un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câteva articole interesante de citit astăzi – 21 aprilie 2019

21 Apr 2019  ·

GÂNDURI  ·

29 comentarii

Aeroportul din Singapore are acum o cascadă SF. Costul total al clădirii, cu tot cu cascadă, cinematografe, magazine și ce-i acolo mi s-a părut interesant: 1,25 miliarde de dolari. Pun pariu că noul terminal din Otopeni va costa jumătate din acest preț și va fi o clădire banală.

Argentinienii organizează nunți false. Adică cineva organizează o petrecere, plătește actori să joace rolul mirilor, iar doritorii plătesc bilet pentru a veni la o petrecere ca de nuntă, cu tradițiile de nuntă, de la rochii de seară și până la “dansul piticului” din Argentina. Mi se pare mindblowing, având în vedere că la noi mulți nu vor să meargă nici la nunțile reale.

Mii de români s-au trezit cu datorii la Fisc. Nu-i vorba de impozitele pe voucherele de biciclete, ci de regularizări CASS pe anii anteriori. Și eu am primit, în ultimele luni, regularizări pentru 2012-2016, dacă nu mă înșel, deși eram convins că am plătit deja tot ce era de plătit pentru acei ani. Asta e… scoate banul acum!

O tânără de 19 ani a fost ucisă în Bangladesh pentru că a raportat un caz de hărțuire sexuală. Directorul școlii s-a dat la ea, tânăra l-a raportat la poliție. Polițiștii i-au zis că așa ceva nu contează. Câteva zile mai târziu, pe fondul nemulțumirii oamenilor din zonă că directorul era acuzat de hărțuire, femeia a fost incendiată și a murit din cauza arsurilor. Cam asta este civilizația în alte țări.

Râul Runaway Negro din SUA și-a schimbat numele. Era un pic rasist.

Giulgiul din Torino rămâne un subiect de controversă și cercetări, deși toate dovezile spun că a fost făcut prin secolul 13 și nu are nici o legătură cu Iisus. Inclusiv Papa a declarat cândva că este treaba cercetătorilor să decidă dacă este real sau nu, Biserica neavând nici un rol aici.

Cine deține canalul în online. O problemă reală: toată lumea pe lanțul de distribuție, adică producătorul unui produs, marketingul, comunicarea, agenția de PR – toți sunt plătiți. Și toți vor ca bloggerii să scrie gratuit despre produsul lor. De unde s-a încetățenit această idee, că în social media lucrurile se fac gratuit deși toți ceilalți sunt plătiți, nu știu.

Grija pentru banii altora și nu pentru banii noștri. Foarte bine zis. Oamenii comentează din plin de ce alte persoane sau alte companii private donează bani către Notre-Dame și nu spre alte probleme. În schimb, când primarii pun al cincilea rând de borduri sau dau contracte supraevaluate prietenilor politici fără licitație publică, din bani publici, toți ridică din umeri și nu par foarte interesați de problemă.

Că veni vorba de bani, scandal la Adeplast. După moartea patronului, copiii se ceartă pe avere.

Jack Ma, șeful Alibaba, apără programul de muncă de 12 ore/zi timp de 6 zile. Îi înțeleg perspectiva. Omul a ajuns mega-miliardar prin muncă intensă și practic spune că, dacă vrei să ai succes, trebuie să muncești. Nu cred că spune că oamenii trebuie siliți să muncească la acest program 996.

Un iaht mișto.

Despre anarhiștii din Stelton, New Jersey. O colonie formată de anarhiști, adică oameni care considerau că nu trebuie să se implice în politică și nici să nu fie conduși de vreo formă de administrație, și ce-au făcut pe acolo.

Vettel a adus echipei Ferrari peste 500 de milioane de dolari prin rezultatele sale.

Teaserul pentru Game of Thrones episodul 8.02:

    29 comentarii

  1. Vezi că pentru noul terminal s-au alocat deja mai mult de 1 miliard de euro. De banii ăștia măcar presiune la apă să fie :)

    https://adevarul.ro/economie/investitii/guvernul-incepe-exproprierile-noul-terminal-alaeroportului-otopeni-1_5c1d34a7df52022f75bebc64/index.html

    77 de milioane sunt doar pentru exproprieri. Dacă te uiți din avion (la propriu) vezi că e doar teren agricol acolo de la A3 până la aeroport. De ce o fi atât de scump?

      (Citează)

    • Depinde de cine este detinut terenul :)

        (Citează)

    • Este aproape de București. Nu m-ar mira să se judece și să iasă mult mai scump la final acel teren.

        (Citează)

    • Changi Jewel nu este decat o cladire cu diverse facilitati pentru calatori. NU include cai de rulare, platforma de stationare etc. Acestea sunt deja parte din aeroportul din Singapore. Amprenta la sol: 35.000 m2. Cost: 1,5 miliare euro

      Noul terminal Otopeni va avea o suprafata de 100.000 m2 PLUS zona de stationare aeronave de 650.000 m2 PLUS cai de rulare de 266.000 m2 PLUS 9600 de locuri de parcare. Cost: 1 miliard de euro.

      Astea sunt toate informatii disponibile la liber. N-ar strica sa avem toate datele cand ne conversam pe net.

        (Citează)

  2. M-as multumi daca la Otopeni s-ar face macar niste toalete civilizate, dar ma tem ca va fi imposibil.

      (Citează)

    • Cred că problema acolo este și a utilizatorilor toaletei, nu doar a aeroportului. Românii mi se pare că nu păstrează o toaletă curată, aproape nimeni nu trage apa după el în cele publice.

        (Citează)

  3. Pe mine nu m-a deranjat când am auzit că o companie privată a donat bani pentru Notre-Dame sau că Firea își donează 10% din salariu. Ce m-a enervat pe mine a fost când am auzit că primăria orașului Cluj va dona 100.000 lei pentru catedrala din Paris. Sunt spitale în Cluj care aproape pică pe tine și ei donează banii primăriei pentru Notre-Dame. Înțeleg că poate au donat „simbolic” dar ceea ce au donat ei nu cred că reprezintă nici 1% din totalul donațiilor ce s-au strâns până în acest moment.

      (Citează)

  4. Datoriile la Fisc sunt o tampenie. Pentru ca am avut niste 100-200 de lei dobanda intr-un an la un depozit la vedere, ANAF s-a trezit sa imi trimita decizie de impunere de vreo 384 de lei. Pentru alti ani nu mai tin minte sumele. Nu conteaza cat ai avut “venit” din dobanzi, si daca erau 2 lei tot minimul lunar la CASS aferent anului respectiv iti vine de platit de la ANAF

    Le voi contesta pe toate cu copie atasata dupa chitantele pentru CASS platit in anii respectivi. Este o imbecilitate, anii aia s-au inchis, s-au regularizat, sumele din dobanzi s-au impozitat la sursa.

    Manafu este cel putin un incompetent insipid, l-am vazut cum s-a descurcat cu gala Avon acum cativa ani. foarte probabil Dancila reusea sa faca o treaba mai buna.

    Oamenii pot sa doneze daca vor, nu inseamna ca nu sunt niste idioti ca fac asta pentru biserica. Biserica catolica este plina de bani, Notre Dame le-a adus profit nu ani, nu zeci de ani cu SUTE de ani. Sa si-o repare pe banii lor, ai bisericii care a scos profit de pe urma ei sau ai statului francez care o detine.

    Cei care ies in fata sa se laude ca au donat sunt niste jeguri ipocrite, doneaza ca sa isi atraga simpatie si glorie. Cei cu credinta doneaza anonim si in liniste. Iar cei mai ipocriti sunt vanzatorii de fum de la UiPath, cu banii aia puteau face 2 spitale pentru copii si doneaza pentru o catedrala a unor care nu ne-au ajutat niciodata cu nimic.

    Daca to crezi ca Jack Ma a ajuns unde e prin munca cinstita, e cazul sa te trezesti. A copiat frumusel ideile eBay, Amazon si a fost ajutat de baieti cu epoleti si decoratii. Nu exista sa ajungi la asemenea nivel fara sa ajutor si supraveghere din cercurile potrivite. Omul are tone de bani, poate sa isi cumpere o insula tropicala mai mare decat Romania. De ce nu se retrage?

      (Citează)

  5. Ce coincidenta incredibila, aeroportul din Singapore are acelasi nume ca inchisoarea din al doilea razboi mondial facuta celebra de romanul lui James Clavell
    https://en.wikipedia.org/wiki/Changi_Prison

      (Citează)

    • Ce coincidenta incredibila ca si aeroportul, si o inchisoare sa se numeasca dupa zona din care fac parte…
      As putea trece pe lista o alta coincidenta intredibila din Romania:
      – Penitenciarul Iasi
      – Aeroportul international Iasi.

      Cum ar zice americanul “mind blowing”.

        (Citează)

    • Da, e lucrul dracului…

      Exista si Penitenciarul Craiova si Aeroportul International Craiova…

      In-cre-di-bil!

        (Citează)

    • Cititi si voi o carte, ceva cultura generala prinde bine.

        (Citează)

  6. Radu:
    Ce m-a enervat pe mine a fost când am auzit că primăria orașului Cluj va dona 100.000 lei pentru catedrala din Paris.

    Ai dreptate, mai mult, nu văd cum așa ceva poate fi legal, banii primăriei sînt bani publici și sînt colectați cu un anumit scop (taxe locale), cum să-i deturnezi pt o cheltuială în altă țară ?

      (Citează)

  7. Idee de afacere: organizam nunti in Argentina cu minim 300 de invitati. Comision 30%.

      (Citează)

  8. Despre Otopeni eu cred ca va costa dublu si va fi cam 10-20% din ce este cel din Singapore, la toate capitolele, dimensiune, calitatea executiei, facilitati , etc. fiindca restul va reprezenta, evident, shpaga si comisionu’.
    12h/6zile munca, in opinia mea, e o crima impotriva umanitatii din absolut toate unghiurile de vedere. Indiferent ca nu te obliga nimeni sa te duci acolo. E vorba de inducerea in societate a ideii ca un asemenea program ar putea avea vreo tangenta cu normalitatea. Nu e normal, e abominabil.
    Poate alea sunt nunti, insa fara “dar”. Lumea fuge de “dar”, nu de petrecerea propriuzisa.

      (Citează)

  9. Ideea din Argentina e demult aplicată in Constanța, nu mai știu cum se numește localul, undeva în Tomis Nord. Nu e cu taxă de intrare, fiecare plătește ce consumă. Am ajuns acolo întâmplător, dar am rămas siderat.

      (Citează)

  10. Nu-i vorba de impozitele pe voucherele de biciclete, ci de regularizări CASS pe anii anteriori. Și eu am primit, în ultimele luni, regularizări pentru 2012-2016, dacă nu mă înșel, deși eram convins că am plătit deja tot ce era de plătit pentru acei ani. Asta e… scoate banul acum!

    La judecătorie.

      (Citează)

    • Păi se pare că deciziile de impunere sunt corecte, mi-a zis contabilă. N-am plătit pe vremea aceea chiar tot, că statul n-a trimis decizii de impunere pe tot ce putea lua de la mine.

        (Citează)

  11. Eu nu “m-am trezit” cu nimic, fiindcă n-am plătit nimic din 2013 (dacă nu era pe decizia de impunere, n-am plătit).
    Deciziile care mi-au venit acum sunt corecte, in sensul că sunt sumele pe care le-am calculat atunci. Banul e păstrat în cont, îl decartez acum. Mi-a adus și dobândă vreo 3-4 lei in cinci ani 😀

      (Citează)

    • Nici eu, că doar nu plătești așa, din senin. Totul cu decizii de impunere. Se pare că n-au “impus” tot ce era posibil atunci.

        (Citează)

  12. nwradu:
    Cu actori și mireasă și tot?

    Da

      (Citează)

  13. nwradu:
    Da, ok, dar:
    1) ești din Cluj?
    2) dacă oamenii l-au votat pe primar, poate că asta vor să facă primarul cu banii de la buget.

    sunt din Cluj, da

      (Citează)

    • 2. oricum mi se pare că pentru Notre-Dame nu contează nici 1% în timp ce pentru oraș ar fi însemnat ceva banii ăia.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus