blog demisec cu note fine de tehnologie

Out of office pentru o vreme. Mă găsiți în Instagram Stories și o să pun diverse și pe Facebook. Robotesc și la canalul de YouTube.

Sper că ați apucat să vizitați catedrala Notre-Dame din Paris

15 Apr 2019  ·

GÂNDURI  ·

41 comentarii

Sper că ați apucat să vedeți catedrala Notre-Dame din Paris pentru că, dacă supraviețuiește incendiului prin care trece acum, probabil va fi închisă ani de zile. Acoperișul este în flăcări și pare deja distrus, turnul central este distrus și s-a prăbușit, căldura mai mult ca sigur a devastat interiorul chiar dacă flăcările nu au ajuns acolo.

Încă nu se știe exact de la ce a pornit incendiul, dar turnul central era înconjurat de schele și probabil a fost o neglijență pe șantier. N-aș vrea să fiu în piele acelui muncitor.

Urmăriți la televizor ce se mai întâmplă sau live pe YouTube și Facebook. CNN face update-uri pe site.

Dați Play aici:

 

View this post on Instagram

Play și aici:

Нотр-Дам горит… #notredame 😳🤯😣

A post shared by Maria Kadzhaeva (@mtk1993) on

Interiorul îl puteți vedea pe Wikipedia. Aspect specific catedralelor gotice, construită între 1160 și 1260, zvonuri că ar avea și relicve sacre pe acolo.

  41 comentarii

 1. Nu, si nici nu am avut in plan sa merg.

    (Citează)

 2. Când ardea Moara lu Assan, ai noștri aveau elicoptere pentru stins incendii. Bine, moara era o ruină orișicum…

    (Citează)

 3. Cum se prabuseste daca e din beton? Parca betonul nu arde. E un clip cum intra niste dube pline cu explozibil sub ea.

    (Citează)

 4. Semne de la dumnezo Pt pedofilii an sutana…. BTW avem și noi una închinată monumentului prostiei

    (Citează)

 5. Dar de ce speri, era obligatoriu de văzut?

    (Citează)

  • Nu era obligatoriu de vazut, dar din punct de vedere cultural era un monument colosal. Oamenii asa sunt construiti, sa pretuiasca amintirile mostenite. Nici siturile arheologice din Palmyra nu erau obligatoriu de vazut, dar parca tot e trist ca animalele din isis au trecut cu buldozerele prin ele. Pe langa frumusetea lor, valoarea istorica e unul din motivele pentru care au fost pastrate si întreținute aceste monumente.

     (Citează)

  • nu

     (Citează)

 6. Notre-Dame are deja mai putin legatura cu religia cat cu povestioara binecunoscuta a lui V.Hugo, se gasea demult in patrimoniul umanitatii pentru multe altele.. A mai ars in trecut, revolutionarii francezi aproape au transformat-o in grajd iar dupa parasirea precipitata in WW2 nemtii erau cat pe ce sa o detoneze alaturi de tot Parisul..

  Dezastrul pieririi unui mileniu de istorie intr-o clipita te face sa reflectezi si asupra perisabilitatii sau vremelniciei unor alte valori .. cum ar fi de ex. viata umana ..

    (Citează)

 7. Sincer, nu pot sa cred
  Fara sa aruncați cu pietre, din seara asta suntem mai săraci

    (Citează)

 8. Gata, mi-am facut norma la comentarii istete. Apropo, vad din sursele din embed ca #twitterepemoarte.

    (Citează)

 9. Nu m-as mira sa aflam ca iscusitul Dorel din minunata romanie lucra la negru la șantierul catedralei si si-a uitat chistocu’ pe ziarul cu care și-a învelit parizerul…

    (Citează)

 10. Cum nu vor sa piarda banii din buzunarele turistilor, o vor repara ei destul de repede, cel putin cladirea in sine, iar capodoperele din interior sint oricum copii (copiate) ca-n majoritatea muzeelor.

    (Citează)

 11. Focul ca focul, dar mai mult a distrus apa cu presiune folosita ca sa il stinga. Toata piatra, statuile, mormintele, cartile si pergamentele din interior sunt distruse acum. Cand vor intra sa vada daunele din interior, atunci vor realiza cat de rau este de fapt.

  Si astea din interior nu se pot inlocui, sunt lucrari de arta originale care nu se pot copia, nu se pot printa 3D. Iar cartile, manuscrisele sunt iremediabil distruse daca a ajuns apa la ele.

  Personal astept sa moara pipota in preafericitul nostru ca Notre Dame are parte de atata atentie si simpatie, incat sa dea foc si la mizeria aia din spatele Casei Poporului. Ca sa fie alaturi de poporul francez si prieten.

    (Citează)

 12. Nene ce colecție de comentarii retarde, unul mai deștept și mai ironic decât celălalt. Știu că e greu de înțeles, dar clădirea asta face parte din patrimoniul cultural colectiv, e o pierdere de neînlocuit, la fel că Palmyra, că tot vorbea cineva mai sus.
  Oricum, pentru voi nu e nicio grijă, daca nu ați văzut-o nu ați pierdut nimic.

    (Citează)

 13. Am vazut ieri la televizor stirea, m-am intristat, vorbim despre un simbol al culturii si arhitecturii, un edificiu care rezista de 850 de ani. Pentru cinicii care nu inteleg cat de mare e pierderea, am o intrebare: cate cladiri moderne vor rezista si vor fi vizitate, vor aparea in opere literare, peste 500-600 ani?
  Sper ca va fi restaurata repede!

    (Citează)

  • e bun ca a rezistat si pana acum, dar cugetand la rece, nu cred ca e o pierdere capitala a umanitatii, adica nu vorbim totusi de unicate gen colosul din Rodos sau biblioteca din Alexandria, e o catedrala cum mai sunt cateva zeci in Europa, multe chiar mai frumoase si mai bogate arhitectural, asta avea doar o aura istorico-literara ceva mai mare.

     (Citează)

  • In mod sigur au lucrari de doctorat facute pe arhitectura catedralei Notre Dame, studii pe ingineria lemnului si pot sa refaca toata partea de acoperis si structura asa cum a fost.

   Interiorul si exteriorul au fost filmate si documentate de multe ori, au n surse din care sa isi traga informatiile si sa pregateasca reconstructia.

   Pe mine ma enerveaza ca au inceput deja prostii si idiotii slabi de minte cu donatiile. In 850 ani de exploatare biserica catolica si-a scos banii de orice reparatie. Doar la ce bani fac intr-un an din bilete si din suveniruri ar trebui sa ne ia cu ameteala.

     (Citează)

 14. Bai nene, imi pare rau ca a ars. Eu am vazut-o dar fetele nu si cand am fost cu ele pana acolo nu am putut sa intram pentru ca aveam eu un briceag la mine. Am zis ca mergem alta data dar se pare ca nu.
  Dar de fiecare data cand ia foc o biserica nu pot sa nu imi pun intrebarea evidenta: ala de sus, care are acces la stropitori, de ce nu a facut nimic cand a vazut ca ii arde casa?

    (Citează)

  • Atrocitati pe toate continentele…who da fuck cares? Arde partial o cladire…tot globul e in isterie si se arunca cu bani pentru reconstructie.

   Credeam ca mai mult noi romanii suntem cu mentalitatea asta, sa dam bani pentru catedrale, sa ne legam numele de o constructie, sa isi aminteasca lumea de noi, da-i in colo de copii bolnavi… dar vad ca e o chestie generala.

     (Citează)

 15. daca m-am urcat pe ea, in AC Unity, se pune ca si cum as fi vizitat-o? :D

    (Citează)

 16. Giani Mucea:
  Bai nene, imi pare rau ca a ars. Eu am vazut-o dar fetele nu si cand am fost cu ele pana acolo nu am putut sa intram pentru ca aveam eu un briceag la mine. Am zis ca mergem alta data dar se pare ca nu.
  Dar de fiecare data cand ia foc o biserica nu pot sa nu imi pun intrebarea evidenta: ala de sus, care are acces la stropitori, de ce nu a facut nimic cand a vazut ca ii arde casa?

  Briceag în concediu? Self defense?

    (Citează)

  • Self-defense cu un victorinox? Mici sanse. Nu, il iau cu mine in deplasari (cand nu merg cu avionul) in principal pentru deschis beri. De data asta il uitasem in buzunar.

     (Citează)

 17. Giani Mucea:
  Self-defense cu un victorinox? Mici sanse. Nu, il iau cu mine in deplasari (cand nu merg cu avionul) in principal pentru deschis beri. De data asta il uitasem in buzunar.

  Spune drept, îl luasei pentru desfăcut conserve :D

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus