blog demisec cu note fine de tehnologie

Robotesc și la canalul meu de YouTube. Aruncați un ochi aici.

De ce sunt dezamăgit de Game of Thrones până acum

8 May 2019  ·

FOOD & LIFESTYLE, GÂNDURI  ·

46 comentarii

Acum că a trecut oficial perioada de expirare a interdicției spoilerelor, pot să spun că sunt foarte dezamăgit de primele patru episoade din sezonul 8 din Game of Thrones?

Mi se pare că, la un moment dat acum vreo doi ani, producătorii serialului s-au săturat de acesta și au spus scenariștilor ceva de genul “aveți 6 episoade să terminați totul”, așa că aceștia au fost nevoiți să apeleze la toate clișeele posibile, scăzând mult calitatea scenariului.

Primele două episoade au fost destul de plictisitoare. Înțeleg nevoia unui episod de reacomodare cu serialul, dar două într-un sezon de șase episoade? Prea mult pentru gustul meu.

Al treilea, cu bătălia din noapte la Winterfell, a fost mișto. Totuși, am văzut atunci ceea ce a fost clar și pe finalul sezonului 7: scenariștii nu vor mai omorî personaje principale, ci doar pe unii care deja nu mai contează. Jon Snow este înconjurat de zombie, dar supraviețuiește; vreo trei sezoane mai devreme și abia scapă cu viață din fața a doi. Brianne se luptă cu zeci de zombie, Tormund la fel, dar supraviețuiesc cu toții fără nici o problemă. Nu pare foarte realist într-un serial care anterior a stabilit că luptele sunt mai reale decât în, să zicem, Lord of the Rings.

Ah, iar după vreo 6 sezoane în care Daenerys încearcă să-i atragă pe călăreții dothraki de partea ei, aceștia mor rapid și inutil în primele secunde. “Avem cavalerie? Trimiteți-o la întâmplare în față, în noapte, fără să știm ce-i acolo!”

Episodul 4 a fost și mai dezamăgitor. Sper că nu vă doreați să aflați mai multe despre ce vor face Tormund sau Sam; scenariștii i-au scos din serial. Bronn însă a ajuns cumva nu doar în castel, ci în camera șefilor, înarmat și neobservat de nimeni; paznicii uzuali probabil erau în grevă. Nu-i nimic, dialogul de acolo practic ne garantează că nu-l vom mai vedea nici pe el în următoarele două episoade. Și care-i faza cu cererea aia în căsătorie venită de nicăieri?

Apoi, intriga în sine este o tâmpenie. Personajele sunt acum în Winterfell și apoi parcă se teleportează lângă King’s Landing, deși în alte sezoane o astfel de călătorie dura cu săptămânile. Daenerys nu vede vapoarele inamice din aer. Vapoarele inamice era ascunse după stânci, dar cumva trăgeau de acolo în linie dreaptă cu săgeți. Un dragon și-o ia rapid, dar în cazul celuilalt arcașii suferă de sindromul stormtrooper și nu-l nimeresc. Apropo, o balistă din aia probabil se întinde la manivelă de mai mulți oameni și sigur durează câteva minute între două trageri.

Iată-l pe David Benioff, producător și scenarist, explicând scena în behind the scenes:

Corăbiile sunt distruse rapid, dar personajele principale supraviețuiesc din nou fără probleme, iar în scena următoare sunt la căldură în castel (dușmanii nu i-au urmărit pe acea plajă unde păreau că au ajuns doar vreo 20 de oameni). Mai puțin pe un personaj, despre care toți știu însă că a fost capturat. Îmi dau seama că pot fi de fapt zile între aceste momente și că poate există rețele de spioni ce obțin aceste informații, dar faptul că noi trebuie să ghicim astfel de lucruri mă face să afirm că scenariștii au grăbit la maxim desfășurarea acțiunii spre punctul ei culminant.

Aflăm și că există un nou prinț al Dorne, dar nu mai mult. Mă întreb, atunci, de ce am mai pierdut timpul sezoanele trecute cu noi personaje din Dorne, otrăvuri și informații despre cultura celor de acolo, dacă apoi au dispărut complet din serial.

Un pic mai târziu, însă, personajele principale cumva trec marea (cum?) și ajung în fața zidurilor din King’s Landing, de unde se înfruntă în priviri cu Cersei. Tyrion știe că-i gravidă, deși teoretic Cersei abia a aflat asta. Missandei stă liniștită și moare, deși în timpul scenei mă gândeam “bă, arunc-o pe regina nebună de lângă tine de pe ziduri și e gata războiul!”. Însăși amenințarea “capitulează sau o executăm pe prietena ta” este ridicolă după atâtea sezoane de război și atrocități.

Faza cu dragonul este de asemenea trasă de păr. Înțeleg că scenariștii i-au făcut prea puternici pe dragoni și trebuie cumva să-i scoată din ultimele episoade pentru ca personajele să participe la luptă, dar felul în care au făcut-o este ridicol. Balista aia trage cu săgeți mari (scorpioane, să le zicem) la un unghi de… cât să zicem, 45 de grade? Cu siguranță nu poate trage vertical în sus. Tot ce avea de făcut acel dragon era să se înalțe printre nori (ca în episodul dinainte!) și să atace fix de sus balistele, ca un Stuka în picaj.

Cam acesta este unghiul maxim:

Și nu vreau să zic nimic despre strategie, dar mi se pare că scorpionii ăștia de pe ziduri nu pot trage decât spre exteriorul cetății. Dacă-i rotești 180 de grade, omul care-l operează n-ar mai încăpea pe platforma de tragere, ci ar cădea de pe ziduri.

Dacă mă întrebați pe mine, soluția cea mai bună ar fi fost ca dragonii să dispară în bătălia de la Winterfell. Au fost buni, dar pe final nu poți avea prea multe deus ex machina.

De fapt, mi se pare că întreg episodul 4 a creat suspans din nimic. Este un posibil conflict între Jon și Daenerys pe tema tronului, dar probabil intuiți că se împacă în episoadele următoare și împart tronul. Tyrion și Vaerys discută despre asasinate, dar probabil intuiți că scenariștii doar vor să ne facă să credem că situația este groasă și de fapt nu se va ajunge aici. Scenariștii au tăiat până și o scenă pe care mulți o așteptau: reacția familiei Stark când află că Jon Snow este un Targaryen. “Zi-le, Bran!”

Teaserul pentru episodul 5 îl arată pe Euron Greyjoy uitându-se spre cer, orbit de soare, deci probabil intuiți că dragonul va ataca dinspre soare, ca să fie greu de țințit. Practic, ce zic eu mai sus.

Mai avem cam 130 de minute de serial. Bănuiesc că Clegane se va lupta cu frati-su, Jamie vine ca să moară împreună cu Cersei în brațe după ce aceasta se pregătește să dea foc întregului oraș, stil Romeo și Julieta, Daenerys îl flambează pe Euron și ase împacă apoi cu Jon, Arya poate-l omoară și ea pe vreunul important pe acolo (nu contează pe cine) și cam asta este tot. Sigur, poate mai dispar câteva personaje precum Grey Worm sau Vaerys sau Davos, dar nu contează.

Poate moare și ultimul dragon sau poate că depune ouă. Cui îi pasă? Mie nu! Problema nu este cum se termină serialul și care este destinul final al fiecărui personaj, ci mai degrabă dacă fiecare personaj primește suficient screen time pentru un final satisfăcător pentru cei care urmăresc serialul din 2011 încoace. Cu toate semnele de scris rapid de până acum, nu cred că vom avea așa ceva.

  46 comentarii

 1. Rahat de sezon, m-au scarbit episoadele astea 4 încât cred ca am sa zic pass la următoarele doua.

    (Citează)

 2. La finalul episodului 5, dupa victorie, personajele vor sarbatori ciocnind un pahar rece de cola.

    (Citează)

 3. Asta e,vedem povestea pe detaliu in ultima carte, cand o aparea….

    (Citează)

  • Care ultima, că mai sunt două, iar povestea din cărți este atât de complexă încât nu cred că vor fi suficiente doar două.

   Dacă te uiți pe ce capitole au ieșit până acum din vol 6… pare că abia se mișcă un pic în față lucrurile, dar nu se apropie de vreun final.

     (Citează)

 4. Iugas: e semnele de s

  De 5 to GO

    (Citează)

 5. Sa inteleg ca nu sunt singurul dezamagit grav de sezonul acesta, facut parca doar cu dorinta sa scape mai repede si sa distruga tot ce a cladit in primele sezoane.

  Referitor la spoilere, nu m-as mira sa se potriveasca din astea: https://www.reddit.com/r/freefolk/comments/bkc8xd/compilation_of_spoilers_for_got_episodes_46/, pt episodul 4 au fost adevarate.

    (Citează)

 6. Tyrion stie ca-i gravida pentru ca e gravida de ceva timp (aflam asta in sezonul 7), iar tatal copilului e, surpriza!, Jamie. Il minte pe Euron ca-i al lui ca sa-l tina aproape si sa lupte pentru ea si pentru copil. Eu as fi vrut sa-i vad fata lui Euron cand Tyrion a zis ca e gravida (teoretic nu avea de unde sa stie).

    (Citează)

  • Bine, Eurion nu e nici bun la calcule din astea cu luni si dimensiuni de burti. E bun doar la calcule de tintire AA.

     (Citează)

 7. Greyjoy ar trebui s.o mierleasca de mana Yarei, ca doar e.n familie.
  In rest sezonu 8, o laba sinistra. Se vede lipsa lu R.R. I.a lasat pa gujterii aia sa.si faca de cap si.a iesit ce.a iesit. Nici macar un sezon intreg n.au fost in stare sa scoata. Plus multe chestii lasate asa in aer.
  Acu ma gandesc ca s.or fi saturat si actorii de serial si vor altceva si.au zis hai sa bagam pe fastforward si gata.

    (Citează)

 8. Stii ce nu vad eu in poza asta?

  Unde sunt sagetile? Nu au sageti sau de unde le scot?

    (Citează)

 9. CLEGANEBOWL!!!!

  Am mai zis si la alte articole, multa muie astora ca s-au pisat pe jucaria noastra.
  Astept cartile finale (daca vor mai fi) si vedem acolo cum a vrut mosul sa termine treaba.

    (Citează)

 10. si scena cu Jon cand le spune surorilor ca el este {… ma rog, este cine naiba este, ca nu stiu acum} a fost incredibil de proasta.

  deci el zice “am un secret, jurati sa nu spuneti”, alea jura, apoi Jon zice “Bran, spune-le” si apoi… nimic, cut la scena in care Sansa da pe goarna fix ce a jurat sa nu spuna. :))

  secretul e ceva destul de important, cred, asa ca nu era nimeni curios sa vada cum reactioneaza fetele cand afla?!! macar 10 secunde acolo sa le vedem fetele, nu, nimic?

    (Citează)

 11. După Starbucks, urmează un 5togo.

  Am astaptat 2 ani pentru nimic. Parca era mai interesant când nu era asa popular.

    (Citează)

 12. Eu am inchis serialul de la sezonul unu, de cand au iesit dragonii aia din oua. Pur si simplu am spus: “da-te-n pwal mea” si nu am mai privit niciodata vreun episod.

    (Citează)

 13. Dacă România și estul nu erau balta mlaștinii și aveam o industrie cinematografică pe bune, poate că ne-ar fi mers nouă mai bine să regizăm ultimele două sezoane din GoT.

  Asta e… ne mulțumim cu asta fiindcă alții sunt tari și mari.

    (Citează)

 14. Când s-au luptat înainte cu zombie nu aveau arme cu dragon glass.
  Numai eu cred că Jamie o să o omoare pe Cersei?

    (Citează)

 15. Anca:
  Când s-au luptat înainte cu zombie nu aveau arme cu dragon glass.
  Numai eu cred că Jamie o să o omoare pe Cersei?

  nu doar tu si altii:)
  insa doar eu cred ca ala a plecat din WInterferll ca sa o salveze sau ceva.

    (Citează)

 16. Tyrion si Jaime erau intr-o carciuma, e un cadru inainte sa apara Bronn in care se vede ca sunt in afara zidurilor.
  Tyrion stie ca-i gravida de la Jaime, care stia din sezonul 7. O noutate a fost numai pentru fraierul de Euron.

    (Citează)

 17. Aaaa…btw…stiati ca Game Of Thrones e un film?…fantasy?

  Au dat calculele fizice si matematice in lume acum, in ultimul sezon. Pana acum nu a fost nimic in neregula :)

    (Citează)

  • Ce dacă? Orice lume are niște reguli pe care le stabilești dinainte. Are dragoni, luptele sunt pe bune, magia nu-i foarte prezentă. Apoi te ții de ele, dacă tot le-ai stabilit.

     (Citează)

 18. Decat cai verzi pe pereti si povesti pentru adormit copiii, mai bine te uiti la Gomora, un serial cu mafioti napoletani, tot pe HBO! 4 sezoane a cate 12 episoade, cam 45 minute fiecare!

    (Citează)

 19. Dragonul a murit in mod stupid. Mi se pare idiot ca aia din nave sa fie in stare sa il vada si sa il tinteasca inainte ca apex predator care este dragonul sa ii vada, auda sau miroasa.

  Poate baga un final din ala in care se face un fade-out si se trezeste dragonul in cuib ca sa se intoarca pe partea cealalta si sa viseze in continuare.

    (Citează)

  • Hai sa va zic eu cum va fi finalul: Jon Snow (pe numele lui “real” John S. Know) se va trezi dintr-un somn adanc si va realiza ca totul a fost un vis. Simplu.

     (Citează)

 20. cand ma sint mai batut in cap asa, imi aduc aminte ca nu am vazut niciun episod din tot serialul si imi creste moralul.

    (Citează)

  • Nu-i ceva de laudă. Pierzi entertainment de calitate, chiar dacă are niște hibe. N-am înțeles niciodată de ce unii se laudă că n-au văzut GoT sau Star Wars sau altele.

   Nici eu n-am văzut câteva filme celebre, dar nu mi se pare ceva de laudă. O văd ca pe o lacună.

     (Citează)

 21. Cersei stia de mult ca e insarcinata, din seria 7, inainte sa plece Jamie.

    (Citează)

 22. Si mie mi se pare prea grabit sezonul, parca ceva lipseste, puteau sa mai adauge cateva episoade, dar sa il faca calumea

    (Citează)

 23. Jon o sa o omoare pe Daenerys pt ca aia incepe sa si arate gena de nebuna si el e singurul care se invarte le langa ea fara sa fie suspectat de ceva.

  Piticul o sa incerce sa l salveze pe Jamie care va incerca sa o salveze le Cersei si cred ca mor toti.

    (Citează)

 24. Aria o omoară pe Cersei. Pariu.

    (Citează)

 25. “Nu pare foarte realist ” – zise Radu despre un serial cu dragoni care scot flacari pe gura :)))

  Poti spune ca nu iti place cum decurge actiunea dar nu ca nu e realist, tf :))

    (Citează)

  • eu cred ca poti spune.

   faptul ca accept premisa povestii ca exista dragoni si alte personaje de poveste, nu inseamna ca accept orice fel de comportament aberant sau stupid sau ilogic din partea lor.

   crezi ca daca in Scufita Rosie bunica il manca pe lup, nu invers, povestea ar fi rezistat sute de ani?

   ca si-acolo poti sa zici “pai pana mea, avem un lup vorbitor, acum ne deranjeaza ca bunica l-a inghitit?”

     (Citează)

  • I agree with Marean.

     (Citează)

 26. dati seama ce spui la bautura ,mai baiete…

    (Citează)

 27. După multe zile… de obicei serialele HBO, ca si istoria, sunt ciclice. Adică la final se întâmplă cam ce s-a întâmplat la început. Un dragon si un rege nebun arde tot, un leu devine King Slayer, un cerb vine pe tron, un lup conduce Winterfell. Doar genul se mai schimba de la masculin la feminin.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus