un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câteva articole interesante de citit astăzi – 14 iulie 2019

14 Jul 2019  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

Despre New Coke. În 1985, Coca-Cola a schimbat rețeta băuturii și a relansat-o cu o campanie uriașă de publicitate. Publicul a fost revoltat, băutura a fost retrasă și s-a revenit după doar două luni la rețeta veche. Cazul este clasic, dar articolul acesta arată cum a fost mai degrabă o revoltă împotriva schimbării, nu a gustului, care era extrem de similar. Omul care a condus campania împotriva băuturii nu o consuma, ci doar voia să șantajeze compania.

Ultimul Volkswagen Beetle a ieșit de pe linia de producție. Mașina se mai producea doar în Mexic, dar producția a încetat pe 10 iulie, cu sărbătoare și mariachi.

Din 22 de deputați și senatori, unul singur era la birou. Articolul se referă la birourile din teritoriu, pentru care parlamentarii primesc 5.000 de euro lunar ca să le mențină. Uși încuiate, sedii abandonate, chiul, banii probabil dați pe la alții.

Oamenii au uitat cum sunt bolile contagioase. Pe fondul revenirii rubeolei în SUA pentru că unii părinți nu-și vaccinează copiii, autorul vorbește despre acest fenomen de amnezie colectivă privind gravitatea unor boli pentru că generația curentă nu le-a simțit și atunci nu înțeleg cât de dure au fost, cât de greu au fost de controlat și ce schimbare au adus vaccinurile.

Banii bat justiția. Povestea lui Epstein arată cum banii te pot scăpa inclusiv de acuzații de viol și molestare de copii. Alte detalii găsiți aici.

Cei care ar fi trebuit să elimine țânțarii din București sunt foști angajați ai primăriei Voluntari. Se putea să nu se facă o nouă manevră Firea-Pandele în defavoarea bucureștenilor? Nu se putea, că banii trebuie sifonați.

În Japonia, pensionarii devin curier. Uber Eats recrutează în principal pensionari pentru a livra mâncare, serviciul având mare succes în Japonia.

O sticlă mai bună de ketchup. Forma contează. Asta nouă este ușor de stors, conținutul stă în partea de jos și nu permite intrarea masivă a aerului în sticlă pentru a strica ketchup-ul, este mai ieftină de produs. Estimarea este că tot mai multe alimente vor fi livrate în astfel de ambalaje, inclusiv dulcețuri.

Europenii sunt un amestec de imigranți. Testarea genetică a rămășițelor antice arată că europenii au înaintași din Africa, Orientul Mijlociu și din stepe rusești. Acum 45.000 de ani, oameni din Africa au trecut în Europa via Orientul Mijlociu, învățând să reziste erei glaciare de aici și asimilând oamenii de Neanderthal de aici. Doar 2% din ADN-ul european are gene neanderthaliene ale celor care erau în aceste zone dinainte.

A treia amendă pentru GDPR a luat-o chiar un site din domeniu. Și acum scriu ce-au învățat din asta, deși breșa lor de securitate părea ceva minor și cred că autoritățile ar putea să se ocupe de lucruri mai serioase.

Despre nomazii Amazonului. Nu râul, ci magazinul online. Sunt oameni care merg prin magazine mici sau pe cale de închidere și cumpără ce găsesc la lichidare de stoc pentru a vinde apoi cu ceva profit prin Amazon. Bond remembers answering the call of a “ridiculous” deal Kmart ran on certain headphones. “I bought every one across the front range from Pueblo, Colorado, all the way up to Cheyenne,” he says.

Cum să-ți vezi soțul ca pe un dar. O femeie povestește cum i s-a îmbunătățit căsătoria atunci când a început să vadă partea plină a paharului în personalitatea soțului ei. Mi-a plăcut și vorba asta “femeile și bărbații se căsătoresc pentru că femeile speră că barbații se vor schimba în timp, iar bărbații speră că femeile vor rămâne neschimbate”.

O fată din Ploiești nu putea termina liceul pentru că nu a înapoiat un manual. A luat 9,86 la bac, dar nu primea foaia matricolă pentru înscrierea la facultate deoarece trebuia să înapoieze un manual pierdut. Articolul ridică multe întrebări: de ce nu poți plăti un manual pierdut și gata? Că asta e, l-ai pierdut, nu ți se oprește viața acolo! De ce a fost acceptabil un xerox? Ce fac cu xerox-ul, îl dau altui elev?

Ce este teoria șirurilor. String theory este marele subiect al matematicienilor și fizicienilor teoreticieni în acest moment. Un articol destul de greu de înțeles, totuși.

Cumpărătorii s-au săturat de haine retro. Anumite branduri sunt în scădere.

Barbații tineri cumpără mai multe cosmetice și machiaje. Oamenii mai bătrâni sunt rușinați de așa ceva, dar generațiile tinere nu. Cred că cele mai fericite sunt companiile de cosmetice, cărora li se deschide o nouă piață fără să o construiască ele.

Formula 1: Marele Premiul al Marii Britanii, de la Silverstone, începe astăzi la 16:10.

    15 comentarii

  1. Articolul despre vaccinuri se axeaza in principal pe problemele cauzate de measles si revenirea ei, dar measles inseamna rujeola. Sunt virusuri diferite.

    Rubeola/rubella, este pojarul ala simplu de care scapi intr-o saptamana, fiind mai degraba enervant decat problematic. E grav daca il face o femeie insarcinata, dar intram in detalii.

    Rujeola e cu totul altceva si e mult mai grava.

      (Citează)

  2. si despre Wimbledon & Simona Halep, nimic? :)

      (Citează)

  3. String theory nu mai e hot stuff de minim 20 de ani

      (Citează)

  4. Chestia cu nomazii Amazonului mi-a adus aminte de o alta “industrie” destul de dezvoltata in SUA: oameni care aduna lucruri aruncate si apoi le vand pe net. Si la cat arunca americanii, sunt multi care traiesc din asta.

      (Citează)

  5. Aia nu e sticla…

      (Citează)

  6. A câștigat Simona, ce mai vrei.
    Deja toată lumea știe, probabil te ai uitat și la meci, ce mai vrei??

    Mihai Dobre:
    si despre Wimbledon & Simona Halep, nimic? :)

      (Citează)

    • Sorry ,dar Mihai Dobre are perfecta dreptate !
      Stiu ca unii inca stramba din nas cand aud de Simona Halep , realizand o paguboasa conexiune cu clanul fecaliot, dar cand un asemenea eveniment are loc o data la 50-60 de ani nu strica sa ai o parere personala,chiar daca nu te pricepi :)…
      In schimb, nu s-a terminat Wimbledon-ul, iar finala Djokovic – Federer cursa de formula 1, un sport tot mai boring, tot mai aproape de audienta calariei sau a talerelor azvarlite din sant (acesta din urma un sport olimpic)

        (Citează)

  7. #facebook is embedding tracking data inside photos you download. https://twitter.com/oasace/status/1149181539000864769

      (Citează)

  8. Plecand de la articolul cu Coca-Cola, am accesat linkul cu pinot-ul din Povestea Slujitoarei unde am dat de un articol foarte bine scris despre vinuri, dar nu numai.
    Ce inseamna sa ai penita, sa pleci de la un subiect si sa ajungi si pe la 1 km distanta.

      (Citează)

  9. e teoria coardelor.

      (Citează)

  10. Doctoru:
    Rujeola e pojar. Nu mai citi si de pe wikipedia romaneasca si de pe aia englezeasca, faci o varza

    Ai citit un pic pe sarite asa cum fac toti antivaccinistii cu diplome imaginare de doctori si ai tinut tu sa fii ironic in prostia ta ca sa iti etalezi superioritatea cunostintelor neavute. Nu e chiar deloc de mirare ca apar iar si iar zeci de cazuri de rujeola. Macar sa fim si noi campioni la ceva, in afara de tenis.

    Iar Radu, un pic mai multa responsabilitate cand prezinti informatiile public si dorinta de a modifica sau a afla macar daca ai prezentat o greseala sau nu.

      (Citează)

  11. Mihai: Cum să-ți vezi soțul ca pe un dar. O femeie povestește cum i s-a îmbunătățit căsătoria atunci când a început să vadă partea plină a paharului în personalitatea soțului ei. Mi-a plăcut și vorba asta “femeile și bărbații se căsătoresc pentru că femeile speră că barbații se vor schimba în timp, iar bărbații speră că femeile vor rămâne neschimbate”.

    Avea ceva de comentat si nu stia cum sa deschida subiectul

      (Citează)

  12. Sper sa mai existe treaba asta cu uber eats & co, ca e fix ce vreau sa fac cand ies la pensie :) Desi in 30-35 ani se pot schimba extrem de multe

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus