un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am văzut noile Asus ROG Mothership și Zephyrus S

23 Jan 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Am văzut recent noile laptopuri Asus ROG lansate la CES și sunt impresionante. N-aș fi crezut că un laptop de gaming poate avea o grosime de 16,15 mm în timp ce include o placă NVIDIA RTX 2080, procesor performant și toată răcirea necesară, plus restul hardware-ului.

Subscribe: http://bit.ly/2RBcHBg

În primul rând, însă, ROG Mothership pare o idee mult mai bună atunci când ți se explică de ce l-au gândit așa. Mothership este un laptop, dar cu altă arhitectură: ecranul se amplasează vertical, cu ajutorul unui picior rabatabil, iar tastatura “se deschide” de pe acesta și, de fapt, este detașabilă. Toate componentele hardware se află în monitor.

Acest design permite multe avantaje. Ecranul vrei să fie plasat în fața ta, dar este mai comod să ai tastatura un pic spre stânga acestuia, ca să nu forțezi încheieturile mâinilor, iar cu această tastatură detașabilă o poți pune oriunde, inclusiv ușor oblic, așa cum le place unora să le țină. Mai mult, nu simți căldura componentelor sub taste.

Apoi, monitorul permite o ventilație mai bună, integrarea mai multor difuzoare și o mobilitate suplimentară, că-l poți pune la ce distanță vrei, ba chiar conecta la două sau trei alte ecrane. Au integrat în el multe tehnologii, de la ventilatoare făcute din LCP (liquid crystal plastic, un material foarte dur ce-a permis plasarea a 83 de pale în fiecare ventilator, iar împreună cu heatpipes și canale de eliminare a prafului contribuie la ventilația eficientă) și până la Wi-Fi 6 de 2400 Mbps, amplificatoare de sunet și SSD-uri PCI-Express în RAID ce pot atinge 8.000 Mbps. Hardware-ul este bazat pe Intel Core i9-8950HK, NVIDIA RTX 2080 cu 8 GB memorie video, până la 64 GB RAM și ecran Full HD 144 Hz cu 3 ms timp de răspuns.

Mothership va costa foarte mult, peste 4.000 de euro, fiind mai degrabă un produs de nișă, ceva inedit pentru cei ce-și doresc hardware foarte performant într-un pachet similar de impresionant ca realizare. Pentru toți ceilalți gameri, Asus introduce noile Zephyrus.

Zephyrus S trebuie văzut ca să înțelegeți cât de subțire este: doar 16,15 mm pentru cel de 15,6 inchi. Modelul de 17 inchi mai vine cu un avantaj: rama ecranului este atât de îngustă încât dimensiunile sunt asemănătoare cu ale unui laptop de 15,6 inchi. GX701, cum se numește cel de 17 inchi, nu integrează webcam, dar poate fi luat unul separat Asus, un webcam Full HD 60 fps cu microfoane performante.

Diferențele între GX531 (15,6 inchi) și GX701 sunt minore în rest: tastatura primului are doar 4 zone de iluminare, nu iluminare RGB per tastă, și este cu 2 mm mai subțire. Ambele rulează pe Core i7-8750H, folosesc RTX 2060/2070/2080 și pot avea până la 24 GB memorie RAM. Am pus toate detaliile în clipul de mai sus.

A apărut și a doua generație a laptopurilor Strix. Hero II este gândit pentru jocuri MOBA și urcă până la maxim RTX 2060, iar Scar II pentru FPS-uri și urcă până la RTX 2070, dar în rest hardware-ul este destul de asemănător: procesoare Core i5 sau i7, până la 32 GB RAM, ecran de 144 Hz cu 3 ms timp de răspuns și acoperire 100% sRGB, tastatură iluminată și design plăcut al carcasei.

Sunt ușor de recunoscut după tastatură: Hero II are tastele QWER colorate diferit, iar Scar II tastele WASD.

Am văzut și câteva ultrabook-uri noi. Zenbook S13 este cel mai performant, având un monitor cu rame atât de mici încât webcam-ul este pus pe un fel de anti-notch, dar mie mi-a plăcut mai mult modelul UX433, care este aproape identic, dar are un monitor anti-glare. Pe acesta îl testez de câteva săptămâni și în curând vă prezint un review detaliat.

    5 comentarii

  1. Asus-urile alea sunt niște bestii. Si-au găsit o nișă bună pe zona de gaming, chiar dacă puțini chiar se joacă pe ele. Măcar arată bine.

      (Citează)

  2. Pentru asa ceva pot sa ma entuziasmez (GX701 in special). Ai vreo sursa care sa-ti spuna cand ajung si pe la noi si in ce zona de pret o sa fie?

      (Citează)

  3. De 10 ani utilizez numai laptopuri ROG de la ASUS. Sunt la al treilea (ROG Strix SCAR II) si nu regret alegrea facuta.

      (Citează)

  4. Nu pricep de ce se folosesc tastaturi de genul asta, am devenit super reticent sa mai cumpar laptopuri tocmai pt ca folosesc chiclet. M-am resemnat de fapt si astept sa apara cele care sunt doar touch.

      (Citează)

  5. Ionut Paraschiv

    25/01/2019 la 2:59 PM

    Vor fi in februarie, de la 10.000 lei.

    Sol:
    Pentru asa ceva pot sa ma entuziasmez (GX701 in special). Ai vreo sursa care sa-ti spuna cand ajung si pe la noi si in ce zona de pret o sa fie?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus