blog demisec cu note fine de tehnologie

Robotesc și la canalul de YouTube.

Computerele de acum generează perfect fețe umane

14 Feb 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

23 comentarii

Oamenii de mai jos nu sunt reali, dar nu cred că ați ști asta dacă nu v-aș spune eu:

Sunt generați pe site-ul thispersondoesnotexist.com, unde un computer generează fețe umane utilizând un algoritm nou dezvoltat de niște cercetători NVIDIA.

Treaba asta este destul de creepy, dar de viitor. Un computer a învățat, pornind de la un set inițial de fețe reale, să genereze noi chipuri foarte diferite de setul inițial. Acum închipuiți-vă un computer care va analiza un set inițial de date despre cum se mișcă oamenii și va putea să animeze perfect ceea ce par a fi oameni reali. Posibilitățile, de la jocuri realiste și până la efecte speciale în filme și până la pornografie generată complet pe calculator, sunt imense și probabil peste vreo 10 ani vom vedea așa ceva.

Computerul n-a învățat să deseneze chipuri din nimic. Programatorii au utilizat un set de 70.000 de chipuri luate din fotografii Flickr (asta se poate întâmpla atunci când vă setați fotografiile pe Public și “faceți orice cu ele”), cu variabilitate mare de sex, vârstă, culoare și alte elemente faciale, iar din analiza lor computerul a învățat să genereze unele noi, după un algoritm tunat de programatori astfel încât să ducă la rezultate realiste.

Să nu vă închipuiți că doar a adăugat ochelari unei persoane sau i-a schimbat culoarea feței. În imaginea de mai jos puteți vedea cum două imagini (primul rând de sus și prima coloană din stânga) generează noi oameni printr-un soi de îmbinare vegheată de algoritm. Uitați-vă și cum variază fundalul și hainele.

Pe ultimul rând vedeți și ce înseamnă modificări fine aduse unei fotografii. Treaba asta ar fi bună și ca simulator de machiaj sau beauty și, din nou, peste câțiva ani nu m-ar mira să vedem așa ceva implementat pe telefoanele mobile în camerele de selfie.

Dacă vreți să citiți documentația ce descrie algoritmul, este disponibilă aici, dar este într-un limbaj complicat legat de prelucrarea de imagini de zici că-i cursul lui Vizireanu. Puteți afla acolo și cum utilizează un algoritm GAN care analizează rezultatul și decide dacă mai trebuie îmbunătățit sau nu. În finalul acelui document văd că ei spun că au făcut același lucru și cu seturi de imagini cu dormitoare, cu mașini și cu pisici; bănuiesc că acum pot genera și așa ceva.

Mă gândesc că, dacă le ies așa bine fețele umane încât par total realiste în condițiile în care ochiul și mintea noastră sunt foarte bine tunate de natură pentru a sesiza chiar și cea mai mică urmă de nerealism, vor avea mare succes cu generat camere sau plaje sau munți. Practic, peste vreo 10 ani nu vei mai putea ști dacă o imagine este reală sau generată de calculator, indiferent de ce arată aceasta.

sursa: TNW.

  23 comentarii

 1. Eu ma gandesc cat fake news se poate genera cu aceasta tehnologie.

    (Citează)

 2. Prima “persoana” are dintii usor descentrati. Nu pare sa se descurce bine cu pozele usor din profil.

    (Citează)

 3. GabrielG:
  Prima “persoana” are dintii usor descentrati. Nu pare sa se descurce bine cu pozele usor din profil.

  Tom Cruise are dinții descentrați https://dentistry4children.files.wordpress.com/2015/09/tom-cruise-teeth.jpg

    (Citează)

 4. Asta nu e bine. O să dea eroare țucu de la Facebook care o sa intre în panica ca vede o față care nu poate fi recunoscuta.
  Desigur, pt un scop nobil al serviciilor secrete americane.

    (Citează)

 5. Oamenii de mai jos nu sunt reali, dar nu cred că ați ști asta dacă nu v-aș spune eu

  Toti au cate o diformitate in zona ochilor.
  Probabil ca as fi avut dubii la cea de-a treia persoana, dar la restul…nu prea

    (Citează)

 6. Uite-o pe vecina de la 6!!

    (Citează)

 7. @iugas: pt scopurile propuse acele “diformități” nu se văd. Dacă generezi o astfel de imagine falsă și pretinzi că este de la o cameră de supraveghere reală, nu ai destulă rezoluție pe cameră ca să faci zoom și să analizezi astfel de detalii.

    (Citează)

 8. Câteodată am impresia ca Dăncilă e generată tot de calculator, dar cu o versiune mai veche, plina du bug-uri.

    (Citează)

 9. Sa curga fake newsul cu personaje fictive si scenarii vaste

    (Citează)

 10. Se pare ca mai are bube, dupa vreo 3 refresh-uri mi-a iesit o combinatie de umanoid cu entitate ectoplasmica:
  https://i.imgur.com/LSsMrgU.jpg

    (Citează)

 11. Deja sunt aplicații care te machiază și îți retușează fata. Am văzut la nepoatamea și e destul de ciudat, și cica ar fi foarte populare și multe poze cu prințese machiate sunt de fapt editate.

    (Citează)

 12. de ce toti au cearcane???
  toti zambesc de fericire dar sunt cercanati de zici ca ala care i-o generat nu stie de somn.
  oh wait…

    (Citează)

 13. sunt sanse mari sa existe oameni care se arate ca unele persoane din pozele generate random. Nu toata populatia este intr o baza de date, cu poze up to date (inca?!). Partea cu fake news mi se pare f periculoasa. Pe langa fete random, exista algoritm de la Nvidia care poate schimba vremea sau imagini dintr un cadru (cred ca real time dar nu mai stiu sigur). In contextul asta cred ca urmatorul domeniu in care algoritmi complexi o sa fie folositi pt securitate o sa fie un fel de camera asemanatoare cu hardurile write once read multiple + o metoda de a garanta ca un filmulet a fost filmat cu o astfel de camera + nu a fost editat.

    (Citează)

 14. Welcome to the matrix!

    (Citează)

 15. mie imi da “403 Forbidden” la linkul thispersondoesnotexist.com…

    (Citează)

 16. ovi sirb: Tom Cruise are dinții descentrați https://dentistry4children.files.wordpress.com/2015/09/tom-cruise-teeth.jpg
  Therefore Tom Cruise nu e real, l-au generat astia pe calculator :))

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus