un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Când și cum este în regulă să dai un spoiler

21 Apr 2014  ·

GÂNDURI  ·

8 comentarii

Apropo de faptul că astă seară HBO difuzează un nou episod din serialul Urzeala tronurilor, iată un mic ghid despre când și cum se dau în general spoilere, ca să nu mai plângeți ca o fetiță data viitoare când cineva vă strică așteptările (în caz că plângeați, desigur).

Când este justificat să dai un spoiler pe net sau intr-o discuție cu prietenii?

Păi să o luam pe rând.

Seriale – abia a doua zi după difuzarea episodului respectiv în țara noastră.

Uitați cum e faza. Serialele au o oră de difuzare. Dacă ești mare fan, faci tot posibilul să fii în fața televizorului la ora respectivă și să vezi serialul tău preferat. Dacă n-ai fost acolo, ghinion! Alți fani au tot dreptul să discute despre el online sau unde vor ei.

Să te plângi că tu n-ai apucat să vezi episodul și ți-au stricat alții cheful spunându-ți ce se întâmplă în ele este inutil, trebuia să fii pe fază. Sigur, pot fi motive justificate pentru care n-ai putut vedea episodul la ora lui din program, dar ideea este să nu te plângi după aceea că alții l-au văzut și au discutat despre asta.

Atenție, am spus după difuzarea în țara noastră. În cazul GoT, de exemplu, americanii îl văd duminică seara, ceea ce înseamnă că luni dimineață tu-l poți vedea de pe torrente cu câteva ore înainte de momentul difuzării sale oficiale în România. În acest caz, îți ții gura închisă și discuți ce s-a întâmplat în episod abia după ce trece momentul său oficial.

Filme – la 1-2 săptămâni după premiera în cinematografe.

La cinema nu toată lumea poate merge din prima zi, așa că așteaptă 1-2 săptămâni înainte să exclami “vai moare aia la final complet inutil, de ce nu l-a lăsat pe frati-su să declanșeze bomba?!?” (ăsta-i un spoiler, dar nu vă zic la ce :P).

După vreo două weekenduri se aplică regulile de mai sus: dacă nu l-ai văzut deja, e problema ta, nu a celor care-l discută.

De asemenea, este o mare mârlănie să te duci la avanpremieră, care are loc cu vreo 2-3 zile înainte de deschiderea pentru publicul larg, și să spui pe net ce se întâmplă în respectivele filme. Chestia asta este valabilă mai ales la filmele din mai multe părți, precum Hobbitul, Hunger Games, super-eroi șamd.

Cum dai un spoiler?
Chiar și după ce s-a scurs timpul regulamentar de politețe, tot e bine să spui, atunci când deschizi subiectul, întâi un “spoiler alert!” sau “nu citi dacă n-ai văzut filmul X!” și abia apoi să continui cu restul mesajului.

De exemplu “spoiler alert din Star Wars… Darth Vader este ta-su, băăă”.

Simplu, nu? Scriu astea ca omul care a citit deja cărțile ASOIAF și nu mă interesează câte spoilere văd pe net, dar se umple spațiul de oameni care se plâng de asta de parcă i-ar fi lovit cineva cu făcălețul peste degetul mic de la picior.

    8 comentarii

  1. Astia care se plang ca au fost spoilariti sunt niste tristii , de ce mai intri pe site-urile in care se discuta de seriale pt ca apoi sa te plangi ca ai fost spoilarit? Nu e vina mea ca nu ai fost in stare sa vezi un serial la timpul lui.Nu ma uit la Gossip Girl , insa stiu cine e ”gossip” .Acum sa ma plang ca am fost spoilarit ?? Sunt n-spe seriale care inca nu s-au difuzat in tara noastra , ma refer la ultimele episoade , asa ca e doar vina voastra tristilor , astia cu vai m-ai spoilarit , sa-ti fie rusine.

    WTF , taica-su , nuuuuu , de ceeee , s-a dus tot farmecul acum, ms Radule , sa-ti fie rusine ….

      (Citează)

  2. Un edit ar fi perfect , am pus un ‘i’ in plus:D

      (Citează)

  3. Eu nu inteleg ce e cu regulile astea cu “dupa 2 saptamani, a doua zi”. Obliga cineva pe altcineva sa citeasca un spoiler? Nu prea exista ceva scris de cineva fara sa aiba un titlu, cu exceptia twitter. Ce atatea reguli? Cine nu vrea sa citeasca nu citeste. Fiecare scrie ce vrea si cand vrea si tot fiecare citeste ce vrea si cand vrea.

      (Citează)

  4. E cam greu să te ferești. Pe Facebook circulă chiar și imagini cu text pe ele, iar când e vorba doar de un text scris de cineva, dacă nu începe cu un avertisment nu te prinzi că-i spoiler decât când e prea târziu.

    Oamenii citesc rapid, cu multe cuvinte pe secundă, n-ai cum să te ferești. Dacă eu scriu “omfg Joffrey moare la propria nuntă” ai timp să pui stop ochilor?

      (Citează)

  5. hmm, au ajuns deja la scena respectiva? stiam ca merg repede, dar nu-mi imaginam ca asa de repede :D sa inteleg ca in sezonul asta mai apare o moarte interesanta? si banala, if u know what I mean? :D

    in alta ordine de idei, si total offtopic, o recomandare de film: http://www.imdb.com/title/tt2051941/ (titlu original: Muzi v nadeji)

      (Citează)

  6. Tipul cu pizza nu ramane cu blonda aia imbracata in rosu (la inceput).

      (Citează)

  7. ce first world problem…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus