un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

BMW a vopsit un X6 în Vantablack

29 Aug 2019  ·

AUTO  ·

21 comentarii

BMW a făcut o aroganță, vopsind un X6 nou cu Vantablack, care-i una dintre cele mai negre substanțe create vreodată, absorbind 99,96% din lumina incidentă.

Cum vine asta? Tot ce vedem noi, toate culorile percepute șamd le datorăm luminii ce cade pe corpurile din jurul nostru, este reflectată de acestea pe anumite lungimi de undă și ajunge la noi în ochi. Materialul acesta Vantablack (vertically aligned carbon nanotube arrays), creat de Surrey NanoSystems din Marea Britanie, este o vopsea ce conține o rețea de nano-tuburi verticale, aproape ca un fagure de miere ca formă, dar la nivel de nanometru.

Lumina intră în aceste tuburi și nu știe cum să mai iasă de acolo (poate că-i un bar bun cu femei ușoare înăuntru), așa că materialul nu reflectă lumină și ochiul nostru îl vede ca o mare pată neagră, ca absența luminii, de fapt. E ca o gaură neagră, doar că pe alte principii.

Cei de la BMW au vopsit un X6 în așa ceva, iar acum este cea mai neagră mașină de pe planetă. Ar fi interesant de văzut în realitate. Materialul este atât de negru încât nu se cunosc nici formele mașinii, curbura aripilor, diversele detalii de design de pe portiere șamd pentru că ochiul nostru le percepe pe acestea deoarece lumina se reflectă diferit în funcție de unghi și formă. La Vantablack, nu se reflectă.

Vantablack 01.JPG
By Surrey NanoSystems – Surrey NanoSystems, CC BY-SA 3.0, Link

Treaba asta e destul de mișto și duce ideea de mașină negru mat la un alt nivel. Personal nu sunt mare fan al mașinilor negru mat, deși trebuie să recunosc că anumite modele cu aspect sportiv arată bine așa. Uneori lucrurile merg prea departe, cândva am văzut un Rolls-Royce vopsit negru mat. Sunt curios cât de vizibil va fi acest X6 în noapte, să zicem; probabil va fi văzut doar când semnalizează stânga sau dreapta…

Dacă vă uitați la detalii, veți vedea că este vorba de noul X6, la Frankfurt urmând să fie prezentată această a treia generație a mașinii.

    21 comentarii

  1. Sa nu zica nimeni ca e arta, ca se supara Anish.
    Also, cine a mai vazut BMW sa semnalizeze?

      (Citează)

    • Exact asta voiam si eu sa spun. Cine a vazut BMW caruia sa ii functioneze semnalizarea? Uneori doar avariile (5 minute, boss, sa iau o shaorma), dar nici alea tot timpul.

        (Citează)

  2. probabil ca noapte te bazezi pe lumini, nu pe culoarea masinii…

      (Citează)

  3. deci se poate lansa o noua zicala, “negru ca dracu'” fiind depasita: “negru ca unicatul BMW X6″?

    sau: ‘nu e unicatul BMW X6 asa de negru” ?

      (Citează)

  4. am si eu unu din asta in curte, da’ nu e vopsit cu vopsea neagra, ci cu vopsea invizibila.
    la fel si curtea.

      (Citează)

  5. Adrian Enache

    29/08/2019 la 3:22 PM

    Poate fac și unul roz, pentru echilibru…
    Ceva interesant de citit despre Vantablack: https://nowiknow.com/the-battle-of-the-blackest-black-versus-the-pinkest-pink/

      (Citează)

  6. Daca punctul forte e exact ca nu reflecta lumina…de ce nu or fi facut pozele la lumina? Toate sunt facute intr-un decor controlat intunecat. Asta e semn ca experimentul lor nu a avut chiar rezultatele anticipate si a fost nevoie de artificii suplimentare sa accentueze impresia de negru.

      (Citează)

  7. E frumoasa, dar se vede nasol praful pe ea :D

      (Citează)

  8. pret?

    (aluzie la idiotii de pe facebook care intreaba asta la orice post)

      (Citează)

  9. Cat a costat? Si au curaj sa conduca masina noaptea?

      (Citează)

  10. Eh.. asta e o chestie pe care trebuie sa o vezi in realitate..
    Degeaba poze (eventual filmulete cand va fi la salonul auto) ca nu ii fac cinste si o sa zici “meh”

      (Citează)

  11. E cam ciudat că laboratorul unde au inventat negreala asta le-au permis ălora de la BMW s-o folosească.

    Am citit și eu mai demult de Vanta Black, ăia de la laborator au explicat clar că nu e pentru comercializare civilă, chiar cu restricții puse de guvernul britanic.

    Mă gândesc da’ n-are cum.
    Care ar fi șansele ca aia să fie chiar VantaBlack?
    Dacă chiar e VantaBlack, cărei persoane fizice de la laboratorul ăla britanic le va da mașina pe gratis? Prima persoană în vine în minte e directorul general, a doua e persoana e cea care se ocupă cu publicitatea.

      (Citează)

    • E chiar vanta black si masina a fost vopsita chiar de nepotii din UK pentru BMW, deci nu le-au dat nimic.

      Toata treaba e doar pentru salonul auto din Frankfurt si masina e unicat. Asa au ales ei sa arate publicului noua grila iluminata.

        (Citează)

  12. Foarte tare ideea. Dar pls, nu mai glumi in articole, e pacat, cele mai multe sunt faine asa cum sunt.

      (Citează)

  13. Si iarna trebuie avut grija ca sa nu o uiti in soare. Vara probabil ar lua foc.

      (Citează)

  14. Dacă se putea ceva mai urît ca un BMW X6, au făcut unul “vantablack”…

      (Citează)

  15. Nu iesea mai ieftin colantata?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus