un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

GoPro a anunțat camera Hero8 și o nouă cameră de 360 de grade

3 Oct 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

 

Camera Hero8 Black a fost anunțată de GoPro, iar în magazinele de la noi va apărea pe 30 octombrie. Este deja disponibilă la precomandă pe eMAG, F64 și alții.

Hero7 a fost o îmbunătățire majoră față de generația anterioară. Camera este excelentă și probabil cea mai bună achiziție a mea din ultimul an; am folosit-o în multe momente și sunt foarte mulțumit de ea. Cu acestea în minte, încep direct cu o concluzie pe baza specificațiilor: Hero8 este o îmbunătățire minoră față de 7, zic eu (comparați aici), și nu oferă suficiente motive de upgrade de la 7.

Dacă însă aveți o cameră mult mai veche sau nu aveți deloc, noul Hero8 va fi un upgrade bun. Treaba asta vine și din alt considerent: Hero8 are dimensiuni un pic diferite față de Hero7, cât să nu se potrivească diverse carcase sau accesorii construite pentru Hero7 și generațiile anterioare, așa că generația Hero8 este de fapt un punct de schimbare pentru serie.

Press Play:

(Nu vă supărați dacă nu aveți genul de viață ca în acest film.)

Modificările la interior aduc o stabilizare mai bună, HyperSmooth 2.0. Și cea de pe Hero7 este excelentă, peste a oricărui telefon sau aparat foto din piață, așa că dacă au îmbunătățit-o din nou… e impresionant.

TimeWarp, care-i un fel de hyperlapse stabilizat ce obține rezultate foarte mișto, este dus și el la versiunea 2. Înțeleg că acum poți modifica dinamic rata de accelerare a cadrelor, ceea ce mă face să cred că folosește GPS-ul intern pentru a determina rata potrivită de cadre în funcție de viteza ta de deplasare și poți trece oricând la cea mai mică rată cu o apăsare pe ecran. E un exemplu în filmul de prezentare de mai sus și arată bine.

Alte noutăți includ microfoane mai bune, îmbunătățiri la partea de fotografiere, un nou unghi de cuprindere numit Narrow (simulează un mic zoom), un time lapse mai bine adaptat pentru condiții de noapte și câteva alte chestiuni minore.

Pentru mine, o îmbunătățire foarte importantă este următoarea: acum se poate filma 4K cu unghiul Linear, adică unul normal, fără deformarea sferică a imaginii. Pe Hero7 în 4K poți filma doar cu deformare sferică, iar Linear este accesibil abia în 2.7K. Deformarea aceea nu contează prea tare când filmezi la snorkeling sau la ski, dar este deranjantă dacă filmezi obiecte mai “drepte”, de exemplu scene de oraș sau mașini, când vrei să eviți transformarea liniilor drepte în curbe.

Și dacă vă întrebați de ce contează asta și cine se uită la 4K, păi răspunsul este că e important să fie imaginea originală la 4K, că deja am stabilit că astfel de televizoare devin tot mai populare. Teoretic pot filma 4K cu deformare și apoi să corectez asta în Premiere Pro, dar se va pierde ceva din imagine și este un pas în plus.

Schimbări majore sunt la exterior. Camera integrează direct piciorușele ei din partea de jos și acestea sunt rabatabile. Asta înseamnă că nu mai ai nevoie de carcasa suplimentară The Frame când montezi camera pe vreun suport, iar când vrei să o introduci într-o carcasă îi rabați piciorușele și gata. Per total, este mai ușor de utilizat și ai nevoie de mai puține accesorii la tine.

O altă modificare importantă este apariție mod-urilor, adică a accesoriilor exterioare cu care noi gadgeturi se pot atașa unui GoPro Hero8.

La baza lor este Media Mod, care-i un fel de rig pentru cameră. Nu-i doar o carcasă, ci include un microfon direcțional bun, port 3,5 mm pentru microfon extern, port HDMI-out și două patine tip cold shoe pentru a conecta alte accesorii. Media Mod, adică, este pentru cei ce vor un sunet mai bun și reprezintă și baza pentru alte mod-uri.

Un mod ce necesită Media Mod deja instalat pe cameră este Display Mod, care-i un ecran de 2 inchi cu flip-up la 180 de grade, accesoriu gândit pentru vlogging și încadrarea perfectă a selfie-urilor și clipurilor video în care te filmezi singur. Integrează și baterie, așa că nu-ți micșorează autonomia camerei.

Un alt mod este Light Mod, adică o lampă cu LED-uri ce se montează pe un cold shoe de pe Media Mod. Are patru niveluri de iluminare, este rezistent la apă până la 10 metri și are o baterie proprie ce-i asigură o autonomie de până la 6 ore.

Nu-i rea idea cu aceste mod-uri. GoPro practic dezvoltă singuri ceea ce înainte făceau diverși producători 3rd party (și nu la acest nivel avansat). V-am arătat că eu pentru GoPro mi-am luat o carcasă SmallRig pe care montez un microfon extern. Acum toate acestea ar putea fi făcute cu accesorii GoPro.

Repet ideea cu modificarea dimensiunilor camerei. Hero8 are 66,3 x 48,6 x 28,4 mm, Hero7 are 62,3 x 44,9 x 33 mm. Diferențele nu contează pentru mount-uri, dar contează pentru carcase. Cei care au investit în tot felul de accesorii de acest tip pentru Hero7 și modelele anterioare vor fi reticenți să facă upgrade.

Pentru cei care nu au deloc o astfel de cameră sau au modele mult mai vechi, probabil că Hero8 este un punct bun de plecare. Probabil că cei de la GoPro vor păstra noua formă și noile dimensiuni pentru câteva generații de camere, așa că accesoriile luate pentru Hero8 vor fi utile mulți ani în viitor.

Concursul Million Dollar Challenge revine:

GoPro Million Dollar Challenge a revenit prezentând acum HERO8 Black și Max. Deschisă exclusiv pentru proprietarii HERO8 Black and Max, Million Dollar Challenge va acorda o cotă egală de 1.000.000 USD participanților ale căror videoclipuri sunt incluse în videoclipul GoPro Million Dollar Challenge, care va fi lansat la sfârșitul lunii ianuarie 2020. Înscrierile se vor deschide la 1 Octombrie și se închid pe 12 ianuarie.

Toate cele de mai sus sunt despre Hero8 Black. Un model Silver încă nu a fost anunțat, dar faptul că există Hero8 “Black” mă face să cred că va exista și un Silver. Iar despre camera 360 Max puteți citi singuri pe site.

    5 comentarii

  1. “iar când vrei să o introduci într-o carcasă îi rabați piciorușele și gata.”
    nu e cumva rabatezi?

      (Citează)

  2. Mihai:
    Bine ma, clap clap clap. Meriți un premiu pt corectare gramaticala

    Eu zic că merită un premiu, că e normal să ne exprimăm corect în limba română. Măcar cănd deschizi gura să vorbești sau când comunici în scris să o faci cum trebuie.
    Asta e prima impesie pe care o faci interlocutorilor.

      (Citează)

  3. …si totusi, cine in prezent are un 2, 3, 4… este atat de multumit de calitatea FHD incat nu va face f curand upgrade. Acum 2 ani cand GoPro era sa o mierleasca, statistica arata ca peste 90% din cei ce achizitionasera o camera in trecut nu erau interesati de un upgrade. Camerele lor sunt f f bune, f calitative si durabile.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus