blog demisec cu note fine de tehnologie

Out of office pentru o vreme. Mă găsiți în Instagram Stories și o să pun diverse și pe Facebook. Robotesc și la canalul de YouTube.

Orange Money vine cu acces la lounge-uri internaționale (și alte observații după primul articol)

5 Jun 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Niște gânduri și informații suplimentare după articolul inițial despre Orange Money.

Am uitat PIN-ul cardului Orange Money imediat ce l-am primit de la curier. Adică am citit cele patru cifre, am zis că mă ocup mai târziu să le rețin și apoi am aruncat la gunoi din greșeală acea hârtie. Asta n-a fost o problemă mare, că puteam face în continuare plăți cu telefonul mobil, dar mi-era teamă că trebuie să-mi emită complet alt card, cum fac unele bănci în loc să regenereze PIN-ul.

S-a dovedit că nu-i nevoie. În aplicația de telefon există opțiunea de resetare PIN și un nou cod sosește prin SMS imediat. Practic, dacă ești în fața POS-ului și ai uitat PIN-ul de la card, poți cere altul prin SMS și vine suficient de repede încât nu-i incomodezi pe cei din jur.

Am plătit de câteva ori în străinătate. 8,4 euro mi-au scos din cont 40,51 lei, adică un curs de 4,8226 într-o zi în care cel BNR a fost 4,7621 și cel VISA a fost de 4,7856 lei/euro. Adică așa cum estimam în articolul original, cam 5-6 bani în plus la euro față de BNR. Orange Money face conversia la cursul internațional VISA și adaugă un comision de 1% (cam singurul comision de utilizare, dacă vă uitați pe lista comisioanelor).

Știu că mulți compară asta cu cursul Revolut, care bănuiesc că este cel internațional VISA, fără comisionul de 1%. Avantaj Revolut, sigur (exceptând în weekend, când și Revolut aplică un comision). Mi se pare însă că trebuie luat în considerare și faptul că, plătind cu Orange Money factura sau prepay-ul Orange, primești înapoi 10% cashback. Nu știu câte plăți faceți cu cardul în străinătate, dar dacă factura lunară Orange este de vreo 50 de lei, pe an înseamnă o economie de 12 x 5 lei = 60 lei, care cred că acoperă oricum aceste comisioane.

O funcție foarte utilă este cea de copy/paste a numărului cardului. Adică în aplicația Orange Money ai direct opțiunea de Copy, ca să poți introduce rapid datele cardului în browser, unde poate cumperi ceva sau plătești o factură.

Îmi place că imediat după ce dai Copy, pe ecran sunt afișate mare numărul CVV și data expirării cardului. Adică numărul de card îl introduci imediat apoi prin Paste, iar restul datelor le vezi doar apăsând pe Recent Apps în Android, că le citești ușor din acel thumbnail al aplicației.

Am intrat și la lounge din Otopeni cu cardul VISA Platinum. De câteva luni au renovat parțial lounge-ul, au introdus mai multă mâncare (sandvișuri) și au schimbat un pic regulile de acces. Cu VISA Gold intră o singură persoană, iar cu VISA Platinum intră două, așa că poți aduce și soția/prietena/colega de drum cu tine. Am intrat cu Matilda chiar vinerea trecută cu acest card.

Îmi place mai mult avantajul adus de Orange Money și VISA Platinum prin accesul, de maxim 3 ori pe an, la lounge-urile internaționale din rețeaua LoungeKey. Sunt 1.100 de lounge-uri în lume unde poți intra cu cardul Orange Money.

N-am găsit o listă completă, dar pe site-ul LoungeKey poți căuta un oraș și vezi dacă există lounge-uri acolo. De exemplu, în Londra există lounge-uri din program în 5 aeroporturi: Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton și Southend. M-am uitat pe Heathrow, acolo sunt 8 lounge-uri în 4 terminale în care poți intra cu cardul Orange Money. La cât costă… orice în acel aeroport, asta este o veste bună. Am găsit lounge-uri în listă în orice oraș am căutat acolo, ceea ce este o veste foarte bună dacă ai o escală lungă sau întârzie avionul.


  6 comentarii

 1. 3123 ?

    (Citează)

 2. Eu țin orange money doar pt plata prin nfc, in rest am priority pass de la bcr, tot prin visa platinum.
  Recent am citit că se poate înrola card virtual revolut in google pay dacă generezi acel card virtual după ce schimbi adresa contului pe uk. De încercat.

    (Citează)

 3. Intrarile în lounge-urile din străinătate sunt pentru o persoană sau 1+1? Mulțumesc!

    (Citează)

 4. Sa fim seriosi VISA Platinum e pentru oameni cu bani multi.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus