blog demisec cu note fine de tehnologie

Înapoi la butoane! Urmăriți-mă și pe Instagram și YouTube.

Sriracha pentru toată lumea! (și alte gânduri despre sosuri picante)

9 Apr 2019  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

24 comentarii

Era o vreme când, dacă doreai un sos picant Sriracha, trebuie să mergi tocmai în Dragonul Roșu și să-l cumperi de la unul dintre cele două supermarketuri de acolo. Mă bucur să văd că acum se găsește în mult mai multe locuri.

L-am văzut de câteva luni în Carrefour, cel puțin în cel din Băneasa, de obicei plasat la galantarul de carne, nu în secțiunea de sosuri.

Mai exact în Carrefour Băneasa. M-am uitat și în vreo două alte Carrefour-uri și nu era. O fi doar acolo, că în nordul orașului sunt oameni care mănâncă picant cu bani.

Costă 24 de lei sticla de 482 de grame. Este marca Huy Fong Foods, cel făcut în California, având un cocoș ca siglă. Înainte îl găseam doar în Dragonul Roșu, dar nu aveam mare chef să merg până acolo prea des. Prima oară l-am văzut în Carrefour Băneasa acum vreo două luni, deci bănuiesc că nu este doar o chestie trecătoare.

Vedeți că nu este la raionul de sosuri, ci la cel de cărnuri, pus într-un colț în zona porcului. Am auzit că ar fi și la Mega Image, dar nu l-am găsit niciodată în magazine, ci doar online.

L-am văzut aproape imediat după aceea și în Mega Image, inclusiv aici la mine la Șincai. Este disponibil și la comandă online pe mega-image.ro. Cine l-a introdus în site habar n-a avut despre ce este vorba, că i-au dat numele Huy Fong (care de fapt este producătorul) și în descriere au scris “spiracha”, ca să fie siguri că nu apare la o căutare după numele adevărat.

Mai găsiți prin restaurante și un sos Sriracha care arată foarte asemănător, dar are sigla unei gâște și este fabricat de Exotic Food din Thailanda. Este ok și acela, doar un pic diferit la gust. Un partener Carrefour vinde sos sriracha cu lemongrass, ceea ce sună foarte bine.


Dacă doriți sosuri și mai picante, încercați unul românesc. Am scris prin 2016 despre unele numite Hot Gipsy. Recent s-au redenumit în Hot Hippie (gipsy era rasist? controversat?). Am luat o sticlă din Cărturești, tot din Băneasa Mall.

L-am văzut cândva și la un chioșc ce vinde mâncare și cafea în West Gate.


Există site-ul foarteiute.ro, care vinde și sosuri picante. Site-ul mi se pare foarte mișto, au găsit nișa bună a oamenilor ce vor mâncare picantă.

Sunt acolo tot felul de produse interesante, inclusiv prin nume (vrea cineva sos Son of Satan sau Professor Payne Indeass’s Sphincter Shrinker – exact, payne indeass), dar și prin compoziție, că puteți găsi sosuri făcute cu ardei naga bhut jolokia, cu trinidat scorpion sau cu carolina reaper, toți printre cei mai iuți ardei din lume.

Încă n-am comandat de la ei. Pentru iuțeală medie, am Sriracha, iar pentru lacrimi de crocodil am un ulei extra iute luat din Ungaria, plus ultimele rămășite dintr-un praf iute adus din India. Când se termină, însă, probabil voi dori să gust un sos făcut cu ardei naga.


Puteți lua și de pe Amazon Germania sosuri iuți și apoi spera că vor ajunge cu bine la destinație; dacă nu ajung, gândiți-vă la partea cu adevărat nasoală: undeva, o mașină de curierat trebuie probabil incendiată după ce un astfel de borcan se sparge în ea.

Începeți căutările cu sosul Da’ Bomb. Pe etichetă scrie că are 150.000 de unități Scoville (o scară de măsoară a iuțeniei), pe când Sriracha are 2.200 de unități, care Sriracha pentru majoritatea oamenilor este un sos foarte, foarte iute.


Pe YouTube este o emisiune numită Hot Ones, unde diverse vedete vin și discută cu moderatorul în timp ce mănâncă aripioare foarte condimentate. În sezonul viitor au 10 aripioare, condimentate cu 10 sosuri. Da’ Bomb este al optulea, sunt două sosuri și mai picate.

Poate fi amuzantă. Am admirat-o pe Charlize Theron care nu doar că arată extraordinar de bine chiar și când se îmbracă precum o bunică, dar mănâncă și alea picante fără prea mult efort.


Sper să ajung cândva în Nashville și să încerc puiul picant de acolo, că sunt curios cât de picant este.

Între timp, dacă mâncați picant acasă sau la vreun restaurant, nu uitați că lactatele sunt cea mai simplă metodă de a “spăla” iuțeala din gură. Pe acasă eu aș ține lapte sau un iaurt de băut pe lângă mine. Alcoolul nu-i o idee bună, am observat pe propria piele cu berea parcă deschide și mai bine papilele gustative și simți și mai intens iuțeala respectivă.

    24 comentarii

  1. Si eu m-am mirat cand am gasit Sriratcha in Mega. Inainte de asta, stiam doar de Dragon.
    Cat despre First we feast, au gasit un format super tare pentru a elimina banalul interviu. Si-au format o adevarat comunitate, iar lumea vine acum de curiozitate.
    Ii urmaresc de pe vremea <100k de followers.

      (Citează)

  2. Cat am fost in Senegal aveau astia la masa la un restaurant doua sosuri: unu rosu picant, si unu care parea un fel de amestec de boabe de mustar si alte prostii, mai maroniu asa.
    M-am gandit ca daca ala rosu e picant, asta o fi doar aromat, si am luat cat un bob de porumb, si am pus peste o farfurie de orez. Orezul care s-a atins de sosul dracului nu am putut sa il mananc, cred ca imi facea gaura in stomac.

    In general mancau aia acolo iute de iti dadeau lacrimile. Imagineaza-ti caldura de 30 de grade, in casa, fara AC, mancand mancare fierbinte si iute de nu mai stiam pe unde sa scot camas (la propriu), si colegii mei ce faceau….isi mai presarau praf de ardei iute peste mancare.

    Data trecuta cand m-am intors am adus de acolo niste homemade hot sauce intr-o sticluta din aia mica de sriracha. S-a terminat abia dupa 1 an de zile, intr-un birou de 40 de oameni.

      (Citează)

  3. Si mie imi place Sriracha mult si am luat din Metro si din Auchan. L-am gasit acum cateva saptamani chiar si la Mega Image Baba Novac dar nu am luat ca mai am jumatate de sticla.

    La Switcheat am gustat si alte doua variante, cu capac gri si rosu, dar in magazine exista doar varianta cu capac verde.

      (Citează)

  4. E si asta o dambla: sa mananci cat mai iute doar de dragul de a spune ca mananci asa. Ce mai intelegi dintr-o mancare atat de iute, incat iti ia gura foc sau iti dau lacrimile?! E vreo noua moda sa bagi sos cat mai iute, ca sa …ce?

    Altfel, sosul asta mi se pare cam scump, am vazut eu sos iute la Kaufland pe la 8-10 lei sticla, da’ na, probabil nu e de fitze.

      (Citează)

    • Si tot apropo de sos iute: am luat din Lidl sos numit Piri Piri (baga cateodata) si nu mi-a placut deloc. Vazusem ca-l laudau unii pe bloguri culinare si am zis sa incerc si eu, stiind ca Lidl vinde produse foarte bune. Dar a fost cam teapa!

        (Citează)

    • Te obisnuiesti si iti place iute. Nu stiu de ce, endorfine and shit.
      Sosul ala la 8-10 lei sticla nu are neaparat acelasi gust ca sriracha. Fitele nu sunt un factor de fiecare data cand e o diferenta de pret.

        (Citează)

    • Depinde de toleranță, obișnuință și de… gust. Dacă simți că își ia gura foc sau îți dau lacrimile (sau pur și simplu nu își vine să mănânci) înseamnă că ți-ai depășit nivelul, care nu e la fel pentru toți. Nu e nici o modă, unii mănâncă picant, nu văd care e problema atâta timp cât nu-i forțează și pe restul să o facă.

      Nu contest că or fi și unii care fac asta de ochii lumii, dar asta nu înseamnă că e valabil pentru toți. Plus că nu înțeleg shaming-ul ăsta, care e problema dacă x crede că e mai sus dpdv social pentru că mănâncă cel mai picant de la masă, are cel mai nou telefon etc.?

        (Citează)

  5. Alte sosuri iuti care merita incercate sunt cele de la Fructele Pamantului. Sosul cu zmeura e demential, imi place sa il mananc chiar si simplu, pus pe biscuiti Tuc. Am mai incercat de acolo pe cel cu afine, ceva mai iute, dar foarte gustos.

      (Citează)

  6. eu sunt fan Tabasco rosu. doar ardei, sare si otet, fara glutamati si alte nebunii.
    Da Bamb e una dintre cele mai proaste alegeri, daca vreti sosuri iuti cu adevarat. e de fapt extract de ardei, fara o aroma placuta, doar iti arde mucoasa. cautati canalul lui Johnny Scoville pe YT, probabil cea mai avizata persoana de pe planeta in ceea ce priveste sosurile iuti.

      (Citează)

    • Eu de Tabasco verde, are o aroma de ardei foarte misto si nu e iute decat pe jumate. Cand prin prin carrefour iau cate 5-6, ca nu aduc prea des. Si imi place mult si povestea familiala din spatele sosului.

        (Citează)

  7. ai facut varza articolul, ai paragrafe in care te repeti

      (Citează)

  8. Este in Selgros de cel puțin 4 ani(de atunci cumpăr eu de acolo).

      (Citează)

  9. Mult mai mult decat Sriracha imi plac sosurile facute cu Adjuma sau Madame Jeanette. Ardeii nu sunt nici macar aproape de cei mai iuti din lume, dar sunt suficient de puternici si au o aroma distinctiva, foarte misto. Daca gasiti, recomand.

      (Citează)

  10. Toata gama Sriracha varianta Thailand se gaseste si la Asia`n Bucate la piata Matache.
    Au si site.

      (Citează)

  11. Se găsește și în Metro Băneasa (bănuiesc că este în toate Metro-urile). Și cam la fel, este ușor ascuns pe raft. Noi de-acolo l-am luat, după ce l-am găsit din pură întâmplare, și zace în frigider de câteva luni bune. Dar hei, măcar să ne prindă sfârșitul lumii mâncând picant (mai mult domnu’ casei, că eu nu mă ating de drăcia aia).

      (Citează)

  12. Da’ p-astia de mancati asa picant, nu va ustură curu la iesire?
    Var-miu avea o regula: orice baga in gura trebuia sa fie picant. Si manca si se vaita cum il ustura curu la iesire. Pan-n-ntro zi cand a exagerat si i-a iesit sufletu pe cur. S-a kkt numai sange. Si d-atunci se chinuie cu niste hemoroizi de toata frumusetea.

      (Citează)

    • De usturat nu cred ca mai ustura, dar ceva caldura eu tot mai simt. La inceputuri aveam senzatia ca o sa se topeasca si wc-ul, acum e mult mai suportabil. Placerea de a manca picant depaseste cu mult disconfortul de a merge in sala tronului dimineata.

        (Citează)

    • Conceptii populare din gama te trage curentul.

      Hemoroizi poti face de la bucati nedigerate de ardei iute mancat întreg, asa ca la ciorba.

      Sosurile iuti sau paste in mancare nu au niciodata efectul asta, dimpotriva, ajuta digestia.

        (Citează)

  13. Eu devenisem fan (și recomand dacă aveți ocazia) sosuri mexicane. Chiar și alea foarte picante încă au gust. In general sunt făcute din ardei specifici in Mexic jalapeno, habanero, Chipotle, etc. Au diverse iuțelii și cel mai important sunt foarte multe varietăți de arome. Eu le luam direct din Mexic unde ajungeam de câteva ori pe an și îmi făceam rezerve. Dacă aveți ocazia incercati preturile erau foarte mici … începând de la 3-4 lei o sticluță.
    P.s. nu te ustura fundul de la ele

      (Citează)

  14. Recomand și https://m.facebook.com/fructelepamantului/ pentru sosuri iuți și alte cele. Produs in România cu ardei iuți crescuți la Buzău. Am luat sosul cu ardei iute Carolina reaper și este perfect de iute…. poate prea iute. A luat și premii tipul cu sosul ala la un concurs destul de mare de degustări sosuri iuți.

      (Citează)

  15. Noi luam de 2-3 ori pe an de la foarteiute.ro. Ii recomand pe cei de acolo! Mereu raspund repede, fac recomandari bune cand noi suntem indecisi. Si toate sosurile au fost pe cat de picant au promis! :)

    Eu zic sa incerci, ca au si sosuri mai mild si muuuult mai gustoase decat sriracha. E pacat sa nu incerci ceva. Eu personal ador sosurile de la CAJOHN’S. Dar astea sunt picante bine :)

      (Citează)

  16. Mihai Oprisiu

    12/04/2019 la 2:04 PM

    daca doresti sos picant si bun incearca https://www.facebook.com/burnerzhotsauce/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus