►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
« Știri despre tehnologie – 31 iulie 2019
Aglomerația de la scara rulantă din Otopeni, acum pe video »
Strângeam de multe săptămâni material pentru un nou articol din seria ce s-a mai întâmplat în scandalul Huawei vs SUA, dar pe 30 iunie președintele Trump a anunțat ceea ce părea o ridicare a sancțiunilor împotriva Huawei (partea de acces la tehnologie americană pentru a produce în continuare telefoane, nu partea de infrastructură de rețea), așa că m-am oprit.
Mai exact, asta s-a zis după o rundă de negociere cu reprezentanții Beijingului:
Trump said Saturday that “US companies can sell their equipment to Huawei,” as long as the transactions won’t present a “great, national emergency problem.”
Trump’s comments at the G20 in Japan came after a widely anticipated meeting with Chinese President Xi Jinping.
Cei de la Huawei au răspuns ușor arogant pe Twitter cu un mesaj care spune:
U-turn? Donald Trump suggests he would allow #Huawei to once again purchase U.S. technology!
A trecut o lună de atunci și restricțiile n-au fost ridicate, dar uitați ce altceva s-a mai întâmplat.
Citiți și:
Pe 12 iulie, cei de la Huawei au declarat că HongMeng OS nu este un sistem de operare pentru telefoane și că nu ar putea fi adaptat rapid pentru acestea. Asta a venit ca o surpriză pentru toată lumea deoarece inițial, când a început scandalul, chiar cei de la Huawei declarau că sunt destul de avansați cu propriul OS și că acesta va fi gata în toamnă. O fi, dar nu pentru telefoane.
De fapt, pe final de iulie șeful Huawei a arătat că primele produse cu HongMeng OS vor fi televizoare smart, ceea ce sună interesant, sper să fie vândute și la noi. Este însă clar că HongMeng nu este momentan pentru telefoane.
Meanwhile, FedEx, marea companie de transport, a dat în judecată guvernul SUA pe motiv că nu este de datoria lor să aplice interdicția de export de tehnologie. Asta a venit după ce au fost nevoiți să oprească sau să redirecționeze câteva pachete trimise de birourile Huawei spre China și inclusiv un telefon returnat de un tester din Marea Britanie celor din SUA.
Autoritățile chinezești s-au sesizat și au început propria investigație asupra FedEx pentru că au fost blocate câteva astfel de transporturi, deși vorbim de obiecte mărunte, nu de livrări de marfă. FedEx, însă, probabil că nu are chef de probleme în piața chineză și dau în judecată guvernul SUA, motivând că ei doar transportă marfă, foarte multă marfă, și nu pot verifica fiecare pachet dacă respectă sau nu interdicția de export a tehnologiei către Huawei.
Revenind însă la export, se pare că acele companii americane ce vor să exporte către Huawei tehnologie trebuie să ceară o licență de export de la Departamentul de Comerț, motivând ce și de ce vor exporta. Motivul reiese și din prima declarație a președintelui Trump: cele exportate nu trebuie să pună în pericol securitatea națională a SUA.
Personal nu văd cum Android, memoria RAM, modemuri de telefon sau procesoarele ARM ar putea pune în mod direct în pericol securitatea națională. Mi s-a părut întotdeauna că măsurile anti-Huawei sunt unele de protecționism, parte a războiului economic dintre cele două țări, și doar partea de rețelistică telecom are legătură cu securitatea națională, că acolo trec toate mesajele prin echipamentele Huawei, după cum am explicat aici.
Companiile americane, însă, trec acum prin procesul de a solicita licențe. Nu se știe cu cât succes fac asta și cum vor fi acordate licențele, când și pentru cât timp. Trump s-a întâlnit acum câteva zile cu reprezentanți ai companiilor americane afectate de această problemă, iar concluzia a fost că șefii companiile susțin măsurile legate de securitatea națională, dar solicită și o analiză rapidă a cererilor de licențiere.
Problema pare a fi la aceste licențe de export. Companiile americane s-au plâns că Departamentul de Comerț nu le-a transmis regulile de obținere, ce se poate exporta și ce nu și care este procedura ce trebuie urmată. Trump a promis o rezolvare rapidă a acestor probleme.
Pe 22 iulie, Washington Post publică o investigație despre cum Huawei a dezvoltat rețeaua telecom din Coreea de Nord, lucrând acolo printr-un intermediat numit Panda Internațional, o altă firmă chinezească. Acum se pune problema în acest mod: tehnologia americană ce face parte și din echipamentele telecom Huawei a ajuns în Coreea de Nord, țară aflată sub embargou, iar SUA de obicei nu vede cu ochi buni astfel de practici.
Să nu uităm că, mai devreme în an, ZTE a fost interzis de la tehnologie americană pentru că o revânduse în Iran, dar a scăpat apoi cu o amendă mărișoară. Huawei se găsește acum într-o situație similară și treaba asta cu Coreea de Nord cu siguranță nu îi pune într-o lumină bună în fața celor cu putere de decizie.
Totuși, Huawei stă bine. În ciuda previziunilor mai sumbre ale analiștilor, pe 30 iulie au anunțat că vânzările de telefoane au crescut cu 20% în prima jumătate a anului 2019, comparând cu perioada anterioară, veniturile totale fiind de 32 de miliarde de dolari. Divizia de echipamente telecom a mers și ea bine, cu venituri de 21 de miliarde de dolari.
Profitul nu-l știm și nu contează. Există oricum zvonuri care spun că Huawei își vinde oricum telefoanele în pierdere, chiar dacă par a avea preț mare, pentru a câștiga cotă de piață și marketshare. Creșterea volumelor de vânzări, însă, arată că lumea a cumpărat în continuare telefoane Huawei și asta este o veste bună pentru companie, deși majoritatea vânzărilor au fost făcute în piața chineză.
Veștile puteau fi mai bune. Un calcul extrapolează că vânzările din Q2 au fost similare cu cele din Q1, dar măcar nu au avut scăderea masivă la care se așteptau toți.
Momentan sunt locul doi în lume, după Samsung, ca volum. Cred că, dacă nu ar fi avut problemele cu SUA și nu apăreau întârzierile pentru gama Honor și o încetinire a celorlalte vânzări, ar fi devenit locul 1 mondial după acest an.
Pe 19 august expiră permisiunea temporară acordată de guvernul SUA companiilor americane privind exporturile către Huawei. După această dată, se mai pot face exporturi doar cu acele licențe despre care vorbeam mai sus.
Rămâne de văzut ce impact vor avea toate acestea asupra lansării și vânzărilor de Huawei Mate 30 Pro, concurentul lor pentru gama Note de la Samsung.
Despre Honor nu se știu multe. Ultimele știri spun că Honor 20 Pro va intra la vânzare pe 2 august, în câteva țări.
Altă știre spune că Honor 9x s-a vândut în 100.000 de bucăți în 2 minute, dar asta în China. Despre vânzările în România n-am reușit să aflu nimic nou.
În România, Huawei a inaugurat pe 27 iulie magazinul Huawei Experience Store din mall-ul Băneasa. Aflat la etajul 1, în centru, magazinul de 93 mp era de câteva luni în amenajare și la un moment dat credeam că nu-i mai dau drumul, dar iată că a fost deschis. Mai jos fotografiile oficiale:
« Știri despre tehnologie – 31 iulie 2019
Aglomerația de la scara rulantă din Otopeni, acum pe video »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
31/07/2019 la 11:44 AM
America pierde bani daca nu exporta către Huawei, aici este buba. Trump este un președinte controversat, își permite astfel de măsuri, sunt curios ce ar fi făcut Obama.
george(Citează)
31/07/2019 la 12:06 PM
“Există oricum zvonuri care spun că Huawei își vinde oricum telefoanele în pierdere, chiar dacă par a avea preț mare, pentru a câștiga cotă de piață și marketshare.”
Pai vedeti? asta e problema cu firmele chinezesti. La ei e doar cu zvonuri, cu smenuri… nu lucreaza transparent, in schimb au pretentia sa concureze cu firme care joaca, corect.
Kopa_Kopan(Citează)
31/07/2019 la 12:43 PM
Există zvonuri că Kopa_Kopan nu înțelege ideea de zvon sau că firmele au secrete.
Teniescu(Citează)
31/07/2019 la 3:30 PM
Teniescule, dupa mintea ta, o companie cu actionariat si rapoarte “la vedere” e totuna cu o firma detinuta de un stat comunist. Aceeasi transparenta, crezi tu, pentru ca exact prin asta exceleaza comunismul! Mda, se vede ca bubui de istetime!
Kopa_Kopan(Citează)
31/07/2019 la 4:35 PM
Păi nu e datoria lor către nimeni să fie transparenți. De ce ar fi fost? Cine are acuzații să aducă dovezile și gata. Ce tot atâta că se ascund ăia, că fac, că nu știu ce.
Sunt liberi și americanii să își facă firme de telefoane dacă nu le plac alea din China, ce îi oprește?
La fel ne lasă și Microsoft să piratăm Windows ca să păstreze cota de piață că așa nu știe nimeni alt OS că îl ai pe ăla gratis și apoi la muncă ceri tot Windows. Se plânge cineva că așa domină ei piața?
Teniescu(Citează)
31/07/2019 la 1:07 PM
Celălalt companii sunt publicly traded. Trebuie sa fie transparente cu acționarii, fac publice rapoarte fiscale etc.
Huawei este deținută de statul chinez. Poate că primește infuzie de capital de la statul Chinez și face dumping in piața.
Valentinul(Citează)
31/07/2019 la 1:23 PM
pai obama nu a facut nimic.
a fost un fel de iohanis al americanilor.
dar e misto dom’le, primul presedinte de culoare si hau hau.
lucruri concrete: 0
Mihai(Citează)
31/07/2019 la 3:00 PM
De fapt majoritatea analistilor sunt de parere ca masurile luate de Obama (chiar daca nu au fost foarte spectaculoase incat sa merite sa apara in presa de fiecare data) au dus la redresarea economiei SUA.
Trump doar profita acum de acest trend crescator.
Andrei G(Citează)
31/07/2019 la 5:32 PM
Profiti un an, doi, dar dupa 3 ani trebuia sa se cunoasca politica “dezastuoasa”. Dupa alegeri toti asteptau sa cada bursa, sunt zeci de articole pe tema asta.
Am vazut pe twetter un mesaj f adevart scris de un chinez pe tema asta:
“There is a joke circling around in Chinese Twitter community –
An American: We can openly criticize our president in our country, can you ?
A Chinese: We can openly support our president, can you? ”
Valentinul(Citează)
31/07/2019 la 7:22 PM
Teniescu, dai pe afară de deșteptăciune? Ce jalnic ești!
Gabi(Citează)
31/07/2019 la 8:06 PM
Nu stiu cum ai citat tu ceva ce nu am zis eu, dar fie, sunt jalnic, daca te ajuta sa dormi mai bine noaptea.
Teniescu(Citează)