un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Odorizantele actuale sunt prost gândite

1 Apr 2019  ·

GÂNDURI  ·

38 comentarii

Nu știu cât de mare este piața de odorizante în România, dar dacă mă iau după ce văd în magazine, pare a fi mare. La Carrefour, o jumătate de raion este ocupat de odorizante de cameră. Când te uiți acolo și vezi câte se cumpără, rămâi cu impresia că în România pute rău în casa fiecărui om.

Și ce mă enervează este că toate au “arome” dubioase, de genul Relaxing Zen. A ce naiba miroase zen-ul relaxant și cât de diferit este de zen-ul nerelaxant? Bali Sandalwood. Câți oameni știu cum miroase asta? Există un odorizant cu “bunătățile mamei”. A ce miroase deci, a sarmale sau a cozonaci?

Aici vă zic eu ce se întâmplă de fapt. “Cercetătorii” combină în laborator diverse substanțe, ca Dexter cu eprubete colorate, și din când în când le iese una care nu miroase oribil. Apoi se întreabă între ei: “–Băi, ție a ce ți se pare că miroase asta? –Păi… parcă a parchet spălat, știi tu.. când dai pe jos cu mopul? –Aha, ia să-i zicem așternuturi curate și-l vindem așa”. Iar când nimeni nu știe a ce miroase, i se zice briză hawaiiană sau se bagă vreo combinație de plante greu de găsit cu unele familiare, așa că iese odorizantul cu lăcrămioare de Arabia și flori de cais. Sunt convins că la fel se obține și Fanta cu diverse arome trăznite.

Mi-aș dori unele cu miros de cafea sau de crin sau de prăjituri scoase din cuptor, dar… nu.

Problema și mai mare este că toate aparatele sunt proaste, că am testat o mulțime de soluții în ultima vreme. Cele “pasive” sunt practic inutile, se simte mirosul în prima zi și atât.

Cele active, care au baterie sau se bagă în priză, sunt prost gândite. De exemplu, cel mai mare aparat Glade are temporizator, ca să reglezi cât de des să dea câte un puf, doar că reglajele sunt de 9 minute, 18 minute și 36 de minute. În ce mediu stai de ai nevoie de un nou shot de parfum la fiecare 9 minute? Eu unul căutam un odorizant care să dea la fiecare 8 ore.

Tot Glade are unul echipat cu senzor de mișcare. De fapt, pare a fi un senzor de lumină și detectează când treci prin fața lui pentru că-l bagi în umbră, dar problema este alta: cine are chef să primească un puf de odorizant în față de fiecare dată când trece pe lângă aparat?

Am luat totuși acest model și i-am lipit pe senzor niște bandă din aceea maronie de lipit cutii. Asta îi atenuează puternic capacitatea de a simți lumina și pufăie doar când aprind toate becurile din acea cămăruță în care l-am pus. Teoretic, dacă vă jucați cu diverse tipuri de benzi adezive și număr variabil de straturi, îl puteți regla pe măsura dorinței.

Aparatul acesta Sense & Spray are însă și un buton din care poți cere pe loc un puf. Bănuiesc că-l apeși și fugi, ca să nu primești spray-ul chimic direct în meclă. Un electronist priceput l-ar desface, ar deconecta senzorul de lumină, ar conecta la contactele butonului un circuit cu vreun soi de timer care să simuleze apăsarea butonului la ce interval de timp și-ar dori: 4 ore, 12 zile, whatever. Ar funcționa deștept. Din păcate, nu știu nici un electronist care să facă asta, dar poate cândva lansează vreo companie un odorizant smart și rezolvăm totul.

Acolo jos sunt butonul și senzorul de lumină.

    38 comentarii

  1. Un puf la 8 ore e fix nimic. Tine mirosul ala de la glade 8 ore? Mie nu mi se pare, 36 de minute e ok.

    Da, ala de trebuie băgat în priza e prost gândit.

    Încearcă betele alea băgate în sticluță, mi se par cele mai eficiente.

      (Citează)

  2. Nu aerisesti deloc camerele?
    Odorizantele in general sunt folosite in bai/bai publice, unde e nevoie sa acopere anumite mirosuri si sunt mai multi utilizatori/utilizatoare si de aceea acele intervale de ordinul minute, iar dupa 36minute e posibil sa ii dea overflow la timmer ;)
    Electronistul trebuie sa lege la Alexa(“vreau un puf”), altfel e degeaba si cu un ESP32 se rezolva foarte usor ;)

      (Citează)

    • Omul are pisici. Poti aerisi cat vrei tu…

        (Citează)

    • Are pisici. Cine are pisica sau caine in apartament trebuie sa foloseasca asa ceva, altfel mirosul ala devine greu. Chiar daca in timp proprietarii se mai obisnuiesc cu mirosul, cand vin de afara mai simt si ei acea duhoare specifica. Nu mai vorbesc de vizitatori, ca am fost la un amic care are un caine de talie mica, si cand i-am zis ca se cam simte un usor miros de animal, mi-a rapsuns ca-si spala cainele foarte des. Proprietarii de animale nu inteleg ca acel miros nu are lagatura cu igiena cainelui sa a pisicii, e mirosul natural al animalului. Asa ca odorizantele astea chiar ajuta.

        (Citează)

    • ca idee, se poate sa ai pisica si sa nu se simta absolut niciun miros. si asta nu o spun eu, ci tot felul de oameni care vin pe la mine pe acasa. exista litere inchise (cu usa si filtru de carbon), este cazul litieirei pisicii mele, simti eventual un miros f usor, cand esti fix linga ea. apoi, daca o tii intr- un spatiu ventilat non stop si folosesti litera “buna”, adica de siliciu, nimic.
      bineinteles, casa este si ea ventilata zilnic, ca asa trebuie. si uite asa nu simti niciun miros de pisica.

        (Citează)

  3. De ce aș mirosi in casa chimicalele doar ca put frumos?

      (Citează)

  4. Mai bine iti cumperi un difuzor de aroma.

      (Citează)

  5. Treaba buna fac betisoarele puse in sticla de parfum, cum spunea si Marius M mai sus. Am inceput sa le folosesc de cateva saptamani pe cele de la Areon. Placut parfumul si nu foarte tare.
    Arata ca cele de aici: https://www.emag.ro/odorizante-camera/brand/areon/c?ref=bc

    PS: Suna a reclama rau de tot comentariul meu. Lucrez la ei si castig cate un banut de aur pentru fiecare produs vandut :))

      (Citează)

    • Da.Betisoarele parfumate sunt chiar o idee buna. Avem pe la toate casele cate o sticluta sau mai multe cu asa ceva. Fara pufuri, fara baterii, doar niste lemne infipte in niste esente.
      Miros clar mai bine decat aparatele cu aerosoli si baterii si mirosul e continuu si persistent in timp.

      Din pacate majoritatea celor de la areon nu-s chiar cele mai bune, de fapt ca s-o spun p-a dreapta cele mai multe sunt niste ieftineli care valoreaza ca atare, inteleg ca lucrezi la ei, da poate e o idee sa te angajezi la altii care fac chestii mai de calitate, ca sa castigi mai multi banuti de aur.

      Unele acceptabile sunt comercializate decat Zara Home, dar am gasit mai bune si relativ la fel de ieftine sau mai ieftin, dar nu prea prin Ro. Poate pe net, sau vezi in Duty Free.

        (Citează)

  6. Odorizantele astea sunt cancerigene.

      (Citează)

    • Cartofii prajiti sunt cancerigeni.

        (Citează)

    • Respiratul e cancerigen.

        (Citează)

    • RTFM – aici inseamna cititi eticheta … E de speriat ce avertizari sunt acolo. Adica pentru ce sunt facute daca camera trebuie foarte bine aerisita !

        (Citează)

    • FOARTE cancerigene.
      Daca nu ai probleme cu tranzitul intestinal de o afecțiune de la care inca nu ai murit, nu ai de ce folosi odorizante altfel decat ocazional, eventual cand vine soacra ta la tine.
      Altfel pisici avem destui, numai ca stand la case sau parter bloc si avand regim semi inchis penitenciar nu amiros..

        (Citează)

  7. O sticluta cu betisoare sau difuzor de arome ambele umplute cu ulei(uri) esentiale luate de la plafar si diluate in functie de preferinte.

      (Citează)

    • Uleiuri esentiale care-s de fapt chimicale, ca de ar fi esentiale naturale te-ar ajunge la pret de Dior. Ca cine ar vinde (arome) distilate la 2 craitari flaconul?

        (Citează)

  8. daca mi-as lua un ododrizant cu miros de prajituri scoase din cuptor, as saliva incontinuu si as manca mai mult de cat e cazul.

      (Citează)

  9. ba da flori? flori nene, din alea naturale, si le schimbi la intervale regulate. macar chiar miroase a flori nu a chimicala cu aroma de flori

      (Citează)

    • De unde coane, in afara sezonului (exceptie cele vindute de babe pe la colturi)?
      Ca si ai nostri dar si cei de afara sint cu serele pline cu hibrizi si altoiuri numai pentru estetica, miros ioc. Cîte albine ai vazut tu pe standurile de flori in ultimii 15-20 de ani?

        (Citează)

    • @C-tin: in piata de flori cosbuc gasesti flori tot timpul anului. flori cu miros placut. la niste preturi super mici. si da, ai dreptate, nu sunt albine in camerele cu temperatura controlata.

        (Citează)

  10. Sunt oribile și inutile in cea mai parte din cazuri, și nu foarte bune pentru sănătate – mai ales dacă ai și alergii sau astm. E o problemă și la unele magazine unde parfumul se simte puternic fost când treci pe lângă ele.

      (Citează)

  11. Eu am astm, stranut si tusesc in preajma lor, sunt niste chimicale ordinare pe care le inhalezi si care pe termen lung iti pot afecta sanatatea.

      (Citează)

  12. Eu am modificat un AirWick din ăla care pufăie odată la 9 minute, 18 minute sau 36 de minute în așa fel încât să controlez motorașul dintr-un Arduino. Mai departe acesta e controlat radio de o instanță de Home Assistant așa că acum e setat să pufăie odată la 15 minute și – atenție mare – doar când sunt acasă. Nici nu mai țin minte când am schimbat ultima dată o rezervă din aia, pe departe și-a scos banii pe piese și timpul pierdut cu modificarea. Sunt convins că cei de la AirWick mă urăsc, dar cred că pot trăi cu asta.

      (Citează)

    • fa schema publica! si eu vreau sa modific unul ca ma dispera. sa dea puf la 3 min dupa ce am trecut pe acolo :)

        (Citează)

  13. Uitasem de ultimul psot.
    Intr-adevar cu astfel de animale in casa: catei sau pisici, mirosul vine la pachet si odorizantele de genul acesta devin obligatorii, mai ales daca inca isi marcheaza teritoriul.

      (Citează)

  14. Tork Air A1. thank me later

      (Citează)

  15. Razvan Costea

    01/04/2019 la 3:30 PM

    Am si eu unul de la AirWick pus tot asa la 36 minute cat e maximul, si aroma se simte la inceput dupa care imediat se duce. Am mai folosit betisoare puse in sticla cu parfum, alea mi s-au parut ok din punct de vedere ca aroma se simte cat de cat constant.
    Mai nou folosesc betisoare/baghete parfumate. Fac putin fum, dar macar mirosul se simte aproape o zi intreaga, chiar daca las si geamul deschis.

    Acum astept sa vina de la chinezi un difuser de aer in care sa bag uleuri esentiale.
    Da toate sunt nocive, dar macar la difusor si la betisoare am un control mai bun cand sa le folosesc.

      (Citează)

  16. Sau cu un pic de pricepere, poti combina 2 din alea si poti face un pulverizator cu senzor, dar care foloseste rezerva aia mare, tip spray. Ar trebui sa tina 2-3 luni lejer.

    https://www.youtube.com/watch?v=tMZRHVQLOdk&ab_channel=bigclivedotcom

      (Citează)

  17. Iti iei CWS (e plin netul) si gata, cam tot ce e prin comert e de cacao

      (Citează)

  18. bucurate ca nu ai vecini indieni care gatesc zilnic, ca mama aparatelor de mirosit nu ar acoperi acel miros.

      (Citează)

  19. Odorizantele de camera (sub toate formele: gel, spray, lichid etc) sunt bombe cu efect întârziat. Extrem de nocive pentru sanatate, cauza importanta in diferite forme de alergii si intolerante. Expunerea continua (acasa, masina, job,spatii publice) duce la diferite afectiuni (insuficiente respiratorii, reactii cutanate etc) pentru care este greu de gasit un tratament. Abia in ultimii ani a inceput sa se identifice odorizantele/detergentii/parfumurile drept cauze a ceea ce se numeste “intorelanta chimica multipla” – https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do%3Ftype%3DWDECL%26reference%3DP8-DCL-2016-0018%26format%3DPDF%26language%3DRO&ved=2ahUKEwj4m6_ora_hAhVj-ioKHSQUBlkQFjABegQIBRAB&usg=AOvVaw196JrWOFip51HpxoXKmxe1&cshid=1554137682183
    Dupa ani de zile in care nu stiam de ce imi este rau, analize si investigatii nenumarate, am realizat care este cauza. Incercati sa nu va expuneti la aceste odorizante

      (Citează)

  20. Toate odorizantele care mi-au plăcut undeva, odată luate acasă nu mai m-au impresionat. Ba chiar din contră, m-am săturat de mirosul lor. Parcă dacă miroase mereu e prea mult.

      (Citează)

  21. Cu braduleti de masina ai incercat?

      (Citează)

  22. Eu de aici îmi iau pentru birou: https://goodscents.ro/en/
    Chiar nu fac reclama dar au produse profesionale daca te interesează

      (Citează)

  23. Kopa_Kopan:
    Are pisici. Cine are pisica sau caine in apartament trebuie sa foloseasca asa ceva, altfel mirosul ala devine greu. Chiar daca in timp proprietarii se mai obisnuiesc cu mirosul, cand vin de afara mai simt si ei acea duhoare specifica. Nu mai vorbesc de vizitatori, ca am fost la un amic care are un caine de talie mica, si cand i-am zis ca se cam simte un usor miros de animal, mi-a rapsuns ca-si spala cainele foarte des. Proprietarii de animale nu inteleg ca acel miros nu are lagatura cu igiena cainelui sa a pisicii, e mirosul natural al animalului. Asa ca odorizantele astea chiar ajuta.

    Daca duci animalul afara il.speli dupa fiecare iesire si nu miroase ioc (labe, cur si bot). Vb din proprie experienta.cu cainele.
    Pisica o spal.saptamanal pe.labe si la.cur. Nu miroase nimic nasol.
    Nu mai zic de igiena din casa, schimbat nisip, luat cacatii la timp, adaos de nisip etc.
    Da, trebuie rutina de igiena stricta daca tot ai animale.

      (Citează)

    • N-are legătură cu pisicile, am pus odorizantul în baia mare pentru că uneori mă deranjează mirosul de prosop ud, până se usucă natural prosoapele. Litiera pisicilor este în baia mică, este închisă, are ferastră proprie, nu miroase decât dacă nu o curăț câteva zile sau dacă are o pisică probleme.

      Cât despre mirosul “de animal”, de fapt este miros de la lichidul cu care câinii și pisicile își marchează teritoriul când sunt în călduri. Eu le-am castrat pe amândouă cum au împlinit vârsta acceptabilă și nu am astfel de probleme. Pe una dintre pisici am castrat-o abia după vreo două luni când am văzut cum se chinuie în călduri și după ce și-a marcat teritoriul; este mult mai confortabil pentru animal să-l castrezi.

        (Citează)

  24. au mai spus-o oameni mai sus, chestiile astea sunt sinistru de toxice.
    aerul din interiorul unui apartament este deja extrem de poluat, mai poluat decat cel de afara, nu vad de ce ai agrava situatia. daca ai deja mobila din lemn reconstituit (adica praf si aschii cu rasina) si animale, aerul e deja plin de tot ce vrei, mai adaugi si produsele de curatare, e lux.
    singurele variante pe care le ai e sa ventilezi zilnic minim 15-20 minute si/sau sa iti iei un filtru de aer.

      (Citează)

  25. Mihai Oprisiu

    03/04/2019 la 9:45 AM

    vezi ca nu sunte deloc bune la sanatate. creeaza probleme de respiratie fara sa iti dai seama. irita sinusurile. mai bine dai cu mopul o data pe zi si miroase frumos 8 ore

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus