un blog de Radu Dumitru

Robotesc și la canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

KLM a împlinit 100 de ani de când operează zboruri

8 Oct 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Mi se pare impresionant, mai ales având în vedere că primul zbor ever avusese loc cu doar 16 ani în urmă și, dacă vă uitați pe cum arăta avionul fraților Wright, veți vedea că nu era gândit pentru zboruri cu pasageri.

De fapt, dacă vă gândiți că nici măcar frații Wright n-au mai zburat în următorii doi ani, cât încercau să vândă cuiva ideea avioanelor, și că apoi a urmat un război mondial, faptul că KLM aniversează acum 100 de ani de la înființare este impresionant.

Nu-i cea mai bătrână companie aeriană din lume, dar este singura care a împlinit 100 de ani și încă operează sub numele inițial. Poate că asta este și mai impresionant, de fapt, având în vedere că în acest business au avut loc destule falimente răsunătoare, vedeți PanAm.

KLM a fost înființată pe 7 octombrie 1919, dar primul zbor a avut loc în mai 2020, pe ruta Londra-Amsterdam, cu o aeronavă DeHaviland DH-16, un avion cu locuri pentru doar patru pasageri, iar pilotul stătea în cockpit deschis. În prezent, KLM are 214 aeronave în flotă, marea majoritate fiind Boeing. Au transportat 34 de milioane de pasageri în 2018, cifră care a crescut de la an la an, deci le merge bine.

În prezent au și preocupări ceva mai ecologice: cresc ponderea de utilizarea a biocombustibilului, reciclează uniforme pentru tapițeria scaunelor șamd. KLM este probabil și cea mai dezvoltată companie pe social media, sunt ani buni de când poți discuta cu ei prin Messenger și alte programe inclusiv pentru check-in, rezervări și alte asemenea operațiuni.

Nici TAROM nu stă rău, apropo, a împlinit 65 de ani în curând.

  5 comentarii

 1. Din 2004 nu mai exista Klm, au fuzionat in 2003 cu Air France si au format Air France-KLM. p.s. primul zbor cred ca a fost in mai 1920 nu in mai 2020 :)

    (Citează)

  • KLM nu a fuzionat cu Air France. Sunt companii separate, fiecare cu propriul CEO, propriul board, propriile active, proprii angajați etc.

   KLM și Air France au un singur lucru în comun. Au același proprietar, numit Air France-KLM. Air France-KLM nu e o companie aeriană, e un holding (o companie care deține alte companii).

   E la fel cum Tarom și Metrorex sunt ambele deținute de statul român, dar asta nu înseamnă că sunt „fuzionate”.

     (Citează)

 2. VOC:
  KLM nu a fuzionat cu Air France. Sunt companii separate, fiecare cu propriul CEO, propriul board, propriile active, proprii angajați etc.

  KLM și Air France au un singur lucru în comun. Au același proprietar, numit Air France-KLM. Air France-KLM nu e o companie aeriană, e un holding (o companie care deține alte companii).

  E la fel cum Tarom și Metrorex sunt ambele deținute de statul român, dar asta nu înseamnă că sunt „fuzionate”.

  “”On 5 May 2004, Air France–KLM was created by the mutually agreed merger between Air France and Netherlands-based KLM”” eu am inteles din textul asta ca au fuzionat, sub o forma sau alta. Cred ca si conducerea e una singura https://www.airfranceklm.com/en/board-directors .

    (Citează)

 3. Alin: “”On 5 May 2004, Air France–KLM was created by the mutually agreed merger between Air France and Netherlands-based KLM”” eu am inteles din textul asta ca au fuzionat, sub o forma sau alta.Cred ca si conducerea e una singura https://www.airfranceklm.com/en/board-directors .

  Cred că termenul de „merger” de acolo e folosit cam liberal. Air France-KLM are propria conducere care-i diferită atât de conducerea Air France cât și de conducerea KLM.

  De exemplu:

  CEO Air France-KLM e Benjamin Smith
  CEO Air France e Anne Rigail
  CEO KLM e Pieter Elbers

  Și board-urile (consiliile de administrație) sunt separate.

    (Citează)

 4. Timpul de așteptare pe Facebook sau whatsapp ca să îți răspundă cineva este de câteva ore. Mi s-a răspuns și după 12 ore. Deci mai au de lucru la asta.
  Altfel, e o companie foarte ok 😁

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus