un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Casa Radio ar putea fi, în sfârșit, demolată

18 Feb 2019  ·

GÂNDURI  ·

33 comentarii

O știre recentă spune că grupul AFI Europe are intenția de a cumpăra Casa Radio din București. Sper să fie așa.

Casa Radio mi se pare cea mai rușinoasă pată în peisajul Bucureștiului. O construcție “la gri” sau nici măcar atât, abandonată încă de la Revoluție, aflată în centrul orașului pe un teren foarte mare. Nici nu mai țin minte ce-a vrut Ceaușescu să facă acolo, dar 30 de ani mai târziu, chiar nu mai contează.

Prin 2009, treimea centrală a construcției a fost distrusă. Nu mai știu nici de ce s-a întâmplat asta, că nu are mare logică, dar 10 ani mai târziu, Casa Radio arată exact la fel: o ruină căreia îi lipsește zona centrală, amplasată pe un teren de 4 ori mai mare ce stă nefolosit, năpădit de buruieni.

A mai fost și un scandal recent în care compania care a concesionat Casa Radio de la statul român a plătit o amendă în SUA, după ce este bănuită că ar fi plătit 14 milioane de euro fără justificare unor consultanți pentru a primi Casa Radio în concesiune. Bănuiala nedovedită este că banii au fost, de fapt, șpagă pentru autoritățile ce-au aprobat concesiune. Șpagă probabil că s-a dat pe undeva, altfel nu se explică de ce Ministerul de Finanțe n-a luat terenul înapoi, deși ar fi avut toate drepturile să facă asta din moment ce nu s-au realizat acolo investiții în termenul convenit.

Niște ani mai târziu, acolo tot paragină este. Dacă AFI Europe (cei care operează mallurile AFI și clădirile de birouri AFI Park) vor să cumpere terenul, foarte bine, să o facă. Zona, la Eroilor, este perfectă pentru un proiect amplu de clădiri de birouri. Din partea mea, pot să-l facă și cosmodrom, măcar să nu mai stăm cu mizeria aia în centrul orașului, un simbol al neputinței de 30 de ani de a schimba ceva.

Nu deschideți însă șampania. Probabil că, dacă bat palma la bani, mai durează un an tranzacția, apoi poate un an până se demolează tot ce-i pe acolo, apoi cine știe cât timp pentru a construi ceva. Poate că în 5 ani va fi gata vreo primă clădire.

Observați, în paralel, și cât de mult pierde statul român din cauza incompetenței și a corupției. Statul a dat în concesiune, în 2004, terenul și clădirea unei companii care ar fi trebuit ca în vreo 5 ani să ridice acolo blocuri și un mall. Compania respectivă n-a făcut nimic până în ziua de astăzi. Statul român ar fi avut dreptul să ia înapoi acel teren, pe baza nerealizării promisiunii, și să-l vândă altui dezvoltator, dar nu a făcut-o. De ce? Am zis inițial, incompetență și corupție. În 2019, compania care a primit terenul îl va vinde pe 60 de milioane de euro, după ce n-a investit un leu acolo. Practic, statul le-a dat un teren în centrul capitalei și le-a zis “îl vindeți voi când vreți și păstrați toți banii”.

  33 comentarii

 1. a disparut treimea aia pentru ca proiectul prevedea includerea ruinei in arhitectura noului proiect. umblau niste poze…

    (Citează)

 2. Amuzant când auzi știri despre zone din București considerate Centrul Orașului .. Eroilor este pe linia Metroului M1, să înțeleg ca și Crangasi, Obor si Dristor sunt in Centru ?

  Răspunsul la întrebările ‘Nici nu mai țin minte ce-a vrut Ceaușescu să facă acolo’ și ‘treimea centrală a construcției a fost distrusă, nu mai știu nici de ce s-a întâmplat asta’ le găsești, ironic, pe site-ul
  https://www.click.ro/news/national/casa-radio-povestea-celui-mai-vechi-santier-din-bucuresti

    (Citează)

  • Esti constient ca M1 nu e un cerc, nu? Nu e centrul orasului, dar este zona centrala a orasului. Daca tot vorbesti de metrou, nu ar strica sa arunci o privire pe felul in care marcheaza chiar Metrorexul Bucurestiul. Eroilor e in zona 1..cea Centrala. Grozavestiul este “granita” catre zona Crangasi/Basarab etc.

     (Citează)

  • @george : ce + valoare aducea informatie cu ce ar fi vrut Ceausescu sa faca acolo ?

     (Citează)

  • @dny, eu chiar eram curios care a fost destinatia initiala a acelei cladiri si ma pregateam sa caut pe Google.

     (Citează)

  • Nici mie nu mi-e foarte clar si nu e nici o rusine in asta.

   Stiu ca Ceausescu a facut si o chestie numita “Casa Scanteii”, dar nu mi-e clar deloc de ce trebuia facuta asa si nu altfel, ce rol avea, daca erau pusi toti laolalta pentru o supraveghere mai usoara sau din alte motive, etc.

     (Citează)

  • Si avea obsesia asta cu Casa… X, care suna bine dar nu insemna nimic.

   “- Alo, aceasta e Casa Poporului?”
   “- Da, numarul e corect.”
   “- Cu poporul, va rog.”

     (Citează)

  • mac gregor: Stiu ca Ceausescu a facut si o chestie numita “Casa Scanteii”, dar nu mi-e clar deloc de ce trebuia facuta asa si nu altfel, ce rol avea, daca erau pusi toti laolalta pentru o supraveghere mai usoara sau din alte motive, etc.

   Probabil avea legătură cu ziarul Scânteia.

     (Citează)

 3. Daca trantesc cladiri de birouri acolo, probabil urmeaza sa ne trezim cu B1, pe Splai, transformata in parcare..

    (Citează)

  • Nu doar B1, chiar și B2 pe Splai, iar în spate, Plevnei probabil că va fi închis :-D

     (Citează)

  • Nu se mai dau autorizatii acum pentru cladiri de birouri fara parcare. Sigur – asta nu-i opreste pe romani sa parcheze oriunde ( cred ca si daca ar fi parcarea gratis tot s-ar parca oriunde doar pentru ca e pur si simplu comod).

     (Citează)

  • geretus: Nu se mai dau autorizatii acum pentru cladiri de birouri fara parcare.

   Da, dar problema este că acele locuri de parcare ale clădirii sunt insuficiente. Dacă ai 5000 de oameni care vin cu mașina și doar 400 de locuri în subteran, restul parchează pe unde apucă.

     (Citează)

 4. Casa Radio mi se pare cea mai rușinoasă pată ( … )
  Nici nu mai țin minte ce-a vrut Ceaușescu să facă acolo, dar 30 de ani mai târziu, chiar nu mai contează.

  Bravos nene. Probabil ca vrut sa faca noul sediu al Radiodifuziunii judecand dupa nume, nu? Hai ca asta din citatul de mai sus fu tare.

    (Citează)

  • Mă refeream că nu mai știu detaliile și, după 30 de ani, nici nu văd vreun motiv să mai știu asta. Bănuiesc că e la mintea cocoșului pentru oricine că se numea Casa Radio pentru că se dorea să aibă legătură cu mass-media, nu pentru că urmau să asculte semnale radio din cosmos.

     (Citează)

 5. Pe vremuri acolo era hipodromul și un parc destul de frumos. In ziua de astăzi nu se mai așteaptă nimeni sa apăra vreun parc pe un teren viran. Oricum e de preferat sa se facă ceva dacat sa stea ruina.

    (Citează)

 6. Sunt mai multe _pete_ din astea în București, din păcate. Una dintre ele, chiar mai centrală ca cea de la Eroilor, este cea de aici (https://bit.ly/2SK7f3s) unde trebuia să fie casa Justiției parcă.

    (Citează)

 7. Alt mall ?? Grozav…. Poate erau mai bune niste parcari, niste spatii de agrement, parcuri etc.

    (Citează)

  • Tu ca persoana juridica, ai baga 60 mil de euro (initial) in ceva sa faci un parc?

     (Citează)

  • De ce ai face încă un parc lângă parcul Eroilor și Grădina Botanică, plus că Cișmigiu și Izvor sunt destul de aproape? Alte zone au nevoie de parcuri, nu Eroilor.

     (Citează)

 8. gabi:
  Tu ca persoana juridica, ai baga 60 mil de euro (initial) in ceva sa faci un parc?

  Eu ca STAT as baga cateva milioane de Euro pentru a face un parc plus parcare supraetajata acolo ……

    (Citează)

 9. SA SE FACĂ MALLL YESSS!!!!
  BRANDURI DE LUX ȘI ULTIMELE COLECȚII BAAAA

  Excelent plan

    (Citează)

  • Cum a zis Gabi mai sus, ăla care bagă bani vrea să-i recupereze, iar aglomerația din malluri arată că e nevoie.

   Eu cred însă că mai degrabă vor apărea clădiri de birouri acolo, nu mall.

     (Citează)

 10. “Casa Radio” ar fi vrut să fie muzeul PCR, o clădire cu săli monumentale, greu de adaptat sau de convertit ca atare pentru vreun scop capitalist. Acum într-adevăr e cam târziu pentru altceva decât demolarea.

    (Citează)

 11. Nu cred ca va fi mall acolo. Si-ar face singuri concurenta cu AFI Cotroceni. In plus exista si Carrefour Orhideea si zonele Piata Unirii, Centrul Vechi si Gara de Nord care au clientela lor. Deci nu stiu ce public poate atrage un nou mall acolo. In schimb as miza pe cladiri de birouri pt ca: statia de metrou Eroilor este intersectie pentru 3 magistrale; aproape toate traseele STB dinspre vest catre centru trec pe acolo; exista loc pentru amenajarea unei parcari imense.

    (Citează)

 12. Vulpe Adrian: Eu ca STAT as baga cateva milioane de Euro pentru a face un parc plus parcare supraetajata acolo ……

  STATUL s-a spalat pe maini de el, cu mult timp in urma .. Acum il cumpara o persoana juridica care are ca unic scop …. profitul.

  Imi doresc ca jumatate din orasul asta sa fie parc, nu ma intelege gresit.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus