un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sony lansează Xperia 1 și Xperia 10 în format 21:9

4 Mar 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

27 comentarii

Sony a luat o decizie ciudată pentru noile lor telefoane: ecranul este acum 21:9, ceea ce face ca Xperia 1 și Xperia 10/10 Plus să fie foarte lungi. Xperia 1 este telefonul de top și îl puteți vedea prezentat în 2 minute mai jos:

Abonează-te: http://bit.ly/2RBcHBg

Ce mi-a plăcut

Este foarte performant, unele componente hardware-ul fiind foarte bune:

  • Snapdragon 855 cu 6 GB memorie RAM, 128 GB stocare internă și slot microSD
  • ecran de 6,5 inchi diagonală, raport 21:9, rezoluție 1640 x 3860 pixeli, OLED, HDR pe 10 biți, dar apoi scrie că de fapt sunt 8 biți plus 2 obținuți prin smoothing, însă asta nu contează prea mult
  • trei camere foto-video, toate de 12 megapixeli, astfel:
  • ultra-wide de 135 grade unghi de cuprindere, senzor 1/3,4″, pixeli de 1 micrometru, F2.4, fără stabilizare
  • normală de 78 grade, senzor Exmor RS 1/2,6″, pixeli de 1,4 micrometri, F1.6, stabilizare optică
  • zoom optic 2x, senzor 1/3,4″, pixeli de 1 micrometru, F2.4, stabilizare optică
  • focalizare automată pe ochi, slow-motion 960 fps, cameră frontală 8 megapixeli
  • USB 3.1, fără jack audio, High-Resolution Audio
  • carcasă IP65/IP68
  • mai multe informații găsiți pe site-ul oficial

La acest capitol n-am găsit ce-i reproșa. Adăugați și o calitate foarte bună a carcasei, care-i frumos îmbinată și transmite ideea de telefon premium, iar pe una dintre culori, acel mov, arată foarte bine.

Din păcate, lista de mai jos este mult mai lungă.

Ce nu mi-a plăcut

Toți cu care am discutat la MWC erau dezamăgiți de raportul de aspect 21:9 al telefonului. Cu 167 mm lungime (167 x 72 x 8.2mm), mi se părea că pot ține telefonul cu două mâini, ca mânerul unei săbii. Pare lung, incomod de purtat în buzunar, incomod de utilizat normal pentru că inclusiv cu mâna mea mare nu-mi ajungeau degetele pentru a atinge întreg ecranul.

Aici Sony ar putea spune că ai niște scurtături care-ți aduc pictogramele la îndemâna degetului, one-hand mode și alte asemenea șmecherii software, dar mi se pare că mai bine nu aveai de loc această problemă, având în vedere că 21:9 nu aduce mari avantaje.

Care ar trebui să fie avantajele?

Sony demonstra unul bun în jocul Fortnite, unde vedeai mai mult în jurul tău. Un alt avantaj este că în browsing sau în navigație vezi mai multă informație pe ecran.

Filmele de cinematograf se produc în 21:9, dar acum apare întrebarea de unde iei astfel de filme pe mobil și dacă-ți pasă așa mult de acest aspect. Netflix, de exemplu, are majoritatea conținutului în format 16:9, iar filmele 21:9 oricum sunt filmate cu actorii astfel încadrați pentru a fi ulterior tăiate și în 16:9 fără pierdere de informații cruciale, că știu și regizorii că trebuie vizionate și pe televizoare normale.

Telefonul îți permite și să filmezi 21:9, exact ca cineaștii, și include o aplicație specială cu care poți configura diverși parametri și adăuga filtre de culoare, că poate vrei imagine mai caldă sau un albastru specific SF-urilor. Problema este că nu văd unde te-ai putea uita la aceste clipuri filmate cu telefonul în alt loc decât pe telefon. Televizoarele 21:9 sunt foarte puține (Sony nu face nici unul, iar ceilalți producători nici nu cred că le importă în România), iar pe YouTube te lovești de aceeași problemă, monitoarele computerelor sunt 16:9 sau 3:2 ca la noile Huawei MateBook.

Altfel spus, avantaje minore cu acest 21:9, dezavantajul lungimii exagerate a telefonului.

Apoi, bateria de 3.300 mAh este foarte mică pentru dimensiunile telefonului. Xperia 1: 12.000 milimetri pătrați, baterie 3.300 mAh. Samsung S10+: 11.600 mmp, baterie 4.100 mAh.

Și camerele foto au ciudățeniile lor. Dacă vă uitați cu atenție în specificații, doar camera normală are un senzor de dimensiuni uzuale pentru telefon, adică 1/2,6 inchi. Celelalte două camere au senzori de 1/3,4 inchi, foarte micuți, ceea ce înseamnă că nu vor fi la fel de performanți în lumină slabă.

Toate butoanele sunt pe partea dreaptă. Există acolo unul de volum, un senzor care probabil este cel de amprentă, butonul on/off și buton fizic pentru camera foto. Problema este că, fiind toate pe dreapta, este greu de prins într-un suport de telefon sau într-un gimbal de stabilizare, că mereu apeși ceva atunci când îl strângi în suport.

Astfel de chestiuni pot părea minore. Prețul n-a fost anunțat, telefonul va fi lansat pe piață la finalul primăverii, dar din experiența anterioară mă aștept la un preț mare, tot spre 900 sau 1.000 euro. În astfel de condiții, cele de mai sus devin dezavantaje importante. Xiaomi Mi 9, și el cu diverse compromisuri, măcar costă la jumătate.

Ce rămâne de testat

Trebuie văzut exact ce-ți permit cele trei camere să faci, iar asta doar într-un review complet pot afla. Se poate schimba între ele în timpul filmării? Care-i rezoluția exactă în care filmează 21:9 (site-ul vorbește de 4K HDR la 24 fps)?

Mai sunt curios și cât ține bateria. Sony integrează niște tehnologii de protecție a bateriei (peste noaptea se încarcă la 90%, iar apoi dimineața, înainte de ora la care învață că te trezești tu, face încărcarea completă la 100%) și de prelungire a autonomiei, dar tot cu 20% sub alte flagship-uri rămâne pe hârtie.

XPERIA 10 și 10 PLUS

Pe lângă modelul prezentat mai sus, Sony a lansat și două telefoane mid-range, tot cu raport de aspect 21:9, numite Xperia 10 și Xperia 10 Plus.

Sunt destul de multe diferențe între ele, deși poate vă așteptați ca acel Plus să vină doar cu un ecran și o baterie mai mare. De exemplu:

Xperia 10: ecran 6 inchi, camere de 13 și 5 megapixeli (fără zoom optic, a doua este doar pentru bokeh), Snapdragon 630 cu 3 GB RAM, baterie 2.870 mAh, 156 x 68 x 8,4 mm, greutate 162 grame.

Xperia 10 Plus: ecran 6,5 inchi, camere de 12 și 8 megapixeli (a doua cu zoom optic 2x), Snapdragon 633 cu 4 GB RAM, baterie 3.000 mAh, 167  x 73 x 8,3 mm, greutate 180 grame.

Diferențe mari între ele, practic doar camera frontală este identică, un model de 8 megapixeli.

Mai sunt și alte vești rele: pe Xperia 10, camera de 13 megapixeli are senzor de 1/3 inchi, cel de 5 megapixeli are senzor de 1/4 inchi. Pe Xperia 10, cea de 12 megapixeli are de 1/2,8 inchi, cea de 8 megapixeli de 1/4 inchi. Cu așa dimensiuni mici, sper să prindă ceva în lumină slabă.

Chipseturile Snapdragon 630 și 636, apropo, au fost lansate în mai 2017 și respectiv octombrie 2017.

Este clar că Sony încearcă ceva nou, după niște ani în care au tot insistat pe acea formă cam masivă a telefonului, apoi au urmat alți ani caracterizați prin camere cu prea mulți megapixeli sau lansări prea dese. Rămâne de văzut dacă direcția 21:9 este bună sau nu, ne va spune piața prin vânzări.

    27 comentarii

  1. Primul meu smartphone a fost Sony și m-aș întoarce la Sony imediat dacă ar face un telefon…normal. Dacă la design oarecum înțeleg nevoia să încerce să vină cu ceva diferit, la camere nu pricep cum o dau în bară în halul ăsta.

    M-am tot gândit, ei furnizează camere mai multor concurenți. Dacă ar pune și ei camere bune, concurența nu ar mai cumpăra de la Sony? Nu găsesc logica să-și taie ei singuri craca de sub picioare.

      (Citează)

  2. Ce caricatura de telefon.Sony sper sa si falimenteze divizia de telefoane, sunt execrabili

      (Citează)

    • Dar de ce speri să falimenteze? Adică poți ocoli telefonul prin magazine, dacă nu-ți place, dar de ce ai vrea să pice un business care totuși generează concurență în piață, hardware mai bun și noi idei?

        (Citează)

  3. De ce 21:9 si nu 7:3?

      (Citează)

    • Sau de ce nu 2.33:1, cum ar fi normal zic eu. Ca si cinemascope-ul e in 2.35:1. Dintr-o lipsa de standardizare si dintr-o comoditate a comparatiilor: 16:9, 20:9, 21:10 par mai usor de urmarit.

        (Citează)

    • Boris:
      De ce 21:9 si nu 7:3?

      Ca să înțelegi rapid diferența față de 16:9. Și alții fac la fel, LG exprimă raportul în 19,5:9, de exemplu, alții zic 18:9.

        (Citează)

  4. N-aș zice că sunt un fel de Nokia, care au totul și dau cu bâta în baltă, dar nici nu pot să pricep de ce se străduiesc Sony atât de mult să nu aibă telefoane prea populare. Au tot avut caracteristici impresionante, dar de fiecare dată când am pus mâna pe un Sony a fost ceva care m-a făcut să nu-l aleg. Poate ar trebuie să investească în niște studii simple de piață decât să tot inventeze smartphone-ul de trei ori pe an.

      (Citează)

    • Cam asta a fost și impresia mea. Și culmea este că ei oferă senzori de calitate foarte bună pentru alți producători de telefoane, dar pe ale lor au pus mereu soluții foto nu la fel de performante.

        (Citează)

  5. singura varianta in care forma asta ar fi viabila, ar fi aia de telefon pliabil

      (Citează)

    • Când anunțau toți zvonuri despre telefoane pliabile, la asta mă gândeam și eu, un fel de flip phone pliabil, nu la ce-au prezentat la MWC. Poate în viitor.

        (Citează)

  6. Globalizarea a ajuns si la telefoane. Toate arata aproximativ la fel. Acum mai mult de 10-15 ani era mai interesant ca toti veneau cu ciudateniile lor de design. Apoi toti s-au apucat sa copieze Apple ceea ce a fost si bine si rau.

    A venit Apple cu full screen si notch, pac, au sarit toti dupa ei.

    Deci din punctul asta de vedere putina varietate de design in peisaj nu strica desi Sony nu a fost tocmai un trendsetter de-a lungul istoriei. Poate cu partea ca au avut primul (sau printre primele) telefon cu ecran Full HD si rezistent la apa. Si vorbind despre Sony Xperia Z, are in continuare un design timeless spre deosebire de Samsung Galaxy S4 pe care daca-l vezi acum te simti ca-n anii 80.

      (Citează)

    • Iulian: A venit Apple cu full screen si notch, pac, au sarit toti dupa ei.

      Nici măcar, pur și simplu producătorii de ecrane au descoperit cum să facă acel notch și atunci toți au adoptat ideea.

      Acum unii au descoperit cum să facă senzor de amprente sub ecran, așa că toți adoptă tehnologia aceasta.

        (Citează)

    • Bretonul a fost la Essential înainte de iphone X, așa că nu după Apple s-au luat cu notch-ul ceilalți.

        (Citează)

  7. “peste noaptea se încarcă la 90%, iar apoi dimineața, înainte de ora la care învață că te trezești tu, face încărcarea completă la 100%”
    Nu prea are ce invata, pur si simplu daca ai alarma pusa la o anumita ora te anunta ca va termina de incarcat cu vreo 40 de minute inainte.

      (Citează)

    • Lol, nu pui nicio alarma, telefonul învață singur când te trezești, am xperia xz1 și am aceasta funcție, pur și simplu știe cand iei telefonul în mana în fiecare dimineața și el învață acest lucru și înainte cu o ora se incarca complet

        (Citează)

    • Da, folosește o funcție AI pentru a trage concluzii privind ora la care te trezești, nu depinde de alarmă.

      Mai nasol este dacă într-o dimineață te trezești la 4 ca să pleci la aeroport și descoperi că telefonul nu este la 100%. Deși cred că, într-un astfel de caz, probabil se uită și la alarmă și se adaptează.

        (Citează)

    • Am Xperia XA2 si cand am pus alarma sa ma scol mai repede cu 2 ore decat de obicei ca plecam intr-o delegatie mi-a dat inapoi ora de incarcare cu alea 2 ore. In concediu cand am scos alarma nu-mi aduc aminte cum incarca.

        (Citează)

  8. Eu cred ca o arzi prea tehnic, poate de la oboseala.
    Altfel sa pui direct în titlu 21:9 e degeaba, dacă nu lucrezi la telefoane ai 0 interes să știi ce înseamnă aia. Sincer

      (Citează)

    • Mihai: Eu cred ca o arzi prea tehnic

      Eu cred că nu destul. Dacă vrei să vezi doar forma telefonului și culoarea sa, coming soon to an Instagram influencer near you.

      Eu vreau să înțeleagă oamenii exact la ce se referă anumite explicații de marketing ce prezintă la superlativ unele lucruri.

        (Citează)

  9. AI domle ce știi tu!!!

    alunelu:
    “peste noaptea se încarcă la 90%, iar apoi dimineața, înainte de ora la care învață că te trezești tu, face încărcarea completă la 100%”
    Nu prea are ce invata, pur si simplu daca ai alarma pusa la o anumita ora te anunta ca va termina de incarcat cu vreo 40 de minute inainte.

      (Citează)

  10. nwradu: Nici măcar, pur și simplu producătorii de ecrane au descoperit cum să facă acel notch și atunci toți au adoptat ideea.

    Acum unii au descoperit cum să facă senzor de amprente sub ecran, așa că toți adoptă tehnologia aceasta.

      (Citează)

  11. nwradu: Nici măcar, pur și simplu producătorii de ecrane au descoperit cum să facă acel notch și atunci toți au adoptat ideea.

    Acum unii au descoperit cum să facă senzor de amprente sub ecran, așa că toți adoptă tehnologia aceasta.

    Corect.
    Este un trend, și e normal ca toți producătorii să adopte ideea. Nu cred treaba asta cu copiatul de colo colo, e clar ca dacă vad ceva frumos, practic, și consider ca sunt capabil să-l fac și eu, de ce nu?

      (Citează)

    • Nu-l fac ei, îl cumpără de obicei de la același furnizor. Apple folosește ecrane Samsung, dacă nu mă înșel, senzorul de amprente e făcut de o altă companie șamd.

        (Citează)

    • nwradu:
      Nu-l fac ei, îl cumpără…

      Eu la producătorii ecranelor mă refeream, cum ai spus mai sus.

      Cu copiatul e clar, așa cum zici , mulți iau de la Samsung, dacă e cu notch de ce nu? Ca e și fără, categoric, dar trendul e notch deci notch să fie, asta nu înseamnă că gata, copiază pe x și pe y.
      Cam asta era ideea.

        (Citează)

  12. Xperia 10 este 350 de euro iar Xperia 10 Plus este 430 de euro, se gasesc deja in stoc la MediaMarkt. Noi ni le putem lua de pe Amazon DE.

    Sunt cam scumpe pentru niste telefoane mid-range, dar fata de obiceiul SONY de a sari calul cu pretul parca nu e asa rau.

      (Citează)

  13. Creka asta se îndoaie imediat. E

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus