un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Google vrea să-și dezvolte propriile chip-uri

21 Feb 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Google dă tot mai multe semne că vrea să-și dezvolte propriile chip-uri pentru diversele sale proiecte. Conform unei știri, deja au luat oameni de la Intel, Qualcomm, NVIDIA și Broadcom pentru această echipă.

Cel mai probabil, vor să urmeze exemplul Apple, care de mulți ani își face propriile chipseturi pentru telefoane și tablete, unele care s-au dovedit chiar foarte performante. Avantajele sunt, pe termen lung, că economisești sute de milioane de dolari neachiziționând astfel de chipseturi de la Qualcomm, plus faptul că îți poți adapta din timp arhitectura pentru aplicațiile de viitor.

Ultimele zvonuri spuneau că Apple își va dezvolta și propriile modemuri de comunicație, care sunt alte componente costisitoare dintr-un telefon, pentru a nu mai da bani la Intel, Qualcomm sau Broadcom. Gândiți-vă la modul următor: dacă economisești 3 dolari/dispozitiv la o sută de milioane de dispozitive vândute, ai în cont 300.000.000 de dolari în plus.

Samsung produce chipseturile Exynos, Huawei merge chiar bine cu Kirin-urile lor. Așa că nu mă mir că Google are aceleași planuri.

Google activează în mai multe domenii. Probabil că vor, întâi, chipseturi pentru telefoane mobile. Gama Pixel este apreciată în lume și poate că Google, înainte de a o vinde oficial în mai multe țări, vrea să micșoreze costurile utilizând propriile chipseturi.

Cel mai probabil, însă, țintesc și alte domenii noi. Au o gamă largă de dispozitive conectate și deci ar putea produce chipseturi și pentru ele. În plus, prin Waymo activează în domeniul mașinilor autonome, care sunt practic computere pe roți, și cred că și acolo vor să introducă propriile produse atunci când se va ajunge la producție de masă.

Așa faci când stai pe mulți bani, ai resursele necesare să investești pentru a câștiga, apoi, și mai mulți bani.

sursa: The Verge.

  13 comentarii

 1. Google deja lucrează cu procesoare custom.
  https://www.google.com/amp/s/www.androidauthority.com/pixel-visual-core-808182/amp/

  Eu aștept Pixel 4.

    (Citează)

 2. Offtopic, legat de postul despre Youtube de acum 2 zile. Desi YT nu face inca nimic, unele companii incept sa isi retraga reclamele penttru a nu fi asociate cu asa ceva. Poate faci un update: https://www.pcgamer.com/epic-halts-fortnite-ads-on-youtube-after-outbreak-of-videos-exploiting-children/

    (Citează)

 3. Google au multe chestii hardware custom mai ales in zona corporate. Interesant ar fi daca si le-ar produce ei si bonus on us soil …

    (Citează)

 4. Dar cei de la Samsung de ce pun Exynos doar pe piata europeana, nu si pentru americani?

    (Citează)

 5. Decat sa faci ca Samsung si sa iti produci singur niste petarde ca Exynos, mai bine cumperi de la Qualcomm…

    (Citează)

 6. nwradu:
  Ce te face să spui că este o petardă?

  Sunt suficiente comparatii pe net, SD855 e mai bun la toate capitolele,
  in primul rand e pe 7nm fata de Exynos pe 8 nm.
  Din asta decurg toate avantajele, se incalzeste mai putin, are durata de viata a bateriei mai mare, etc.
  Daca in Europa S10 e mai scump decat in state, de ce are un procesor clar mai slab ? Nu e teapa pe fata ?

    (Citează)

  • Eu nu am văzut nici o comparație în care să fie mai bun la toate capitolele și celălalt clar mai slab (cel puțin pe generațiile anterioare), iar nanometrul acela în plus nici nu cred că mai contează. N-am regretat niciodată că folosesc procesoare Exynos în Europa.

   În Europa nu pare a fi mai scump decât în SUA, nu știu de ce zici asta.

     (Citează)

  • Da, are acelasi pret in cifre,
   Diferenta este ca in Europa cifrele respective reprezinta euro, iar in SUA reprezinta dolari.

     (Citează)

 7. O stire interesanta la prima vedere, dar pare cam gogonata, generata mai mult de PR-ul celor de la Google.

  Mai intai ca Google a intrat si a iesit de N ori din afacerile cu hardware, afaceri care pareau promitatoare, dar pana la urma s-a dovedit ca sunt mult prea complicate pentru ei, gen Motorola, Boston Dynamics, nu mai vorbesc de Google Glass. Vanzarile de smartphone Pixel apar in toate graficele la “si altii” (se pare ca au undeva la 2% pe piata nord americana si in europa de vest, altfel practic nu exista) . Divizia de smart car, Waymo, pare promitatoare, doar ca totul e inca la inceput, se misca foarte incet.

  Apoi, Google a pornit toata chestia asta angajand 16 ingineri in Bangalore, India. Din ce am gasit eu din toate cautarile mele, compania a zis ca daca merge bine, or sa ajunga la sute de angajati. Si asa vor ei sa intre in competitie cu Intel, Nvidia sau Qualcomm? Doar o comparatie brutala, companiile astea au cam 150.000 de angajati impreuna. Cam greu

    (Citează)

 8. Sincer, cred ca sunt doar zvonuri. Ma indoiesc ca o sa cumpere IP-ul de la ARM si o sa il customizeze, mai ales cand sunt atatea variante pe piata : Exynos, Kirin, SD, Mtk pe care le pot folosi.

  De ce ma indoiesc de toata treaba asta? Nu uitati ca Google au avut in posesie Motorola, adica au avut si hw si soft…. puteau sa il faca sa mearga brici pe terminalele lor…. dar neah.
  Deci nu.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus