un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

20 de sfaturi pentru a evita iritarea feței după bărbierit

28 Nov 2019  ·

GÂNDURI  ·

44 comentarii

Acum trei luni scriam că am trecut la un aparat de ras Gillette Skinguard, care-i proiectat să reducă iritație pielii după bărbierit, și că voi reveni după un timp cu concluzii și cu un ghid pentru a reduce iritația feței și alte efecte nedorite.

Concluzia este simplă: Gillette Skinguard chiar face ceea ce promite. N-am mai avut fața iritată în aceste trei luni, mai ales în combinație cu o spumă bună de ras și, așa că problem solved, mission accomplished. A devenit aparatul meu principal și-l voi folosi pe termen lung, iar vechiul meu aparat a fost retrogradat către alte zone.

Are două lame, iar între ele sunt niște striații verticale din plastic care nu doar că răsfiră mai bine firele de păr și le pregătește astfel de tăiere, dar acționează ca un tampon astfel încât lamele nu apasă cu putere pe piele, ceea ce micșorează foarte mult riscul de iritație, în tandem cu două zone de lubrifiere a pielii.

Acum să trecem la ghidul despre care vorbeam, că am tot studiat problema iritațiilor de toate tipurile (eczeme, roșeață, mâncărime, senzația de usturime, tăieturi etc). Le-aș putea împărți în trei categorii:

  1. iritații ale pielii stresate de bărbierit
  2. iritații cauzate de rădăcina firelor de barbă
  3. iritații cauzate de bacterii

și iată niște sfaturi pentru a le reduce.

IRITAȚIILE PIELII

Acestea apar din cauza contactului lamei cu pielea și în special dacă pielea nu este hidratată și elastică. Gândiți-vă prin analogie cu o coală de hârtie sau o frunză. Una foarte uscată se crapă și se rupe foarte ușor, pe când în stare bună este mult mai elastică și rezistă la acțiuni mecanice.

Similar, și acțiunea lamei poate crea răni microscopice la nivelul pielii, iar roșeața ce apare este o dovadă a lor, uneori însoțită de mâncărime sau bubițe. Niște metode de a evita asta:

Folosiți un aparat precum Gillette Skinguard. Pentru asta a fost făcut, acele striații țin lamele un pic mai sus pentru a feri frecarea puternică de piele, și costă vreo 40 de lei cu două rezerve incluse (eMAG).

Bărbieriți-vă în timpul sau după un duș fierbinte. Temperatura mai ridicată face pielea mai moale și deci mai maleabilă și mai rezistentă la acțiunea aparatului de ras. Dacă nu aveți oglindă în duș, se poate instala una rotundă și mobilă, o găsiți pe la diverse magazine. Eu deschid ușa dulăpiorului din baie și mă văd în el din cadă.

Utilizați o cremă bună de ras și nu vă zgârciți la ea. Pe lângă dușul fierbinte, o cremă bună face firul de păr mai moale și deci mai ușor de tăiat, ceea ce înseamnă că vă bărbieriți din mai puține mișcări și deci pielea este mai puțin stresată.

Pot să vă spun o greșeală pe care o făceam eu în călătorii: nu luam spumă de ras cu mine, ci foloseam ce săpun găseam la hotel, că na… merge și ăla. În practică, unele săpunuri nu fac multă spumă, iar împreună cu zile pline de efort, eventual în temperaturi mari, mă iritam. Luați-vă o spumă de ras la recipient mic (travel size) cu voi.

Evitați lamele de ras tocite. La nivel microscopic, o lamă de ras tocită nu mai are o muchie continuă și bine ascuțită, ci arată ca un ferăstrău, cu tocituri și rupturi în toate direcțiile, care zgârie suplimentar pielea. În plus, o lamă tocită necesită mai multe mișcări pentru a bărbieri o zonă, ceea ce doar stresează suplimentar pielea. Ca sfat suplimentar, clătiți bine aparatul de ras între mișcări pentru a îndepărta firele tăiate de pe lame.

Eu sunt super zgârcit când e vorba de schimbat rezervele unui aparat de ras și trag mult de ele, de ajung să simt cum îmi taie fața. Diferența se simte imediat atunci când pun o rezervă nouă, că aparatul alunecă și taie fără vreun mare efort din partea mea.

Bărbieriți-vă încet, cu mișcări lente. Asta dă timp pielii să se adapteze la apăsarea aparatului de ras și să se miște sub acesta.

Nu dați de mai multe ori în aceeași zonă. Teoretic, cu o lamă ascuțită, nici nu aveți nevoie. Dacă bărbieriți excesiv o zonă e practic garantat că veți stresa pielea.

Hidratați-vă pielea cu o cremă. Utilizați orice cremă hidratantă pentru bărbați, că nu-i vreo rușine. Cu poluarea din oraș, aerul condiționat destul de uscat, soarele din timpul verii și frigul din timpul iernii, avem cu toții pielea mai uscată decât ar fi ideal, iar efectele negative se cunosc în astfel de situații.

Beți mai multă apă. Ajută substanțial la hidratarea pielii, unul dintre efectele ușor observabile este că aceasta devine mai elastică.

IRITAȚIILE CAUZATE DE FIRELE DE BARBĂ

Problema este următoarea: aparatul de ras taie firul de barbă la suprafața pielii. Bucata care rămâne se retrage uneori sub piele și, în loc să crească din nou prin piele, rămâne sub ea o vreme, timp în cere produce o iritație sau o bubă, în lipsa altui termen.

Se numesc fire încarnate. Iată niște metode de a le evita.

Bărbieriți-vă în sensul creșterii firelor de păr, nu împotriva acestuia. Asta împiedică tăierea prea de la rădăcină a firelor și posibilitatea ca ce rămâne să intre sub piele.

Dați-vă cu apă rece pe față după bărbierit. Apa foarte rece strânge un pic pielea. Might help.

Exfoliați pe cât posibil pielea de pe față. Straturile moarte ale pielii doar îngreunează creșterea firelor de păr, încercați să le îndepărtați prin metodele uzuale, mai ales după o baie caldă.

IRITAȚII CAUZATE DE BACTERII

Bacteriile sunt una dintre cauzele principale ale iritațiilor pentru că pot intra în porii feței sau în micro-leziunile acesteia după bărbierit, unde cauzează inflamații. Vă recomand următoarele acțiuni pentru a micșora acest risc.

Spălați-vă cu săpun înainte de bărbierit. O săpunire bună elimină marea majoritate a bacteriilor de pe piele.

Spălați-vă cu săpun și după bărbierit. Poate și mai important, că acesta este momentul în care porii pielii sunt deschiși. Unii se dau cu creme sau after-shave, eu mă spăl cu săpun cremos și pot să zic că am observat o îmbunătățire în ultimul an, de când am început să fac asta.

Sunt unii care recomandă să te speli cu alcool pe față în același scop, dar eu n-aș face asta. Alcoolul usucă rău de tot pielea și, după cum ziceam mai sus, apar alte efecte nedorite.

Dați-vă cu apă rece după bărbierit (și spălat). Închide porii, nu mai intră așa ușor bacteriile.

Spălați bine aparatul de ras înainte de bărbierit. Se depun și pe el bacterii și microbi, mai ales dacă-l țineți într-un mediu umed precum este baia. Spălați-l cu săpun sau alcool înainte de a vă bărbieri.

Alegeți-vă un moment potrivit pentru a vă bărbieri. Poate nu când tocmai ați venit de la efort fizic sau după ce ați dat cu aspiratorul în toată casa, când pielea este deja stresată de factori externi sau vine dintr-un mediu cu praf. Bărbieriți-vă măcar după un duș lung.

ALTE SFATURI

În articolul precedent v-am cerut și vouă sfaturi pentru a micșora iritația pielii și, după o discuție lungă, pot spune că au reieșit trei mari și late:

Utilizați un pămătuf de calitate. Rolul unui pămătuf este să creeze mai multă spumă și apoi să o întindă bine pe față și să întoarcă firele de barbă pe toate părțile pentru a le unge bine, iar un pămătuf de bursuc este considerat cel mai  bun pentru așa ceva. Pe lângă bursuc, au fost recomandate și pămătufurile din păr de porc sau cele sintetice, dar de calitate.

Utilizați o spumă sau o cremă de calitate. Puteți începe inclusiv cu spuma sau gelul Gillette Skinguard și urca spre soluții găsite doar prin magazine de specialitate, după buget.

În prima zi după bărbierit, evitați să purtați haine care se freacă de zona gâtului. Adică nu pulover pe gât, nu cămăși cu guler strâns sau din material dur, nu fular din acela care te face să te scarpini constant. Un sfat bun apropo de asta este să vă bărbieriți seara, înainte de culcare, pentru ca pielea să se repare un pic pe timpul nopții. Dacă vă bărbieriți dimineața și apoi vă îmbrăcați cu haine dure și ieșiți în frig și în poluare, pielea vă va înjura discret.

Acum, eu am încercat să fac un ghid cu sfaturi simple, ușor de implementat și care nu necesită cheltuieli. Mici detalii sau schimbări minore de comportament pot face o diferență mare cu efort minim și pe această direcție am încercat să merg.

N-am discutat mai sus de ce-ar trebui făcut dacă aveți pielea foarte sensibilă. În acest caz, ar trebui să evitați sau să schimbați aftershave-urile cu parfum, care pot irita pielea, să lăsați pielea să-și revină după o iritație înainte de a o bărbieri din nou, să utilizați loțiuni sau medicamente făcute special pentru astfel de probleme și inclusiv să vorbiți cu un dermatolog despre asta.

asus s5507

    44 comentarii

  1. Sau uilizati Philips OneBlade. Nu mai aveti nevoie de spuma, pamatuf, aftershave si e mult mai simplu si cel mai important :fara iritatii.

    P. S. Am incercat tot felul de lame, dar din pacate toate irita.

      (Citează)

    • N-am folosit niciodată OneBlade, dar la câți ziceți de el, sunt sigur că-i bun. Problema e prețul, că parcă de BF a fost 150 de lei. Eu vreau un ghid în care majoritatea sfaturilor să plece de la ceea ce ai deja în casă sau doar cu mici modificări.

        (Citează)

  2. de la reclama aia cu masculinitatea toxică, gillette are numai bucurii.

      (Citează)

    • Pe unii se pare că nu i-a deranjat opinia companiei despre proprii clienți… alți folosesc one blade sau orice altceva

        (Citează)

  3. 21. Nu va barbieriti :)
    Mustata tunsa cu nr 3, barba cu numarul 4, o data pe saptamana.
    Fara iritatii since 2000 si un pic :)

      (Citează)

    • Și cum mănânci supă?

        (Citează)

    • Same here. Anul asta am zis sa imi las si eu barba, sa compensez lipsa de par de mai sus. Mers la tuns o data la 6 saptamani si aranjat din cand in cand. Singura chestie e ca, daca ma nimeresc intr-un aeroport prin saptamana 5-6, sunt sanse mari sa fiu selectat pentru un “random check”.
      Also, supa se mananca cu lingura, nu cu barba.

        (Citează)

    • O bea cu paiu’.

        (Citează)

    • nwradu:
      Și cum mănânci supă?

      Întrebarea mea e “cum îți sufli mucii când ești răcit?”. C’mon, ai o grămadă de șanse să îți rămână muci în mustață, mai ales că nu ai tot timpul o oglindă la îndemână.

        (Citează)

    • Better out than in, I always say.

        (Citează)

  4. Poza asta e câștigătoarea World Press Photo of the Year.

      (Citează)

  5. Un singur sfat pentru a evita iritarea feței după bărbierit: Philips OneBlade

      (Citează)

  6. Eu folosesc Gillette Blue 3. Da, aparate de unică folosință pe care le utilizez de vreo 6-7 ori înainte să le arunc.
    Am văzut că ies mai ieftin decât să cumpăr rezerve pt Gillette Mach 3. Fața mea nu face diferența.

    Reclama controversată de la Gillette nu m-a impresionat. Am mai încercat ceva de la Wilkinson și am decis că nu mai există altceva în afară de Gillette. Asta e experiența mea, fiecare face ce vrea pe pielea lui. La propriu. ;)

      (Citează)

    • Pentru față? :P

        (Citează)

    • Pentru față. Pentru altele… există aparat electric de la Philips. Numai gândul lamei în zone ultra-sensibile îmi dă fiori. :P

        (Citează)

    • Si eu folosesc de alea portocalii la 10 lei 4 bucati sau ceva de genul pe care scrie sensitive, eu le arunc dupa o folosire pt ca se duce gelu ala sau ce o fi.

      Am incercat si alte variante mult mai scumpe sau cu x lame si y chestii insa ma iritam de la ele sau ma chinuiam cu capuri ce se misca in toate directiile.

      Spuma Nivea, after shave Nivea sensitive.

      Momentan sunt multumit, mai vedem pe viitor ce se inventeaza.

        (Citează)

  7. .. ” iar vechiul meu aparat a fost retrogradat către alte zone” … nici nu vreau să mă gândesc care ar fi zonele alea ! 😂

      (Citează)

  8. Philips imi face zilele mai bune de foarte multi ani lăsând doar 1-2mm de păr, timp în care am uitat de lama de bărbierit pe față si am retrogradat-o si eu spre alte zone.
    Poza oglindește foarte bine gluma aia cu ce vede un bărbat și ce vede o femeie în timpul unui oral.

      (Citează)

  9. Am un philips bt5205 luat la 180 ron. Ma barbieresc mereu cam la 1.5mm.
    Inainte foloseam lame de unica folosinta de la gilette. Daca hidratezi bine fata si barba inainte de ras nu exista iritatii.

      (Citează)

  10. Răducu:
    .. ” iar vechiul meu aparat a fost retrogradat către alte zone” … nici nu vreau să mă gândesc care ar fi zonele alea ! 😂

    te-ai gandit deja 😁

      (Citează)

  11. Primește un sfat de la o femeie: renunță la săpun. Nu e destinat spălării feței, are substanțe mai agresive care să curețe bine mizeria de pe mâini, să le degreseze, nu ai nevoie de asta pe față.
    Renunță și la ideea că doar apa fierbinte inmoaie pielea, doar o agresează în plus, apoi se adaugă săpunirea, spuma cu cine știe ce parfumuri, iritanți în ea și lama neascuțită și iaca iritația. Nu zic să te speli cu apă rece, ci caldă cât să nu înroșească pielea.
    Folosește produse blânde pentru spălarea feței și înainte și după bărbierit, fără parfum, alcool, uleiuri esențiale, surfactanți (acele SLS din comppziție, sodium lauryl sulfate, de obicei în cantitate mare în săpunul clasic, printre primele ingrediente în listă, nu sunt bune pentru pielea feței).
    Pentru hidratare, la fel, o cremă “curată”, fără parfum, alcool, iritanți, uleiuri esențiale. Nu te gândi că doar cremele scumpe sunt bune. Găsești, de exemplu, gama Cerave care are și gel de spălare și cremă, la un preț foarte bun (e în farmacii), sau gama Toleraine de la La Roche Posay sau Xemose de la Uriage – astea sunt ceva mai scumpe. Nu sunt “de bărbați”, dacă treci peste asta, pielea ta îți va mulțumi. 😉

    Ți-aș zice ceva și despre exfolierea chimică, pentru firele alea crescute pe sub piele, dar recitind deja îmi sună a “aveți două minute să vorbin despre domnul nostru Iisus Hristos?” 😆

      (Citează)

  12. Victor Stoica

    28/11/2019 la 9:07 AM

    Nevasta mea mi-a cumpărat o cremă proraso. Până atunci eram cu gel nivea și aparat Gillette fusion proglide. Așa că am luat un pămătuf de bursuc, castronel porțelan, safety razor, toate Edwin Jagger. Nu a fost ieftin, dar diferența este uluitoare. Mă bărbieream la 4 zile din cauza iritației, acum mă rad la 2 zile și cred că se poate și zilnic. Senzația este plăcută, prima oara în 32 ani de bărbierit când aștept cu plăcere să rad barba.

      (Citează)

    • +1, safety razor e peste orice idioțenie de la Gillette.
      Radu, vezi că sunt câteva canale pe Youtube despre bărbierit, foarte utile.Nu cred sa fi văzut pe acolo sa recomande cineva Gillette, toți folosesc safety razor.

        (Citează)

    • Or fi, eu recomand ce folosesc eu.

        (Citează)

    • De acord, Gillette e cam varza. Nu stiu cum e cu safety blade, pentru mine cel mai bine a fost cand am trecut la electric.

        (Citează)

  13. Eu am mai zis
    BĂRBAȚII ADEVĂRAȚI NU SE IRITA LA BĂRBIERIT

    Ești bărbat, și pielea groasa, nu muiere.

      (Citează)

  14. Cred ca o sa incerc si eu un Skinguard din-asta. Am folosit multa vreme Mach 3, apoi Fusion…
    Iar alea electrice nu m-au incantat deloc, niciunul, fie Philips fie Braun.

      (Citează)

  15. Doar 20? :D

      (Citează)

  16. Mai e un dezavantaj major pentru unii, care nu e precizat aici, fata de lamele de la Mach 3 Fusion Proglide, astea prezentate (dar si OneBlade de la Philips), e ceva diferenta la lungimea taierii, care pe mine spre exemplu ma deranjeaza (poate inseamna o zi de crestere firului de par).

    Lamele Mach3 chiar taie firul de par de la baza pielii, restul nu chiar…

      (Citează)

  17. Este mit ca daca bei apa mai milta ti se hidrateaza pielea.

      (Citează)

  18. Gabriel Covrig

    28/11/2019 la 1:01 PM

    super sfaturi. multumesc

      (Citează)

  19. Eu sunt fan Bic, si acum mi-e dor de alea verzi de unica folosinta cu 2 lame si singura banda de aloe care chiar lasa ca un fel de muci/crema pe fata, de nu era nevoie sa ma mai dau cu after shave. Acum folosesc unul cu 3 lame, capete intersanjabile, mi se par foarte bine ascutite ti rezista la modul meu de barbierit, adica o data la 5-7 zile cam 4-5 ture si sunt si usor de curatat.
    Mi se pare scarbos sa tragi mai mult de o luna de un set de lame, ca se murdaresc sau ramane spuma prin ele, daca nu ai rabdare sa le speli ca lumea. Bic mai au si niste rezerve care merg pe Gillette Mach, mai ieftine si, in tari mai cu apa calda, disponibile cu abonament si livrare acasa.
    In rest, Nivea balsam, de care o fi si in 3-4 minute sunt barbierit, fresh si bun de poze, e drept ca am o piele mai putin sensibila decat fundul de bebelusi.

      (Citează)

  20. A.:
    Salutam grupul The Ordinary pe aceasta cale :))

    Grupul te salută înapoi. ;)

      (Citează)

  21. Subiect ptr barbati pizdificati. Maine un nou subiect : cum ne pieptanam? Peptene de lemn sau os. Cat de tare apasam sa nu ne zgariem pe pielicica capului.
    Poimaine discutam despre manichiura si creme de fata.

      (Citează)

  22. Iritația aia la baza gatului am avut-o când eram student și mă bărbieream cu ce pica la mâna. După căsătorie, prin nevasta, cu Gillette Mach toate versiunile am inceput sa folosesc crema de ras de la Body shop cu pămătuf și loțiune dupa ras de la L’Occitane luate de la Parndorf, Austria. De atunci, nici o iritație. Mă înfior când văd la job tinerei roșii la gat și plini de tăieturi pe fata de zici că s-au bătut vin cuțite .

      (Citează)

  23. In ultima poza, zic ca mister greseste, se rade in raspar, sigur o sa-i iasa bube. Cred ca inainte de creme, aparate, spume trebuie sa descoperi cum sa te barberesti. Eu prima data rad in directia cresterii firului de par ca sa iau “grosul” si la final rad in raspar ca sa se ia tot. Fiind firul de par foarte scurtat, nu mai apar iritatii.

      (Citează)

  24. skinguard e ok, dar are un mare minus: se incarca mult cu spuma, iar barbieritul , in acest caz, presupune miscari mai dese si spalari mai dese. L-am cumparat sa vad ce face, nu am probleme cu iritatia, dar raman tot la Proglide.
    Ca sfat, dupa spalatul de spuma, folositi o apa termala si lasati sa se usuce pe fata, apoi un gel (personal folosesc un balsam Avene)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus