un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Accesoriu pentru blocarea unei ferestre într-o anumită poziție

27 Mar 2019  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

17 comentarii

Am o fereastră în baia mică pe care voiam să o țin semi-deschisă. Nu deschisă complet, că sare pisica acolo și dărâmă chestii sau cine știe ce face, și nu închisă. Nu o pot lăsa nici “manual” deschisă pe jumătate, că se face curent și se închide singură și face zgomot.

Teoretic aș fi putut rezolva asta cu două opritoare bine puse sau cine știe ce improvizație. Practic, am luat din IKEA accesoriul Patrull de blocare a ferestrelor (la etaj, zona IKEA Family lângă restaurant). Treaba asta este gândită în primul rând pentru copiii mici, ca să nu deschidă geamul și să sară pe el, dar este bun și pentru pisici.

Pachetul costă 20 de lei și include două bucăți. Arată ca mai jos, partea care se prinde de cadrul ferestrei include un braț cu articulație sferică, iar partea care se prinde pe rama ferestrei un fel de prindere cu clemă reglabilă. Schema de instalarea arată că se poate prinde pe diverse tipuri de ferestre, de la cele batante normal și până la cele cu deschidere verticală prin glisare.


Atenție că pachetul nu include șuruburi pentru prinderea de cadrul ferestrei și afli asta abia după ce îl deschizi, că n-au putut să scrie pe ambalajul exterior un astfel de detaliu ce pare important. Fie vă cumpărați tot din IKEA un kit complet Fixa, fie intrați la alt magazin de bricolaje și luați de acolo 4 șuruburi, de preferință autoforante și în cruce; eu am avut prin casă unele M4x25 sau M5x25 și le-am folosit pe acelea.

Montarea este simplă, planificarea este grea. Asamblați Patrull-ul, faceți simulări cu fereastra ca să verificați cât se va deschide după montare, dacă are loc să se închidă complet șamd. Dacă montați Patrull-ul sub fereastră și mai spre balama, o veți putea deschide mult mai mult. Verificați însă că aveți loc să deschideți clema de fixare, că uneori glaful ferestrei poate intra în drum. În fine, măsurați de 5 ori, montați o dată.

Instalarea am făcut-o cu șuruburi normale direct în PVC-ul ferestrei. M-am chinuit un pic să dau gaură în PVC prin simpla lor înșurubare cu o șurubelniță, dar mi-a fost lene să scot bormașina pentru 4 bucăți. Am reușit, într-un final, după care am venit să scriu acest articol, mândru ca o găină ce tocmai a ouat.

    17 comentarii

  1. Intrebare: poate fi setat fix pe o anumita deschidere, sa zicem 75 grade?

      (Citează)

  2. He he, n-as vrea sa gauresc termopanu’ , oare se poate lipi?

      (Citează)

    • Poți să-l găurești fără frică.

      Nu se poate lipi. Chiar dacă i-ar putea da o suprafață dreaptă pe care să-l lipești, nu m-am baza pe lipici să țină fereastra dacă trage un copil de ea sau dacă bate vântul cu putere.

        (Citează)

  3. Sau puteai pune de la inceput deschidere oscilobatanta la fereastra ;)

      (Citează)

  4. Whoa.
    This is Nobel prize material!

      (Citează)

  5. neaparat trebuia sa te filmezi, ar fi iesit un video de referinta, s-ar fi studiat la doctorat la scoala de mesteri.

      (Citează)

  6. Mai bine atunci pisicile alea, useless

      (Citează)

  7. Mai bine le lipeai cu dublu adeziv.. asa ti-ai gaurit si rama ferestrei si blatul interior.
    Si dupa cum arata, nu prea vad sa reziste in timp si o sa ramai cu gaurile alea

    Cum zicea mai sus cineva, trebuia balama rabatabila de la inceput :P

      (Citează)

    • N-as alege niciodata solutia cu perforarea profilului, nici pentru fixarea de storuri/jaluzele, nici pentru altceva. Probabil urmeaza schimbarea ferestrei cu una cu deschidere oscilobatanta.

        (Citează)

  8. Aparent nu functioneaza nestingul cand comentezi de pe mobil.

    Asa ca e nevoie de o precizare – in primul comentariu ma refeream la observatia lui Vlad cu balamaua oscilobatanta. Se aplica si la comentarii ulterioare ofc.

    Nici eu nu o sa aplic ideea asta, dar spre deosebire de altii ma binedispune cand vad solutii la probleme pe care nu le am :)

      (Citează)

  9. Are aplicatie de mobil? Poate fi controlat de la distanta?

      (Citează)

  10. mai elegant era să fie cu un dublu adeziv de bună calitate
    alea cu adevărat bune, sînt f. solide, nu se dezlipesc de la forța vîntului.

    doar că nu știi dinainte care-s bune și care nu… de ex marca “Ceys” tb evitată, se dezlipesc singure după cîteva zile chiar dacă nu e forță mare

      (Citează)

    • bison si tesa.
      mi-am dat seama ca in ultimii 5 ani am folosit banda asta dublu adeziva la f multe lucruri…

        (Citează)

    • bison si tesa.
      mi-am dat seama ca in ultimii 5 ani am folosit banda asta dublu adeziva la f multe lucruri…
      inclusiv la pus opritori din astea la geamuri, ca am copii dar nu vreau sa-mi gauresc termopanele

        (Citează)

  11. Nu trebuie să faci fereastra oscilobatanta de la început. Merge și după. Eu mi-am transformat fereastra de la dormitor în oscilobatanta, pentru că a făcut economie constructorul apartamentului. M-a costat vreo 200 de lei.

      (Citează)

  12. E in Nivel ? :)) agață? .. daca nu , inseamna ca va tine !! .. Good job !

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus