un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: routerul mesh TP-Link Deco M4 cu două unități

20 Dec 2018  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

După Deco M5, care-i un router mesh cu 3 unități în pachetul uzual, am testat și Deco M4, o variantă cu două unități și capacitate totală AC1200. Știți deja avantajele sistemelor mesh: instalezi mai multe unități prin casă pentru a avea acoperire wifi uniformă și de mare viteză în orice punct, iar producătorii le fac ușor de instalat și configurat, fiind mult mai simple decât routerele clasice.

Specificații TP-Link Deco M4:

 • kitul testat de mine include două unități cilindrice de 90,7 mm diametru și 190 mm înălțime. Pot fi adăugate mai multe în rețea, dacă vreți.
 • capacitate wireless totală AC1200, alcătuită din 867 Mbps în banda de 5 GHz și 300 Mbps în banda de 2,4 GHz, MU-MIMO 2×2, beamforming, fast roaming
 • fiecare unitate are două porturi 10/100/1000 Mbps (unul poate fi WAN, se prinde unitatea când e cazul) și merite Ethernet backhaul, adică și conectarea prin cablu între unități
 • rețele guest, QoS simplu, IPv6, control parental, poate funcționa ca access point
 • acoperire oficială: 260 metri pătrați

Preț: 532 de lei la PC Garage. Mi se pare un preț bun pentru un sistem mesh.

CUM ARATĂ

Cele două unități sunt cilindrice, ca și la M5, dar mult mai înalte. Sunt albe cu câteva zone negre, au două porturi RJ-45 pe lateral (nu contează în care înfigi LAN și în care WAN), iar pe fund se află un buton reset și conectorul de alimentare.

În partea de sus se află un LED multicolor și foarte bine disimulat în modelul capacului. Per total, nu sunt la fel de discrete precum M5, dar nici nu par voluminoase și au un design suficient de plăcut pentru a nu deranja privirea atunci când aceasta cade peste o unitate.

CUM SE INSTALEAZĂ

Ca și la Deco M5, M4 se instalează folosind aplicația de mobil TP-Link Deco. Aplicația își face treaba rapid și eficient, dar lipsește orice posibilitate de a controla sistemul dintr-o interfață web de PC.

Aplicația te poartă prin pașii de instalare. Unitățile sunt detectate prin bluetooth și configurate, se alege tipul conexiunii la internet, numele rețelei wireless și parola acesteia. La final, procesul se repetă pentru a adăuga o nouă unitate Deco.

INTERFAȚĂ

Ca și la M5, toate setările sunt ușor de accesat din aplicația de telefon. Ecranul principal arată dispozitivele conectate în acel moment și cât trafic face fiecare.

Prin setări, sunt accesibile cele de rețea guest, cu câte una pe fiecare frecvență.

Controlul parental include scenarii predefinite ce blochează, în funcție de vârsta copiilor, accesul la diverse tipuri de site-uri. Un pre-adolescent nu are acces la rețele sociale, un adolescent da.

Există opțiuni de port forwarding, rezervare de IP pentru dispozitive, IPv6 și DNS dinamic printr-un serviciu TP-Link, dar cred că cei ce depind puternic de astfel de funcții vor prefera oricum un router clasic.

O altă opțiune activează Fast Roaming, care depinde însă de compatibilitatea dispozitivelor cu acest standard. Cu Fast Roaming, un dispozitiv va fi comutat imediat și fără întreruperi de pe o unitate Deco pe alta, atunci când se mișcă prin casă, fără a întrerupe un streaming video sau un joc nici măcar pentru câteva momente. Fără Fast Roaming, transferul se face tot suficient de rapid, zic eu. În testele mele, de câte ori mergeam cu laptopul în altă cameră descopeream și că m-am conectat automat la unitatea mai apropiată.

Deși unitățile au un singur LED și acela discret, practic invizibil, poate fi oprit de tot sau după un program, pentru a nu fi deranjant noaptea.

Unitățile pot fi conectate prin cablu UTP între ele, acesta preluând funcția de backhaul. Personal nu cred că-ți iei un sistem mesh pentru a le conecta prin cablu, e mai simplu să utilizezi access point-uri simple și ieftine pentru o astfel de rețea cablu+wireless, dar îmi pot închipui diverse scenarii în care unități puse la distanță mare între ele pot fi interconectate cu cabluri bine trase prin pereți sau canal special.

Quality of Service este la un nivel de bază, adică pentru un dispozitiv poți selecta că are “High Priority” și routerul ar trebui să-i aloce bandă mai mare atunci când are nevoie. Am găsit un bug aici, dispozitivul meu High Priority era mai degrabă limitat, cel puțin în primele secunde de transfer, în loc să meargă și mai bine decât înainte. Probabil că treaba asta se va repara printr-un update de firmware (care update este ușor de făcut, unitățile îl copiază și instalează automat, fără să fie nevoie să te pricepi la acest aspect).

Ce-i lipsește față de Deco M5? Dacă veți citi review-ul meu, veți vedea că M5 include și protecție anti-virus de la TrendMicro, plus un control parental mai avansat, cu ore și zile de acces, și momentan un QoS mai performant. Mi se pare o poziționare corectă în gamă.

REZULTATELE TESTELOR

Sunt foarte bune, eu am fost mulțumit de rezultate.

Pe cablu, prin speedtest.net, am obținut un maxim de 907 Mbps download și 486 Mbps upload. Rezultatul este mult mai bun decât pe Deco M5, care n-a trecut de 627 Mbps.

Inclusiv pe torrente, unde testez cât de bine poate gestiona zeci sau sute de conexiuni simultane. Deco M4 le-a gestionat foarte bine, rezultatele fiind bune pentru un sistem mesh, adică 62,8 MB/s media de transfer, cu tot cu perioadele mai lente de la început și sfârșit, și un vârf de 86 MB/s pentru câteva momente.

Transferul a fost suficient de stabil. Iată cum arată graficul pentru un transfer total de 23 GB. Observați câteva “sughițuri”, dar media a fost bună pentru un sistem mesh.

Capacitatea wireless totală este de 1200 Mbps, de fapt un 867 Mbps pe 5 GHz în 802.11ac/n/a și 300 Mbps în 2,4 GHz în 802.11n/g/b, cu MU-MIMO 2×2 și beamforming.

Am obținut rezultate foarte bune și în testele wireless. Maxim am avut 560 Mbps download la o distanță de 4 metri de router, cum testez de obicei.

Ce înseamnă un sistem mesh față de un singur router pus în centrul casei? Am comparat mai jos rezultatele routerului meu, un TP-Link Archer C8 care costă un pic mai puțin decât Deco M4, și acest Deco M4 cu cele două unități montate în casă.

În cel mai îndepărtat punct, unde routerul abia oferă acoperire cu pierderi periodice de pachete, Deco M4 oferă aproape 200 Mbps în 802.11ac. Este o schimbare masivă în bine și, în condiții cât de cât asemănătoare de preț, arată cât de util poate fi un sistem mesh în casă.


CE E BINE

CE E RĂU

 • Preț accesibil pentru un sistem mesh.
 • Performanțe bune pe wireless.
 • Sistemul poate fi extins prin achiziționarea de unități suplimentare.
 • QoS are probleme în versiunea de firmware testată, dar par genul care se pot rezolva cu un update.

CONCLUZIE

TP-Link Deco M4 funcționează bine și personal l-aș prefera în locul lui M5, că nu țin musai să am protecție antivirus pe router și nici control parental avansat, că n-am ce controla cu el în acest moment. Vine cu un preț bun pe piață, semn că routerele mesh devin mai accesibile și intră în mainstream.

Preț: 532 de lei la PC Garage. Mi se pare un preț bun pentru un sistem mesh.

  5 comentarii

 1. Cred ca am descoperit unul dintre avantajele unui sistem mesh fata de range extender.

  Un range extenter nu se conecteaza la alt range extender. Trebuie fiecare unitate sa fie in apropierea router-ului. Pe cand, cu un sistem mesh poti ajunge la o raza de acoperire mai lunga.

  Sigur, cred ca poti rezolva problema cu un repeater (care implica un cablu tras de la routerul principa) si apoi mai adaugi un range extender.

  Am descoperit apa calda?

    (Citează)

  • Daca ai nevoie de extindere la extindere… mai vorbim de home use? Poate ca la necesitatile astea vorbim si de alte posibilitati materiale, eventual de cablare structurata, accespointuri in fiecare camera bagate direct pe cablu sa sustina un volum de trafic mult mai ridicat decat tipicul pentru o casa/familie normala.

     (Citează)

 2. Sar’mana pt port fw și ddns.

    (Citează)

 3. Ai testat cumva si VPN-ul ( daca are, ca nu vad pe net in specs) ?

    (Citează)

 4. Urate mai sunt . Sunt curios cum reuseste sa strapunga 4 bucati de beton armat liptite intre ele (baia adusa preconstruita) .

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus