cumpara una. Si mi se mai pare ca in curand n-o sa mai putem nici sa ne stergem la fund fara ceva gadget sau aplicatie.

    Oh, wait, am uitat ca exista deja poop trackers.

      (Citează)

    • a, si mai voiam sa intreb: cati dintre noi avem un ciocan rotopercutor prin casa?
      dar un creion de tensiune?

      daca avem toti, hai sa zicem ca putem discuta despre camere cu termoviziune ca next steps.
      daca nu, hai s-o lasam balta.

        (Citează)

    • Zice ca e buna la casa omului si atat. E o relatare relevanta, nu e cazul sa o dai in exagerari.

        (Citează)

    • :-))
      da ai dreptate, dupa ce am scris am vazut si eu ca m-am ambalat cam tare, nu stiu ce m-a apucat :-)

      dar eu zic ca nu e buna la casa omului, nici macar nice to have.
      eu zic ca e doar fitza.

        (Citează)

    • Orice om prevazator/Are-n casa un tractor.

        (Citează)

    • Revo:
      Da, este 249 € pe Amazon. Dacă o importă un vânzător din România se ve mai adăuga +19% TVA. 249 € + 19% = 296 €. Mai adăugăm taxe vamale și taxă de transport … hai să zicem încă 10 €, rezultă 306 €.

      Probabil o plătește prin OP. Dacă mai luăm în calcul și că orice transfer în valută este comisionat cu minim 10€, rezultă vreo 316 €. Convertit în lei la cursul păcătos al băncii (să zicem 4.8 lei) vine vreo 1.500 lei. Deci în final diferența dintre 1.800 de lei cât este pe eMAG și 1.500 de lei este de fapt vreo 300 de lei. Hai să zicem că aduce vreo 3-4 camere (că nu cred că e piață de sute de bucăți la noi în țară) și acele costuri de logistică se împart. Hai să zicem că facem profit 400 de lei per cameră.

      În condițiile în care mai trebuie să asigure și garanție pentru produsul vândut, vi se pare mult un profit de 400 de lei pentru o investiție de 1.500?

      Gresit; e Amazon.DE; nici un TVA.

        (Citează)

    • Marean: eu zic ca e doar fitza.

      Și eu, doar că acum chiar a fost utilă.

        (Citează)

    • Marean: Deci ce zici tu e ca in loc sa pun mana pe sau pe langa niste sigurante,

      Păi tocmai, ideea este că nu știam de unde vine problema. Ar fi trebuit să pipăi fiecare metru pătrat în parte. De asemenea, nu sunt mare fan pipăit tablouri electrice cu potențiale probleme, dar te chem data viitoare când am ceva de 90 de grade ce trebuie atins :P

      Eu am ciocan rotopercutor și creion de tensiune. :D

        (Citează)

  9. ElZorab:
    Prețul de pe amazon conține deja tva, taxe de import, comisioane pentru OP. Singura diferență la cumparat de pe amazon față de luat de la noi e costul transportului.

    Conține pentru tine, dacă o cumperi ca persoană fizică. Dacă o cumpără o persoană juridică pentru a o revinde se va adăuga și TVA. Bine, dacă are contact cu furnizorul direct nu o va cumpăra la RRP, ci mai jos. Oricum, nu încerc să spun că ar trebui să cumpărăm din România la un preț mai mare în loc de Amazon. Spun doar că adaosul ăla al vânzătorului român hrăpăreț nu-i așa de mare dacă stăm să facem un pic calculul.

      (Citează)

    • Daca o cumpara o persoana juridica pentru a o revinde, se scade TVA-ul de pe factura de la Amazon si se adauga TVA-ul din Romania. Nu se plateste TVA-ul de 2 ori in UE.

        (Citează)

    • Se scade TVA doar daca esti in registrul operatorilor intracomunitari. O formalitate, dar na… Dupa ce iti bagi “RO-ul” la amazon, ai acces la pagina de Amazon business cu diverse facilitati pentru firme, inclusiv eliminarea TVA-ului. Mai sunt si altele care tin de trasabilitatea comenzilor, conform sistemelor de calitate.

        (Citează)

    • Pe langa ca ai dat cu mucii-n fasole la partea cu tva-ul mai si presupui ca e un business sa iei produse de la amazon si sa le vinzi la noi. Nu cumva să vorbesti cu importatorul sau doamne ferește să iei legătura cu producătorul. Doamne cât de bătut in cap ești, debitezi prostie după prostie. Măcar ești ferm pe poziții și nu te lași.

        (Citează)

    • ElZorab: Nu cumva să vorbesti cu importatorul sau doamne ferește să iei legătura cu producătorul

      Nu presupune că orice firmă este dispusă să vândă direct oricărui distribuitor. Majoritatea te trimit la un distribuitor deja existent.

        (Citează)

  10. Revo:
    Da, este 249 € pe Amazon. Dacă o importă un vânzător din România se ve mai adăuga +19% TVA. 249 € + 19% = 296 €. Mai adăugăm taxe vamale și taxă de transport … hai să zicem încă 10 €, rezultă 306 €.

    Pare business solid asta cu a cumpara la pret de lista de pe Amazon si a vinde pe eMAG Marketplace.

      (Citează)

  11. Poti sa iei termometru cu infrarosu linisit, e bun, poti vedea de exemplu daca garniturile geamurilor au scapari si se raceste in zona respectiva peretele, temperatura unei tigai incinse etc.

      (Citează)

  12. Unele telefoane CAT au camera FLIR integrata. Mi se par excelente pentru un utilizator care foloseste asta des.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus