un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Explicația insulelor chinezești din Marea Chinei de Sud

12 Jun 2019  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Și apropo de un articol recent despre conflictul între guvernul SUA și chinezii de la Huawei, poate că vă întrebați de ce cele două mari puteri se tatonează și în Marea Chinei de Sud, unde China a construit tot felul de insule și le-a militarizat.

Lucrurile se leagă toate într-un război comercial tot mai mare, iar China își folosește forța economică și militară pentru a domina zone tot mai mari din jurul său și a se băga peste tot în lume. Treaba cu Marea Chinei de Sud este foarte bine explicată în doar 7 minute de acest episod Vox de mai jos.

Pe scurt, 30% din comerțul maritim mondial trece pe acolo, există resurse mari de petrol, se pescuiește intensiv în acea zonă, iar tratatele actuale și pretențiile teritoriale vechi fac totul suficient de confuz încât cel mai mare și mai tare poate câștiga totul.

Cei de la Vox au multe astfel de documentare scurte și la obiect, povestite pe fast-forward. În alte episoade îți spun despre creșterea k-pop, conflictul din Ucraina, de ce se prăbușește 737 Max, câte tipuri de marijuană există și cum a ajuns să fie crescută în SUA, de ce uneori reciclăm greșit șamd. Le găsiți și pe Netflix sub numele Explained, dar și direct pe YouTube pe canalul Vox.

Mie clipurile de la Vox mi se par exemplul perfect pentru de ce trebuie să existe YouTube. Îmi pare rău să văd că diverse prosteli au succes mult mai mare, dar nu-i vina YouTube, ci mai degrabă a consumatorilor.

  6 comentarii

 1. multumesc pentru canal, nu stiam de el.

  mai fac share si pentru:
  the infographic show
  kurzgesagt – in a nuthsell
  crashcourse
  wisecrack

  sunt pe acceasi idee, tot felul de chestii explicate (mai mult sau mai putin)

    (Citează)

  • Mai adaug si eu la lista:
   Veritasium
   School of Life (mai degraba psihologie / sociologie)
   Sixty Symbols
   Crashcourse
   Wendover Productions
   Science Channel
   Vsauce

     (Citează)

 2. …dar daca totusi va intereseaza Marea Chinei de sud si vreti sa stiti mai multe, las asta aici https://www.libris.ro/butoiul-cu-pulbere-al-asiei-robert-d-kaplan-LIT978-606-33-0364-7–p987780.html

    (Citează)

 3. Multumesc pentru aceasta informatie. Eu cred ca promovarea acestor gen de canale, exact in momentele cele mai tensionate din politica externa, poate duce la popularizarea lor si scaderea prostiilor care sunt acum in trend pe Youtube.

    (Citează)

 4. Ce mi se pare mie interesant e că aproape tot comerțul de prin marea aia e spre/dinspre China :)

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus